************************************

Kiniški patiekalai

***********************************

KEPTOS DARŽOVĖS

Vienos porcijos norma – 400 g

Žiediniai kopūstai - 83 g
Morkos - 40 g
Pomidorai - 50 g
Pievagrybiai - 66 g
Paprika - 50 g
Agurkai - 33 g
Kiniški kopūstai - 68 g
Salierai - 45 g
Bambuko ūgliai - 45 g
Juod. grybai džiovinti - 15 g
Sojos padažas - 30 g
Cukrus - 5 g
Sultinys - 50 g
Krakmolas - 15 g
Imbieras - 7 g
Česnakas - 7 g
Aliejus - 50 g
Druska
Prieskoniai

Gaminimas:

Džviovintus grybus išmirkyti. Žiedinius kopūstus išskirstyti mažais žiedynėliais, palaikyti parūgštintame vandenyje.

Valytas morkas, kiniškus kopūstus supjaustyti. Pomidorus nulupti, supjaustyti. Agurkus nulupti, išimti sėklas, supjaustyti. Salierų stiebus nulupti, supjaustyti. Paprikas išvalyti ir supjaustyti.

Daržovės trumpai apverdamos pasūdytame vandenyje 3-5 minutes, kiekviena rūšis atskirai. Daržovės pabarstomos druska, krakmolu ir kiekviena atskirai apkepamos įkaitintame aliejuje.

Pakepinami česnakai, imbieras, supilamas sojos padažas, sultinys, imbieras, cukrus, pakaitinama, sudedamos daržovės ir 30 min. pakaitinama.

KIAULIENA KARŠTOJE METALINĖJE LĖKŠTĖJE

Vienos porcijos norma - 300 g

Kiaulienos išpjova - 220 g
Sojų padažas - 25 g
Salierai 75 g
Pievagrybiai 105 g
Morkos 40 g
Svogūnai 48 g
Česnakai 7 g
Imbieras 7 g
Cukrus 5 g
Actas 5 g
Sultinys 25 g
Krakmolas 15 g
Aliejus 30 g
Druska
Prieskoniai

Gaminimas:

Krakmolą, sojų padažą, dalį aliejaus ir prieskonių išmaišyti, sudėti kiaulienos kubelius ir 20 min. Pamarinuoti. Paruošti daržoves, nulupti, supjaustyti lazdelėm, nuplauti ir nusausinti.

Česnakus ir imbierą susmulkinti.

Įkaitintame aliejuje apkepti mėsos kubelius. Vėl įkaitinti aliejų ir pakepinti česnakus ir imbierą, pagal sukepimo laiką dėti daržoves ir apkepti.

Dubenėlyje sumaišyti cukrų, actą, sultinį, prieskonius, supilti ant pakepintų daržovių, pakaitinti, sudėti mėsą ir dar pakaitinti.

Kiauliena kepama keptuvėje įkaitintame aliejuje 200-200 °C temperatūroje, 3-5 min.

SALDŽIARŪGŠČIAI AŠTRUS KARPIS

Vienos porcijos norma – 300 g

Karpis 440 g
Kiaušinis 1 vnt
Krakmolas 30 g
Aliejus 50 g
Cukrus 5 g
Actas 5 g
Kečupas 50 g
Aštrus padažas 5 g
Sultinys 50 g
Imbieras 7 g
Česnakas 7 g
Morkos 40 g
Prieskoniai
Druska

Gaminimas:

Karpio filė įtrinti druska ir prieskoniais, palaikyti 10-15 min. Kiaušinį išplakti. Žuvį pamirkyti kiaušinio plakinyje, pavolioti krakmole. Įkaitintame aliejuje apkepti žuvį.

Įkaitinti aliejų, pakepinti susmulkintą česnaką, imbierą, morkų šiaudelius, tada supilti actą, kečupą, sultinį, aštrų padažą, suberti cukrų, prieskonius užvirinti ir pakaitinti. Sudėti žuvį, pakaitinti.

Karpis kepamas keptuvėje įkaitintame aliejuje 180-200 °C temperatūroje, 4-5 min.

NAMINIS KARPIS

Valytas karpis su galva - 1 kg
Porai - 10 g
Česnakai - 10 g
Čili pipirai (pagal skonį)
Buljonas - 500 ml
Actas - 1 šaukštelis
Cukrus - 1 šaukštelis
Anyžis - 1 vnt
Anyžiniai pipirai - 1 g
Degtinė - 10 g
Druska (pagal skonį)
Sojos padažas - 2 valgomi šaukštai

Paruošimo būdas:

Karpį skersai įpjauti iki kaulo po keletą įpjovų iš abiejų pusių (kad prisisotintų sojos ir prieskonių). Karpį pakepti ant aliejaus iš abiejų pusių apie 3 min. kiekvieną pusę, ištraukti iš keptuvės ir nuvarvinti riebalus. Į keptuvę įpilti apie 50 ml aliejaus, smulkiai pjaustytus porus, česnaką, imbierą.

