„Spalvoto meduolio diena turi savo meduolinę misiją, – sako akcijos koordinatorė Monika Drungilaitė. – Akcija skirta vaikų iš globos namų integracijai į visuomenę. Siekiame sukurti tikrą šventę bendruomenei – bendram kūrybiniam procesui prie vieno stalo kviečiame susirinkti skirtingus žmones, dalintis Kalėdų laukimo nuotaikomis ir geromis emocijomis.

Stengiamės, kad kuo daugiau vaikų iš globos namų sudalyvautų šioje šventėje – tikimės, kad bendraudami, būdami kartu mieste vykstančiuose renginiuose, o ypač tokiuose, kurie labai suvienija, jie palengva pasijus esantys šios bendruomenės dalimi.

Ši mūsų idėja tikrai susilaukė pritarimo ir palaikymo, ir labai džiaugiamės, kad vienu metu skirtinguose Lietuvos kampeliuose vyko tiek puikių renginių. Neabejoju, kad ši mintis prigis, ir naujai prisijungę telšiškiai, kėdainiečiai ar Marijampolės gyventojai turės naują miesto šventę,“ – mano M. Drungilaitė.

Organizatoriai juokauja, kad gal jau atėjo laikas Spalvoto meduolio „dieną“ pervadinti į „savaitę“, nes marginti meduolių susirenka žmonės ir po oficialios akcijos dienos: tai puiki proga susitikti ir pabendrauti kaimynams, draugams, kolegoms, bendradarbiams. Spalvoto meduolio popietę sau susiorganizavo ir portalo „Delfi“ merginos, visus savo meduolius padovanojusios vaikams.

Iš viso iškepta ir numarginta apie 8000 meduolių. Didžioji dalis jų, sukomponuotų į stilizuotus advento kalendorius, pasiekė ar keliauja į vaikų globos namus. Patys gražiausieji meduoliai šeštadienį (lapkričio 30 d.) bus parduoti Tarptautinėje Kalėdų labdaros mugėje Vilniaus Rotušėje.

Meduolių galite išsikepti bei susikurti šventę sau ir jūs. Dalinamės laiko patikintu ir ne kartą išbandytu receptu.

Meduoliai

(apie 100 vnt.)

Sudedamosios dalys:

150 g cukraus,
75 ml „Dansukker“ auksaspalvio sirupo,
150 g sviesto arba margarino,
2 nedideli kiaušiniai,
1/2 šaukšto tarkuotos apelsino žievelės,
1/2 šaukšto tarkuoto imbiero,
1/2 šaukšto maltų gvazdikėlių,
1/2 šaukšto sodos,
1 šaukštas acto,
400 ml miltų.

Glajui:

400 ml „Dansukker“ cukraus miltelių,
Norimos spalvos sultys, sirupai.
2-3 šaukštai vandens.

Užvirkite cukrų ir auksaspalvį sirupą. Į gautą masę įdėkite sviestą arba margariną, leiskite jam ištirpti, išmaišykite. Palikite mišinį atvėsti.

Į atvėsusį mišinį įmaišykite plaktus kiaušinius, prieskonius, actu gesintą sodą ir miltus. Apibarstykite tešlą trupučiu miltų ir palikite šaltoje vietoje kelias valandas arba per naktį.

Išminkykite tešlą ir padalinkite ją dalimis. Iškočiokite 2-3 mm lakštais, formelėmis išspauskite sausainius. Kepkite iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 6-9 minutes. Palikite meduolius atvėsti ant kepimo skardos.

Glajumi dekoruokite meduolius. Spalvotus glajus pasigaminti pačiam taip pat labai paprasta: sumaišykite miltinį cukrų, kitaip vadinamą cukraus pudra, su norimo skonio ir spalvos sirupu ir įpilkite šlakelį vandens, kad gautumėte poskystę dažų masę.

*Likusią meduolių tešlą galite šaldyti šaldiklyje kitam kepimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)