Paprastai pagalvojus apie džiovintus produktus, nekyla asociacijos su jokiais gurmaniškais patiekalais. Vis dėlto vos gan nedidelis saulėje džiovintų pomidorų kiekis suteikia patiekalams gurmaniškumo ir turtingo skonio. Lengva pagaminti, laikyti ir naudoti namie – tai produktas, kurį tikrai verta turėti savo virtuvėje.
© Corbis/Scanpix

Namie pagamintų saulėje džiovintų pomidorų receptas

Nors pastaraisiais metais kainos kiek apmažėjo, vis dar paranku pomidorus gaminti namie, ypač jei juos auginate. Pagrindinis procesas yra pakankamai paprastas.

Pasirinkite maždaug vienodo dydžio pomidorus, kad jie džiūtų tuo pačiu greičiu.

Perpjaukite pomidorus per pusę, išdėliokite ant tinklelio, šiek tiek pabarstykite su druska ir, pageidautina, žolelėmis, laikykite karštoje saulėje, kol išdžius. Priklausomai nuo oro sąlygų, tai gali trukti nuo keturių dienų iki dviejų savaičių. Saugant nuo vabzdžių ir užtikrinant tinkamą ventiliaciją, reiktų juos uždengti marle. Taip pat nakčiai reiktų įnešti į vidų. Iš dešimties standartinio dydžio pomidorų gausite apie trisdešimt gramų džiovintų. Mūsų šalies klimatinėmis sąlygomis pomidorus, deja, tektų džiovinti orkaitėje.

Galutinis produktas turi būti visiškai išdžiūvęs, bet ne traškus, be jokios drėgmės viduje, kad nebūtų terpės veistis bakterijoms. Saulėje džiovinti pomidorai su aliejumi ir šviežiomis žolelėmis ar česnaku turi būti laikomi šaldytuve.

Saulėje džiovintų pomidorų istorija

Dar prieš tai, kai paplito modernūs konservavimo metodai, italai džiovindavo pomidorus ant savo čerpių stogų ir vartodavo žiemą, kai nebūdavo šviežių pomidorų. Šiais laikais saulėje džiovinti pomidorai (itališkai pomodori secchi) Italijoje populiarūs ne tiek, kiek Amerikoje, kur dažniausiai naudojami su makaronais ar padažo skoniui pagerinti. Šie pomidorai pastaraisiais porą dešimtmečių mėgavosi populiarumu JAV iš pradžių kaip gurmaniškas užkandis, o vėliau - kaip mėgstamas namų patiekalas.

Kukurūzų, čederio ir saulėje džiovintų pomidorų bandelės

Skanios bandelės, kuriose dera kukurūzų, čederio sūrio ir saulėje džiovintų pomidorų skoniai. Puikiai tinka prie bet kokio patiekalo, taip pat pusryčiams.

Paruošimo laikas: 10 min
Pagaminimo laikas: 20 min

12 bandelių reikės:

• 1/2 stiklinės kvietinių miltų
• 1 stiklinė kukurūzų miltų
• 1/2 šaukšto kepimo miltelių
• 1-1/2 šaukšto cukraus
• 1/2 šaukštelio druskos
• 1/2 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
• 1-1/2 stiklinės tarkuoto balto čederio sūrio
• 3/4 stiklinės supjaustytų nusausintų saulėje džiovintų pomidorų
• 1/2 stiklinės plonai supjaustytų laiškinių svogūnų
• 1-1/2 stiklinės pašildyto pieno
• Apie 200 g ištirpinto ir atvėsinto sviesto
• 1/3 stiklinės augalinio aliejaus
• 1 kiaušinis

Gaminimas

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Sviestu ištepkite bandelių formeles.

Sumaišykite miltus, kukurūzų miltus, kepimo miltelius, cukrų, druską ir pipirus dideliame dubenyje. Gerai išmaišykite. Sudėkite čederio sūrį, saulėje džiovintus pomidorus, svogūnus.

Atskirame dubenyje išmaišykite šiltą pieną, ištirpintą sviestą, aliejų ir kiaušinį.

Supilkite į sausąją masę ir viską išmaišykite, kol gausite minkštą tešlą (tik nepermaišykite). Sudėkite į bandelių formeles. Kepkite, kol taps šviesiai rusvos, apie dvidešimt - dvidešimt penkias minutes.

Atvėsinkite, patiekite šiltas ar kambario temperatūros.

Vištienos kepsneliai su saulėje džiovintais pomidorais ir žirneliais

Vištiena troškinama su saulėje džiovintų pomidorų padažu, raudonuoju vynu, česnaku ir saldžiais žirneliais. Patiekite su makaronais.

