aA
Nuo seno Lietuvoje auginamos šparaginės pupelės – gausiomis maistingomis medžiagomis pasižyminti ankštinė daržovė. Priešingai nei kitos ankštinės daržovės, šparaginės pupelės yra greitai ir paprastai paruošiamos – užtenka vos kelių minučių virimo.
© Shutterstock nuotr.

Norintiems lengvų, tačiau itin maistingų pietų, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė A. Rasmussen pataria pabandyti tris salotų receptus su šparaginėmis pupelėmis.

Gaivos šviežių daržovių salotos

Gaminant šparagines pupeles, bene svarbiausia taisyklė – jų nepervirti. Vis dar viduje traškios šparaginės pupelės skanesnės ir maistingesnės. Bendrame derinyje su juodaisiais lęšiais, morkomis ir kitomis lapinėmis salotomis, gausite pakankamai energijos visai dienai.

„Atskiruose puoduose išvirkite šparagines pupeles ir juoduosius lęšius. Per pusę perpjaukite nedidelius pomidorus, padraskykite salotų lapų, smulkiai sutarkuokite šviežią morką ir sutrinkite porą skiltelių česnako. Jau atvėsusius juoduosius lęšius ir šparagines pupeles sudėkite į dubenį, įmaišykite pomidorus, salotų lapus, česnaką ir morką. Pasiruoštas salotas apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, o ant viršaus užberkite trupinto ožkos sūrio“, – pasakoja kulinarė.

Šiltos ir sočios salotos

Šiltos salotos su šparaginėmis pupelėmis bei vištiena, puikiai pakeis jau įprastas pomidorų ir agurkų salotas su vištiena. Kaip pasakoja „Iki“ maisto ekspertė, norintiems išbandyti kažką naujo, vištieną drąsiai galima keisti į antieną ar žuvį.

„Išvirtas šparagines pupeles užpilkite šaltu vandeniu ir leiskite joms atvėsti. Nulupkite ir į keturias dalis padalinkite pievagrybius, smulkiai supjaustykite porą skiltelių česnako. Nedideliais gabaliukais supjaustykite vištienos krūtinėlę, ją pabarstykite druska bei pipirais ir iškepkite su porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Kai vištiena jau bus iškepusi, į keptuvę suberkite pievagrybius, česnakus bei šparagines pupeles, tuomet, ant mažos ugnies viską pakepkite iki pievagrybiai parusvės. Prieš patiekdami, daržoves galite apibarstyti savo mėgstamu sūriu“, – pataria A. Rasmussen.

Išskirtinės ir spalvingos salotos

Įrodyta, kad spalvingas maistas sukelia apetitą. Šį kartą, kulinarė pataria išbandyti spalvingas, puikiai tarpusavyje derančių daržovių salotas.

„Šparagines pupeles išvirkite ir atvėsinkite šaltame vandenyje. Plonais griežinėliais supjaustykite geltoną, raudoną ir žalią papriką, per pusę supjaustykite kelių spalvų mažuosius pomidorus. Į didelį dubenį sudėkite gražgarstes bei paplėšykite gūžinių ir lapinių salotų. Prie salotų sudėkite pasiruoštas paprikas, pomidorus ir šparagines pupeles. Ant viršaus pašlakstykite citrinos sulčių, užpilkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus bei druskos ir pipirų pagal skonį“, – sako A. Rasmussen.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Juozaičio pranašystė: jei taip toliau, po 20 m. nebebus lietuvių kalbos ir tautos (562)

„Niekada taip nebuvo, kad lietuvis taip ėstų lietuvį. Po bet kurio straipsnio tokių keiksmų...

Su Nekrošiumi dirbusios aktorės vos tramdo ašaras: taip netikėta, taip staiga (8)

Antradienio rytą Lietuvą žaibiškai apskriejo liūdna žinia – mirė garsus teatro režisierius...

Andrius Užkalnis: mano šuo maitinasi geriau negu visa tavo šeima (223)

Lietuviai, nacionalinio maisto gadintojai. Ar pastebėjote, kad lietuviai blogiausiai elgiasi su tuo...

Tenerifėje atostogavęs lietuvis apie salai smogusią stichiją: sakė, kad tai – anomalija (5)

„Tai ne eilinis įvykis, nes anomalija ne bet ką vadina“, – taip savaitgalį šėlusią...

Kitokie pasikalbėjimai. Mantas Katleris su Nagliu Bierancu (237)

„ Kitokie pasikalbėjimai “ — portale DELFI! Jau lapkričio 20 dieną DELFI TV žiūrovai ir...

Gyvai / Paskutinė galimybė pelnyti tašką Tautų lygoje: Serbija – Lietuva (35)

Lietuvos futbolo rinktinė baigia kovas debiutiniame Europos tautų lygos turnyre rungtynėmis...

„Žalgirį“ CSKA pasitiko netikėtai vėsiai, bet su komplimentais specialiai Krepšinis.lt iš Maskvos (3)

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai antradienio vakarą surengė pirmąją treniruotę Maskvoje prieš...

Vadina sukčiavimu: vilnietis pakraupo sužinojęs, kiek kainavo tetos kelionė taksi (5)

Praėjusią savaitę DELFI perskaičiau pasipiktinusios pilietės tekstą apie Vilniaus taksi...

Švedai šiurpsta: rado schemą, kaip šiukšlėm pripažintos mašinos Lietuvoje grįžta į kelius (399)

Skandinavijos šalyse į automobilius, importuotus iš Lietuvos, žiūrima ypač įtariai, ir ne be...

Prieš savaitę darytas paskutinis Nekrošiaus interviu: mirties nuojautos tuomet nebuvo (21)

Paskutinysis, dar niekur neskelbtas genialaus teatro režisieriaus Eimunto Nekrošiaus interviu,...