Daugumai žmonių ryklio pelekų sriuba veikiausiai atrodo apgaubta mistiška aureole. Tam tikruose žmonių sluoksniuose ji vertinama kaip tikras epikūriškas malonumas, retas delikatesas, kuriuo taip malonu mėgautis. Tačiau žiniose kartas nuo karto pasirodo perspėjančių ekologų, gyvūnų teisių aktyvistų ir žvejų pranešimų. Taigi ar ryklio pelekų sriuba yra egzotiškas delikatesas, pasižymintis antgamtiškomis gydomosiomis savybėmis, ar tik neetiškas, besaikis mėgavimasis?
© Corbis/Scanpix

Kinijos kultūroje ryklio pelekų sriuba buvo labai vertinama šimtus metų. Anksčiau ji buvo laikoma retu delikatesu, kurį sau galėjo leisti tik turtingiausi žmonės ypatingiausiomis progomis – tai buvo statuso simbolis, dar prašmatnesnis nei ikrai ar žąsies kepenėlės. Tačiau kadangi pastaruosius porą dešimtmečių Kinija patyrė svaiginantį ekonominį augimą, šis delikatesas imtas vartoti vis dažniau, ir dabar jis tapęs svarbiausiu, nors ir brangiu, kinų virtuvės produktu.

Ruošiant šį patiekalą, pelekai verdami, kol kremzlės, iš kurių jie susidaro, suyra į ilgus skaidulingus pluoštus, primenančius makaronus. Tiesą sakant, pats pelekas neišsiskiria ypatingu skoniu. Jis perima skonį to produkto, su kuriuo yra verdamas, pavyzdžiui, tofu. Paprastai pelekai verdami su vištienos, kumpio ar grybų sultiniu, ir sriuba išsiskiria šiais stipriais skoniais.

Taigi kaip šis ganėtinai paprastas patiekalas susilaukė tokios pasaulinės šlovės? Na, dalis jo žavesio kyla iš tradicinės kinų medicinos teigimo, jog pelekai pasižymi kone magiškomis gydomosiomis ir maistinėmis savybėmis. Pasak kai kurių, sriuba net gali sustabdyti vėžinių ląstelių vystymąsi. Taip pat teigiama, kad ji pagerina kraujotaką, plaučių, inkstų funkcijas ir virškinimą, suteikia gyvybinės energijos.

Patiekalui imant populiarėti, žvejyba tapo vis sudėtingesnė, o sugauti ryklį reikėjo daug daugiau pastangų ir tai buvo pavojinga. Todėl sriuba buvo išskirtinė savo retumu. Asmuo, valgantis ją, buvo arba labai turtingas, arba labai įtakingas.

Šiuolaikiniai mitybos ekspertai skeptiškai vertina liaupses gydomosioms sriubos savybėms. Pelekai sudaryti iš kremzlių, taigi turi baltymų, bet mažai kitokių maistinių medžiagų. Taip pat dauguma parduodamų ryklio pelekų yra džiovinti ir išbalinti, kad būtų paprasčiau pervežti ir saugoti, taigi netekę daug maistinių medžiagų. Maža to, kai kuriuose pelekuose rasti dideli gyvsidabrio kiekiai, o gyvsidabris, kaip žinia, labai kenkia sveikatai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Lietuvoje bus karšta kaip pirtyje (8)

Visą savaitę Lietuvoje laikysis šilti, tvankūs ir lietingi orai

Kroatų treneris po finalo: leiskite man pasakyti vieną sakinį teisėjui Deschampsas: ar mes – gražūs čempionai? (338)

Kroatijos rinktinei nepavyko tapti devintąja pasaulio čempione istorijoje – išrinktųjų klube...

Dar viena Šaro pergalė: White'as lieka „Žalgiryje“ Toupane'o ateitis paaiškės greitu metu (7)

Amerikietis Aaronas White'as ir toliau rungtyniaus Kauno „Žalgirio“ komandoje. Praėjusią...

Oskaras Koršunovas Prancūzijos pergalę čempionate sutinka mylimosios šalyje: aplink tik džiaugsmas ir euforija (15)

Šiuo metu teatro festivalyje Pietų Prancūzijoje dalyvaujantys režisierius Oskaras Koršunovas ir...

Nežabota Kremliaus fantazija: NATO pajėgas Baltijos šalyse palygino su naciais (430)

Adažių poligone, Latvijoje, įsikurs tarptautinė NATO divizija „Šiaurė“, – tokia žinute...

Automobilių baterijų ateitis: ką naudosim ir kiek važiuosim? (13)

Pastarąjį dešimtmetį elektriniai automobiliai nebūtų galėję taip sparčiai tobulėti, jei...

Grenlandijoje mokslininkams pavyko užfiksuoti įspūdingą reginį (2)

Rytų Grenlandijoje mokslininkai vaizdo įraše užfiksavo neįtikėtiną įvykį: akimirką, kai...

Prinokę ir žali bananai turi skirtingą poveikį sveikatai: ką reikia žinoti? (19)

Vieni žmonės mėgsta pusžalius bananus, kiti – prinokusius iki rudumo. Tačiau ar tarp tokių...

Macronas šėlo VIP ložėje, Kroatijos prezidentė neatsiliko – dalijo bučinius ranką spaudė Putinas (164)

Pasaulio čempionato finale laimėjusios Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas nevaldė...

Kaip Izraelis per 3 minutes numušė 5 sovietų „MiG'us“ (348)

1970 metų liepos 30 dieną Izraelio karinės oro pajėgos iš dangaus nubloškė penkis sovietų...