Kuris produktas turėtų būti tituluojamas Lietuvos virtuvės karaliumi? Atsakymas paaiškės jau lapkričio 19 dieną, kada bus paskelbtas geriausias Lietuvos gastronominis projektas. Iki to laiko gyventojai kviečiami atiduoti ir savo balsą už jų mėgstamiausią lietuviškos virtuvės produktą.
© Organizatorių nuotr.

Tai padaryti jie gali apsilankę „Facebook“ paskyroje „Likeable Lithuania“. Daugiausia gyventojų simpatijų sulaukęs projektas taip pat bus apdovanotas šventinės ceremonijos metu.

„Žuvienė, šakotis, vaisių vynas, dzūkų kepamos bandos – tai tik maža dalis tų, kurie šiandien rungiasi dėl geriausio gastronominio projekto vardo. Į konkurso finalą patekę 10 gastronominių projektų atspindi gilias kulinarines tradicijas, kurios reprezentuoja tiek mūsų šalies istoriją, tiek nacionalinį charakterį. Būtent todėl norėtume pakviesti gyventojus išreikšti savo nuomonę ir balsą atiduoti už tuos projektus, kurie, jų manymu, geriausiai atspindi mūsų šalies virtuvę. Nors esame maža šalis, bet tikrai galime nustebinti ir daug ko mačiusius“, – sako Valstybinio turizmo departamento, vykdančio geriausio gastronominio projekto rinkimus, direktorė Jurgita Kazlauskienė.

Konkurse dalyvauja gastronominiai projektai iš skirtingų Lietuvos regionų. Aukštaitiją atstovaujantys ignaliniečiai kviečia užsukti paragauti tradicinės žuvienės, verdamos laikantis ilgamečių tradicijų. Anykštėnai prisistato su visoje Lietuvoje garsiu vynu „Voruta“, gaminamu iš vietinių ūkininkų užaugintų žaliavų. Taip pat jie kviečia į kelionę siauruoju geležinkeliu, kur galima plačiau sužinoti apie vyninės istoriją, vaisių vyno gamybos ypatumus ir padegustuoti paties išgirtojo gėrimo. Pakruojis į svečius kviečia tikro lietuviško alaus mėgėjus. Čia esančiame dvare lietuviško alaus gamybos tradicijos puoselėjamos jau nuo XIX amžiaus.

Projekte dalyvaujantys dzūkai kviečia paragauti skaniausio lietuviško saldumyno – šakočio. Druskininkuose įsikūręs šakočių muziejus, kuriame eksponuojamas ir didžiausias pasaulyje 3,72 m aukščio šakotis. Užsukę į Punią, susipažinsite su dzūkišku kulinariniu paveldu - bandomis. Vietos bendruomenės įrengtoje Panemunės dzūkų pirkioje vyksta edukacinė programa, kurios temos atspindi dzūkų papročius bei tradicijas.

Suvalkijos lygumose gyvenantys šakiečiai svečius kviečia užsukti į zanavykų krašto „ragaučių“ (degustaciją). Jo metu svečius pasodinusi už tradiciniais indais ir zanavykų valgiais padengto stalo, šeimininkė supažindina su šio krašto tradicijomis. O visai netoli nuo čia – Jurbarke – yra įsikūręs ir „Medaus slėnis“. Čia galima paragauti įvairiausių rūšių medaus, pavyzdžiui, kiaulpienių, aviečių ar lipčiaus.
Pamario kraštas kviečia visus žuvies mėgėjus. Klaipėdiškių organizuojamo kulinarinio kruizo „Žuvies kelias“ metu galima susipažinti su pamario krašto, Mažosios Lietuvos gastronominėmis tradicijomis, paragauti iš trijų rūšių žuvies verdamos žuvienės.

Gilias žuvienės virimo tradicijas yra išlaikę ir šilutiškiai – čia sriubos virimas prilyginamas ritualui, atliekamam laikantis senų tradicijų, organizuojamos kelionės laivu po Nemuno deltą, kurių metų galima išsamiau susipažinti su žuvienės virimo ritualu.

Taip pat konkurse dalyvauja ir agurkų sostine tituluojami Kėdainiai. Šiame mieste vykstančios „Agurkų šventės“ metu lankytojai kviečiami paragauti įprastų, regionui būdingų patiekalų, firminių, taipogi šmaikščių, improvizuotų, neįtikėtinų derinių, kurių komponentas visuomet – agurkėlis.
Geriausio gastronominio projekto rinkimų nugalėtojas bus paskelbtas specialiame apdovanojimų renginyje lapkričio 19 dieną, o vėliau pristatytas Briuselyje kartu su geriausiais gastronomijos projektais iš visų Europos Sąjungos šalių. Daugiausia gyventojų simpatijų sulaukusiam gastronominiam projektui apdovanojimų reginyje bus įteiktas specialus prizas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Vakarą praleidau ligoninės priimamajame: prakaito, alkoholio, šlapimo kvapai ir ilgas laukimas (40)

Niekas nenorėtų ten patekti. Nei kaip pacientas, nei kaip lydintysis. Bet kartais ne pačioje...

Mokesčių inspekcija paskaičiavo: jei 12 eurų mokate už kepsnį – turėtų atnešti du kilogramus mėsos (37)

Palangos verslininkų noras per vasarą užsidirbti visiems metams padarė meškos paslaugą visos...

Orai tradicijų nelaužys – per Jonines bus vėsu ir šlapia (4)

Šventinis savaitgalis gražiais ir saulėtais orais nelepins, šilta taip pat nebus. Šalyje vyraus...

Ji turėjo gimti mirusi: sukrečianti po aborto išgyvenusios naujagimės istorija (75)

Kai Melissai Ohden suėjo 14 metų, ji sužinojo šokiruojančią tiesą – jos motina nutraukė...

Papiktino 100 eurų reikalavimas už staliuko rezervaciją: gal nevaidinkite čia Niujorko ar Londono (154)

Bent kartą gyvenime kavinėje ar restorane daug kam tenka rezervuoti staliuką kokiam nors...

Apie svarbią organizmui medžiagą žino ne visi: trūkumas vargina, bet jį pastebėti sunku (10)

Galbūt apie tai nesusimąstėte, tačiau priežastis, kodėl jums norisi saldumynų, esate pavargę...

Sinoptikai neišgąsdino: Palangoje – būriai poilsiautojų ne tik iš Lietuvos (28)

Ketvirtadienio vakarą lietaus nuplautoje Palangoje buvo galima sutikti vos vieną kitą praeivį,...

Šveicarai atsitiesė po šalto dušo ir paguldė ant menčių Serbiją (123)

Penktadienio vakarą Kaliningrade vykusiose paskutinėse pasaulio futbolo čempionato E grupės...

Po veidmainiškų Gražulio išvedžiojimų – kandūs internautų kirčiai (796)

Po to, kai Seimo narys Petras Gražulis prisipažino su palangiške Birute Navickaite susilaukęs...

Sunku užgniaužti pavydą: mokykla Danijoje sukels tikrą perversmą (34)

Žvelgdami atgal į savo vaikystę, tikriausiai prisimename, kad daugiausia patirties mums pavyko...