aA
Suši tikriausiai yra pats žymiausias japoniškas patiekalas pasaulyje. Japonų virtuvėje suši reiškia patiekalus, kurių gamybai naudojami ryžiai, pagardinti saldžiu acto mišiniu. Kadangi Japonija yra apsupta vandenyno, jūros gėrybės, taip pat kaip ir ryžiai, visuomet buvo plačiai vartojamos. Taigi žalios žuvies ir ryžių derinys, suši, natūraliai tapo populiariu maistu Japonijoje.
Suši
Suši
© Shutterstock nuotr.

Iš pradžių žalia žuvis būdavo fermentuojama druskoje, siekiant ją užkonservuoti ir tuomet valgoma su prieskoniais gardintais ryžiais. Tai yra originalusis suši. Nors yra ir tokių suši rūšių, kuriose nėra sašimi (žalios žuvies), žalia žuvis ir ryžiai yra pagrindiniai suši ingredientai.

Suši maistinė vertė - neriebu

Suši yra neriebus ir labai maistingas maistas. Tipiniame 7-9 gabalėlių rinkinyje yra apie 300-450 kalorijų. Suši esanti žuvis aprūpina baldymais ir gali būti puikus omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis. Daržovės yra puikus vitaminų šaltinis. Jūržolėje yra gausu jodo. O ryžiai yra sudėtiniai angliavandeniai.

Suši istorija

Japonija yra saloje, ją supa jūros, šildomos Kurošio, Japonų Srovės, kurioje gausu planktonų bei stulbinanti žuvų ir vėžiagyvių įvairovė. Pačios salos yra pakankamai kalnuotos, o nedidelės ariamos žemės yra rūpestingai kultivuojamos auginant ryžius ir keletą kitų javų.

Japonija visuomet maitino savo tankią populiaciją tiek jūros, tiek ir laukų derliumi, taigi natūralu, kad virtuvėje yra sutelkta tai, kas gaunama iš gamtos. Suši, žalios žuvies ir prieskoniais gardintų ryžių derinys, užsieniečiams atrodo labai egzotiškai.

Suši prieš amžius Japonijoje buvo žuvies konservavimo metodas. Sakoma, kad suši yra kilęs iš pietryčių Azijos. Išvalyta, žalia žuvis buvo suspaudžiama tarp druskos sluoksnių ir prispaudžiama akmeniu. Po kelių dienų akmuo yra nukeliamas ir pakeičiamas lengvesniu, o po kelių mėnesių fermentuota žuvis ir ryžiai yra laikomi tinkamais valgyti.

Kai kuriuose restoranuose Tokijuje vis dar patiekiamas šis originalus suši, pagamintas iš gėlavandenio karpio (vadinamas narezuši), tačiau jo skonis yra toks stiprus, kad jis nustelbia žuvies skonį ir reikalauja labai išlavinto skonio.

Tik 1900-aisiais išmintingas šefas, vardu Yohei, nusprendė užmiršti fermentaciją ir patiekti suši panašia į dabartinę forma. Jis tapo labai populiarus ir išsivystė du stiliai: Kansai stilius, kilęs iš Osakos miesto Kansai regione ir Edo stilius, kilęs iš Tokijo, kuris tuomet buvo vadinamas Edo.

Osaka visuomet buvo komercinė Japonijos sostinė, o ryžių pirkliai ten sukūrė tokį suši, kuris pirmiausiai buvo sudarytas iš ryžių, maišomų su kitais ingredientais, ir suformuojamų į dekoratyvius, valgomus paketėlius. Tokijas, esantis pakrantėje, garsėjo žuvimi ir vėžiagyviais, todėl ten buvo gaminamas nigirizuši, kuriame buvo rinktinės jūros gėrybės, patiekiamos ant nedidelio gardintų ryžių padėkliuko.

Nors dekoratyvinis Kansai regiono suši vis dar yra labai populiarus, užsieniečiams labiausiai žinomas yra nigirizuši. Manoma, kad nigirizuši yra šiuolaikinio suši pirmtakas.

Geriausiai žinomas suši yra ovalo formos suši, vadinamas nigiri. Nigiri paprastai yra patiekiamas suši bare.

Pamatyti, kaip vieno garsiausių Japonijos suši meistrų Kensaku Yoshida rankose gimsta tikri meno šedevrai bei dalyvauti jo paskaitoje, norintys galės VI-ojoje Tarptautinėje bonsai ir suiseki parodoje bei II-ajame Japonijos kultūros festivalyje, skirtame Lietuvos ir Tekančios saulės šalies draugystės dvidešimtmečiui paminėti.

Paroda vyks birželio 9-12 d. „Litexpo“ parodų rūmuose. Dvidešimt pasaulio šalių dalyvių, dvidešimt Japonijos meno šakų, dvidešimt diplomatinių santykių atkūrimo metų. Tokie skaičiai vainikuoja dviejų šalių draugystę ir ištrina geografinius atstumus bei sujungia kultūras. Tai – unikalus renginys ne tik Baltijos šalyse, bet ir Europoje.


www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Nausėda apie jaučiamas krizės nuotaikas: artėjame prie antirekordo (142)

Prezidentas Gitanas Nausėda išskirtiniame interviu Delfi įvertino koronaviruso krizės žalą...

Netoli Vilniaus rado milžinišką pramogų parką, kuriame galima pramogauti nemokamai visą dieną (43)

Šiltėjant orams vis dažniau ieškome vietų, kuriose galėtume pasimėgauti gamtos ramybe ir...

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius iškviestas į FNTT ir apklaustas (86)

Ketvirtadienį į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) būstinę iškviestas Vilniaus...

Išryškino Verygos darbo prieštaringumą: situacija darosi komiška (77)

Yra daug liaudies išminties posakių apie tai, kad tikrasis veidas atsiskleidžia tik po kauke ar...

Sukrėtimas jau paveikė butų pardavimus: kokių kainų pokyčių laukti? (208)

Pasak NT ekspertų, prasidėjus karantinui buvo fiksuojamas žymus rinkos sumažėjimas bei vyravo...

Virgilijus Čepaitis

Trečdalis gyvenimo. Nuo 1991-ųjų lapkričio iki dabar (1)

Pradžiai pacituosiu kelias vienos dienos laikraščių antraštes. 1992-ųjų sausio 21 d.:...

Aiškėja, kada ir kaip atsidarys kino teatrai, bet bėda – trūksta premjerų (38)

Karantino metu uždaryti kino teatrai patiria didžiulius nuostolius, tačiau darbuotojų neatleidžia...

„Huawei P40“ apžvalga: ar verta pirkti išmanųjį be „Google Play Store“? (13)

„ Huawei “ išmanieji telefonai buvo spėję užkariauti lietuvių širdis, tačiau populiarumo...

Įvertinkite, kaip interjero dizainerė įrengė 33,7 kv. m butą: maža erdvė irgi gali būti patogi (64)

Nors mažas butas yra pigesnis, jį įsigijus galvos skausmu gali tapti tokio būsto įrengimas....

|Maža didelių žinių kaina