aA
Vėlyvi savaitgalio pusryčiai dažnai būna keisti – dar ne pietūs, bet patiekalai sotesni nei kasdien. Ar gali būti pusryčiai, paruošti ant žarijų? Gali! Ne, šis straipsnis nebus apie tai, kaip išvirti kiaušinį karštuose pelenuose. Vėlyvų pusryčių neįsivaizduoju be kiaušinienės ar omleto.
© Daigintos mintys

Jei manote, kad paprastesnio valgio už kiaušinienę būti negali, klystate. Gardžią kiaušinienę galima iškepti ne tik iš vištų, bet ir stručių, putpelių ar kalakučių kiaušinių. Žąsų ar ančių kiaušinių ruošti ant laužo nerekomenduoju. Vandens paukščių neauginantiems tokių kiaušinių rasti sunku, parduotuvėse nenusipirksi. O tai reiškia, kad ir kiaušinių kokybė nebus patikrinta.

Nors kiekvieno ką tik padėto kiaušinio vidus yra sterilus, būtent vandens paukščių kiaušiniuose kartais randama patogeninių mikroorganizmų, kurie į kiaušinį patenka dar paukščio organizme. Tokius kiaušinius geriau virti ne mažiau 10 minučių vandenyje arba panaudoti aukštoje temperatūroje ruošiamiems patiekalams.

Savaitgalis prie laužo. Jos Didenybė kiaušinienė
© Daigintos mintys

Dar ir dabar kartais pasigirsta nuomonė, kad putpelių kiaušiniai yra geresni. Nors putpelių kiaušiniuose nepakeičiamųjų aminorūgščių, kai kurių makroelementų ir vitaminų daugiau, bet, tarkim, D ir E vitaminų mažiau. Todėl mūsų maistas turi būti įvairus. Tiek putpelių, tiek vištų kiaušinių maistinė vertė labiausiai priklauso nuo paukščių rūšies, veislės, amžiaus, lesalo, kiaušinių dėjimo laiko ir laikymo būdo.

Natūraliais ekologiškais grūdais ir kitais priedais lesinta, idealiomis sąlygomis vištidėje žiemą laikoma višta gali dėti šviesaus trynio kiaušinius. Jų spalva priklauso nuo lesaluose esančių pigmentinių medžiagų. Tai gali būti ir natūralios gamtinės kilmės dažikliai – žolės miltai, džiovintų morkų milteliai arba likopenas, mokslininkus itin dominantis antioksidantas, išskiriamas iš pomidorų ir apsaugantis nuo vėžio, taip pat puiki prevencinė priemonė nuo širdies ligų.

Savaitgalis prie laužo. Jos Didenybė kiaušinienė
© Daigintos mintys

O kadangi vis dar gaji nuomonė, kad sodrios geltonos spalvos trynio kiaušiniai didesnės vertės ir dėl to patrauklesni vartotojui, augintojai manipuliuoja dedami dažiklių į lesalus. Internete galima aptikti ir kuriozinių vaizdelių, kai pramušus kiaušinį, aptinkamas trynys yra rudas arba... beveik raudonas.

Anksčiau atsikėlę, kurkite laužą ir raitokitės rankoves – Jūsų dėmesiui keli patiekalų iš kiaušinių receptai.

Pievagrybiai „Ant nugaros“

Savaitgalis prie laužo. Jos Didenybė kiaušinienė
© Daigintos mintys

12 vnt. didesnių pievagrybių;
12 vnt. putpelių kiaušinių;
Druskos, pipirų.

Nuplauti pievagrybius ir atsargiai pašalinti kotą. Į kiekvieną grybo galvutę įmušti putpelės kiaušinuką. Kadangi kepant išsiskiria grybų sultys, pievagrybio kepurėlė neturi būti užpildyta kiaušinio mase pilnai – pradėjus kepti turinys gali išbėgti. Jei matote, kad grybų kepurėlės per mažos ir kiaušinukai netelpa, tiesiog išmaišykite ir užpildykite grybus plakiniu.

Virš žarijų ant grotelių išdėliokite pievagrybių kepurėles su kiaušiniais ir grybų kotus. Pabarstykite druskos ir pipirų. Šalia skanu pakepti daržovių: mažų cukinijų, pomidorų ar paprikų. Kepant grybų vartyti nereikia! Ypatingai skanu su saulėgrąžų daigais.

Sočioji kiaušinienė

Savaitgalis prie laužo. Jos Didenybė kiaušinienė
© Daigintos mintys

Norint pagaminti šią kiaušinienę svarbiausia turėti tinkamą keptuvą. Tiks ant laužo skirti kepti ketaus indai arba nerūdijančio plieno keptuvės. Ši kiaušinienė savo ypatingą skonį ir kvapą įgauna dėl labai lėto kepimo ir aplink besiplaikstančio dūmo aromato.

Paragavę suprasite, kad tokią išsikepti galite tik ant laužo. Beje, nors dažniausiai ši kiaušinienė kepama iš vištos kiaušinių, ant laužo galite pabandyti kepti ir kiaušinienę iš stručių kiaušinio. Vieno kiaušinio užteks dešimčiai valgytojų.