Paruošimo laikas: 20 min
Pagaminimo laikas: 30 min

6 porcijoms reikės:

• 6 vištienos krūtinėlės puselės be kaulų ir odos
• 1/4 šaukštelio druskos
• 1/4 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
• 1/3 stiklinės miltų
• 6 šaukštai alyvuogių aliejaus
• 1 stiklinė supjaustyto svogūno
• 6 stambiai supjaustytos česnako skiltelės
• 1-1/4 stiklinės stambiai supjaustytų saulėje džiovintų pomidorų, prieš pjaustant nuvarvinamas aliejus
• 1/2 stiklinės raudonojo vyno
• 1 stiklinė pomidorų padažo
• 1 stiklinė vištienos sultinio
• 1-1/2 stiklinės šviežių arba džiovintų žirnelių
• Druskos ir pipirų pagal skonį
• 2 šaukštai supjaustytų šviežių petražolių

Pagaminimas

Išpjaukite nugarinę dalį. Supjaustykite krūtinėlių dalis per plotį į tris dalis. Lengvai pamuškite, kad storis būtų maždaug pusė centimetro.

Kiekvieną dalį pabarstykite ¼ šaukštelio druskos ir pipirų. Vos vos pabarstykite miltais, nupurtykite perteklių. Didelėje keptuvėje pakaitinkite alyvuogių aliejų ant didelės ugnies, greitai apkepinkite vištieną iš kiekvienos pusės po 2-3 minutes. Išimkite iš keptuvės ir uždenkite folija, kad neatvėstų.

Į keptuvę sudėkite svogūnus, česnaką ir saulėje džiovintus pomidorus. Troškinkite vidutinėje temperatūroje, kol svogūnai taps perregimi, o česnakas ims ruduoti, apie 4-6 minutes.

Supilkite vyną ir troškinkite dar 2-3 minutes. Supilkite pomidorų padažą ir sultinį, užvirinkite. Sudėkite žirnelius, troškinkite, kol padažo sumažės per pusę – apie 10-12 min. Pabarstykite druska ir pipirais pagal skonį.

Sudėkite vištieną į padažą, dar dvi tris minutes pakaitinkite, pabarstykite petražolėmis ir patiekite.

Virėjo patarimas: jei keptuvė nepakankamai didelė, kad tilptų ir padažas, ir vištiena, supilkite padažą į didelę kepimo skardą, ant viršaus sudėkite vištieną ir pakaitinkite apie 180 laipsnių temperatūroje tris-penkias minutes.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Už laisvę kovojo akmenimis ir kryžiais: sodyba, kurioje komunistai žemai nusilenkdavo (72)

Orvidų sodyba – iš kryžių ir akmenų pastatytas gyvas paminklas pasipriešinimui prieš...

Sensacija Kipre – gynyboje užsidariusi „Sūduva“ iš turnyro eliminavo APOEL klubą aiškūs tolimesni varžovai (281)

UEFA Čempionų lygoje debiutuojantys Marijampolės „Sūduvos“ futbolininkai Kipre pateikė...

Baltijos jūroje stebi Rusijos povandeninius laivus: jų medžioti skrenda iš Šiaulių (460)

Dar praėjusią savaitę dėmesiui nukrypus į audringą NATO viršūnių susitikimą Briuselyje,...

Orai: šiluma sieks ir 30 laipsnių (2)

Trečiadienio naktį Lietuvoje žymesnio lietaus nenumatoma. Pūs nestiprus šiaurės, šiaurės rytų...

Ką daryti, kai netenkina atlikti remonto darbai (91)

Kai vieni nesugebame ko nors pasidaryti, kviečiame pagalbą – tai įprasta. Pagalbos prireikė ir...

Prabilo po kontroversiško finalo nušvilptas teisėjas: didžiuojuosi savo darbu – tai širdyje aš nešiosiu amžinai (141)

Ne Kylianas Mbappe , ne Antoine'as Griezmannas ir ne Paulis Pogba . Taip pat ir ne Luka Modričius...

MH17 tragedija: rusų propagandistai ėmėsi neįtikėtinų triukų (788)

Lygiai prieš ketverius metus – 2014 metų liepos 17 dieną – Ukrainos Donecko srityje buvo...

Geriausi būdai, kaip sustiprinti savo libido (5)

Regis, esate visai ne prieš pasimylėti su savo antrąja puse, tačiau atėjus tam skirtam metui...

Vietoje vilniečių pamėgtos legendinės kavinės duris atvėrė nauja vieta: pažiūrėkite, kaip atrodo dabar (37)

Gedimino prospekte esančiame prekybos centre GO9 šešerius metus veikęs restoklubas „Studio 9“...

Sunku pamiršti vienos nakties nuotykį – jaučiasi save suteršusi (87)

Nors ir sakoma, kad neverta galėtis to, kas padaryta, nes nieko nesugrąžinsi ir nepakeisi, aš jau...