aA
„Aš visuomet pradedu nuo ožkų,- sako Dargužiuose gyvenanti ir su vyru Valdu Kavaliausku sūrius gaminanti Rasa Ilinauskaitė, paklausta, ko gi reikia geram sūriui pagaminti. - Geras sūris – tai geras pienas, sveikos ir laimingos ožkos. Tas yra svarbiausia, jei nori padaryti gerą sūrį. O paskui jau gali bandyti technologijas.“
© DELFI / Karolina Pansevič

Moters teigimu, viską, ko reikia sūrių gaminimui, atsivežantys iš Prancūzijos. Tas kainuoja nemažai, bet be visos įrangos sūrių nebus.

Sūrio ceche besidarbuojanti Rasa pasakojo, kaip gimsta viena ar kita rūšis sūrio. Štai gaminant „Ožkos kaprizą“ daugiausia kantrybės prireikia išpilstant didelį kiekį jau parauginto pieno į mažulytes formeles. Ir viskas daroma rankomis su samčiu.

Lengviau pagaminamas kietasis sūris, moteris jo didžiules galvas vadina dzūkiškai tiesiog „bandomis“. Štai dviem bandoms reikėjo net 70 litrų pieno, jos sveria maždaug po 3 kilogramus. Toks sūris bręs ne mažiau kaip 3 mėnesius.

„Žanžakas – dar vienas sūris, reikalaujantis ypatingo dėmesio brandinimo metu. Jis natūraliai šiek tiek apauga baltu pelėsiu, o bręsta apie mėnesį. Tačiau kad gerai subręstų, šiuos sūrius reikia kasdien vartyti. Jie sustatomi kaip knygos lentynoje ir vartomi, kad nesuliptų, kad kvėpuotų, kad nešlaptų. Jei reikia, plauname su vandeniu ir druskos tirpalu, kad išvengtume kitokių pelėsių, kurie iš esmės nėra kenksmingi, bet akiai nemalonūs“,- pasakoja sūrininkė.

„O kaip palaikote gerus santykius su ožkomis?“,- klausiu. Pro sūrinės langą meiliai nusišypsojusi gyvuliams Rasa sako: „Šėrimas - labai svarbus dalykas. Ir meilė. Vieną jos jaučia, o šerti gerai stengiamės. Sudarom tokias sąlygas, kokių reikia, kad galėtų ir į lauką išeiti. Mes su jomis nuolat, niekad nepaliekam vienų. Tas irgi labai svarbu. Jos eina kaip šuniukai ir stumia nosim, prašydamos, kad paglostytum. Taip jos kalbasi su mumis. Tikiuosi, supranta ir mus.“

Sūrininkų pora anksčiau net 6 metus vasaroti keliaudavo su ožkomis į pievas, bet dabar jau keletą metų nekeliauja. „Dabar Valdas jas gano. Kadangi aplink nėra daug teritorijos, tai išveda keletą kilometrų į Dargužių pievas ir kasdien gano šventai apie 3-4 valandas. Tai irgi svarbi priežiūros dalis – jeigu čia negali duoti pievos, vedi ten, kur ji yra. Nes ožkoms reikia geros žolės. Tai sudaro ir sūrio kokybę. Šienas labai gerai, jo yra visada, bet ožkoms reikia ir pasivaikščioti, iškylų, nes čia gi kalnų gyvulys. Bet jos pravaikšto tas kelias valandas ir laimingos iki vakaro guli, miega, laukia melžimo.

Netoli Dargužių ūkininkaujanti ir avis bei karves laikanti Laima Stankevič gamina įvairius sūrius - kietuosius, Čedaro tipo, ir puskiečius avių sūrius, taip pat caciocavallo, mocarella, kurio sezonas prasideda pavasarį. „Sudėtingiausi yra itališki sūriai, nes jie reikalauja daug rankų darbo. Nes tu turi juos susukti, suvynioti, suformuoti. Ir viskas vyksta labai karštame vandenyje – 70 laipsnių, tos rankos pastoviai keliauja iš karšto vandens į šaltą, tai būni jau gerokai paviręs“,- juokauja sūrininkė.

Laima Stankevič
Laima Stankevič
© DELFI / Karolina Pansevič

Moteris prisipažįsta, kad tik pradėjus gaminti sūrius būdavo ir kuriozinių situacijų - kartais gaminys šaldytuve tiesiog sprogdavo. Tačiau dabar sprogimų nebūna, o jeigu kažkas nelabai pavyksta - tą mielai sulesa vištos, paskui atsidėkodamos kiaušiniais.

Dargužių amatų centras palaiko sūrininko idėją populiarinti smulkųjį verslą ir rengia įvairių amatų mokymus.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Nesumeluotas emigracijos veidas, apie kurį drįsta prabilti ne kiekvienas lietuvis: buvome tikri vergai (20)

Dunganone sutiktas lietuvis Romualdas pasakoja, kad pirkdamas lėktuvo bilietus už skolintus pinigus...

Žinomos įmonės darbuotojai atsitrenkė į sistemą: bandė atgauti skolas, o atsidūrė spąstuose (22)

Optikos salonus valdančios įmonės darbuotojai bandydami atgauti iš darbdavio susidariusias...

Leonidas Beršidskis. JAV klesti meritokratija ir tai nėra teisinga (6)

Didžioji dalis dabartinių diskusijų apie turto paveldėjimą Vakarų šalyse kyla iš...

Karbauskis dėl prezidento rinkimų turi ir abejonių: jei taip, tai turėsime problemą (805)

„Kandidatas, kurį mes patvirtinsime savo suvažiavime, taps Lietuvos Respublikos prezidentu“, -...

Devintame Dakaro greičio ruože lietuvių viltys nesudužo – išsaugotos rekordinės pozicijos atnaujinta 00.57 val. (446)

Tokios dienos, koks buvo devintasis Dakaro ralio etapas, nesitikėjo, matyt, niekas. Jeigu...

Pirmas Karolinos Meschino interviu po skandalo: apie tėvų reakciją į nutekintus jos intymius įrašus ir prasidėjusią paranoją (40)

Socialinių tinklų garsenybės Karolinos Meschino vardas pastaruoju metu žiniasklaidoje buvo...

Sąrašas įpročių, kuriuos išsiugdę visada turėsite tvarkingus namus

Maži tvarkymosi įpročiai tikrai padeda namus išlaikyti visada švarius. Iš švaros gimsta švara,...

Linkevičius apie krizę Britanijoje: vyksta iškilmingas viešas šalies niokojimas (219)

„Kad ir kaip baigtųsi Brexitas , Europa jau bus kitokia – ji sukrėsta“, – taip dabartinės...

Orai: permainos nesibaigia (2)

Šiandien, ketvirtadienį, Lietuvos orus lems aktyvus Atlanto ciklonas. Naktį praslinkęs šiltasis...

Theresa May atlaikė nepasitikėjimo balsavimą, tačiau parlamentas toliau aklavietėje atnaujinta 21.18 (140)

Didžiosios Britanijos parlamentas trečiadienio vakarą po ilgų debatų balsavo dėl pasitikėjimo...