aA
Vienos populiariausių – tai salotos, kuriose šalti produktai derinami su šiltais. Šaltieji tokių salotų komponentai paprastai būna salotų lapai, pomidorai ir kiti žalumynai. Na, o karštieji – tai vištų kepenėlės arba vištienos filė, ančių krūtinėlės, lašišų ar upėtakių gabaliukai, ploni jautienos, veršienos ar liežuvio griežinėliai ir pan.
Grybų salotos
© Corbis/Scanpix

Šiltos salotos su žuvų gabalėliais

400 g žuvų, majonezo, krapų, žaliųjų citrinų sulčių, pipirų, druskos, džiūvėsėlių, 2 saujos salotų lapų, 1 morka, 5 ridikėliai, 6–8 žaliosios alyvuogės.

Padažui: 1 šaukštas garstyčių, 1–2 šaukštai alyvuogių aliejaus, 1–2 šaukštai uogų (pvz., aviečių) acto.

Žuvis supjaustykite gabaliukais, pabarstykite druska, pipirais, krapais, pašlakstykite citrinų sultimis, negausiai patepkite majonezu ir marinuokite apie 20 min. Tada kiekvieną gabaliuką pavoliokite džiūvėsėliuose ir sudėkite į folija išklotą skardą. Kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje apie 20 min.

Kol žuvų gabalėliai keps, suplėšykite salotų lapus, sumaišykite su griežinėliais supjaustytais ridikėliais ir sutarkuota morka. Sudėkite į lėkštę. Alyvuoges perpjaukite į dvi ar tris dalis. Padažui skirtus komponentus labai gerai suplakite. Ant salotų sudėkite iškepusius žuvų gabaliukus, apšlakstykite padažu ir užberkite alyvuoges.

Šiltos salotos su krevetėmis ir baravykais

400 g krevečių, 1 šaukštas alyvuogių aliejaus, 2 česnako skiltelės, 2 šaukštai sojų padažo, 1 šaukštelis cukraus, 1 stiklinė vidutinio dydžio gabalėliais supjaustytų baravykų, 2 saujos traškiųjų salotų, 2 pomidorai, 1 agurkas, 2 šaukštai aliejaus, 1 šaukštas raudonojo vyno acto, žiupsnelis rozmarino, druskos, pipirų, prieskoninių žolelių.

Krevetes 2 val. mirkykite iš alyvuogių aliejaus, česnakų, sojų padažo ir cukraus paruoštame marinate. Į šį marinatą galima įdėti 1 susmulkintą aitriąją papriką. Įkaitinkite orkaitę įjungę kepintuvo funkciją, patepkite skardą aliejumi ir ant jos išdėliokite krevetes, grybus, stambiai supjaustytus pomidorus.

Pabarstykite prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Krevetes po 3–5 min. išimkite, o grybus ir pomidorus dar pakepkite 5 min. Lėkštėje išdėliokite salotas, ant jų sudėkite pjaustytus agurkus ir keptus pomidorus, grybus bei krevetes. Iš aliejaus, acto ir rozmarino pagaminkite padažą ir juo apšlakstykite salotas.

Šiltos šparaginių pupelių salotos

400 g šaldytų šparaginių pupelių, 3 kietai virti kaušiniai, 1 sauja lukštentų kedrų riešutų, ryšelis svogūnų laiškų, džiovintų prieskoninių žolelių, 1 šaukštas natūralaus jogurto, 1 šaukštas majonezo, druskos.

Kiaušinius supjaustykite griežinėliais. Sausoje keptuvėje paskrudinkite kedrų riešutus. Susmulkinkite svogūnų laiškus. Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite šparagines pupeles ir pavirkite 2–3 min., kad išliktų traškios. Tada pupeles greitai nusausinkite, sumaišykite su jogurtu ir majonezu, įberkite prieskoninių žolelių, truputį druskos. Pupeles sudėkite į lėkštes, pabarstykite kedrų riešutais ir svogūnų laiškais. Ant viršaus užberkite virtų kiaušinių griežinėlių.

Šiltos vištienos salotos

1 vištos krūtinėlė, 1 pakelis mažų mocarelos rutuliukų, 2 saujos traškiųjų salotų, 1 pomidoras, 1 agurkas, 1 mėlynasis svogūnas, 1 sauja batono skrebučių, vištienos prieskonių, alyvuogių aliejaus.

Padažui: 2 česnako skiltelės, 2 šaukštai kapotų petražolių, druskos, majonezo, citrinų sulčių, vandens.

Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais ir, pabarstę vištienos prieskoniais, palaikykite 30–40 min. Paruoškite skrebučius: kubeliais supjaustytas batono riekeles pakepinkite su trupučiu alyvuogių aliejaus. Į salotoms skirtą lėkštę sudėkite suplėšytas salotas, skiltelėmis supjaustytą pomidorą, agurką ir pusžiedžiais supjaustytą svogūną.

Tada suberkite skrebučius ir alyvuogių aliejuje pakepintus vištienos gabalėlius. Ant viršaus uždėkite mažų mocarelos rutuliukų ir viską apšlakstykite padažu. Padažą gaminkite taip: išspauskite česnakus, įberkite smulkiai sukapotų petražolių, druskos, įdėkite majonezo, įspauskite citrinos sulčių, įpilkite truputį vandens ir viską gerai išmaišykite.

