aA
„Aš visuomet pradedu nuo ožkų,- sako Dargužiuose gyvenanti ir su vyru Valdu Kavaliausku sūrius gaminanti Rasa Ilinauskaitė, paklausta, ko gi reikia geram sūriui pagaminti. - Geras sūris – tai geras pienas, sveikos ir laimingos ožkos. Tas yra svarbiausia, jei nori padaryti gerą sūrį. O paskui jau gali bandyti technologijas.“
Svarbiausia gero sūrio sąlyga - laimingos ožkos
© DELFI / Karolina Pansevič

Moters teigimu, viską, ko reikia sūrių gaminimui, atsivežantys iš Prancūzijos. Tas kainuoja nemažai, bet be visos įrangos sūrių nebus.

Sūrio ceche besidarbuojanti Rasa pasakojo, kaip gimsta viena ar kita rūšis sūrio. Štai gaminant „Ožkos kaprizą“ daugiausia kantrybės prireikia išpilstant didelį kiekį jau parauginto pieno į mažulytes formeles. Ir viskas daroma rankomis su samčiu.

Lengviau pagaminamas kietasis sūris, moteris jo didžiules galvas vadina dzūkiškai tiesiog „bandomis“. Štai dviem bandoms reikėjo net 70 litrų pieno, jos sveria maždaug po 3 kilogramus. Toks sūris bręs ne mažiau kaip 3 mėnesius.

„Žanžakas – dar vienas sūris, reikalaujantis ypatingo dėmesio brandinimo metu. Jis natūraliai šiek tiek apauga baltu pelėsiu, o bręsta apie mėnesį. Tačiau kad gerai subręstų, šiuos sūrius reikia kasdien vartyti. Jie sustatomi kaip knygos lentynoje ir vartomi, kad nesuliptų, kad kvėpuotų, kad nešlaptų. Jei reikia, plauname su vandeniu ir druskos tirpalu, kad išvengtume kitokių pelėsių, kurie iš esmės nėra kenksmingi, bet akiai nemalonūs“,- pasakoja sūrininkė.

„O kaip palaikote gerus santykius su ožkomis?“,- klausiu. Pro sūrinės langą meiliai nusišypsojusi gyvuliams Rasa sako: „Šėrimas - labai svarbus dalykas. Ir meilė. Vieną jos jaučia, o šerti gerai stengiamės. Sudarom tokias sąlygas, kokių reikia, kad galėtų ir į lauką išeiti. Mes su jomis nuolat, niekad nepaliekam vienų. Tas irgi labai svarbu. Jos eina kaip šuniukai ir stumia nosim, prašydamos, kad paglostytum. Taip jos kalbasi su mumis. Tikiuosi, supranta ir mus.“

Sūrininkų pora anksčiau net 6 metus vasaroti keliaudavo su ožkomis į pievas, bet dabar jau keletą metų nekeliauja. „Dabar Valdas jas gano. Kadangi aplink nėra daug teritorijos, tai išveda keletą kilometrų į Dargužių pievas ir kasdien gano šventai apie 3-4 valandas. Tai irgi svarbi priežiūros dalis – jeigu čia negali duoti pievos, vedi ten, kur ji yra. Nes ožkoms reikia geros žolės. Tai sudaro ir sūrio kokybę. Šienas labai gerai, jo yra visada, bet ožkoms reikia ir pasivaikščioti, iškylų, nes čia gi kalnų gyvulys. Bet jos pravaikšto tas kelias valandas ir laimingos iki vakaro guli, miega, laukia melžimo.

Netoli Dargužių ūkininkaujanti ir avis bei karves laikanti Laima Stankevič gamina įvairius sūrius - kietuosius, Čedaro tipo, ir puskiečius avių sūrius, taip pat caciocavallo, mocarella, kurio sezonas prasideda pavasarį. „Sudėtingiausi yra itališki sūriai, nes jie reikalauja daug rankų darbo. Nes tu turi juos susukti, suvynioti, suformuoti. Ir viskas vyksta labai karštame vandenyje – 70 laipsnių, tos rankos pastoviai keliauja iš karšto vandens į šaltą, tai būni jau gerokai paviręs“,- juokauja sūrininkė.

Laima Stankevič
Laima Stankevič
© DELFI / Karolina Pansevič

Moteris prisipažįsta, kad tik pradėjus gaminti sūrius būdavo ir kuriozinių situacijų - kartais gaminys šaldytuve tiesiog sprogdavo. Tačiau dabar sprogimų nebūna, o jeigu kažkas nelabai pavyksta - tą mielai sulesa vištos, paskui atsidėkodamos kiaušiniais.

Dargužių amatų centras palaiko sūrininko idėją populiarinti smulkųjį verslą ir rengia įvairių amatų mokymus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Orai: ciklonai apsiraminti nežada (1)

Pirmadienį vėjas rims. Tik kai kuriuose rajonuose vakarinių krypčių vėjo gūsiai užsiliks iki...

Ukrainiečiai Lietuvą vadina svajonių šalimi: priežastys, kodėl pas mus geriau nei pas juos (332)

Ukrainoje myli Lietuvą. Vietiniai žmonės ten giria mūsų šalį, giria mūsų politiką, giria...

Įspėjo dėl Putino reitingų: norėdamas išlikti šis režimas gali ryžtis siaubingiems scenarijams (805)

Vos trečdalis rusų pasitiki Vladimiru Putinu. Tai rodo naujausios apklausos Rusijoje, kurią jau du...

Artimiausioje Zelenskio aplinkoje – permainos: pirmasis pavojaus signalas nuskambėjo dar vasarą (34)

Prezidento administracijos (anksčiau – sekretoriato, dabar – prezidento biuro) vadovo pareigos,...

Naujausi siūlymai JK tūkstančius privertė panikuoti: kilo didžiulis chaosas ir sąmyšis – gali prasidėti krizė (380)

Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė paviešino būsimą taškais grindžiamą imigracijos...

Italijoje dėl koronaviruso izoliuojama daugiau nei dešimt miestų, atšauktas Venecijos karnavalas pranešama apie trečią mirtį; užsikrėtę jau daugiau nei 150 žmonių (497)

Italijai kovojant su didžiausiu koronaviruso protrūkiu Europoje, vyriausybė nusprendė blokuoti...

Favoritų nesėkmės namuose: serbai nusileido gruzinams, ispanai – lenkams visi rezultatai (58)

Sekmadienį žaidžiami antrieji 2021 metų Europos čempionato atrankos susitikimai. Staigmena...

Vietoje sekso – masturbacija: gydytojai atsakė, kaip tai gali padėti (14)

Apie savęs patenkinimą vis dar nedrįstame kalbėti, nors pagal statistiką tuo užsiima 95 proc....

Viena seniausių Žemaitijos gyvenviečių mena kraupias istorijas: po kryžiuočių antpuolių likdavo tik griuvėsiai ir lavonai (17)

Prie pat Dubysos upės , Vieviršės upelio krantuose stūkso labai senas Betygalos miestelis. Viena...

Žmogžudystė dykroje: meilės trikampis pasibaigė taip, kad apie jį iki šiol sklando legendos (2)

Kornvalio grafystė Anglijoje – tolimą istoriją menantis regionas, po kurį išties verta...

|Maža didelių žinių kaina