Sutikite, jog XXI amžiuje yra daug sveikesnių būdų nei uogienės, kad žiemą galėtumėte mėgautis vasaros uogų skoniu. Norėdami išsaugoti uogose esančius vitaminus, kurių tai reikės šaltuoju sezonu, jas šaldykite.
Uogos
© Shutterstock nuotr.

Kuo šviežesnė uoga, tuo geriau. Šaldymui netinka labai prinokusios uogos, nes jos jau per minkštos ir gali sutižti.

Pasak specialistų, geriausiai šaldymui tinka -18 -23 laipsnių temperatūra.

Žemesnėje nei -18 laipsnių temperatūroje užšaldytas uogas, kaip, beje, ir daržoves, galima šaldytuve laikyti 8-12 mėn., t.y. iki kito sezono. Galima uogas užšaldyti ir 0 -8 laipsnių temperatūroje, tačiau jas laikyti šaldiklyje galima tik tris mėnesius.

Norėdami išsaugoti ne tik naudingąsias medžiagas, bet ir uogų „prekinę išvaizdą“, jas šaldykime celofaniniuose maišeliuose arba plastikiniuose indeliuose.

Minkštas uogas – braškes, avietes, gervuoges – geriau šaldyti indeliuose, tuo tarpu vyšnioms, serbentams, agrastams tiks ir maišeliai.

Uogas galima šaldyti ir sutrintas, o su cukrumi ar be – tai jau jūsų pasirinkimas.

Geriausiai uogos užšaldomos mažomis porcijomis, o ir po to jas patogiau naudoti, mat kartą atšildytas uogas reikia suvartoti iš karto, užšaldyti jų dar kartą nederėtų.

Kaip šaldyti?

Avietės. Šaldymui labiau tinka tamsios spalvos avietės. Šaldymui tinka tik sveikos uogos, t.y. nesutižusios ir ne kirmėlių. Jeigu uogose jų yra, šias dviem trim minutėm pamerkite į druskos tirpalą, surinkite į vandens paviršių išplaukusias kirmėlytes, o uogas kiaurasamtyje gausiai nuplaukite po tekančiu vandeniu. po to 10-15 min. leiskite uogoms apdžiūti, sudėkite į indą ir šaldykite.

Serbentai. Serbentus galima šaldyti ir kekėmis ir tik uogas. Jos puikiai išsilaiko ir sutrintos tie su cukrumi, tiek be jo.

Agrastai. Šias uogas reikia kruopščiai nuplauti, nuskinti kotelius. Po to galima apiberti cukrumi ir šaldyti nedidelėmis porcijomis.

Mėlynės. Uogas reikia kruopščiai nuplauti ir leisti apdžiūti. Galima šaldyti sutrintas su cukrumi arba be jo.

Spanguolės. Spanguoles nuplaukite ir paberkite ant rankšluosčio kad jos apdžiūtų. Po to suberti į indą ir šaldyti. Beje, spanguolės kone pačios nereikliausios uogos – jas galima iki pirmųjų šalnų šaldytuve laikyti tiesiog užpylus vandeniu.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Skvernelio pažadas: kada ir kiek didės gydytojų atlyginimai pildoma (83)

Premjeras Saulius Skvernelis po susitikimo su Lietuvos medikų sąjūdžio atstovais patikino, kad...

Pasiūlė išeitį regionams: už 6 valandas gauna 30 eurų (37)

Netylant debatams apie dviejų greičių Lietuvas, vienas iš būdų regionuose sukurti daugiau darbo...

R.I.T.A. Kur tūkstančiais byra valstybės pinigai: vien už ryšio su savimi atkūrimą – 36 tūkst. eurų (137)

Valdininkai įvairiems mokymams ir viešinimui leidžia tūkstančius eurų. Socialinės apsaugos ir...

Iš eksperto lūpų – šiurpą keliantis pasakojimas: į burną įgrūdo bulvę, nes auka priešinosi (9)

Garbaus amžiaus kaimynės tyčiniu nužudymu, siekiant paslėpti kitą nusikaltimą –...

Prašo šimtmečio simbolikos nenaudoti ant tualetinio popieriaus pakuočių (73)

Seimo nariai kreipiasi į verslo bendruomenę su prašymu nenaudoti šimtmečio simbolikos ant...

Iš Vilniaus – naujas tiesioginis skrydis į Rytus (5)

Didžiausia Vidurio Azijos šalis Kazachstanas jau nuo 2018 metų pavasario bus pasiekiama ir...

Sumaištis Luhanske – centrą užėmė ginkluoti žmonės be skiriamųjų ženklų atnaujinta 15.16 (409)

Okupuoto Ukrainos miesto Luhansko centre nežinomi ginkluoti žmonės apsupo taip vadinamosios...

Gydytojai siūlo kompromisą visuomenei: mainais į didesnį finansavimą įsipareigos neimti kyšių (308)

Antradienį Lietuvos medikų sąjūdžio atstovai atėjo tartis su premjerui Sauliumi Skverneliu dėl...

Pamirškit sausą vištieną – paragaukit lipnių česnakinių vištienos kąsnelių

Vištiena pernelyg sausa? Pamirškit! Lipni, ryškaus skonio ir tiesiog burnoje tirpstanti...

Žmonių grupė, kuriai labiausiai trūksta geležies

Australų gastroenterologas, daktaras Jonathanas Bromley neseniai paskelbė straipsnį, kuriame...