aA
Pateikiame tiek iš senų laikų išlikusių, tiek naujų 12 Kūčių patiekalų, pagardintų riešutais ir džiovintais vaisiais, bei tradicinio avižų kisieliaus ir aguonpienio receptų.
© V.Kandroto nuotr.

Ant švaraus pliko stalo dedamos kelios saujos smulkaus šieno. Jis tolygiai paskirstomas po visą paviršių, tada stalas uždengiamas skaisčiai balta staltiese. Kai stalas jau paruoštas, viduryje dedama lėkštelė su kalėdaičiais, liaudiškai vadinamais „plotkelėmis“. Ir tik tada dėliojama 12-a tradicinių visą dieną ruoštų Kūčių patiekalų...

Šįkart siūlome pabandyti paskaninti šiuos patiekalus, naudojant vieną mėgstamiausių mūsų protėvių pagardų – riešutus ir džiovintus vaisius. Riešutai buvo laikomi nepamainomu Kūčių gardumynu. Jie nuo senų laikų simbolizavo sėkmę, pilnatvę, ilgaamžiškumą, skalsius ir derlingus metus. Ir, žinoma, sveikatą. Todėl per šventes jų turėjo netrūkti ne tik ant stalo – jais gausiai buvo apdalinami artimieji, mėgta riešutais bei džiovintais vaisiais papuošti ir eglutes.

Kūčia

Ar žinojote, kad svarbiausias Kūčių patiekalas, patekdavęs ant kiekvienos šeimos stalo, anksčiau buvo Kūčia? Jis gaminamas iš daigintų kviečių, džiovintų vaisių, aguonų, riešutų ir medaus. Pirmiausia aguonos užpilamos virintu vandeniu, tada nukošiamos. Į jas sudedami džiovinti vaisiai, riešutai ir daiginti kviečiai. Viskas išmaišoma su medumi. Kartais į šį mišinį dedama ir pupų, žirnių ar kanapių. Kūčia yra apeiginis patiekalas, kuris, taip tikėta, lemia derlingus ir vaisingus metus, todėl jo turėdavę paragauti visi namiškiai. Indas su Kūčia būdavo siunčiamas aplink stalą.

Šventiniam stalui besiruošiant: tradiciniai ir neįprasti Kūčių patiekalai
© Shutterstock nuotr.

Silkė su spanguolėmis ir riešutais

Kaip žinia, be silkės ant stalo Kūčių vakarą neapsieina nė viena šeimininkė. Pagardinkite ją riešutais ir džiovintomis spanguolėmis, kurios, kaip mūsų protėviai tikėjo, apsaugo nuo priešų. Šiam patiekalui reikės: silkių filė (500 g), po 2 vnt. morkų ir svogūnų, stiklinės aštraus pomidorų padažo, džiovintų spanguolių (1 valg. šaukšto), sukapotų riešutų (2 valg. šaukštų), aliejaus. Pirmiausia supjaustykite svogūnus, sutarkuokite morkas ir apkepkite aliejuje. Toliau pilkite pomidorų padažą, berkite spanguoles ir viską patroškinkite. Bebaigiant apibarstykite troškinį riešutais. Jam ataušus, maišykite sluoksniais su silke.

Silkė su džiovintais vaisiais

Kalėdų išvakarėse siūlome išbandyti kulinarės Astos Žvikevičienės silkės receptą su džiovintais vaisiais. Šiam patiekalui reikės: silkės (4 vnt. silkės filė griežinėlių), 2 vnt. didesnių morkų ir 2 vnt. svogūnų, džiovintų slyvų (40 g.), razinų (40 g.), džiovintų abrikosų (40 g.), alyvuogių aliejaus (3 valg. šaukštai), pomidorų padažo (4 valg. šaukštai), žiupsnelio pipirų ir cinamono. Pirmiausia svogūnus ir morkas supjaustykite kubeliais, apkepkite aliejuje. Džiovintas slyvas, razinas, abrikosus pamirkykite vandenyje, kol suminkštės. Tuomet nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais, sudėkite į apkeptas daržoves ir maišydami kelias minutes pakepkite. Toliau pilkite į patiekalą pomidorų padažą, barstykite pipirais, cinamonu ir pakaitinkite dar kelias minutes. Atvėsinkite. Supjaustykite silkių filė, susukite ir tiekite su džiovintų vaisių padažu.

Šventiniam stalui besiruošiant: tradiciniai ir neįprasti Kūčių patiekalai
© Shutterstock nuotr.

Kepta žuvis riešutų marškinėliuose

Tai itin paprastas patiekalas žuvies mėgėjams. Be to, galima rinktis mėgstamiausią žuvį. Šiam patiekalui reikės: žuvies (500 g. filė), žemės arba lazdyno riešutų (100 g.), kiaušinių (1 vnt.), žuvies prieskonių (2 valg. šaukštų) Pirmiausia supjaustykite žuvį gabalėliais ir įtrinkite prieskoniais. Tada pamerkite į kiaušinio plakinį ir išvoliokite kapotuose riešutuose. Pakepinkite ant silpnos ugnies aliejuje ir jau galite tiekti ant šventinio stalo.

