Šventinė kiaulienos ir paukštienos šaltiena

Ingredientai 6 porcijoms:

Šaltienai:
4 vištienos ketvirčiai
2 kiaulės kojos
1 pastarnokas
1 morka
1 svogūnas
2 lauro lapai
1 šaukštelis juodųjų pipirų žirnelių
1 šaukštelis kadagių uogų
Žiupsnelis druskos
Petražolių pagal skonį

Papuošimui:
2 mažosios morkos
12 marinuotų pievagrybių
2 šaukštai konservuotų raudonų pupelių
Krapų pagal skonį

Paruošimas:

Kiaulių kojas ir vištienos ketvirčius nuplaukite ir įdėkite į puodą su vandeniu. Jam užvirus sumažinkite ugnį, nugriebkite putas ir virkite viską 1 valandą. Tuomet į puodą sudėkite lauro lapus, juodųjų pipirų žirnelius, kadagių uogas, druską ir petražoles bei virkite dar 1 valandą.

Kol verda mėsa, pastarnoką, morką ir svogūną supjaustykite vidutiniais gabalėliais bei apkepkite ant sausos ugnies, kol daržovės patamsės.

Išvirus mėsai, nupilkite vandenį į atskirą indą ir perkoškite, o mėsą atskirkite nuo kaulų ir suplėšykite. Viską palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

Į šaltienos indą įpilkite du samčius sultinio ir padėkite į šaldytuvą, kad masė sustingtų. Po kurio laiko ant sustingusios masės sudėkite daržoves ir vėl užpilkite sultiniu bei padėkite į šaldytuvą, kad masė sustingtų. Galiausiai ant sustingusios masės sudėkite mėsą ir paskutinį kartą užpilkite sultiniu. Visą masę palikite stingti šaldytuve.

Patiekimas:

Sustingusią šaltieną apverskite į lėkštę, kad mėsa būtų apatinis sluoksnis. Tuomet papuoškite patiekalą. Geriausia šaltieną valgyti su krienais.