aA
Jei būnant Meksikoje užsimanysite gaivinančio gėrimo, arba „bebidos“, toli ieškoti nereikės. Švieži vaisiai, vaisių mišiniai (licuados) ir kiti prieskoniai sangrijai suteikia natūralų prieskonį, o šis gėrimas yra populiarus visoje Meksikoje. Tiesa, šis tamsiai raudonos spalvos vaisinis gėrimas yra glaudžiai susijęs su Ispanija, kur jis gaminamas jau šimtus metų.
Sangria
© Corbis/Scanpix
Žodis „sangria“ reiškia kraują – tai atitinka ir gėrimo spalvą. O jei gėrimui gaminti panaudosite baltą vyną, tai išeis „sangria blanco“, rašo www.gardenandhearth.com.

Be abejo, kai ispanai į Meksiką atvyko prievartos keliu, jie su savimi atsigabeno ir savo gėrimų. Meksikiečiai savo stiliumi šiek tiek kilstelėjo kartelę ir į šį tradicinį gėrimą pridėjo kiek daugiau alkoholio. Taigi nuo meksikietiškos sangrijos apgirsti galima šiek tiek greičiau nei nuo „autentiškos“ ispaniškos.

Amerikiečiams sangrija yra daugelyje namų mėgstamas gėrimas – tai dažnas vakarėlių gėrimas, visiškai neskirtas formaliems pobūviams (apie tai net pagalvoti negalima).

Taigi savo sangrijai pasirinkite saldesnį, ryškaus skonio vyną ir turėsite gaivinantį gėrimą karštoms popietėms. Dar geriau, sangrija puikiai dera su aštriu maistu, o tai reiškia, kad ją galima patiekti prie meksikietiškų patiekalų. Iš raudonųjų vynų rinkitės merlot, pinot noir, ar beaujolais, o iš baltųjų galima pasiūlyti sauvignon blanc (iš sausesnių) ar pinot grigio.

Nėra jokių gudrybių, kurias reikia atminti norint užmaišyti puikią sangriją. Tai – vienas tų gėrimų, kuriuos galima sumaišyti ekspromtu ar prisirankiojus trupinėlių ir šimtų skirtingų variacijų. Mes teikiame pirmenybę į vyną įmaišomam sirupui, o ne cukraus tirpinimui mišinyje. Žemiau pateiktas vienas skaniausių, mūsų nuomone, ir paprasčiausių sangrijos receptų.

Keletas dalykų, kuriuos reikėtų žinoti apie sangriją, ypač jei niekada nesate jos gaminę iki šiol:

- Ją galima gaminti dideliais kiekiais vakarėliams. Tai galima daryti dieną iš anksto. Tik neleiskite vaisiams per ilgai plaukioti skystyje. Maždaug po valandos vaisių luobelės apkars.

- Tie, kurie prisimena, kas yra „šilta“ sangrija, supras, kaip svarbu laikyti ją labai šaltai. Tai reiškia, kad reikia daug ledo gabalėlių, o ant stalo ją reikia pateikti nedideliuose induose. Tiesiog pridėkite ledo į ąsotį ir pripildykite jį iš didesnio šaldytuve esančio indo prieš pateikiant ant stalo. Kai vaisių gabalėliai sutyžta, sangrija nebeatrodo patraukliai.

- Visai nereikia prabangaus vyno, bet ir per daug netaupykite. Svarbiausia – kad jums patiktų skonis geriant ir tiesiai iš butelio. Toks vynas puikiai tiks sangrijai.

Iš pradžių pasigaminkite paprastą sirupą

Tai labai paprasta: paimkite nedidelį prikaistuvį ir į jį supilkite 1 stiklinę vandens ir 1 stiklinę cukraus. Užvirinkite ir maišykite, kol cukrus ištirps. Kai šis mišinys pasidarys skaidrus, leiskite jam ataušti. Atšaldykite ir laikykite, kol prireiks (iki 3 savaičių). Gaunama 1 stiklinė sirupo.

Sangrija

Maždaug 6 porcijos reikės: 1/3 stiklinės paprasto sirupo;
1/5 butelio raudono ar balto vyno (kai butelio dydis – standartinis, apie 750 ml);
50 ml brendžio (bet kokio);
1/2 stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
1 apelsinas;
1 žalioji citrina;
1 citrina;
200 ml atšaldyto gazuoto vandens.

Sumaišykite sirupą, vyną, brendį ir apelsinų sultis. Jei reikia – padidinkite kiekį du ar tris kartus. Palikite šaldytuve kelioms valandoms ar nakčiai.

Apelsinas, žalioji citrina ir citrina turėtų būti perpjauti pusiau ar į keturias dalis ir susmulkinti plonomis riekelėmis.

Kai ateina laikas patiekti, į atšaldytą mišinį įmaišykite vaisių gabalėlius ir gazuotą vandenį, po to atsargiai pamaišykite. Į stiklines pridėkite ledo ir išpilstykite.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Iš posto verčiamas Žemaitaitis: šis Seimas dirbs dar mėnesį ir dvi savaites (97)

Darbas Seime truks lygiai mėnesį ir dvi savaites – taip teigia Remigijus Žemaitaitis ir priduria,...

Kokį būstą ir už kiek dabar perka vilniečiai: pokyčiai – kardinalūs (27)

Nekilnojamojo turto ( NT ) rinkoje jau kurį laiką pučia nauji vėjai. Per pastaruosius metus ne tik...

Pergale patenkinti „Žalgirio“ legionieriai: atradome tai, kas ves mus į priekį

Po įspūdingos pirmosios „Žalgirio“ pergalės Eurolygoje prieš Madrido „Real“ komandą...

Gydytojas Morozovas sugriovė įsivaizdavimą apie peršalimą: nustebsite, kiek pinigų paleidote vėjais patarimai, kaip iš tikrųjų gydytis (12)

„Štai ir vėl slogos prasidėjo“, – pakimusiu balsu ir užgulta nosimi skundžiasi kas antras...

„Žalgirio“ lyderį išskyręs „Real“ vairininkas – apie gautą pamoką ir degančias Šaro auklėtinių akis (15)

Tituluota ir puikiai sezoną pradėjusi Madrido „Real“ ekipa Kaune buvo priversta nuryti karčią...

Pietų Korėjos snaiperiai medžios ligotas Šiaurės Korėjos kiaules (7)

Pietų Korėja antradienį prie savo šiaurinės sienos siųs karinius snaiperius ir civilius...

Apie savo svorio pokyčius prakalbusi Natalija Bunkė nusprendė lieknėti: tam yra svarbi priežastis (46)

Nors dainininkė Natalija Bunkė buvo tiek labai liekna, tiek apkūnesnė, žinoma moteris dėl...

Profesionalas aiškina, kokių klaidų negalima daryti ruošiant šilauoges žiemai raudoni lapai – kokį ženklą taip duoda augalas (2)

Su profesionaliu sodininku Gediminu Cijūnaičiu, gediminosodai.lt savininku, kalbamės apie tai, kaip...

Saldi pirmoji pergalė: „Žalgiris“ privertė pasiduoti „Real“ ekipą (274)

„Žalgirio“ berniukai tampa vyrais: prisimenant Šarūno Jasikevičiaus frazę prieš savaitę...

Mokytoją iš Molėtų sujaudino gražus mokinių gestas: pedagogė dalijasi patirtimi, kaip sutarti su vaikais

Kol daugybė mokytojų kraipo galvas stebėdami į telefonus įnikusius mokinius, mokytoja Eugenija...