Grybai su riešutais ir rozmarinu

Ar įsivaizduojate Kūčių stalą be grybų? Šiam patiekalui reikės: pievagrybių (400 g.), saujelės džiovintų baravykų, svogūno ir 2 skiltelių česnako, maltų graikinių riešutų (2 valg. šaukštai), sviesto, rozmarinų (1 arbat. šaukštelis) ir šviežių petražolių. Gerai nuplautus pievagrybius nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais. Džiovintus baravykus užpilkite verdančio vandens ir mirkykite, kol jie suminkštės. Tuomet nusausinkite. Sukapokite svogūną bei česnakus ir juos pakepinkite svieste. Šiems apskrudus, sumeskite pievagrybius, baravykus ir patroškinkite ant silpnos ugnies, kol išgaruos skystis. Toliau gardinkite pagal skonį druska, maltais juodaisiais pipirais, įmaišykite rozmarinus ir maltus riešutus. Tiekite gausiai apibarstę kapotomis petražolėmis.

Šventiniam stalui besiruošiant: tradiciniai ir neįprasti Kūčių patiekalai
© Shutterstock nuotr.

Saldi džiovintų vaisių sriuba

Gardžiai ir maistingai sriubai pasigaminti reikės vandens (1,5 l), bulvių krakmolo (2 valg. šaukštai), keleto džiovintų slyvų, abrikosų, razinų (2 valg. šaukštų), gvazdikėlių, virtų ryžių (4 valg. šaukštų), grietinėlės (4 valg. šaukštų), cukraus. Džiovintus vaisius supjaustykite ir apvirkite pasaldintame, prieskoniais pagardintame vandenyje. Krakmolą išleiskite nedideliame kiekyje šalto vandens ir pamažu įmaišykite į sriubą. Nuolat maišant užvirinkite. Supilkite sriubą į lėkštes, dėkite virtų ryžių, grietinėlės.

Šventiniam stalui besiruošiant: tradiciniai ir neįprasti Kūčių patiekalai
© Shutterstock nuotr.

Burokėlių mišrainė su graikiniais riešutais ir džiovintomis slyvomis

Jai pasigaminti reikės: 2-3 virtų burokėlių, česnako (2-3 skiltelės), po saują džiovintų slyvų ir graikinių riešutų, druskos, maltų juodųjų pipirų, majonezo. Pirmiausia džiovintos slyvos užpilamos verdančiu vandeniu ir paliekamos išmirkti (20-30 min). Virti burokėliai sutarkuojami burokine tarka, sukapojami graikiniai riešutai, česnakas, smulkiais kubeliais supjaustomos išmirkusios slyvos. Viskas dedama į dubenį, gardinama druska, pipirais, maišoma su majonezu.

Šventiniam stalui besiruošiant: tradiciniai ir neįprasti Kūčių patiekalai
© Shutterstock nuotr.

Morkų salotos su džiovintais vaisiais

Joms reikės: morkų (5 vnt.), po saują razinų, slyvų ir abrikosų, apelsinų (4 vnt.), obuolių (3-4 vnt.), saujos smulkintų riešutų (tinka lazdynų, migdolų, bertoletijų riešutai). Morkos sutarkuojamos burokine tarka, 3 apelsinai supjaustomi kubeliais, nulupti obuoliai – šiaudeliais. Visi ingredientai sumaišomi, apšlakstomi apelsino sultimis ir paliekami šaldytuve porai valandų. Salotas galima pagardinti saulėgrąžomis, alyvuogių aliejumi.

Šventiniam stalui besiruošiant: tradiciniai ir neįprasti Kūčių patiekalai
© Shutterstock nuotr.

Džiovintų vaisių saldainiai

Skoniu jie primena tradicinį Kūčių patiekalą Kūčią. Pasigaminti saldainiams reikės: po 113 g. džiovintų slyvų ir datulių be kauliukų, tiek pat graikinių riešutų ir razinų, šaukšto medaus, šokolado (50 g.), miltinio cukraus. Visus vaisius stambiai sumalkite, sudėkite medų ir gerai išmaišykite. Suformuokite nedidelius kamuoliukus ir išvoliokite juos miltiniame cukruje. Arba nedidelę skardą išklokite vaškiniu popieriumi, sudėkite į ją paruoštą masę (2 cm. storumo sluoksniu), išlyginkite ir padenkite tirpintu šokoladu. Atvėsus šokoladui supjaustykite keturkampiais gabaliukais.

Šventiniam stalui besiruošiant: tradiciniai ir neįprasti Kūčių patiekalai
© Shutterstock nuotr.

Skanėstas su riešutais ir džiovintais vaisiais

Jam reikės: šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos (500 g.), sviesto (100 g.), sutirštinto pieno (400 g.), smulkintų kepintų riešutų mišinio (125 g.), džiovintų vaisių (125 g.).

