G. L. Demarco pasakoja, kad Kalėdos Italijoje – tai pati svarbiausia metų šventė, mylima kiekvieno italo. Ši tauta kaip niekas kitas moka sukurti šventinę atmosferą, o per Kalėdas jų stalus papuošia patiekalai, pagaminti pagal daugybę metų puoselėjamus ir iš kartos į kartą perduodamus receptus.

Žinomas virtuvės šefas pabrėžia, kad itališkos virtuvės išskirtinumas – tai jos subtilumas. Todėl ir per Kalėdas vengiama įmantrių patiekalų iš ne kiekvienam prieinamų ingredientų. Per šventes stengiamasi pabrėžti itališkos virtuvės kasdienį nepaprastumą.

Dėliodamas „Kalėdų stalą“ G. L. Demarco sako stengęsis parinkti tuos patiekalus, kurie ne tik atskleistų itališkos virtuvės įvairovę, bet ir būtų nesunkiai pagaminami lietuviškomis sąlygomis. „Kulinarinės studijos“ šefas gamino papriką su ančiuvių padažu, kepė antį ir jautieną, ruošė midijas ir risotto, o desertui pasiūlė Pan di Natale pyrago.

Italai itin mėgstą papriką, todėl jeigu norite savo Kalėdoms suteikti itališko prieskonio, būtina išmokti gaminti patiekalus iš jos. Šventiniu laikotarpiu dauguma italų būtinai skanauja keptą papriką su ančiuvių padažu.

„Ančiuvių padažas yra vienas kalėdiškiausių patiekalų šiaurės Italijoje. Šis padažas – tai būtinas itališko šv. Kalėdų stalo akcentas. Ančiuvių padažo skonis labai subtilus, ir jis tiesiog idealiai dera prie šiek tiek pakeptos, italų itin mėgstamos, paprikos“, – pasakoja G. L. Demarco.

Ant itališko kalėdinio stalo paprastai puikuojasi ir antis. Ji gali būti gaminama labai įvairiai, naudojant skirtingus padažus.

„Man su šv. Kalėdomis labiausiai asocijuojasi apelsinų kvapas. Kai mintimis nuklystu į vaikystę atsimenu antį, keptą balto vyno ir apelsinų padaže“, – teigia „Kulinarinės studijos“ šefas.

Kitas su šventiniu laikotarpiu siejamas itališkas patiekalas – tai Brasato jautiena raudonojo vyno padaže. Jam tradiciškai naudojamas Barolo vynas.

„Šis vynas – tai tikras mano krašto, Pjemonto, pasididžiavimas. Šeimos jį visus metus saugoja rūsiuose, o per šv. Kalėdas jis keliauja ne tik į taures, bet ir į patiekalus. Mano šeimai šv. Kalėdos yra pati svarbiausia šventė, todėl per ją Brasato jautienos ant mūsų šventinio stalo būtinai surasite“, – sako G. L. Demarco.

Itališkas šventinis stalas neįsivaizduojamas ir be jūros gėrybių. Midijų ir pomidorų padažo derinys yra nepamirštama klasika. Šio patiekalo receptą pjemontiečiai perduoda iš kartos į kartą, o juo mėgaujasi tik ypatingomis progomis, tokiomis kaip Šv. Kalėdos.

Itališkoms Kalėdoms saldumo paprastai suteikia šventinis pyragas Pan di Natale. Jis išsiskiria ne tik savo gamybos procesu, kuris trunka net kelias paras, bet ir galiojimo laiku. Savo skonio savybes jis visiškai atskleidžia tik „subrendęs“ – praėjus ne mažiau kaip mėnesiui nuo pagaminimo. Šį išskirtinį pyragą galima gardinti galima bet kuo: šokoladu, įvairiu glaistu, vaisiais ir kitais skanėstais.

Vis dėlto G. L. Demarco pabrėžia, jog Kalėdų šventės šeimyniškumą geriausiai atskleidžia Risotto su gorgonzola ir raudonuoju vynu.

„Mes šį patiekalą gaminame tik tuomet, kai susirenka visa šeima. Šv. Kalėdos yra viena šeimyniškiausių švenčių Italijoje, taigi be šio patiekalo jos tiesiog neįsivaizduojame. Risotto su gorgonzola ir raudonuoju vynu visuomet serviruoja vyriausias šeimos žmogus, dažniausiai vyras. Tai savotiškas šeimos ritualas, suteikiantis šiam patiekalui ypatingą svarbą”, – teigia šefas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją