Tauragės rajone, Baltrušaičių kaime, gyvenanti verslininkė Laima Vensienė lyg voverė sukasi kasdieniuose darbuose. Vis dėlto yra viena sritis, kuriai mielai ir visada suranda laiko, – virtuvė. Čia gimstančias kulinarines improvizacijas visų pirma įvertina vyras Stasys ir negaili liaupsių: „Mano žmona išsiskiria iš visų šeimininkių.“
Laima Vensienė
© "Šeimininkės" nuotr.

L. Vensienė tokius sutuoktinio žodžius palydi santūria šypsena. Lengva improvizuoti, kai maisto ruošimas – ne neišvengiama būtinybė, o malonus ir tik geras emocijas teikiantis užsiėmimas. Kol gyveno su tėvais, Laima virtuvėn neidavo. Tėtis buvo labai išrankus maistui, todėl bijojo prašauti pro šalį. Kepti, virti, troškinti ji pradėjo sukūrusi šeimą, kurią drauge su vyru puoselėja dvidešimt penkerius metus, turi jau suaugusius dukrą ir sūnų.

Sumaniai šeimininkei nebuvo sunku mokytis virtuvės paslapčių. Receptų ir daug patarimų rasdavo žurnaluose, neretai pasinaudodavo draugių ir pažįstamų patirtimi. Tiesa, ne visos buvo atviros, ne visuomet pavykdavo iškvosti mažas kulinarines gudrybes.

Kartą, dar tik pradėjusi šeimininkauti, sumanė kepti tortą ir nuėjo pas draugės mamą paklausti, kaip daromas baltas glajus. Tačiau vietoje recepto ir patarimų išgirdo: „Ne tavo nosiai tortus puošti!“
„Skaudu buvo tai girdėti, bet aš nelinkusi pasiduoti. Toks mano charakteris. Jei ko noriu, siekiu visomis išgalėmis“, – sako dabar jau keliais būdais daryti glajų mokanti tauragiškė.

Virtuvėje ji kartais praleidžia visą dieną. Tokį malonumą sau leido vasaros pabaigoje, kai gimtinėje viešėjo Anglijoje uždarbiaujanti dukra su šeima. Taip norėjosi palepinti savo brangiausius svečius! Gamino ir pusryčius, ir pietus, ir vakarienę, o didžiausio populiarumo sulaukė spurgos. Jų kiekvieną rytą prašydavo pirmąjį gimtadienį atšventęs anūkėlis. Receptas, kaip tikina ponia Laima, paprastutis: reikia pusės kilogramo varškės, trijų kiaušinių, stiklinės kefyro, kuriame gesinama soda, miltų. Kad spurgos nebūtų riebios, į tešlą įpilamas šlakelis degtinės, o verdant į riebalus įmetamas žalios bulvės griežinėlis.

L. Vensienė įpratusi šeimyną palepinti kokiu nors skanumynu, ir ne tik savaitgaliais. Po sočių pietų – kone kiekvieną dieną.

„Kažkada mano anyta stebėjosi ir džiaugėsi, kad mūsų namuose nuolat gaminamas šviežias maistas. Ji net ragino mažiau apie vaikus ir vyrą šokinėti, apie puodus tupinėti. Tačiau aš taip esu įpratusi, kitaip jau nebegalėčiau, nebemokėčiau ir nenorėčiau“, – tikina šeimininkė.

Negana to, kad kasdien ruošia pietus, kartais patiekia net du karštus patiekalus. Mat drauge su tėvais gyvenantis aštuoniolikmetis sūnus žuvies nemėgsta, o abu Vensai ją dievina. Laviruoti nenuskriaudžiant nė vieno tenka ir iškepus šeimos moterų mėgstamą, o vyrams nelabai patinkantį patiekalą – vaisiais įdarytą kalakuto šlaunį.

