Įdaryta antis

Ingridientai:

Antis maždaug 2 - 2,3 kg
60 g taukų

Įdarui:

250 g batono
1 obuolys
1 vidutinis svogūnas
100 g moliūgo, 100 g džiovintų slyvų
20 g sviesto
1 valg. šaukšt. aliejaus
1 valg. šaukšt. medaus
40 g imbiero šviežio
100 ml grietinės
2 kiaušiniai
Maltos kalendros
Druska, pipirai

Užpilui:

1 valg. šaukštas medaus
100 ml obuolių (arba apelsinų) sulčių.

1. Antį iš vidaus ir išorės gerai išplauti ir virtuviniu popieriumi nusausinti, ištrinti druska ir pipirais. Orkaitę įkaitinti iki 220 laipsnių.

2. Batono žievę apipjaustyti, batoną supjaustyti kubeliais, sumaišyti su kiaušiniais ir grietine. Obuolius ir svogūnus nuskusti ir smulkiai supjaustyti. Obuolius, svogūnus ir slyvas trumpai apkepinti svieste ir pagal skoni įdėti medaus. Kubeliais supjaustytą moliūgą trumpai apkepinti aliejuje ant vidutinės ugnies. Lapelius nuo dviejų čiobrelių šakelių sukapoti. Imbierą nuskusti ir smulkiai sutarkuoti. Visus ingridientus įdarui sumaišyti su kalendra, pagal skonį įdėti druskos, pipirų ir sudėti įdarą į antį. Susiūti virtuviniu siūlu arba susmeigti mediniais segtukais ir anties odą keliose vietose įdurti.

3. Troškintuve arba gilioje kepimo formoje pašildyti taukus. Įdėti antį ant nugaros. Atdarame troškintuve maždaug 15 min. kepti, kol oda po truputį pradės čirškėti. Temperatūrą sumažinti iki 180 laipsnių ir maždaug 15 min. kepti ant pilvo. Po to dar kartą iš abiejų pusių po 15 min. kepti ir dar 60 min. kepti antį ant nugaros uždengus dangčiu troškintuvą. Tuo tarpu vis apipilti antį susidariusiu sultiniu.

10 min. prieš pabaigą sumaišyti 1 valg. šaukštą medaus su obuolių (arba apelsinų) sultimis ir aptepti antį (dangčio nebedengti). Įduriant adatą tarp šlaunies ir krūtinėlės patikrinti ar iškepė, antis iškepusi, jei išbėga skaidrios sultys.

4. Patiekti galite su keptais obuoliais arba apkeptomis virtomis bulvėmis. Bulvėms apkepti naudojau perkoštą susidariusį sultinį.

Kiaulienos išpjova, užkepta su špinatais

Kiaulienos išpjovos – 1-2 vnt. (pagal valgymo pajėgumus)
Špinatų (šaldytų) - 100 gr.
Dižono garstyčių - 2 valg. šaukštai
Rozmarino (geriau šviežias) - žiupsnelis
Sviesto - 1 valg. šaukštas
Alyvuogių aliejaus -2  valg. šaukštai
Džiūvėsėlių - 2 valg. šaukštai
Druskos ir pipirų pagal skonį
Česnako  - 2 didelės skiltelės.

Kiaulienos išpjovą įtrinti aliejumi, rozmarinu, česnaku, druska ir pipirais. Palaikyti apie pusvalandį. 

Džiūvėsėlius ištrinti su šaukštu sviesto, garstyčiomis ir atšildytais špinatais.

Išpjovą trumpai apkepti keptuvėje iš visų pusių. Dėti išpjovą į kepimo formą, apdėti špinatų mase ir dėtį į skardą. Kepti orkaitėje apie 20 min. 190 C temperatūroje.

Karamelizuotas kumpis

Kiaulienos kumpis -2 kg
Abrikosų arba persikų džemas 300 ml
Konservuoti persikai 400 ind.
Garstyčios 2 valg. šaukšt.
Imbieras 2 arbat. šaukštel.
česnakas 2 didelės skiltelės
Rudas cukrus 3 valg. šaukšt.
Citrina 1 vnt.
Druska 2 arbat. šaukštel.
Juodieji ir kvapnieji pipirai 1 arbat. šaukštel.
Rozmarinai (džiovinti) 2 arbat. šaukštel.
Lauro lapai 5 vnt.

