aA
Kulinarijos lofto „Čiop Čiop“ šefas Marc d'Erceville iš Prancūzijos rekomenduoja lietuviams naudoti kuo daugiau savo natūralių, šviežių sezoninių produktų, kurie pasitelkus kūrybiškumą gali praturtinti lietuvišką virtuvę. Specialiai „Delfi.lt“ skaitytojams šefas demonstruoja Velykų stalui itin tinkamą ėrienos su griežčių piurė, patiekiamos su sezoninių žiemos daržovių garnyru ir žolelių džiūvėsėliais, gaminimo procesą.
Šefo iš Prancūzijos patiekalas Velykoms
© DELFI / Kiril Čachovskij

Anksčiau dirbęs „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtuose restoranuose Prancūzijoje ir Šveicarijoje Marc d'Erceville yra įsitikinęs, kad skanių patiekalų gaminimas prasideda nuo šviežių produktų, kurių Lietuvoje nesunkiai galima rasti turguje ar tiesiai pas ūkininkus.

Pasak jo, lietuviai galėtų išrankiau pažvelgti į produktų pasiūlą ir aktyviau naudoti natūralius ir kokybiškus produktus iš mažų tiekėjų. Aukšto lygio restoranuose Prancūzijoje įprasta nurodyti, iš kokio regiono ir ūkininko produktai buvai naudojami patiekalui.

Šefo iš Prancūzijos patiekalas Velykoms
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Mane stebina, kad lietuviai nesinaudoja proga išgauti kuo daugiau naudos iš šviežių, kokybiškų produktų, kurių galima rasti skirtinguose šalies regionuose. Kaip danai ar švedai, kurių klimato sąlygos yra panašios, lietuviai turi visas galimybes kūrybiškai surasti naujus būdus pritaikyti ir naudoti lietuvišką mėsa, žuvį, daržoves, prieskonius.

Maisto gaminimas negali būti sukoncentruotas į kelis tradicinius receptus – tai supratus atsiveria platus atradimų ir tobulėjimo laukas. Mes turime ambiciją mokyti maisto entuziastus gaminimo principų, metodų, dalintis nestandartiniais sprendimais bei kokybiškų produktų šaltiniais“, - kalba jau metus Lietuvoje praleidęs profesionalus šefas M. d'Erceville.

Ėriena yra tradicinis Velykų mėsiškų patiekalų pasirinkimas įvairių tradicijų šalyse. Šefo teigimu, kovo pabaiga Lietuvoje yra kaip tik anksčiausias metas, kai galime pasimėgauti ėrienos patiekalais.

RECEPTAS

Norint išgauti kuo geresnį skonį, svarbu pasistengti naudoti kuo šviežesnius ir natūralesnius produktus. Ėriena, kurią naudojome gamindami, gauta iš Klaipėdoje esančio A. Miežanskienės ūkio, kurio produkcijos galima rasti visoje Lietuvoje. Gaminome 11 mėnesių ėriuko mėsą, kurios šonkauliukai gana maži, todėl gaminimo procesas greitesnis. Kadangi lauke vis dar -10 laipsnių ir pavasarinių daržovių dar neturime, garnyrui buvo naudojamos žieminės daržovės. Kiekis 4 asmenims.

Mėsa

800g ėrienos šonkaulių su mėsa
2 valgomieji šaukštai sviesto (filtruoto arba ghi, kad nesudegtų)

Daržovės

4 mažos geltonos ropės
4 mažos baltos ropės
1 didelis valgomasis šaukštas sviesto
1 mažas valgomasis šaukštas daržovių sultinio (naudojamas vanduo, kuriame buvo virtos daržovės)
2 arbatiniai šaukšteliai balto acto

Piurė

3 dideli griežčiai (švediškos ropės)
2 valgomieji šaukštai riešutų aliejaus
šiek tiek vandens, kuriame buvo verdamos plautos daržovės, kad išgautume norimą kreminę tekstūrą
1 arbatinis šaukštelis druskos
1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų

Žolelių džiūvėsėliai


150g smulkintų džiuvėsėlių
30g šviežių petražolių
15g šviežių levandų
15g šviežių čiobrelių
15g šviežių raudonėlių
2 valgomieji šaukštai sviesto
Druska
Juodieji pipirai

Gaminimo procesas:

1) Sudedame visas šaknines daržoves į pasūdytą vandenį ir užverdame. Kai daržovės suminkštėja, išimame jas iš puodo ir nulupame. (Skirtingo dydžio daržovėms prireiks skirtingo virimo laiko, todėl, daržoves išimame paeiliui, kai tik jos suminkštėja.) Griežčius sumalame, įmaišydami filtruoto sviesto, truputį graikinių riešutų aliejaus, druskos ir pipirų, kol gauname skystą kreminę tekstūrą.