Ji, išėmus kaulą, parą laikoma majonezo, trupučio aliejaus, garstyčių ir įvairių prieskonių marinate. Paskui, peiliu padarius „kišenę“, įdaroma džiovintomis slyvomis, abrikosais ir kepama orkaitėje. Prieš patiekiant į stalą paslegiama, tuomet lengviau ir gražiau pavyksta supjaustyti. Kalakuto šlaunį ponia Laima kepa ypatingomis progomis ir laukdama svečių.

Gimtadieniams, draugų, giminių susiėjimams nepralenkiama šeimininkė visuomet sumaišo savo firmines salotas „Saulėgrąža“. Jos ne tik labai gardžios, bet ir papuošia vaišių stalą. Į pusgilę lėkštę dedama karštai rūkytų skumbrių, smulkiai supjaustytų virtų morkų, kiaušinių ir viskas užpilama majonezu. Ant jo užberiama netikrų ikrų. Indo kraštuose sukaišioti bulvių traškučiai primena saulės gėlės žiedlapius.

O dažniausiai ant ponios Laimos šeimos ir vaišių stalo kvepia keksas, kurį iškepti labai paprasta, o valgyti – be galo skanu.

Skanusis keksas

4 kiaušiniai, stiklinė cukraus, pakelis sviesto, šaukštas grietinės, 1,5 stiklinės miltų, šaukštelis sodos, nutarkuotos citrinos žievelės, šiek tiek šokolado.

Sviestą ištrinkite su cukrumi, grietine gesinkite sodą, po vieną įmuškite kiaušinius. Suberkite miltus, viską gerai išmaišykite iki vientisos masės. Tešlą padalykite į dvi dalis. Į vieną įtarkuokite citrinos žievelės, į kitą – šokolado gabalėlį, kad gautumėte dviejų spalvų tešlą. Į riebalais išteptą kepimo formą pakaitomis pilkite vienos ir kitos tešlos, kad keksas išeitų margas. 45–50 min. kepkite 180–200 oC orkaitėje.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

„MG Baltic“ byla. Šimašiaus kabineto paslaptys, Butkevičiaus skambučiai ir „dyki pinigai“ (46)

Didžiojoje politinės korupcijos byloje dažnai minimas garsiajam Liberalų Sąjūdžio...

Dukart per mėnesį Lietuvoje apsiperkanti latvė: čia viskas pigiau, išskyrus vieną dalyką (155)

Daugeliui lietuvių jau įprastos tapo kelionės į Lenkiją apsipirkti. Kiek keisčiau galėtų...

Panevėžio miesto savivaldybę purto STT pareigūnai papildyta (48)

Antradienio rytą Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai apsilankė Panevėžio miesto...

Skvernelis neigia kalbas apie atsistatydinimą siūlo tai padaryti nesutinkantiems su mokesčių reforma (51)

Jaučiu gerokai didesnę atsakomybę nei durų trinktelėjimai, LRT RADIJUI sako premjeras Saulius...

Trumpo prekybinis karas: praėjusio amžiaus ketvirtame dešimtmetyje matėme kuo tai baigėsi (2)

Jei prekybiniai ginčai būtų sąmoningai vystomi į visišką prekybinį karą, tai keltų grėsmę...

Apie savo ateitį prabilęs Šaras: „Žalgiris“ – elitinis Europos klubas (132)

„Sveikiname visus su čempionų titulu, sveikiname mūsų fanus. Sveikinu savo žaidėjus, kuriems...

Skelbia apėję draudimą tamsinti priekinius automobilio langus policija žada atkreipti dėmesį (10)

Viena Vilniuje įsikūrusi įmonė, kuri užsiima automobilių stiklų tamsinimu, savo „Facebook“...

JAV pagaliau sudėliojo visus taškus dėl Krymo papildyta (175)

Jungtinių Valstijų politika dėl Rusijos aneksuoto Krymo nepasikeitė, pareiškė Valstybės...

JAV nušautas 20-metis reperis XXXTentacion (10)

Vakar Floridos (JAV) pietuose nušautas reperis XXXTentacion.

Orai: džiūstantiems lietaus dar teks palaukti (7)

Pavargę nuo karščių šiomis dienomis atsikvėps šiek tiek lengviau – temperatūra sumažės....