Šiltas kuskusas su vištiena

0,5 l sultinio, 300 g kuskuso, 400 g vištienos filė, 2 morkos, 2 paprikos, 100 g konservuotų pievagrybių, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, citrininių pipirų, šviežių bazilikų.

Karštą sultinį užpilkite ant kuskuso ir palaikykite 5 min. Vištieną supjaustykite gabaliukais ir pakepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus 2–3 min. Atskirai porą minučių pakepkite plonais griežinėliais supjaustytas morkas ir sudėkite į vištieną. Tada sudėkite kubeliais supjaustytas paprikas, skiltelėmis supjaustytus pievagrybius ir maišydami pakepkite dar keletą minučių, kol daržovės šiek tiek suminkštės. Karštas daržoves įmaišykite į šiltą kuskusą. Viską sumaišykite su alyvuogių aliejumi, pagardinkite pipirais ir šviežiais bazilikais.

Aštrios jautienos salotos

2 saujos įvairių salotų lapų, 2 morkos, 1 poras, 500 g jautienos, petražolių, druskos, pipirų, aliejaus.

Padažui: 2 česnako skiltelės, 1 aitrioji paprika, 2 žaliųjų citrinų sultys, 1 šaukštas sojų padažo, 2 šaukštai aliejaus, 1 šaukštelis rudojo cukraus, 1 šaukštas vandens.

Lėkštėse išdėliokite stambiai suplėšytus salotų lapus, suberkite sutarkuotas morkas, susmulkintas petražoles ir supjaustytą porą. Paruoškite padažą: išspauskite česnakus, suberkite smulkiai sukapotą papriką, supilkite citrinų sultis, sojų padažą, aliejų, vandenį, įberkite cukraus ir gerai išmaišykite. Mėsą supjaustykite plonais griežinėliais, pabarstykite druska, pipirais, patepkite aliejumi ir trumpai pakepkite. Karštus jautienos gabalėlius sudėkite ant salotų, užpilkite padažu ir tuoj pat patiekite.

Šiltos daržovių salotos su kumpiu

3 morkos, 4 salierų stiebai, 250 g šparaginių pupelių, 3 pomidorai, 300 g žirnelių, druskos, pipirų, aliejaus, 2 šaukštai kapotų bazilikų, 3 griežinėliai virto kumpio, 3 šaukštai obuolių acto.

Morkas supjaustykite šiaudeliais, salierus – nedideliais gabaliukais. Morkas ir salierus kartu su šparaginėmis pupelėmis 5 min. pavirkite pasūdytame vandenyje. Gerai nuvarvinkite vandenį ir į daržoves sudėkite skiltelėmis supjaustytus pomidorus ir žirnelius. Įberkite kapotų bazilikų.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepkite daržoves maždaug 5 min. Pagardinkite druska, pipirais ir apšlakstykite actu. Tada sudėkite kubeliais supjaustytą kumpį ir išmaišykite. Salotas patiekite šiltas.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Įkalintas vilnietis prabilo apie protu sunkiai suvokiamą patirtį: buvau verčiamas miegoti su pareigūnėmis (2)

Ar gali būti, kad kalėjimų sistemos pareigūnai, siekdami sukompromituoti įkalinimo įstaigose...

Ekspertai: kai kurie mokesčių pakeitimai verčia gūžčioti pečiais, bet statistikoje aplenksime estus (155)

Valstybės biudžetą priėmusi valdžia žada, kad 2019–ieji bus dosnūs visiems dirbantiesiems,...

Sulaikytas buvęs prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderis Ivanovas papildyta (542)

Vilniuje antradienį sulaikytas Rusijos pilietis Valerijus Ivanovas, BNS patvirtino Generalinės...

Už butus viename lankomiausių Europos miestų – juokingos sumos: juos šluoja už grašius (197)

Dabar skelbimų portaluose gausu ne tik nekilnojamojo turto pasiūlymų Lietuvoje, bet ir užsienyje....

Orai bus nenuobodūs (7)

Didžioji sniego banga iš Lietuvos jau pasitraukė. Trečiadienio dieną orai išliks debesuoti,...

Ultimatumas Lietuvai: nesusipratimų virtinė ir keistos pasekmės sugriovė seną mitą (520)

Šimtmečius gyveno kaip vyras su žmona. Buvo visko – ir barnių, ir susitaikymų. Tačiau staiga...

Stambule – emocijų pliūpsnis: Zavacką raminę teisėjai ir audringas Maksvyčio moralas rūbinėje specialiai DELFI iš Stambulo (5)

„Šansų buvo, o jais nepasinaudojome“, – apmaudo po rungtynių Stambule neslėpė...

Karolinos Liukaitytės vyras susidūrė su rimtais nemalonumais: verslininkas nuteistas dėl milijoninės aferos (292)

Antradienį Generalinė prokuratūra paviešino informaciją apie laisvės atėmimo bausmę, kuri...

Šioje išparduotuvėje apsiperka net žinomos moterys, bet stilistės verdiktas – negailestingas (77)

Pastaraisiais metais miesto pakraščiuose viena po kitos duris atveria įspūdingų gabaritų...

Metus negrąžinto vaiko skandale – dar ne pabaiga: moters liudijimai pasikeitė žaibiškai (174)

Septynis vaikus pagimdžiusiai, bet ne visus auginančiai teko atverti teismo duris. Moteris...