aA
Tradicinių itališkų šventinių patiekalų pristatymu tęsiasi kulinarinis projektas „Borjomi Kalėdų stalai“. Jo metu kiekvieną savaitę geriausi šalies virtuvės šefai ir žinomi žmonės pristato savo šalių kalėdinius patiekalus bei tradicijas. Kaip ant savo kalėdinio stalo lietuviams padėti ir gabalėlį Italijos atskleidė „Kulinarijos studijos“ šefas Gian Luca Demarco, sakoma pranešime spaudai.
© Shutterstock nuotr.

G. L. Demarco pasakoja, kad Kalėdos Italijoje – tai pati svarbiausia metų šventė, mylima kiekvieno italo. Ši tauta kaip niekas kitas moka sukurti šventinę atmosferą, o per Kalėdas jų stalus papuošia patiekalai, pagaminti pagal daugybę metų puoselėjamus ir iš kartos į kartą perduodamus receptus.

Žinomas virtuvės šefas pabrėžia, kad itališkos virtuvės išskirtinumas – tai jos subtilumas. Todėl ir per Kalėdas vengiama įmantrių patiekalų iš ne kiekvienam prieinamų ingredientų. Per šventes stengiamasi pabrėžti itališkos virtuvės kasdienį nepaprastumą.

Svarbiausias itališkų švenčių elementas – šeimyniška atmosfera
© Organizatorių nuotr.

Dėliodamas „Kalėdų stalą“ G. L. Demarco sako stengęsis parinkti tuos patiekalus, kurie ne tik atskleistų itališkos virtuvės įvairovę, bet ir būtų nesunkiai pagaminami lietuviškomis sąlygomis. „Kulinarinės studijos“ šefas gamino papriką su ančiuvių padažu, kepė antį ir jautieną, ruošė midijas ir risotto, o desertui pasiūlė Pan di Natale pyrago.

Italai itin mėgstą papriką, todėl jeigu norite savo Kalėdoms suteikti itališko prieskonio, būtina išmokti gaminti patiekalus iš jos. Šventiniu laikotarpiu dauguma italų būtinai skanauja keptą papriką su ančiuvių padažu.

„Ančiuvių padažas yra vienas kalėdiškiausių patiekalų šiaurės Italijoje. Šis padažas – tai būtinas itališko šv. Kalėdų stalo akcentas. Ančiuvių padažo skonis labai subtilus, ir jis tiesiog idealiai dera prie šiek tiek pakeptos, italų itin mėgstamos, paprikos“, – pasakoja G. L. Demarco.

Svarbiausias itališkų švenčių elementas – šeimyniška atmosfera
© Organizatorių nuotr.

Ant itališko kalėdinio stalo paprastai puikuojasi ir antis. Ji gali būti gaminama labai įvairiai, naudojant skirtingus padažus.

„Man su šv. Kalėdomis labiausiai asocijuojasi apelsinų kvapas. Kai mintimis nuklystu į vaikystę atsimenu antį, keptą balto vyno ir apelsinų padaže“, – teigia „Kulinarinės studijos“ šefas.

Kitas su šventiniu laikotarpiu siejamas itališkas patiekalas – tai Brasato jautiena raudonojo vyno padaže. Jam tradiciškai naudojamas Barolo vynas.

„Šis vynas – tai tikras mano krašto, Pjemonto, pasididžiavimas. Šeimos jį visus metus saugoja rūsiuose, o per šv. Kalėdas jis keliauja ne tik į taures, bet ir į patiekalus. Mano šeimai šv. Kalėdos yra pati svarbiausia šventė, todėl per ją Brasato jautienos ant mūsų šventinio stalo būtinai surasite“, – sako G. L. Demarco.

Svarbiausias itališkų švenčių elementas – šeimyniška atmosfera
© Shutterstock nuotr.

