Raudonojo šermukšnio uogos sunoksta rugpjūčio-rugsėjo mėn. Iš pradžių uogos būna kartokos, bet jau po pirmųjų šalnų jos tampa beveik saldžios. Šių uogų kekės ant medžių išsilaiko iki pat žiemos ar net pavasario, jomis maitinasi paukščiai. Atsiradusios ir išvestinės šermukšnių rūšys, kurių uogose kartumo beveik visiškai nebelikę.
Šermukšnių uogos – tikra polivitaminų bomba, nepakeičiama pagalbininkė, kai trūksta vitaminų. Pavyzdžiui, vitamino C kiekiu šios uogos nenusileidžia citrinoms ir be kovos nugali žemuoges, avietes ir obuolius. Šermukšnių uogų sudėtyje esančios naudingosios medžiagos stiprina kraujagyslių sieneles, mažina spaudimą ir padeda atsikratyti galvos skausmo.
Iš šviežių šermukšnių uogų ruošiama trauktinė, kuri, kaip manoma, teigiamai veikia skrandžio būklę. Šermukšnių uogų trauktinę galima paruošti savarankiškai namuose. 2/3 stiklinės taros tūrio pripildykite uogomis, užpilkite degtine ir tamsioje šiltoje vietoje laikykite tris savaites, tada perkoškite ir išpilstykite į mažesnius butelius.
Norėdami galutinai įtvirtinti šermukšnių temą ant šventinio stalo, pagaminkite iš šių uogų saldainių. Paruoškite mišinį iš kiaušinių baltymų, cukraus ir citrinų sulčių, apvoliokite šermukšnių uogas šiame mišinyje, tada barstykite cukraus pudra ir šiek tiek padžiovinkite. Dar iš šermukšnių uogų galite paruošti ir kitų saldumynų. Uogas sutraiškykite šaukštu, dėkite į orkaitę, kad suminkštėtų, pertrinkite per sietelį, atvėsinkite ir išplakite su cukrumi (santykiu 700 g uogų su 1 kg cukraus). Išplaktą masę sugrąžinkite į kepimo popieriumi išklotą orkaitės padėklą, ir išdžiovinkite. Šermukšnių uogos – puikus įdaras pyragams. Tiesa, šias uogas būtina iš pradžių suminkštinti, pavirti jas karštame vandenyje arba kurį laiką palaikyti orkaitėje, o vėliau pertrinti per sietelį, kad uogos virstų švelnios konsistencijos mase.
Rytų Europoje paprastai iš šermukšnių gaminami gėrimai ir saldumynai, o štai Vakarų Europoje šios uogos aktyviai naudojamos gaminant padažus ir garnyrus, tiekiamus kartu su riebia mėsa, nes manoma, kad šių uogų sudėtyje esanti „rūgštelė“ aktyvina virškinimą. Didžiojoje Britanijoje šermukšnių padažas-želė (Rowan Jelly) ruošiamas štai kaip: 1 svogūną, 750 g šermukšnių, 2 česnakų skilteles ir 4 saldžius obuolius troškinkite apie pusvalandį, kol vaisiai suminkštės. Tada suberkite 175 g cukraus, porą arbatinių šaukštelių imbiero ir tris šaukštus acto. Vėliau padažą galima sukrėsti į stiklainį ir konservuoti, o pasitaikius iškilmingai progai drąsiai tiekti kartu su mėsos patiekalais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)