G. L. Demarco pasakoja, kad Kalėdos Italijoje – tai pati svarbiausia metų šventė, mylima kiekvieno italo. Ši tauta kaip niekas kitas moka sukurti šventinę atmosferą, o per Kalėdas jų stalus papuošia patiekalai, pagaminti pagal daugybę metų puoselėjamus ir iš kartos į kartą perduodamus receptus.
Dėliodamas „Kalėdų stalą“ G. L. Demarco sako stengęsis parinkti tuos patiekalus, kurie ne tik atskleistų itališkos virtuvės įvairovę, bet ir būtų nesunkiai pagaminami lietuviškomis sąlygomis. „Kulinarinės studijos“ šefas gamino papriką su ančiuvių padažu, kepė antį ir jautieną, ruošė midijas ir risotto, o desertui pasiūlė Pan di Natale pyrago.
Italai itin mėgstą papriką, todėl jeigu norite savo Kalėdoms suteikti itališko prieskonio, būtina išmokti gaminti patiekalus iš jos. Šventiniu laikotarpiu dauguma italų būtinai skanauja keptą papriką su ančiuvių padažu.
Ant itališko kalėdinio stalo paprastai puikuojasi ir antis. Ji gali būti gaminama labai įvairiai, naudojant skirtingus padažus.
„Man su šv. Kalėdomis labiausiai asocijuojasi apelsinų kvapas. Kai mintimis nuklystu į vaikystę atsimenu antį, keptą balto vyno ir apelsinų padaže“, – teigia „Kulinarinės studijos“ šefas.
Kitas su šventiniu laikotarpiu siejamas itališkas patiekalas – tai Brasato jautiena raudonojo vyno padaže. Jam tradiciškai naudojamas Barolo vynas.
Itališkas šventinis stalas neįsivaizduojamas ir be jūros gėrybių. Midijų ir pomidorų padažo derinys yra nepamirštama klasika. Šio patiekalo receptą pjemontiečiai perduoda iš kartos į kartą, o juo mėgaujasi tik ypatingomis progomis, tokiomis kaip Šv. Kalėdos.
Itališkoms Kalėdoms saldumo paprastai suteikia šventinis pyragas Pan di Natale. Jis išsiskiria ne tik savo gamybos procesu, kuris trunka net kelias paras, bet ir galiojimo laiku. Savo skonio savybes jis visiškai atskleidžia tik „subrendęs“ – praėjus ne mažiau kaip mėnesiui nuo pagaminimo. Šį išskirtinį pyragą galima gardinti galima bet kuo: šokoladu, įvairiu glaistu, vaisiais ir kitais skanėstais.
Vis dėlto G. L. Demarco pabrėžia, jog Kalėdų šventės šeimyniškumą geriausiai atskleidžia Risotto su gorgonzola ir raudonuoju vynu.