aA
Dėkojame skaitytojams, pasidalinusiems su mumis savo gardžių ir linijas saugančių bei gražinančių patiekalų receptais. Tikime, kad ne vienoje virtuvėje dabar mėgaujamasi sveikais patiekalais iš jūsų receptų skrynelės. O mes skelbiame nugalėtojus!
Mityba
© Shutterstock nuotr.

Didieji „Borges“ prizai - 100 Lt vertės rinkiniai atitenka: už salotas (Salotos su perlinėmis kruopomis) - Kristinai G., už antrąjį patiekalą (Daigintų kviečių maltinukai) - Alminai.

50 Lt vertės prizai - „Borges“ rinkiniai tenka: Neringai (Pavasarinės salotos su rūkyta žuvimi), Reginai (Salotinis gulbių ežeras), Kristinai P. (Salotos "Dailios linijos"), Žydrūnei (Bolivinės balandos košė su daržovėmis), Ingai (Cukinijų apkepėlė).

Sveikiname nugalėtojas - su jomis susisieksime elektroniniu paštu dėl prizų atsiėmimo, o visiems DELFI skaitytojams linkime sveikų ir gardžių patiekalų bei dailių linijų!

----------------------------------------------------------------
Nugalėtojų receptai:

----------------------------------------------------------------

Salotos su perlinėmis kruopomis

Šios salotos - puikiausias patiekalas sportuojant, laikantis dietos ar šiaip nusprendus sveikiau maitintis.

Nekaloringos, tačiau turinčios daug ląstelienos ir vitaminų :)

Reikės:

200 g virtų perlinių kruopų
2 pomidorų
100 g karštai rūkyto kalakutienos kumpio (galima pakeisti kita turima mėsa)
saujos petražolių lapelių
saujos pipirnių
1 svogūno
15 juodųjų alyvuogių be kauliukų
2 salierų lapkočių
saujos smulkintų svogūnų laiškų
2 V Š alyvuogių aliejaus
2 V Š citrinų sulčių
žiupsnelio druskos
žiupsnelio maltų kvepiančiųjų pipirų
žiupsnelio cukraus
1 A Š grūdėtųjų garstyčių

Gaminimas:

Virtas ir atvėsusias krupas sumaišiau su kubeliais pjaustytais pomidorais, smulkintais petražolių lapeliais, salierų lapkočių riekelėmis, svogūnų laiškais.
Subėriau alyvuoges.

Svogūną supjausčiau plonais pusžiedžiais.
Kalakutieną - gabalėliais.
Užpilas - aliejų, citrinų sultis, garstyčias, cukrų, druską ir pipirus sumaišiau.

Užpyliau ant salotų, išmaišiau. Paskaninau pipirnėmis.

Kristina G.

--------------------------------------------------------------------

Daigintų kviečių maltinukai

200 g daigintų kviečių;
100 g varškės;
1 kiaušinis;
1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
1 arb. šaukštelis česnako granulių;
Druskos ir maltų pipirų mišinio pagal skonį;
Aliejaus kepimui.

Grudus sumalti mėsmale arba susmulkinti blenderiu kartu su šaukštu alyvuogių aliejaus. Į masę įmušti kiaušinį, sudėti varškę, prieskonius. Viską gerai išmaišyti. Formuoti maltinukus ir apkepti aliejuje iš abiejų pusių. Siūlau valgyti su sveikuoliškom salotom: pekino kopūstas, tarkuotos morkos, daiginta liucerna, razinos, saulėgrąžos ir užpilti garstyčių- medaus padažu. Skanu ir sveika.

Almina

----------------------------------------------------------------------

Pavasarinės salotos su rūkyta žuvimi

2 asmenims reikia:

* 150 g. salotų mišinio
* 1/2 ilgojo agurko
* 2 pomidorų
* 2 kietai virtų kiaušinių
* 150 g. rūkytos baltos žuvies
* saujelės pipirnės
* 4 v. šaukštų vinaigrette padažo (alyvų aliejus+vyno actas+druska+pipirai)

T.y. galite salotas patiekti su česnakiniu – majoneziniu padažu, ar vinaigrette padažą pagardinę šaukšteliu garstyčių ar citrinos sultimis.

Salotas perplaukite, nuvarvinkite, sudėkite į lėkštes, ant viršaus sudėkite pjaustytus pomidorus, agurkus. Kiaušinį padalinkite į 4 dalis ir uždėkite ant salotų, ant viršaus užbarstykite žuvies filė, apšlakstykite paruoštu padažu, o ant viršaus užbarstykite pipirnės.
Lengvos ir skanios salotos.

P.S. naudojau baltos žuvies filė (gali būti menkė, medūzešerys ar jūros ešerys).

Neringa

----------------------------------

SALOTINIS „GULBIŲ EŽERAS“

Šio patiekalo pagrindą galima gaminti dviem variantais.