Itališkas šventinis stalas neįsivaizduojamas ir be jūros gėrybių. Midijų ir pomidorų padažo derinys yra nepamirštama klasika. Šio patiekalo receptą pjemontiečiai perduoda iš kartos į kartą, o juo mėgaujasi tik ypatingomis progomis, tokiomis kaip Šv. Kalėdos.

Itališkoms Kalėdoms saldumo paprastai suteikia šventinis pyragas Pan di Natale. Jis išsiskiria ne tik savo gamybos procesu, kuris trunka net kelias paras, bet ir galiojimo laiku. Savo skonio savybes jis visiškai atskleidžia tik „subrendęs“ – praėjus ne mažiau kaip mėnesiui nuo pagaminimo. Šį išskirtinį pyragą galima gardinti galima bet kuo: šokoladu, įvairiu glaistu, vaisiais ir kitais skanėstais.

Vis dėlto G. L. Demarco pabrėžia, jog Kalėdų šventės šeimyniškumą geriausiai atskleidžia Risotto su gorgonzola ir raudonuoju vynu.

„Mes šį patiekalą gaminame tik tuomet, kai susirenka visa šeima. Šv. Kalėdos yra viena šeimyniškiausių švenčių Italijoje, taigi be šio patiekalo jos tiesiog neįsivaizduojame. Risotto su gorgonzola ir raudonuoju vynu visuomet serviruoja vyriausias šeimos žmogus, dažniausiai vyras. Tai savotiškas šeimos ritualas, suteikiantis šiam patiekalui ypatingą svarbą”, – teigia šefas.

Svarbiausias itališkų švenčių elementas – šeimyniška atmosfera
© Shutterstock nuotr.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Balsavimas dėl Seimo vadovo Pranckiečio atstatydinimo žlugo nuolat pildoma (395)

Seimas antradienio vakarą per neeilinį posėdį balsavo dėl galimybės Viktorui Pranckiečiui...

Venckienės laukiantis „Drąsos kelias“ ruošiasi Seimo rinkimams: parduoda turtą, kad turėtų tam lėšų (165)

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Aukščiausiajam Teismui atmetus Neringos Venckienės advokatų...

Pranckietis: Karbauskis laimėjo „penktus“ rinkimus (28)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis tikisi, kad po antradienio proceso Parlamentas galės...

Gyvai / Europos taurės dvikova Vilniuje: „Rytas“ – „Partizan“ (41)

Vilniaus „Ryto“ (1-1) krepšininkai antradienį namie trečio rato dvikovą žaidžia su Belgrado...

Gabrielius Landsbergis – apie Pranckiečio procesą: tai labai keistas precedentas (46)

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis...

Šunų trenerė paaiškino, kas yra geras šuns šeimininkas: kai kuriems apie šunis geriau nė nesvajoti (2)

Šuo žmogui yra tik gyvenimo dalis, o žmogus šuniui – visas gyvenimas. Dažnas, girdėjęs šį...

Nusisukus draugams ir prodiuseriams atlikėjas Borisas Mojisejevas gyvena atsiskyrėlio gyvenimą: pragyvenimui pensijos nepakanka

Patyręs net du insultus ir dalinį paralyžių atlikėjas Borisas Mojisejevas gyvena atsiskyrėlio...

Karbauskis nesijaučia pralaimėtoju: šiandien keli dalykai tapo aiškūs (135)

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienio situacijos,...

Ištyrė, kokį poveikį sveikatai sukelia elektroninės cigaretės su nikotinu ir be: rezultatas nepavydėtinas

Diskusijos apie elektroninių cigarečių žalą netyla. Vieni ragina riboti jų pardavimus, kiti...

Matijošaitis apie Meilutytės pakvietimą į komandą: reikiamo išsilavinimo ji neturi, bet tą sritį išmano

Kauno meras paaiškino, kodėl patarėja pasirinko karjerą baigusią plaukikę Rūtą Meilutytę, o...