Kaimynės anūkė pavadino tortą Šreku, taip penkiametei atrodė šis ryškių, kontrastingų spalvų tortas. Šį spalvų derinį šiemet mačiau jau keliolikoje maisto nuotraukų, receptų neskaičiau, bet sumečiau, kad tai bus špinatų biskvitas ir mėlynių kremas.
© Kūmutės virtuvė

O šiemet auginu vijoklinį (indinį) špinatą, jo žaluma tokia intensyvi, jog užteko vos 10 lapų visam biskvitui nudažyti. Mėlynių sezonas pačiam įkaršty, todėl ėmiausi kepimo ir plakimo įrankių ir galiu drąsiai pasakyti – dabar tai tortas Nr. 1 mano kolekcijoje. Špinatų skonio biskvite absoliučiai nesijaučia, o štai mėlynės ne tik dažo, o dar ir intensyviai gardina maskarponės kremą. Taigi, apie viską iš eilės.

Biskvitui pasiruošiu:

5 kiaušinius
6 v.š. su kaupu kvietinių miltų
5 v.š. cukraus
1 a.š. sodos
1 v.š. grietinės
20 ml balto romo (galima keisti romo esencija)
2 saujas (apie 150g) špinatų lapų be kotelių

Špinatų lapus suberiu į verdantį vandenį, paverdu apie 2min., išgriebiu į kiaurasamtį ir perlieju kuo šaltesniu vandeniu. Atskiriu kiaušinių baltymus, trynius sudedu į virtuvinio kombaino indą su S peiliais, ten pat iki tyrės blenderiu sumaltus atvėsusius špinatus ir malu 30-60sek. Tuomet suberiu cukrų ir vėl minutei-kitai jungiu peilius. Gautą žalią masę supilu į gilų indą, suberiu miltus, supilu romą ir įmaišau. Ten pat sudedu iki putų išplaktus baltymus. Puodelyje sumaišau sodą su grietine ir supilu į tešlą.

Išsuku ir supilu į torto kepimo formą, ją dedu į orkaitę, jungiu 180C kepimo režimą iš viršaus ir apačios. Kepu apie 45min., baigtumą tikrinu mediniu pagaliuku – įkištas į biskvitą ir ištrauktas jis turi būti sausas. Iškepusį biskvitą atvėsinu, nupjaunu viršaus nelygumus ir biskvitą perpjaunu pusiau. Nupjaustytą biskvitą smulkiai sutrupinu.

Kremui pasiruošiu:

250 g plakamos grietinėlės
250 g maskarponės sūrio
5 v.š. be kaupo cukraus pudros
1 st. mėlynių (apie 150-200g)
0,5 citrinos

Grietinėlę išplaku mikseriu, kitame inde tuo pačiu mikseriu sumaišau maskarponę su mėlynėmis, cukraus pudra ir pusės citrinos sultimis. Abu plakinius sumaišau į vieną kremą.

Formuoju tortą – ant pirmo biskvito sukrečiu 1/3 kremo, išlyginu, dedu antrą lakštą, vėl 1/3 kremo ir likusiu kremu gausiai aptepu šonus. Tuomet šonus apiberiu biskvito trupiniais.

Tortas turi bent 6 val bręsti, tam tinkamiausia šaldytuvo lentyna.

Pats skaniausias – po 12 val.

Tiekiu šaltą.

Skanumėlis: tortas „Žalioji mėlynė“
© Kūmutės virtuvė
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kas sieja „valstiečius“ su Matijošaičiu? Atsakymą kauniečiai rado pašto dėžutėse (114)

Kam „valstiečiams“ savo partiniame leidinyje reklamuoti Kauno miesto merą Visvaldą...

Maisto klastojimas: vietoj žuvies mums parduoda vandens glazūrą ir džiuvėsėlius (60)

Silkės vietoje sardinių siekiant atpiginti produktų gamybą arba vengiant mokesčių, šaldytų...

Junckerio elgesiu pasibaisėjęs prancūzų žurnalistas: jis peržengė visas ribas papildyta (78)

„Atmosfera Briuselyje pastaruoju metu primena Brežnevo epochą. Mūsų politinei sistemai vadovauja...

Laukia dešimtmečiai prekybos karo? (24)

Apsisvaidymas vis naujais prekių sąrašais, kuriems taikomi muitų tarifai, jau yra nebe derybinė...

Gamta kėsinasi atimti pamėgtą lietuvių pramogą (4)

Poilsiautojams ši vasara prasidėjo kur kas anksčiau ir labai gerai: jau gegužės mėnesį...

Sostinės širdyje – trumpų suknelių ir šortų madų šou

Savaitgalį gero oro nepagailėta – termometro stulpeliai rodė virš 25 laipsnių Celsijaus....

Specialistai pataria: dešimtmetis jau turėtų mokėti skalbti ar įkalti vinį (6)

Vaikai sugeba kur kas daugiau, negu jūs įsivaizduojate, tad tėvai darydami viską už savo atžalas...

Rusijos tyrimų komitetas iškėlė baudžiamąją bylą Lietuvos prokurorams ir teisėjams atnaujinta 12:46 (312)

Rusija reiškia nepasitenkinimą Lietuvos prokuratūra , kuri už dalyvavimą nusikalstamuose Sausio...

Neatpažįstamai pakeitė legendinę Lietuvos vietą: štai čia marozų tikrai nerasite (125)

„Marozų kurortas“ – tokia nemaloni etiketė nuo seno persekioja Palangą. Tai pastebintis...