2) Mėsą ištraukę iš šaldytuvo palaikome bent 30 min. kambario temperatūroje. Ėrienos gabalėlius pasūdome ir pabarstome pipirais iš abiejų pusių. Kad išlaikytume visus mėsos skonius ir sultingumą, gaminsime ne visai įprastu būdu.

Pirmiausia apkepame gabalėlius keptuvėje (ant įkaitinto aliejaus ir filtruoto sviesto) po 1 min. Iš abiejų pusių, pradėdami nuo odelės pusės. Tuomet dedame į iki 80 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 90 minučių. Kai mėsa paruošta, palaikome ją 15 minučių folijoje, kad ji išlaikytų šilumą ir būtų minkštesnė.

3) Supjaustome išvirtas ropes ketvirčiais ir lėtai jas patroškiname svieste (1 valgomasis šaukštas) ir sultinyje (2 valgomieji šaukštai)
4) Sumaišome (su blenderiu) džiūvėsėlius, šviežias žoleles ir sviestą iki vientisos masės.

5) Kol viskas šilta, paruošiame lėkštę pradėdami nuo trintų griežčių, tuomet dedame ėrienos gabalėlius, glazūruotas ropes, papuošimui panaudojame žoleles, džiūvėsėlius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Italijoje gyvenanti lietuvė: viskas įvyko labai greitai, žmonės įbauginti (85)

Šiaurinė Italijos dalis per savaitgalį pasikeitė neatpažįstamai – dėl apsikrėtusių...

Gyventojai įsiutę dėl neremontuojamos gatvės: ši – vos išvažiuojama, o pinigų jai sutvarkyti nėra (244)

Vilniaus miesto Gineitiškių gatvės gyventojai pasipiktinę. Jie sako, kad viena pagrindinių šio...

Gyvai / Delfi diena. Koronavirusas jau pasiekė Italiją: ar Lietuvai jau skambinti pavojaus varpais (9)

Koronavirusas jau pasiekė Italiją. Pranešama, kad virusas jau pasiglemžė keturias gyvybes. Kas...

Italijos specialistas: susiklostė nepalankiausia įmanoma padėtis mirė penktas žmogus, užfiksuoti du židiniai (148)

Italija pirmadienį pranešė, kad šiauriniame Lombardijos regione mirė ketvirtas naujuoju...

Po SEB banko atnaujinimų dalis klientų vis dar susiduria su trikdžiais (15)

Nors praėjo savaitė, kai SEB bankas baigė diegti naują informacinių technologijų (IT)...

Gyvai / Piniginiai reikalai. Kokį signalą siunčia kylančios aukso kainos bei kiek lietuviai išleidžia maistui?

„Delfi“ eteryje startuoja nauja laida apie makroekonomikos ir mikroekonomikos reikalus. Pirmojoje...

Vidas Bareikis – pirmąkart atvirai apie skyrybas su Jurga Šeduikyte: ačiū Dievui, kad viskas taip išsisprendė

„Su Jurga buvome ta pora, kuri išbadė visus įmanomus metodus, kad išlaikytų šeimą“, –...

Įsisiautėjęs vėjas savaitgalį pridarė žalos: ant kelio virto medžiai, krito langai (5)

Savaitgalį siautęs stiprus vėjas Kėdainiuose vertė medžius. Ugniagesiai gelbėtojai dėl...

Madingiausios šių metų rankinės: kokias verta pirkti ir ko vengti? (18)

Moteris be rankinės... gali pasirodyti įtartina, tiesa? Nė viena dailiosios lyties atstovė...

Dėl koronaviruso Lietuva griežtina veiksmus: iš Italijos atvykę bus tikrinami lėktuvuose (176)

Pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje pranešta, jog visi...

|Maža didelių žinių kaina