1. Kiaulienos kumpį ištrinti druska, maltais pipirais, susmulkintu česnaku, rozmarinu ir lauro lapais ir surišti, kad gautųsi apvalus ir susispaustų.

Įdėti į kepimo plėvelę ir virti pasūdytame vandenyje apie valandą laiko. Praušusio kumpio viršutinę dalį įpjauti ir prismaigstyti gvazdikėlių.

2. Išsivirti glazūrą: į puodą sukrėsti persikų džemą, supilti sultis nuo konservuotų persikų, susmulkintus persikus įdėti garstyčias, imbierą, cukrų, išspausti citrinos sultis ir pastoviai maišant virti apie 20 min. kol sutirštės.

Paruošta glazūra (daugiau kaip pusę viso kiekio) aptepti kumpį. Kumpį dėti į skardą ant grotelių. Įpilti apie litrą vandens ir kepti apie 50 min. 200C temperatūroje. Po valandos užtepti likusią glazūrą ir kepti dar apie 50 min 180-170 C temperatūroje.

Almina

--------------------------------------------

ERŠKETAS HUSARIŠKAI

Pateikiu Jūsų dėmesiui iš pirmo žvilgsnio pikantiškai ir prabangiai atrodantį, tačiau lengvai ir greitai paruošiamą keptą orkaitėje eršketą šampane. Pirmą sykį jo teko paragauti prieš daugelį metų, viešint pas pažįstamus rusus Volgograde, vėliau ne kartą gaminomės jį ir patys.

Eršketas – skamba prabangiai, tačiau pasižiūrėję į maisto produktų kainas, pastebėsime, kad jis kur kas pigesnis už lašišą ir balansuoja ant kokybiškos mėsos kainos ribų. Taigi jį drąsiai galima priskirti prie patiekalų, kurie galėtų papuošti Jūsų šeimos stalą artėjančių švenčių metu.

Ruošiant jį nereikia persistengti prieskoniais, nes pati eršketo mėsa yra švelnaus ir malonaus skonio, todėl naudojame tik druską ir pipirus, užpilame šampanu, o toliau visą darbą atliks jūsų orkaitė.

Mums reikės:

Eršketas 1 vnt
Šampanas (sausas) 250 ml
Druska, pipirai pagal skonį
Citrina 1 vnt

Išdarinėtą eršketą pasūdome, pabarstome pipirais, dedame į kepimo skardą, užpilame šampanu ir kepame 30 minučių 180 – 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

Prieš pateikiant į stalą, papuošiame salotų lapais petražolėmis, krapais, citrinos ir agurkų griežinėliais.

Čia tiks šampano padažas, kuris pagaminamas taip: 150 ml šampano suplakame su 2-iejų kiaušinių tryniais ir kaitiname kol sutirštėja. Pagardiname cukrumi, druska, Dižono garstyčiomis, skiltele trinto česnako, tarkuota citrinos žievele.

Geros šventės!

Vita ir Valdas

--------------------------------------

Keptas kalakuto kumpis su cukinijos ir šparaginių pupelių bokšteliu

Kumpiui:

Kalakuto kumpis
Druskos, šviežiai maltų pipirų
Žiupsnelis maltų imbiero miltelių
Žiupsnelis maltų lauro lapų
Žiupsnelis maltos saldžiosios paprikos miltelių
Medaus šaukštas
Sojos padažo šlakelis
Balto vyno acto šlakelis

Bokšteliui:

Cukinijos griežinėlių
Šparaginių pupelių
Druskos, šviežiai maltų pipirų
Šviežio čiobrelio lapelių
Gabaliukas tarkuoto kietojo sūrio

Kumpį įtrinkite išvardintais prieskoniais ir pamarinuokite per naktį. Iškepkite iki 170C įkaitintoje orkaitėje.

Padažui nupilkite nuo kepimo atsiradusias sultis, supilkite jas į puodelį ir virkite ant silpnos ugnies, kol nugaruos dalis skysčio ir jis taps tirštas.

Šparagines pupeles perpjaukite pusiau arba padalinkite į tris dalis, sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir 5 minutes apvirkite. Išgriebkite, perplaukite šaltu vandeniu ir apšlakstykite citrinos sultimis.