Pirmajam, kaloringesniam mišrainės - salotų variantui reikės:

8 virtų kiaušinių,
200 g, rūkytos lašišos,
200 g. fermentinio sūrio,
4 šaukštų majonezo,
200 pievagrybių,
2 didesnių raudonų svogūnų,
citrininiai pipirai,
juodųjų pipirų
druskos,
citrinos apšlakstymui,
ridikėlio papuošimui

Salotiniam ežero vandeniui reikės:

saujos špinatų,
ryšelio svogūnų laiškų,
saujelės žalių bazilikų,
šaukšto garstyčių,
2 šaukštų citrinos sulčių,
4 šaukštų majonezo,
žiupsnelio druskos.

Antrajam variantui, mažiau kalorijų turinčiam, reikės:

8 virtų kiaušinių,
200 g, rūkytos lašišos,
indelio grūdėtos varškės,
200 žalių pievagrybių,
2 raudonų svogūnų,
baltųjų pipirų
druskos,
citrinos apšlakstymui,
ridikėlio papuošimui

Salotiniam ežero vandeniui reikės:

saujos špinatų,
ryšelio svogūnų laiškų,
saujelės žalių bazilikų,
2 šaukštų citrinos sulčių,
5 šaukštų natūralaus jogurto,
žiupsnelio druskos.

Ruošimas (pirmojo varianto):

Pirmiausia gaminamas padažas. Po kelis žalumynus reikia pasilikti papuošimui, Šiek tiek pasūdytame vandenyje kelias min. pavirti susmulkintus žalumynus - saują špinatų, saujelę žalių bazilikų, saujelę svogūnų laiškų. Kai išverda, nupilti vandenį. Į pravėsusius žalumynus suversti majonezą, šaukštą garstyčių, citrinos sultis ir išplakti. Bus padažas, bei "ežero" vanduo.

Nuvalytus pievagrybius išvirti vandenyje su citrininiais pipirais ir druska.

Papuošimui atsidėti kelis virtus pievagrybius - bus „akmenys“. Kitus, atvėsintus, smulkiai supjaustyti, bet nei vieno produkto kol kas nemaišyti.

Lašišą susmulkinti taip pat.
Visą sūrį sutarkuoti.
Raudonus svogūnus supjaustyti kubeliais.
4 kiaušinius susmulkinti, kitus pasilikti gulbių gamybai.

Salotų apibarstymui atsidėti po 3 šaukštus šių smulkintų produktų ant skirtingų lėkštučių: pievagrybių, lašišos, raudonų svogūnų.
Likusią lašišą, svogūnus, kiaušinius, sūrį, pievagrybius suversti į dubenį. Įpilti kelis šaukštus majonezo, žiupsnį druskos, juodųjų pipirų ir išmaišyti.

Dabar metas gaminti gulbes. Dviems kiaušiniams nupjaunamas „pilvas“ kad paukštis stovėtų. Per tą skylę reikia ištraukti trynius. Juos pasidėti atskirai, prireiks papuošimui. Iš kitų kiaušinių išpjaunami sparnai, uodega pasidaro iš to paties kiaušinio nupjautos apačios. Kaklas daromas iš kito kiaušinio nuo sparnų likusios vidinės dalies, Į gulbių pilvelius reikia prikišti mišrainės, bet nestandžiai. Peilio galu atsargai belieka išpjauti vietas sparnams, uodegai ir kaklui ir surinkti gulbę, nenaudojant jokių sutvirtinimo detalių.

Suformuoti lėkštėje žydinčius kalnus iš mišrainės, ją apibarstant pasiliktais smulkintais produktais. Supilti padažą, padėti „akmenis“, pasodinti „medžius“, „augalus“, „gėlę“, patupdyti kiaušinines gulbes.

Prieš patiekiant į stalą, mišrainę saikingai pašlakstyti citrina - lai kvepia pavasariu!

Baltoje lėkštėje patiekalas iš pirmo varianto produktų. Žalioje - iš antrojo. Pirmasis variantas labiau tinka svečiams. Antrasis - suteikiantis energijos ir jėgų labai tinka norintiems padailinti savo kūno linijas.

Regina

-------------------------------------------------------------

Salotos "Dailios linijos"

1 porcijai reikės

Salotų lapų, gera sauja
Keptos orkaitėje vištienos krūtinėlės apie 100 gr
Pomidorų 1 vnt
Raudonojo svogūno 0,5 vnt
Agurko 1 vnt, trumpavasio
Marinuotų paprikų pagal skonį.

Padažui:

Alyvų aliejaus BORGES 2 šaukštai
Citrinų sulčių 1 šaukštelis
Truputį druskos
Garstyčių 0,5 šaukštelio
Medaus 1 šauštelis
Viską gerai suplakti.

Salotų lapus suplėšyti, dėti supjaustytą vištieną bei daržoves.
Prieš valgant pašlakstyti padažu. Labai skanu su duoniukais!
Skanaus!

Kristina P.