Truputį (apie 20 sek.) pakaitinti, intensyviai maišant. Įdėti čili pipirus, dar kaitinti apie 10 sek. Įpilti sultinio apie 500 ml, 1 šaukštelį acto, cukraus, 1 g anyžinių pipirų, 1 vnt. anyžio, 10 g degtinės, druskos (pagal skonį) ir sojos padažą.

Kaitinti ant didelės ugnies, kol užvirs ir 1 val. virti ant vidutinės ugnies, leidžiant išgaruoti sultinyje esančiam vandeniui, ne mažiau 1 valandos (kai ima matytis žuvis).

NAMINIO SKONIO TOFU

Tofu sūris - 300 g
Aliejus
Įvairios daržovės (pvz.: morkos, kininiai kopūstai)
Juodi, mirkyti ir apvirti kininiai grybai
Čili pipirai
Sultinys - 1 valgomas šaukštas
Porai - 10 g
Česnakai - 10 g
Imbieras - 10 g

Paruošimo būdas:

Tofu (sojos sūrį) supjaustyti trikampiais gabaliukais, apkepti karštame aliejuje iki tofu truputį apskrus ir įgaus gelsvą atspalvį. Įdėti daržovių pagal skonį, pvz. rombu pjaustytas morkas, žalią, raudoną papriką, mirkytus ir apvirtus juodus grybus (pagal skonį galima kinietiškų kopūstų ar kt. daržovių). Trumpai panardinti į verdantį aliejų, ištraukti kiaurasamčiu ir nuvarvinti. Į keptuvę įdėti 40 g aliejaus, smulkiai pjaustytų porų, imbiero, česnakų, pagal skonį dėti čili pipirų, apie 50 g plonai supjaustytos kiaulienos ir kepti, kol kiauliena įgauna baltą spalvą. Įpilti vieną valgomąjį šaukštą sultinio, įdėti druskos (pagal skonį), sudėti tofu ir daržoves, maišant kaitinti apie 1 min.

*******************************

Indiški patiekai

*******************************

PALAK PANEER
 
Varškės sūris (22 proc. rieb.) - 150 g
Sviestas - 100 g
Špinatai - 200 g

Sviestinis padažas:

Svogūnų tyrė 200 g
Pomidorų pasta 500 g
Kardamono milteliai 2 g
Kmynai 1 g
Druska 2 g
Raudonieji čili pipirų milteliai 1 g
Sviestas 50 g
Aliejus 50 g
Imbiero-česnako tyrė 40 g

 
Paruošimo būdas:

- Užvirti vandenį ir apiplikyti špinatus;
- Su mikseriu sutrinti iki vientisos masės;
- Įkaitinti aliejų keptuvėje;
- Įdėti kmynus ir juos apkepti;
- Dėti smulkintą česnaką ir kepti iki gelsvumo;
- Pridėti smulkintą imbierą ir smulkintą svogūną. Kepti iki lengvo rusvumo;
- Įdėti pomidorų pastos;
- Sudėti visus prieskonius ir špinatų tyrę;
- Troškinti 5 minutes;
- Pridėti sviesto ir sūrio ir patroškinti dar 2 minutes;

VIŠTIENOS TIKKA MASALA

Vištienos filė 250 g
Malta kalendra 2 g
Kalendros lapeliai 40 g
Imbieras 2 g
Druska 5 g
Malti kmynai 1 g
Aštri masala mišinys 1 g
Čili malti pipirai 1 g
Pomidorai 100 g
Svogūnas 100 g
Česnakas 25 g
Jogurtas arba grietinė 40 g

Paruošimo būdas:

- Susmulkinti dalį kalendros, aštrią masalą, raudonuosius čili pipirų miltelius ir jogurtą arba grietinę gerai sumaišyti. Gavome marinatą.
- Vištienos filė supjaustyti nedideliais kubeliais.
- Vištienos kubelius sudėti į marinatą. Būtų gerai, kad pasimarinuotų bent 1-2 valandas.
- Kai vištienos gabaliukai išsimarinuoja, juos apkepti orkaitėje 10-15 minučių.
- Keptuvėje įkaitinti aliejų ir jame patroškinti smulkintą svogūną iki šviesaus rusvumo.
- Pridėti smulkintą imbierą, smulkintus pomidorus  ir troškinti 7-10 minučių.
- Sudėti visus prieskonius ir troškinti dar 2 minutes.
- Tuomet sudėti apkeptą vištieną, grietinę, sviestą ir patroškinti dar 5 minutes.

