Riešutai – labai vertingas maisto produktas, tačiau gana kaloringas: netgi nedidelė sauja šių branduolėlių turi 150 kcal. Tačiau tai ne priežastis jų atsisakyti. Pasinaudoję mūsų receptais, iš savo mėgstamų riešutų galėsite pasigaminti keturis nekaloringus padažus.
Pistacijos
© Shutterstock nuotr.

Japoniškas padažas “Gamadari”

Paruošimas: 5 min. / Gaminimas: 10 min.

Produktai:

1 puodelis augalinio aliejaus
50 g anakardžių
25 g sezamo sėklų
30 g svogūno
40 g žalių obuolių
0,5 skiltelės česnako
30 ml mirino (ryžių vyno)
30 ml ryžių acto sušiams
50 ml sojų padažo
10 g cukraus

Gaminimas:

Sudėkite visus produktus (išskyrus augalinį aliejų) į maišytuvą ir sutrinkite. Išjunkite maišytuvą, supilkite augalinį aliejų ir dar kartą viską išmaišykite. Supilkite padažą į padažinę ir papuoškite sezamų sėklomis.

Vienoje šio patiekalo porcijoje (2 valg. š.) yra 130 kcal, 10 g riebalų (iš kurių 0,1 g - sočiųjų), 3 g baltymų ir 0,8 g skaidulų.

Saujoje anakardžių (34 g) yra iki 22 proc. visos magnio ir triptofano paros normos. Šios medžiagos pašalina nervinę įtampą, todėl jei patiriate stresą, kas pusdienį suvalgykite po 20 vienetų šių riešutų.

Pesto padažas su pistacijų riešutais ir raudonėliu

Pasiruošimas: 5 min / Gaminimas: 5 min

Produktai:

2,5 puodelio smulkintų špinatų
2 puodeliai šviežio raudonėlio lapelių
1 puodelis šviežių petražolių
2 šaukštai tarkuoto parmezano
2 šaukštai pistacijų
4 šaukšteliai citrinos sulčių
0,4 šaukštelio druskos
2 skiltelės česnako
3 šaukštai alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Sutrinkite maišytuvu visus produktus (išskyrus alyvuogių aliejų) iki vientisos masės. Neišjungę maišytuvo lėtai supilkite alyvuogių aliejų ir dar viską pamaišykite maždaug 2 minutes. Supilkite padažą į padažinę ir patiekite.

Vienoje porcijoje yra 96 kcal, 8 g riebalų (iš jų 1,4 g – sočiųjų), 2,6 g baltymų ir 2,2 skaidulų.

Aštrus padažas su graikiniais riešutais

Pasiruošimas: 5 min. / Gaminimas: 7 min.

Produktai:

2 puodeliai graikinių riešutų
0,5 arb.š. kumino
0,5 arb.š. cukraus
35 g marinuotų aitriųjų paprikų
0,5 arb.š. druskos
1 galvutė česnako
2 valg.š. alyvuogių aliejaus
2 arb.š. citrinos sulčių

Gaminimas:

Sutrinkite maišytuvu graikinius riešutus, kuminą, cukrų ir druską. Pridėkite aitriųjų paprikų, česnako, supilkite alyvuogių aliejų ir citrinos sultis. Dar kartą viską gerai sutrinkite. Supilkite padažą į padažinę ir patiekite ant stalo.

Vienoje porcijoje (2 valg.š.) yra 120 kcal, 11 g riebalų (iš jų 0,5 g sočiųjų), 2,2 g baltymų ir 0,8 g skaidulų.

Ketvirtadalyje stiklinės graikinių riešutų yra 95 proc. Omega-3 riebalų dienos normos. Tyrimai rodo, kad šie riebalai normalizuoja apetitą. Besilaikantiems dietos reikėtų tuo pasinaudoti ir į varškę ar jogurtą įberti 6-7 graikinių riešutų puseles.