Savaitgalis prie laužo. Jos Didenybė kiaušinienė
© Daigintos mintys

Plonai raikytos kiaulienos šoninės;
Rūkytų lašinukų;
Sviesto;
Kiaušinių;
Svogūnų;
Pievagrybių ar apvirtų miško grybų (sezono metu);
Druskos, pipirų;
Žalumynų: svogūnų laiškų, krapų, petražolių, bazilikų, peletrūno, raudonėlio, lapinės kalendros.

Savaitgalis prie laužo. Jos Didenybė kiaušinienė
© Daigintos mintys

Ant kepimo indo pakepiname stambiai supjaustytus lašinukus, pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, beriame smulkintus pievagrybius, šone pakepiname šoninę. Sumaišome ir paskleidžiame visą kepamą turinį tolygiai. Ant viršaus mušame vieną po kito kiaušinius, stengdamiesi nesuardyti trynių.

Pasūdome, suberiame pipirus ir smulkiai kapotus žalumynus. Lopetėle atsargiai atskiriame kiaušinius vieną nuo kito ir apverčiame. Jei trūksta riebalų ir patiekalas kimba prie dugno, įmetame sviesto. Tobulai iškeptos kiaušinienės tryniai viduje būna skysti, o baltymas iškepęs.

Nors patiekalas atrodo labai riebus ir sotus, tokiai kiaušinienei skaičiuojama 3 kiaušiniai vienam valgytojui. Patikėkite, net ir po tokio kiekio, ant stalo lieka tokios tuščios lėkštės, kad net skamba!

Personalinė kiaušinienė kantriausiems

Savaitgalis prie laužo. Jos Didenybė kiaušinienė
© Daigintos mintys

1 paprika;
2-4 kiaušiniai;
Druskos, pipirų.

Papriką pjauname pusiau ir išimame sėklas. Paprikos puseles subadome plonu dantų krapštuku. Klojame papriką ant grotelių ir į kiekvieną puselę kaip į dubenį įmušame po vieną ar du kiaušinius. Pasūdome ir pabarstome šviežiai maltais pipirais. Visa kaimiškų kiaušinienių paslaptis – jos ant žarijų kepa laaaaabai ilgai. Turėkite kantrybės! Tiesa, šios kiaušinienės vartyti nereikia!

Kitose „Savaitgalis prie laužo“ dalyse – patiekalai ant laužo mėgstantiems vištieną ir žuvį, vaikams ir vegetarams, smaližiams ir veganams. Na, o žaliavalgiams, deja, prie laužo teliks pasišildyti...

Savaitgalis prie laužo. Jos Didenybė kiaušinienė
© Daigintos mintys
Daigintos mintys
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ar tikrai emigrantai kraunasi lagaminus? Skambina ir studentai, ir pensininkai (161)

Į kurią pusę labiau krypsta lietuvių akys: į Londoną ar į Lietuvą? Grįžtančių tikrai yra,...

Skandalu virtusi reforma varo į neviltį: mokiniai rado, kur gauti maisto – šluoja viską valgyklos visai ištuštėjo (303)

Netyla diskusijos ir skandalai dėl pasikeitusių reikalavimų mokyklų valgyklų patiekalams. Kol...

Gydytoja Cikanavičiūtė apie riebalus: papasakojo viską, kas jums nutylima (1)

Riebalai – viena pagrindinių maistinių medžiagų, pastaruoju metu kelianti daug diskusijų ir...

Gyvenimo audrų nublokšti gyvena sąvartyne: trijų kambarių „buveinė“ saugo liūdnas paslaptis (146)

Pokalbio pradžioje 63 metų buvusi kaunietė Nijolė tikino, kad Jonavos sąvartyne gyvena nuo 2012...

Diktatoriai ja žavėjosi, o Baltieji rūmai šiurpo dėl vizitų be jokio įspėjimo pilotui liepė apsukti lėktuvą, nes pamiršo nusipirkti sūrio (9)

Buvusi pirmoji Filipinų ponia Imelda Marcos veikiausiai viena prieštaringiausiai vertinamų šių...

Rimvydas Valatka. Kas rūpinasi Skvernelio kojinėmis ir Kirkilo bičiulių vynais? (147)

Kartą, kai Prezidentu buvo išrinktas Brazauskas, Prezidentūroje apsigyveno toks Buzūnas. Niekas...

Oficialiai išsiskyrė Natalija ir Sigitas Martinavičiai (50)

Kaunietis verslininkas Sigitas ir papuošalų kūrėja Natalija Martinavičiai oficialiai pasuko...

„Neptūnas“ po atkaklios kovos palaužė „Juventus“ pasipriešinimą (3)

Gerą formą demonstruojantis Klaipėdos „Neptūnas“ (6-1) turėjo vargo, tačiau sugebėjo...

Pardavęs žvejybos laivus įsigijo salą Tailande ir pavertė rojaus kampeliu

Jau keletą dešimtmečių vietiniai stengiasi paversti Koh Talu gamtos sanatorija. Jiems puikiai...

Rafailas Karpis apie gyvenimą su Elza ir Ana iš Ledo šalies: visus mano iššūkius užgožia džiaugsmai (3)

Operos solisto Rafailo Karpio po koncertų bei gastrolių namie laukia itin moteriškas kolektyvas –...