aA
Gi (ghee) yra valytas sviestas, labai plačiai naudojamas Indijoje. Nors vakariečiai pastaruosius 30 metų įtariai žiūri į gyvulinės kilmės riebalus ir sviestą (labiausiai dėl margarino, kuris yra net ne sviestas, o niekam tikęs jo pakaitalas), valyto sviesto privalumai Indijoje žinomi nuo seniausių laikų, jis liaupsinamas net Ajurvedoje.
© Shutterstock nuotr.

Daugybės šimtmečių senumo Ajurvedos tekste „Charaka Samhita“ sakoma: „Iš visų riebalų, žmonėms sveikiausia valgyti gi“. Valytas sviestas naudojamas ne tik maistui, bet ir medicinoje, jis puoselėja kūno audinius, išvalo toksinus, gerina regėjimą, mažina cholesterolio kiekį, stiprina imuninę sistemą ir skatina bendrą gyvybingumą.

Idėja, kad riebalais galima išvalyti organizmą, yra tokia tolima vakariečio suvokimui, kad iš pradžių gali atrodyti kaip prieštaraujanti logikai. Bet neseniai atlikti tyrimai parodė, kad Ajurvedos metodikos pagrįstos teisybe – iš audinių pašalinti riebaluose tirpstančius toksinus (pvz., sunkiuosius metalus, kuriais trąšos užteršia dirvą, o iš šios jie patenka į daržoves) veiksmingiausiai galima riebalais.

Laikantis šiais laikais populiarios vaisiais ir vandeniu pagrįstos valančios dietos geriausiu atveju galima pašalinti vandenyje tirpstančius toksinus, o blogiausiu – dieta be riebalų gali pakenkti smegenims.

Ir paskutinis valyto sviesto privalumas – ne veltui sakoma, kad riebalai suteikia skonį. Būtent todėl maistas indiškuose restoranuose toks skanus – jis gaminamas su gi.

Nors gi galima įsigyti prekybos centruose, rekomenduojame pasigaminti patiems. Bus pigiau, be to, jį gaminti malonu, paprasta, o namiškiams labai patiks verdamo gi aromatas.

Jums prireiks:

0,5 kg nesūdyto organinio sviesto
1 švaraus hermetiškai užsukamo stiklinio indo
1 švarios baltos medvilninės nosinės ar marlės
1 tankauss kiaurasamčio

Gaminimas:

Šildykite sviestą ant vidutinės ugnies giliame nerūdijančio plieno puode – toli nuo viryklės nesitraukite! Paruoškite marle išklotą kiaurasamtį ir švarų stiklinį indą.

Po poros minučių sviestas užvirs. Palikite jį virti ant vidutinės arba mažos ugnies. Jis maloniai burbuliuos, o virtuvė prisipildys kukurūzų spragėsių kvapo. Į viršų išplauks putos.

Po 7-10 min. (priklausomai nuo viryklės tipo ir puodo storio), burbuliavimo garsas nurims ir retkarčiais girdėsis lyg traškėjimas. Skystis puode taps aukso spalvos, o puodo dugne susidarys tirščiai. Nuimkite gi nuo ugnies, perkoškite per marlę į stiklinį indą. Palikite atvėsti, užsukite dangtelį ir laikykite kambario temperatūroje ar šaldytuve. Naudokite kepimui, tepkite ant paskrudintos duonos arba paskaninkite garuose troškintas daržoves, kad organizmas kasdien gautų sveikų riebalų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Gyvai / Bandymas atsitiesti: „Žalgiris“ – „Crvena Zvezda“ (270)

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai ketvirtadienio vakarą Eurolygoje pamėgins atsitiesti po trijų...

Lietuviai Sankt Peterburge gali jaustis turtuoliais: paskaičiavo, kiek kainuoja prabangus savaitgalis dviem (158)

Neigiamus ir baisius dalykus Rusijoje būtų galima vardinti ilgai, bet DELFI Kelionių ambasadorius...

Degutienė: dabar medicinos studentai neištvermingi – mokytis 14 val. per parą yra norma (100)

Medikų bendruomenę pastaruoju metu krečia labai skaudūs įvykiai. Vakar pranešta apie medicinos...

Pažintis su vokiečiu internete virto fiasko: nusprendžiau ištrinti ir neprisiminti to žmogaus (13)

Tarptautiniame pažinčių tinklalapyje susipažinau su vokiečiu Uwe. Bendravau internetu gal kokį...

Prekybos tinklai apsisprendė dėl darbo per Kalėdas – nedirbs nė vienas (40)

Didieji prekybos tinklai Lietuvoje jau nusprendė, kaip dirbs didžiųjų švenčių metu. Kaip ir...

Po naujo meniu pristatymo vyno bei maisto žinovė kirto „Stikliams“: nusileiskite ant žemės (114)

Maisto žinovai ir kritikai apniukusį lapkričio trečiadienį susirinko į šviesų restorano...

Kissingeris piešia labai niūrų scenarijų: rezultatas gali būti net blogesnis nei Europoje (133)

Vienas žymiausių JAV valstybės sekretorių Henry Kissingeris įspėjo, kad tarp Jungtinių...

Monika Šedžiuvienė švęs mergvakarį? Kai kurios draugės nustebo nesulaukusios kvietimo (90)

Žinoma atlikėja Monika Šedžiuvienė neseniai išgyveno net kelerius metus trukusias skyrybas su...

Lytiškai plintanti infekcija, kuri nusineša tūkstančius gyvybių: ar iš tiesų virusu užsikrečia tik einantys „į kairę“? (2)

Žmogaus papilomos virusas (ŽPV) yra viena dažniausiai lytiškai plintančių infekcijų, nuo...

Kalbėdama apie vyrą Viktorija Jakučinskaitė susigraudino: pasakysiu, kuo skiriasi sėkmingi ir nesėkmingi žmonės (5)

„Aš kuriu ne daiktus, aš kuriu svajones, – sako žinoma Lietuvos dizainerė Viktorija...