aA
Šiomis dienomis Lietuvoje valstybiniu vizitu svečiuojasi Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas ir karalienė Silvija. Spalį daugelis restoranų džiugins švediškais patiekalais, tačiau tradicinius švedų virtuvės patiekalus namuose gali pasigaminti kiekvienas.
© Shutterstock nuotr.

„Tradiciniai švedų patiekalai palyginti yra paprasti, tad negalėtų lygintis su elegantiška Prancūzijos virtuve. Baltijos jūros kaimynų valgiaraštyje dominuoja mėsos patiekalai ir bulvės, o ypač mėgstami yra maltiniai, patiekiami su bulvių koše. Taip pat švedai neatsispiria miško gėrybėms, silkei ir žuvies patiekalams“, – pasakoja „Rimi“ kulinarijos vedėja Elena Sereičkienė.

Anot kulinarės, švedai – tikri smaližiai. Jie ypatingai mėgsta saldumynus ir per metus jų suvalgo net apie 17 kg. „Net ir duoną jie mėgsta gaminti saldžią. Įvairūs saldūs užkandžiai, tokie kaip kelių rūšių bandelės, saldainiai, saldūs riešutai būtini geriant kavą, kurią šiauriečiai taip pat labai mėgsta ir kurios išgeria apie 3 puodelius per dieną“, – sako E. Sereičkienė

Suvartojamo cukraus kiekis Švedijoje yra labai didelis, tačiau šiais laikais vis daugiau dėmesio kreipiama ne tik į tai, kad maistas būtų skanus, bet ir sveikas. „Švedija buvo pirmoji, 1985 m. Europoje pradėjusi „Rakto skylutės“ žymėjimo iniciatyvą. Šiuo ženklu pažymėti produktai, kuriuose yra daug mažiau sočiųjų riebalų, cukraus, druskos ir daugiau maistinių skaidulų. 2014 m. pirmieji produktai pažymėti „Rakto skylutės“ ženklu atsirado ir Lietuvoje. Tai itin švedų mėgstami bruknių, mėlynių ir kiti džemai, kuriuos jie mėgsta panaudoti kaip padažą prie mėsos, tiek ir žuvis, duoniukai, sūris ir kiti produktai“, – teigia kulinarė.

Kulinarė Elena Sereičkienė mielai dalinasi keliais gardžiais tradiciniais švedų virtuvės receptais.

Tradiciškas švediškas užkandis „Skagen“

Švediško maisto savaitė: karališki užkandžiai jūsų stalui
© Shutterstock nuotr.

4 porcijoms reikės:

4 riekelės baltos duonos
320 g krevečių
4 a.š. majonezo
1 a.š. Dižono garstyčių
150 g baltos mėsos žuvies ikrų
50 g šviežių krapų
1 citrina
sviesto

Paruošimas:

Nupjaukite duonos riekelės kraštus. Patepkite duoną sviestu ir paskrudinkite. Jei krevetės ganėtinai didelės, supjaustykite jas į mažesnius gabalėlius. Kelias krevetes palikite papuošimui. Smulkiai supjaustykite krapus, sumaišykite juos su krevetėmis, majonezu ir garstyčiomis ir sudėkite masę ant paskrudintos duonos. Uždėkite ikrus ant kiekvieno užkandžio viršaus, papuoškite krevete, šakele krapų ir citrinos griežinėliu.

Švediška cinamoninė bandelė „Kanelbullar“ desertui

Ingredientai

750 g miltų
35 g mielių
100 g cukraus
300 ml pieno
1 kiaušinis
120 g sviesto
1 a.š. druskos
3 a.š. cinamono

Glazūrai:

1 kiaušinis
2 v.š. vandens
Perlinio cukraus

Paruošimas:

Sutrinkite mieles dubenėlyje ir išmaišykite su keliais šaukštais pieno. Tuomet ištirpinkite sviestą ir į jį įpilkite likusį pieną. Sudėkite likusius ingredientus ir plakite mikseriu apie 10-15 min.

Palikite tešlą kambario temperatūroje 30 min. ir leiskite jai iškilti. Tuomet iškočiokite tešlą, kad ji būtų 3 mm storio ir 30 cm platumo. Ant jos sudėkite kambario temperatūros sviestą. Paruoškite cukraus ir cinamono mišinį ir juo pabarstykite iškočiotą tešlą. Suvyniokite tešlą ir supjaustykite į 25 gabalėlius. Sudėkite juos į popierines kepimo formeles ir palikite 60 min, kad pakiltų bandelių tešla. Išplakite kiaušinį su vandeniu, patepkite bandeles ir užbarstykite perlinio cukraus. Kepkite 220 laipsnių orkaitėje 6 minutes. Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Užkalnis. Rinkimų košmaro scenarijus (80)

Jums reikės rinktis iš Sauliaus Skvernelio ir Rolando Pakso. Toks bus antrasis prezidento rinkimų...

Vienas popierius apnuogino nepatogią tiesą: ką iš tiesų žinome apie Seime priimamus sprendimus? (102)

Pastaruoju metu konfliktai tarp valdančiųjų ir opozicijos yra tapę tokie įprasti, kad sunku juos...

Ušacko ultimatumas Gabrieliui Landsbergiui: tai primena gerai surežisuotą spektaklį atnaujinta 13.52 (5)

Trečiadienį kandidatas į prezidentus Vygaudas Ušackas viešai kreipėsi į Tėvynės Sąjungos -...

Skvernelio kovos su kylančiomis kainomis planas: aštriausių pasiūlymų nebeliko (34)

Trečiadienį Vyriausybė svarsto planą, kaip ruošiamasi didinti konkurenciją maisto produktų...

Kreivus žvilgsnius į lietuvį pasaulio vicečempionų šalyje keičia septynženkliai pasiūlymai specialiai DELFI iš Zagrebo (9)

Užėjęs į kavinę išgerti puodelio espresso , Mindaugas Nikoličius gali nekrapštyti iš...

Karbauskis prisipažino: Guoga būtų geresnis meras už Šimašių (100)

Europarlamentaras Antanas Guoga šiuo metu nėra siūlomas kandidatu į sostinės merus, bet juo...

Indrė Makaraitytė. Kiek tau skauda, kad Lietuvoje išžudyti žydai? (658)

Popiežius Lietuvoje viešėjo ir tą dieną, kai buvo minimas Vilniaus geto likvidavimo 75-metis....

Draudikai perspėja: sukčių taikiniu tapo vairuotojai žiedinėse sankryžose – įkliūti gali kiekvienas (99)

Tyčia sukelti eismo įvykiai siekiant pasipelnyti – neretas sukčiavimo būdas užsienyje, tačiau...

Vilkaviškietės slapta kamera nufilmavo siaubingą įrašą: vyras atidaro voljero vartus ir lazda daužo šunį (27)

Feisbuke plinta šokiruojantis vaizdo įrašas: į svetimą kiemą įsibrovęs vyras atidaro voljerą...

Patikrinkite savo pastabumą: ar žiūrint šiuos filmus pavyko pamatyti akivaizdžias jų klaidas?

Dažniausiai filmai išlaiko mūsų patiklumą ir nuneša mus į magiškas ar futuristines keliones,...