Džiovintų pomidorų ir riešutų tapenadas

Pasiruošimas: 5 min. / Gaminimas: 10 min.

Produktai:

30 g džiovintų pomidorų
3 valg.š. kedrinių pinijų arba smulkintų migdolų
3 valg.š. tarkuoto parmezano
2 valg. š. šviežių pjaustytų bazilikų lapelių arba 1 arb.š. džiovinto baziliko
1 skiltelė česnako
Šiek tiek druskos ir pipirų

Gaminimas:

Sudėkite džiovintus pomidorus į puodą ir užpylę juos verdančiu vandeniu palaikykite 15 min., kol jie suminkštės. Tuo metu keptuvėje ant vidutiniškos ugnies pakepinkite kedrines pinijas arba migdolus, kol jie įgaus auksinę spalvą. Sudėkite į maišytuvą pomidorus, riešutus, sūrį, bazilikus ir česnaką bei viską sutrinkite iki vientisos masės. Pagal skonį pridėkite druskos ir pipirų. Supilkite padažą į padažinę ir patiekite.

Vienoje porcijoje (2 valg.š.) yra 60 kcal, 3,2 riebalų (iš jų 1 g sočiųjų), 4 g baltymų ir 1,4 g skaidulų.

Migdolai ir kedrinės pinijos yra puikus vitamino E šaltinis: ketvirtadalyje stiklinės yra 45 proc. šio vitamino dienos normos. Norėdami praturtinti vitaminu E savo racioną, berkite šiuos riešutus į salotas ar tirštus kokteilius.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Palanga laukia Joninių: vieni vilioja nuolaidomis, kiti mėgaujasi draudžiamais malonumais (13)

Dieną Palangą šildžiusi saulė vakarop pasislėpė, tačiau į kurortą atvykusių poilsiautojų...

Atmetęs dar vieną pasiūlymą iš už Atlanto Jasikevičius nesiblaškys – lieka „Žalgiryje“ (133)

Po istorinio sezono su Kauno „Žalgiriu“ 42 metų Šarūnas Jasikevičius vos kelias dienas...

Rusijos opozicionierius: reikia smūgiuoti į silpnąsias valdžios vietas (90)

Kova už demokratiją ir už permainas Rusijoje – tai ne kova su politine jėga ar ideologija, o...

Sukčiai Lietuvos jūrininkus „čiupinėja“ po vieną

Nedaug trūko, kad didžiulę darbo patirtį jūroje turintis tolimojo plaukiojimo kapitonas Juozas...

Studentą nusikaltėliu pavertusiems prokurorams – skaudus antausis: tiesa net nerūpėjo (82)

Joks asmuo negali būti pripažintas kaltu dėl nusikaltimo, jeigu jo nepadarė arba – nesurinkta...

Gyvai / Pasaulio futbolo čempionatas: Vokietija – Švedija

FIFA 2018 turnyro starte netikėtai meksikiečiams pralaimėję ir kritikos dušo gavę Vokietijos...

Paslaptingiausio Lietuvoje festivalio šefas: gyvenime gali būti direktorius, o čia – lakstysi su rožine suknele (17)

Patyrę vakarėlių liūtai turbūt ne kartą girdėjo apie vakarėlių seriją intriguojančiu...

Psichologiniai užrašai. Vincas Mykolaitis-Putinas (10)

Būdamas 27 metų Vincas Mykolaitis-Putinas rašė: „Mano autobiografija nebus nei plati, nei...

Vasaros malonumams persikeliant į lauką: geriausios idėjos sodo terasai

Vasarą prisimename terasą, vidinį kiemą, kiemą, stengiamės čia praleisti ko daugiau laiko. Kad...

Mokslininkai nustatė, kas dažniausiai tampa uodų taikiniu: pritraukia net atodūsiai (6)

Uodai – „neabejingi madai“, nes dažniau sugelia žmonės, apsirengusius tam tikrų spalvų...