aA
Kuris produktas turėtų būti tituluojamas Lietuvos virtuvės karaliumi? Atsakymas paaiškės jau lapkričio 19 dieną, kada bus paskelbtas geriausias Lietuvos gastronominis projektas. Iki to laiko gyventojai kviečiami atiduoti ir savo balsą už jų mėgstamiausią lietuviškos virtuvės produktą.
© Organizatorių nuotr.

Tai padaryti jie gali apsilankę „Facebook“ paskyroje „Likeable Lithuania“. Daugiausia gyventojų simpatijų sulaukęs projektas taip pat bus apdovanotas šventinės ceremonijos metu.

„Žuvienė, šakotis, vaisių vynas, dzūkų kepamos bandos – tai tik maža dalis tų, kurie šiandien rungiasi dėl geriausio gastronominio projekto vardo. Į konkurso finalą patekę 10 gastronominių projektų atspindi gilias kulinarines tradicijas, kurios reprezentuoja tiek mūsų šalies istoriją, tiek nacionalinį charakterį. Būtent todėl norėtume pakviesti gyventojus išreikšti savo nuomonę ir balsą atiduoti už tuos projektus, kurie, jų manymu, geriausiai atspindi mūsų šalies virtuvę. Nors esame maža šalis, bet tikrai galime nustebinti ir daug ko mačiusius“, – sako Valstybinio turizmo departamento, vykdančio geriausio gastronominio projekto rinkimus, direktorė Jurgita Kazlauskienė.

Konkurse dalyvauja gastronominiai projektai iš skirtingų Lietuvos regionų. Aukštaitiją atstovaujantys ignaliniečiai kviečia užsukti paragauti tradicinės žuvienės, verdamos laikantis ilgamečių tradicijų. Anykštėnai prisistato su visoje Lietuvoje garsiu vynu „Voruta“, gaminamu iš vietinių ūkininkų užaugintų žaliavų. Taip pat jie kviečia į kelionę siauruoju geležinkeliu, kur galima plačiau sužinoti apie vyninės istoriją, vaisių vyno gamybos ypatumus ir padegustuoti paties išgirtojo gėrimo. Pakruojis į svečius kviečia tikro lietuviško alaus mėgėjus. Čia esančiame dvare lietuviško alaus gamybos tradicijos puoselėjamos jau nuo XIX amžiaus.

Projekte dalyvaujantys dzūkai kviečia paragauti skaniausio lietuviško saldumyno – šakočio. Druskininkuose įsikūręs šakočių muziejus, kuriame eksponuojamas ir didžiausias pasaulyje 3,72 m aukščio šakotis. Užsukę į Punią, susipažinsite su dzūkišku kulinariniu paveldu - bandomis. Vietos bendruomenės įrengtoje Panemunės dzūkų pirkioje vyksta edukacinė programa, kurios temos atspindi dzūkų papročius bei tradicijas.

Suvalkijos lygumose gyvenantys šakiečiai svečius kviečia užsukti į zanavykų krašto „ragaučių“ (degustaciją). Jo metu svečius pasodinusi už tradiciniais indais ir zanavykų valgiais padengto stalo, šeimininkė supažindina su šio krašto tradicijomis. O visai netoli nuo čia – Jurbarke – yra įsikūręs ir „Medaus slėnis“. Čia galima paragauti įvairiausių rūšių medaus, pavyzdžiui, kiaulpienių, aviečių ar lipčiaus.
Pamario kraštas kviečia visus žuvies mėgėjus. Klaipėdiškių organizuojamo kulinarinio kruizo „Žuvies kelias“ metu galima susipažinti su pamario krašto, Mažosios Lietuvos gastronominėmis tradicijomis, paragauti iš trijų rūšių žuvies verdamos žuvienės.

Gilias žuvienės virimo tradicijas yra išlaikę ir šilutiškiai – čia sriubos virimas prilyginamas ritualui, atliekamam laikantis senų tradicijų, organizuojamos kelionės laivu po Nemuno deltą, kurių metų galima išsamiau susipažinti su žuvienės virimo ritualu.

Taip pat konkurse dalyvauja ir agurkų sostine tituluojami Kėdainiai. Šiame mieste vykstančios „Agurkų šventės“ metu lankytojai kviečiami paragauti įprastų, regionui būdingų patiekalų, firminių, taipogi šmaikščių, improvizuotų, neįtikėtinų derinių, kurių komponentas visuomet – agurkėlis.
Geriausio gastronominio projekto rinkimų nugalėtojas bus paskelbtas specialiame apdovanojimų renginyje lapkričio 19 dieną, o vėliau pristatytas Briuselyje kartu su geriausiais gastronomijos projektais iš visų Europos Sąjungos šalių. Daugiausia gyventojų simpatijų sulaukusiam gastronominiam projektui apdovanojimų reginyje bus įteiktas specialus prizas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

VTEK krizė gresia virsti Karbauskio krize: kyla trys dideli klausimai (18)

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos ( VTEK ) krizė dėl dalies jos narių galimo spaudimo 2017...

CNN: palydovinės nuotraukos rodo, kad Rusija sparčiai modernizuoja karinius objektus Kaliningrade analitikai: atnaujintos branduolinių ginklų saugyklos

Sprendžiant iš kanalui CNN perduotų kosminio palydovo kameromis užfiksuotų vaizdų, Rusija...

Širinskienė: norime galų gale išsiaiškinti, kas įvyko Seimo pirmininko kabinete (56)

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė sako,...

Gruževskis: 1000 eurų į rankas – būtinos pajamos lietuviui (157)

Tikras paradoksas – lietuviai ypač nepatenkinti savo darbo užmokesčiu, tačiau darbo keisti dėl...

Ką ir už kiek siūlo lietuviškos mados išpardavime: drabužius iš čia neša glėbiais (17)

Kiek kartų esate burnoję, jog lietuviška mada dėl savo kainos yra prieinama tik daliai šalies...

Vilniaus oro uoste atnaujinta „Duty Free“ zona pranoko lūkesčius: dabar tikrai negėda prieš užsieniečius (3)

Vilniaus oro uostas nuo šiol savo klientus pasitinka atsinaujinęs – trečiadienį oficialiai...

Atamanas „Žalgirio“ pergalę sutalpino į kėlinį, atvykstantis Obradovičius Kaunui skyrė galingą epitetą (11)

„Žalgirio“ trečiadienio vakarą Stambule įveiktos „Anadolu Efes“ komandos vyriausiasis...

Priminė taisyklę, kurią pamiršta vairuotojai: kas rodo, kad jau reikia keisti padangas (6)

Užsitęsusi bobų vasara ir iki trumpų rankovių spalį vis dar leidžiančios išsirengti dienos ne...

Įtaria, kad Ozzy Osbourne‘o neištikybės skandalą organizavo jo paties žmona: Sharon yra tokių triukų karalienė

Kaltinimų, kad Ozzy Osbourne‘as apgaudinėjo Sharon Osbourne su Michelle Pugh ir galbūt dar...

Šis žavus gyvūnas patinka ne visiems: gyvenantys nuošaliau skaičiuoja nuostolius

Turbūt visi gyventojai yra girdėję apie ūdrą. Dalis tų, kurie savo sklypuose turi išsikasę...