Cukinijos griežinėlius sudėkite į aliejumi pateptą skardelę, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje ~10 minučių. Skardelę su cukinijomis išimkite.

Daržoves sluoksniuokite tokia seka: cukinijos griežinėlis, čiobrelio lapelių žiupsnelis, šparaginės pupelės, sūris ir vėl cukinijos griežinėlis ir t.t.

Susluoksniavę vėl dėkite į orkaitę ir kepkite, kol sūris išsilydys. Bokštelį puoškite petražolės šakele ir raudonaisiais pipirais.

Laura

-------------------------------------------------

Kepsnys "Lokio pėda"

Reikės:

400 gr kiaulienos (naudojau kumpį)
2 morkos
2 svogūnai
2 v.š. švelnių garstyčių
1 v.š. medaus
2 v.š. majonezo
Sūrio
Provanso žolelių
Druska
Pipirai

Supjaustyti mėsą 1 cm storio riekelėmis. Pabarstyti druska, pipirais ir provanso žolelėmis. Leisti šiek tiek pasimarinuoti. Mėsą sudėti į skardą.

Garstyčias sumaišyti su medumi. Kepsnius aptepti garstyčių ir medaus mišiniu. Ant garstyčių/medaus užtepti majonezo. Supjaustyti svogūnus pusžiedžiais, morkas griežinėliais ir šiek tiek pakepti keptuvėje, kol šiek tiek suminkštės. Daržoves sudėti ant kepsnių.

Orkaitę įkaitinti iki 200 temp., dėti kepsnius ir kepti 20 min. Tikslas, kad kepsniai išliktų sultingi, mėsa neišdžiūtų. Praėjus laikui, kepsnius ištraukti ir apibarstyti sūriu. Pašauti į orkaitę, kol išsilydis sūris. Labai skanu patiekti su baltojo ridiko salotomis (baltas ridikas, druska ir majonezas). Skanaus !!!

Aistė

------------------------------------------------

Karkos suktinis su voveraitėmis ir daržovėmis

Sudėtinės dalys:

karkos (2 nedidelės),
virtos voveraitės (0,5 l),
morkos (3 didesnės),
moliūgas (gabaliukas),
saliero stiebai (2 vnt.),
poras (vidutinis),
žalios petražolės (ryšelis),
žali krapai (ryšelis),
žalias rozmarinas (šakelė),
žali čiobreliai (šakelė),
lauro lapeliai,
penkių rūšių pipirai,
juodieji pipirai,
druska,
kmynai,
svogūnas.

Gaminimas:

Voveraites apvirti su druska, lauro lapeliais, juodaisiais pipirais ir kmynais.

Karką nuskusti ir nudirti jai odą, išilgai neperpjaunant.
Išrinkti mėsą, be riebalų ir sausgyslių.
Mėsos bryzelius lengvai pamušti ir supjaustyti nedideliais gabaliukais.

Paruošti prieskonių mišinį iš šaukšto druskos, didelio žiupsnio lauro lapelių, nemenko žiupsnio penkių rūšių pipirų. Susmulkinti po kelias šakeles žalių rozmarinų iš čiobrelių. Galima dar berti Provanso prieskonių.

Prieskonių mišinį išmaišyti su mėsa.
Būtų gerai, kad ši mėsa pastovėtų su prieskoniais bent valandą.

Susmulkinti moliūgą, porą, 1 salierą, 2 morkas, po nemažai petražolių ir krapų ir šį mišinį pakaitinti garuose, kol apminkštės.
Atvėsusias daržoves sumaišyti su smulkintomis voveraitėmis, mėsa ir kimšti masę į odą. Galus užsiūti ir suvynioti į marlę.

Virti apie pusantros valandos vandenyje su druska, pipirais lapeliais, lapeliais, salieru, morkomis ir svogūnu. Aš kartu viriau ir tuos atlikusius kaulus. Iš jų išsiskiria lipni medžiaga, kuri reikalinga geram karkos sukibimui. Išimti iš vandens ir paslėgti.

Mano karka neblogai pjaustėsi, buvo pakankamai minkšta. Bet karkos mėsa vis tiek kietesnė už kitas. Kad būtų visai minkšta, dalį druskos galima pakeisti mėsą minkštinančia druska nors, sako, ji sveikatai ne itin gerai...