DAL MAKHANI (INIDŠKI LĘŠIAI)

Tamsūs lęšiai 1 kg
Svogūnai 200 g
Pomidorai (be odelės, tinka savo sultyse) 750 g
Sviestas 100 g
Druska (pagal skonį)
Raudonųjų čili pipirų milteliai 5 g
Garm masala prieskoniai 5 g
Ožragės lapai 2 g
Kalendros lapeliai 40 g
Kmynų sėklos 2 g
Imbiero-česnako tyrės 25 g
Grietinė 100 g
Vanduo 2 l

Paruošimo būdas:

- Lęšius užmerkti nakčiai arba 6 valandom.
- Lęšius sudėti į didelį puodą ir virti apie 1 valandą, kol jie suminkštės ir padėti į šalį, kol gaminsis padažas.
- Įkaitinti aliejų keptuvėje.
- Pridėti kmynų sėklų, smulkinto česnako ir smulkinto imbiero, ir smulkinto svogūno.
- Kepti iki švelnaus rusvumo ir pridėti česnako-imbiero tyrės.
- Pridėti visų prieskonių.
- Tada sudėti smulkintus pomidorus. Troškinti 15 minučių.
- Sudėti lęšius ir troškinti dar 10 minučių.
- Įdėti grietinės ir dar patroškinti 2 minutes.
Jūsų patiekalas paruoštas.

SKANAUS!
 

****************************

JAV patiekalai

****************************

LUMPIA SUKTINUKAI

Aliejus - 1 šaukštas
Malta kiauliena - 300 g
Česnakas - 2 skiltelės
Smulkiai pjaustytas svogūnas - ½ puodelio
Smulkiai supjaustytos morkos - ½ puodelio
Supjaustyti svogūnų laiškai - ½ puodelio
Smulkiai supjaustytas kopūstas - ½ puodelio
Juodieji pipirai - 1 šaukštelis
Druska - 1 šaukštelis
Sojų padažas - 1 šaukštelis
Lumpia paplotėliai - 30
Aliejus kepimui - 2 puodeliai

Paruošimo būdas:

Įdaras

Karštoje keptuvėje įkaitinti šaukštą aliejaus ir kepti smulkintą kiaulieną, maišant tol, kol mėsa praras rausvą spalvą. Išimti iš keptuvės, nupilti riebalus, paliekant tik ploną jų sluoksnį ir toje pačioje keptuvėje kepti smulkintus česnaką ir svogūną dvi minutes.
Tada įdėti pakeptą kiaulieną, morkas, svogūnų laiškus ir kopūstą. Pabarstyti druska, pipirais ir sojų padažu. Nukelti nuo ugnies ir palaikyti, kol šiek tiek atšals.

Išilgai lumpios paplotėlio įdėti tris šaukštus įdaro, paliekant tris cm iš kiekvieno galo, suvynioti paplotėlį, suvilgyti galus vandeniu, kad susiklijuotų ir uždengti plėvele, kad nedžiūtų.

Keptuvėje storu dugnu pakaitinti aliejų, kuris turėtų būti per du cm nuo keptuvės dugno, penkias minutes. Įdėti jau paruoštus suktinukus ir kepti vieną, dvi minutes, kol apskrus abi pusės. Nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Patiekti karštus.

AFRITADA

Vištiena - 1 kg
Pomidorai - 6 vnt.
Didelis svogūnas - 1 vnt.
Pipirai
Žuvies padažas arba druska (pagal skonį)
Saliero stiebai - 3 vnt.
Stiklinė vandens
Šviežias čili pipiras - 1 vnt.
Morka - 1 vnt.

Paruošimo trukmė: 1 valanda.

Paruošimo būdas:

Supjaustyti pomidorus, salierą, česnaką, svogūną vidutinio dydžio gabalėliais ir kartu sudėti į puodą, užpylus stikline vandens. Maišyti ir virti tol, kol pasigamins vientisa masė. Tuomet šiek tiek pamažinti ugnį, sudėti vištieną ir jeigu reikia (troškinys pasidaro per sausas) kartkartėm įpilti vandens. Nepamiršti kas keliolika minučių pamaišyti.

Supjausčius morką ir čili pipirą taip pat sudėti kartu į puodą. Tuomet įbarstome pipirus, kiekvienam pagal skonį, priklausant kokio aštrumo patiekalo norėsite.

Maišome tol, kol padažas sutirštėja, o daržovės išverda.
Tuomet įpilame žuvies padažo arba druskos.

Patiekiame su šviežiu batonu arba ryžiais.

VIŠTIENOS IR KIAULIENOS ADOBO

Vištiena, supjaustyta kubeliais - ½ kg
Kiauliena, supjaustyta kubeliais - 1 kg
Cukranendrių cukrus - 1 puodelis
Vanduo - ½ puodelio vandens
Nuluptas česnakas - 1 vnt.
Lauro lapai - 2 vnt.
Sojos padažas - ½ puodelio
Aliejus kepimui - 2 šaukštai

Paruošimo būdas:

Sudėti visus produktus į puodą, išskyrus sojų padažą ir aliejų, ir virti ant mažos ugnies pusvalandį. Įpilti sojų padažą ir dar pavirti dešimt minučių. Išimti ir perdėti mėsą į atskirą indą. Perpilti padažą į atskirą indą. Pakaitinti aliejų ir pakepinti mėsą. Užpilti atidėtą padažą ir virti ant mažos ugnies tol, kol padažas sutirštės.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)