-------------------------------------------------------------------------

Bolivinės balandos košė su daržovėmis

Turbūt tik dėl savo kainos Lietuvoje dar nedažnai ragaujama bolivinė balanda, kitaip kynva, iš kitų grūdų išsiskiria savo sudėtimi. Ši kultūra turi visas gyvenimui būtinas esmines amino rūgštis. Tai puikus maisto produktas žmonėms, siekiantiems numesti svorio, nes kynva ilgam suteikia sotumo jausmą.

Patiekalui reikės:

1,5 puodelio bolivinės balandos grūdų,
3 puodelių sultinio,
2 skiltelių česnako,
4 – 5 šaukštų kreminio sūrio,
nedidelio žiedinio kopūsto galvos,
2 morkų,
geros saujos šparaginių pupelių,
gabaliuko sviesto ar šlakelio aliejaus,
žiupsnelio kieto tarkuoto sūrio,
šakelės baziliko,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio juodų maltų pipirų.

Gerai nuplauname bolivinės balandos grūdus. Užpilame juos sultiniu ir verdame apie 20 – 30 minučių, iki sultinys bus sugertas.

Svieste arba aliejuje pakepinam susmulkintas česnako skilteles. Beriame supjaustytas daržoves ir dažnai maišant kepinam, kol jos taps minkštos, bet išlaikiusios traškumą. Pabarstome druska.

Į išvirusią bolivinės balandos košę beriam susmulkintą baziliką, žiupsnelį druskos, pipirų, įmaišome kreminio sūrio. Viską permaišome.
Į lėkštę dedam košės, traškių daržovių. Viską pabarstome tarkuotu sūriu.

Skanaus ir gražaus pavasario!

Žydrūnė

-------------------------------------------------------------

Cukinijų apkepėlė

1 mažoji cukinija
1 morka
1 svogūnas
100 g mocarelos (nebūtinai)
2 kiaušiniai
2-3 v.š. miltų
~ 100 ml pieno
1 a.š. krapų
karis
druska, pipirai

Smulkiai supjaustytą svogūną ir sutarkuotą morką pakepinti ant keptuvės. Burokine tarka sutarkuoti cukiniją, sumaišyti su apkeptais svogūnais ir morkom. Mocarelą supjaustyti labai smulkiais gabalėliais ir sumaišyti su daržovėmis.

Kiaušinius šiek tiek paplakti, supilti miltus, gerai išmaišyti, kad neliktų gumuliukų. Pilti pieną. Turi gauti panašios konsistencijos tešla kaip lietiniams blynams. Sudėti krapus, prieskonius, išmaišyti.

Daržoves sumaišyti su kiaušinių plakiniu ir pilti į kepimo indelius. Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje.

Skanaus!

Inga

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Audringas savaitgalis Kijeve: vietos, dėl kurių čia keliauja tūkstančiai lietuvių (110)

Tūkstančiai lietuvių keliaują į Ukrainos sostinę ieškodami ten pigių pramogų, restoranų ir...

Kitokios šventės: Kūčių į restoraną su visa šeima, tradiciniai patiekalai – išsinešimui (49)

Dvylikos patiekalų vakarienė – iššūkis net ir patyrusiam šeimininkui. Šio Kalėdų...

Klausiamas dėl pažymų Skvernelis įkando Grybauskaitei, konservatoriams ir prisiminė dešimtmečio įvykius (849)

Klausiamas dėl mįslingo kreipimosi į specialiąsias tarnybas ir pareiškimų apie galimą Kremliaus...

Dovanų kortelės: nuo „McDonalds“ pinigų iki universalių elektroninių

Dovanų kortelių pasaulinė rinka siekia šimtus milijardų eurų ir kasmet paauga po beveik 16 proc....

Tėvas feisbuke šaukiasi pagalbos: paviešino 5-metės dukros prisipažinimą, kad ją muša patėvis (72)

Feisbuke tėvas paviešino įrašą, kuriame jo penkiametė dukra pasakoja, kad prieš ją smurtauja...

Evelina Anusauskaitė-Young: man sakė, kad su tokia figūra niekada nebūsiu popmuzikos atlikėja (67)

Lietuvą Evelina Anusauskaitė-Young paliko prieš penkerius metus, tačiau susidomėjimas ja, regis,...

Močiutės receptas: parodė, kaip pasigaminti pačius skaniausius žemaičių blynus video receptas (17)

Kas geriau moka pagaminti žemaičių blynus nei tikra žemaitė močiutė ? Jei paklausysite jos,...

2019 m. horoskopas gimusiems po Mergelės ženklu: laukia įdomūs, kupini naujų pasiekimų metai

Taip, kaip kartais reikia atverti langus, kad įleistume gaivaus oro, taip šiais metais reikėtų...

Unikauskas apie vėžį: kas jį sukelia, o kas tėra mitai (42)

Užsikrėtus žmogaus papilomos virusu , padidėja rizika susirgti vėžiu, LRT TELEVIZIJOS laidoje...