Voveraičių - daržovių troškinys „smėliniuose“ krepšeliuose

Krepšeliams reikės:

300 g miltų,
150 g sviesto,
1 kiaušinio,
didelio šaukšto majonezo,
šaukštelio kmynų,
trupučiuko druskos,
trupučiuko cukraus.

Įdarui reikės:

0,5 litro apvirtų voveraičių,
1 morkos,
1 svogūno,
gabaliuko saliero stiebo,
ritinėlio cukinijos ar gabaliuko moliūgo,
mažos galvos žiedinio kopūsto,
žalių krapų,
žalių bazilikų,
žalių ar džiovintų čiobrelių,
šaukšto druskos,
žiupsnio juodųjų pipirų,
žiupsnelio peletrūno,
50 g.sviesto,
šaukšto grietinės,
50 g aliejaus,
100 g fermentinio surio "Džiugas"

Gaminimas:

Miltuose sukapoti sviestą, įberti kmynų, po trupučiuką druskos ir cukraus, įminkyti majonezą ir kiaušinį. Valandai tešlą padėti į šaldytuvą.

Visas daržoves, taip pat prieskonines žoleles, susmulkinti.
Jas apkepti ant silpnos ugnies svieste - kad šiek tiek suminkštėtų.
Suberti į daržoves prieskonius, druską, smulkintas voveraites, sudėti grietinę, šiek tiek pakaitinti ir palikti, kad atvėstų.
Kai troškinys atvėsta, galima gaminti ir krepšelius iš tešlos - tešlą iškočioti ant aliejuoto stalo, supjaustyti kvadratais. Ant kiekvieno dėti po šaukštą troškinio, kraštelius suklijuoti ir dėti į skardą, pateptą aliejumi.

Aš kepiau apie 35 min. Iš pradžių buvau pridengusi kepimo popieriumi. Į kepimo pabaigą nudengiau ir kiekvieną krepšelį greitai apibarsčiau smulkintu sūriu.

Namiškiai sakė, kad trapūs, "smėliniai" krepšeliai labai tinka prie neseniai iš Dzūkijos smėlynų parkeliavusių voveraičių!

Šventinė kepta višta

Reikės:

1 broilerio,
1 česnako,
1 citrinos,
50 g aliejaus,
juodųjų pipirų,
maltų lauro lapų,
2 šaukštų druskos,
1 šaukštelio čiobrelių
3 šaukštų kmynų
Santa Maria "Chicken&Steak" malūnėlio,
1 kg bulvių,
žalių petražolių,
virtos morkos papuošimui.

Gaminimas:

Vištą išmirkyti vandenyje, nusausinti.

Aliejų sumaišyti su citrinos sultimis, maltais pipirais, lapeliais, čiobreliais, smulkintais česnakais. Šiuo mišiniu ištrinti vištą.
Į vidų ir po oda iš kraštų prikimšti kmynų, nes būdami ant viršaus jie svyla.

Palikti vištą bent 6 val. pasimarinuoti.
Prieš kepimą dar apmalti malūnėliu Santa Maria "Chicken& Steak".
Paimti metalinį puodelį, į jį supilti marintą, nubėgusį nuo vištos, dar pripjaustyti česnako ir ant jo pasodinti vištą.
Apvynioti ją folija ir dėti į karštą orkaitę. Į skardą pripilti vandens.

Kai pakepa apie 30 min., foliją nulupti ir suberti bulves, aptrintas aliejumi, druska ir petražolėmis.

Dar kepti apie 40 min., stebėti. Jei reikia, įpilti vandens, pašlakstyti vištą skysčiu.

Kai iki kepimo pabaigos lieka 5 min., aš apverčiu vištą ir ištraukiu tą puodelį - pasklinda aromatas ir sultys.
Višta gaunasi minkšta ir kvapni.
Papuošti.

Regina R.

-----------------------------------------------------

Ėriena su baklažanais

Patiekalui reikės:

apie 1 kg ėrienos šlaunies,
1 baklažano,
1 raudonojo svogūno,
2 skiltelių česnako,
500 ml konservuotų pomidorų,
0,5 stiklinės balto vyno,
šlakelio balzamiko acto,
šlakelio alyvuogių aliejaus,
3 – 4 ančiuvių gabalėlių aliejuje,
1 džiovinto čili pipiro,
keletos šakelių rozmarino,
keletos stiebelių džiovinto raudonėlio,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.