Sluoksniuotą tešlą atšildykite, supjaustykite keturkampiais, suklokite tešlos lakštus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 10–15 minučių 200 laipsnių orkaitėje. Kol tešla vėsta, išplakite sutirštintą pieną su minkštu sviestu, sumaišykite vaisius su riešutais. Toliau kiekvieną lakštą aptepkite kremu (vieną palikite trupiniams), apibarstykite vaisių ir riešutų mišiniu ir sudėkite vieną ant kito. Kiekvieną sluoksnį šiek tiek paspauskite. Paskutinis sluoksnis turi būti kremo. Atidėtą tešlos lakštą sutrupinkite ir trupiniais apibarstykite viršutinį kremo sluoksnį. Skanėstą suvyniokite į foliją ar kepimo popierių, gerai iš viršaus suspauskite rankomis ir per naktį laikykite šaldytuve.

Tradicinis avižų kisielius

Tai vienas seniausių Kūčių tradicinių patiekalų, menkai prisimenamas šiais laikais. Jam pasigaminti prireiks avižinių dribsnių (400 g.), vandens (1,5 l), riekės natūralaus raugo ruginės duonos, cukraus (2 valg. šaukštų), medaus (100 g.), stiklinės šviežių spanguolių, pusės stiklinės cukraus ir žiupsnelio druskos.

Avižinius dribsnius užpilkite vandeniu, įmeskite riekelę duonos ir palikite parai rūgti. Tada duonos riekę išimkite, o dribsnius nukoškite į puodą. Nuvarvintas avižas išmeskite, o nuo avižų likusį skystimą pasaldinkite, įberkite druskos. Užvirinkite jį ir maišykite, kol kisielius taps tirštas. Išvirusį kisielių supilstykite į indelius ir palikite atvėsti, paskui statykite į šaldytuvą. Tuo metu spanguoles ir medų elektriniu trintuvu sutrinkite iki tyrės konsistencijos. Sustingusį kisielių atsargiai išverskite į lėkštes, apšlakstykite spanguolių užpilu, puoškite uogomis.

Šventiniam stalui besiruošiant: tradiciniai ir neįprasti Kūčių patiekalai
© Shutterstock nuotr.

Aguonpienis su kūčiukais

Jam pagaminti reikės: aguonų (200 g.), cukraus (3 valg. šaukštai), kučiukų (500 g.), virinto vandens (4 l). Aguonas iš vakaro pamerkite į vandenį, kitą dieną sumalkite 3-4 kartus, kad masė būtų kuo baltesnė. Šią masę pilkite į virintą vandenį, dėkite cukraus, gerai išmaišykite ir dėkite kučiukų prieš valgant, kad nebūtų ištižę.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Užkalnis. Rinkimų košmaro scenarijus (74)

Jums reikės rinktis iš Sauliaus Skvernelio ir Rolando Pakso. Toks bus antrasis prezidento rinkimų...

Vienas popierius apnuogino nepatogią tiesą: ką iš tiesų žinome apie Seime priimamus sprendimus? (97)

Pastaruoju metu konfliktai tarp valdančiųjų ir opozicijos yra tapę tokie įprasti, kad sunku juos...

Skvernelio kovos su kylančiomis kainomis planas: aštriausių pasiūlymų nebeliko (31)

Trečiadienį Vyriausybė svarsto planą, kaip ruošiamasi didinti konkurenciją maisto produktų...

Kreivus žvilgsnius į lietuvį pasaulio vicečempionų šalyje keičia septynženkliai pasiūlymai specialiai DELFI iš Zagrebo (8)

Užėjęs į kavinę išgerti puodelio espresso , Mindaugas Nikoličius gali nekrapštyti iš...

Karbauskis prisipažino: Guoga būtų geresnis meras už Šimašių (95)

Europarlamentaras Antanas Guoga šiuo metu nėra siūlomas kandidatu į sostinės merus, bet juo...

Indrė Makaraitytė. Kiek tau skauda, kad Lietuvoje išžudyti žydai? (654)

Popiežius Lietuvoje viešėjo ir tą dieną, kai buvo minimas Vilniaus geto likvidavimo 75-metis....

Draudikai perspėja: sukčių taikiniu tapo vairuotojai žiedinėse sankryžose – įkliūti gali kiekvienas (94)

Tyčia sukelti eismo įvykiai siekiant pasipelnyti – neretas sukčiavimo būdas užsienyje, tačiau...

Vilkaviškietės slapta kamera nufilmavo siaubingą įrašą: vyras atidaro voljero vartus ir lazda daužo šunį (25)

Feisbuke plinta šokiruojantis vaizdo įrašas: į svetimą kiemą įsibrovęs vyras atidaro voljerą...

Patikrinkite savo pastabumą: ar žiūrint šiuos filmus pavyko pamatyti akivaizdžias jų klaidas?

Dažniausiai filmai išlaiko mūsų patiklumą ir nuneša mus į magiškas ar futuristines keliones,...

Paaiškino apie seksualinį vaikų vystymąsi: žalą daro ne tik maudynės kartu su mama, bet ir ilgas žindymas (23)

Gimus kūdikiui dažna moteris nebeturi laiko pagalvoti apie save ir savo poreikius. Ji prausiasi...