Mėsą iš vakaro įtriname aliejumi, druska ir maltais juodaisiais pipirais.
Orkaitę įkaitiname iki 200 oC temperatūros ir pašauname ėrieną 30 min.

Baklažaną supjaustome stambiais gabaliukais. Svogūno galvą daliname į 6 – 8 dalis. Daržoves pašlakstome aliejumi, pabarstome druska ir pipirais bei raudonėliais.

Po 30 min. kepimo, iš orkaitės ištraukiame mėsą, kurią paparstome smulkintais rozmarinais. Šalia guldome baklažano ir svogūno gabaliukus ir pašauname indą su mėsa ir daržovėmis gerai valandai atgal į orkaitę. Kepant kelis kartus apverčiam, o ant daržovių šliukštelim šlakelį vandens, jeigu matom, kad trūksta skysčio.

Pasigaminam padažą. Šlakelyje aliejaus pakepinam smulkintą česnaką. Krečiam pomidorus, pilam vyną, balzamiko actą, beriam sutrintą čili pipirą ir galiausiai nesmulkintus ančiuvius. Beriam druskos ir maltų pipirų. Paliekam ant mažos ugnies 30 min.

Iškepusią ėrieną dedam į lėkštę ir apdengiam folija. Keptus baklažanus ir svogūnus sukrečiam į pomidorų padažą ir patroškiname keletą minučių.

Pateikiam su baltos duonos riekele.

Skanaus!
Žydrūnė

--------------------------------------------

Karštos vieno kąsnio užkandėlės

Reikės:

migdolų branduolių,
džiovintų slyvų;
šalto rūkymo šoninės;
džiovinto baziliko.

Perkant slyvas reiktų atkreipti dėmesį, kad jos nebūtų perdžiūvę. Jei kitokių negautumėte - pamirkykite šiltam vandeny. Į kiekvieną slyvą gražiai įkišame migdolo riešutą ir įvyniojame į ploną šoninės juostelę, kurios vieną pusę prieš tai pabarstome baziliku. Persmeigiam krapštuku ir dedam į kepimo popierium išklotą skardą. Pašaunam į jau iškaitintą orkaitę (apie 180C) ir grilio režimu kepame apie 10min. Iškarto tiekiame į stalą.

Pabandykite!

Renata

------------------------------------------

Menkė su padažu

Reikės:

500 g menkių filė
4 česnako skiltelių
2 šaukštų citrinos sulčių
1 svogūno
3 šaukštų aliejaus
400 g pomidorų
2 šaukštų smulkintų petražolių
1 šaukšto smulkintų raudonėlių
cukraus žiupsnelio
druskos
pipirų

Ruošimas: filė pasūdykite ir sudėkite į riebalais išteptą kepimo indą. Įkaitinkite aliejų ir jame pakepinkite smulkintą svogūną ir česnako skilteles, suberkite nuluptus ir kubeliais supjaustytus pomidorus, petražoles, raudonėlius, supilkite citrinų sultis. Padažą pagardinkite druska, pipirais, cukrumi ir užpilkite ant žuvies. Kepkite apie 30 min. iki 200 C įkaitintoje orkaitėje.Valgykite su bulvėmis. Skanaus.

Vištų blauzdelės su voveraitėmis

Reikės:

5 vištų blauzdelių
0,5 l voveraičių
1 didelio svogūno
3 skiltelių česnako
150 g sviesto
3 - 4 šaukštų grietinės
druskos
vištienos prieskonių
keleto svogūno laiškų

Ruošimas: vištieną įtrinkite prieskoniais ir palaikykite 2 - 3 val. pasimarinuoti. Tada blauzdeles apkepkite su sviestu ir sudėkite į troškintuvą. Tame pačiame svieste apkepkite voveraites ir sudėkite ant vištienos. Į troškintuvą sudėkite stambiai supjaustytą svogūną, česnakus, smulkintus svogūno laiškus, supilkite grietinę, pabarstykite druska. Įpilkite truputėlį vandens ir uždengę troškintuvą troškinkite orkaitėje kol suminkštės mėsa.

Janina

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)