aA
Šiandien kviečiame pasisvečiuoti Indijoje – trečioje pagal populiarumą pasaulio virtuvėje. Indų įsitikinimu, gaminti maistą yra Dievo žmonėms įkvėptas menas.
© Shutterstock nuotr.

Vieningos indiškos virtuvės nėra, kiekviename regione skiriasi maisto gaminimo tradicijos. Indiškos virtuvės paslaptis – subtilus padažų ir prieskonių derinimas. Paprastus ryžius šios šalies žmonės geba pagardinti daug čia pat augančių prieskoninių žolelių, vaisių ar daržovių, kad patiekalas kaskart įgauna kitokį skonį. Indai iš anksto pasigamina česnakų, imbierų, migdolų, anakardžių, žaliųjų ar raudonųjų paprikų, papajų ir mėtų pastų.

Svarbiausia – maisto šviežumas

Net skurdžiai gyvenančios šeimos maistui skiria daug dėmesio. Indijoje nėra tradicijos nusipirkti produktų visai savaitei, dažna šeimininkė gatvės turgeliuose apsiperka 2 kartus per dieną. Vaisiai ir daržovės čia neapdorojami chemikalais, kad ilgiau galiotų. Nors stereotipiškai manoma, kad indai ne itin tvarkingi ir švarūs, daugelis prieš valgį nusiplauna ne tik rankas, bet ir kojas, veidą.

Čia neįprasta naudotis stalo įrankiais, valgoma tik dešine ranka, net jei esi kairiarankis. Kairė ranka Indijoje naudojama tualete apsiplauti, todėl laikoma nešvaria. Valgyti kaire ranka – didelis kartu pietaujančių įžeidimas.

Jei viešėsite Indijoje, nesistenkite sužinoti kuo daugiau receptų (jų nė kojos iš namų neiškeldami rasite google), verčiau įsigykite įvairių prieskonių. Jų šioje šalyje išties gausu – virtuvės Šecherezada sugebėtų įvardyti tūkstantį ir dar vieną.

Rudeniškam orui - šildantys indiški patiekalai
© Shutterstock nuotr.

Iš patirties galiu pasakyti: trijų K – kario, kardamono ir kalendros, pirktų viename iš Kauno prekybos centrų ir įsigytų Delio turguje, − skonis, kvapas ir aštrumas skiriasi kaip diena ir naktis. Vis dėlto tikiuosi, kad „Savaitraščio Kaunui“ skaitytojams pavyks pasigaminti patikusių indiškų patiekalų. Skanaus!

VEGETARAMS: Aloo Ghobi – bulvių ir žiedinių kopūstų troškinys

JUMS REIKĖS:

2−3 didelių bulvių
1 žiedinio kopūsto
1 žaliosios paprikos
1 šaukštelio kmynų sėklų
1 šaukštelio kmynų miltelių
1 šaukštelio kalendros miltelių
1/4 šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių
pusės šaukštelio ciberžolės
žiupsnelio druskos ir pipirų
šlakelio aliejaus
kelių kalendros šakelių
1 pomidoro
svogūnų laiškų

KAIP PARUOŠTI:

Supjaustykite bulves kubeliais ir virkite vandenyje 10 min. Nesibaiminkite, kad jos liks žalios, nes bulvės vėliau bus troškinamos su kitais ingredientais. Įkaitintame aliejuje, kol pradės spragsėti, pakaitinkite kmynų sėklas, sudėkite smulkiai pjaustytą žaliąją papriką be sėklų. Žiedinį kopūstą išskaidykite žiedynais ir viską pakepinkite 5 min.

Supilkite nusunktas bulves, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais ir kitais prieskoniais. Dažnai pamaišydami troškinkite 10−15 min. Prieš patiekdami Aloo Ghobi papuoškite šviežių kalendrų lapeliais, pjaustytu pomidoru ir smulkintais svogūnų laiškais.

VISAVALGIAMS: vištienos troškinys

JUMS REIKĖS:

0,5 kg vištienos filė
300 g ryžių

Vištienos marinatui:

1 puodelio natūralaus jogurto
pusės citrinos
pusės šaukštelio maltos ciberžolės
1/4 šaukštelio prieskonių mišinio „Garam masala“
Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų

Troškinio padažui:

1 šaukšto tarkuoto imbiero
1 šaukšto smulkinto česnako
1 šaukšto aliejaus
1 šaukšto sviesto
1 svogūno
3 šaukštų grietinėlės
kelių kalendros šakelių
pusės šaukšto maltos kalendros
1 puodelio vandens
pusės šaukšto malto kumino
400 g nuluptų ir smulkintų pomidorų
1 šaukšto rudojo cukraus
pusės šaukštelio „Garam masala“
žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų

KAIP PARUOŠTI:

Visas vištienos marinato sudedamąsias dalis, išskyrus jogurtą, susmulkinkite ir suplakite. Supilkite jogurtą, masę gerai išmaišykite. Nedideliais gabaliukais supjaustykite vištieną, užpilkite marinatu, gerai išmaišykite ir palikite 8−12 val.

Prieš pradėdami gaminti troškinį užkaiskite ryžius. Dideliame puode vidutiniškai įkaitinkite aliejų ir sviestą. Sudėkite tarkuotą imbierą, susmulkintą česnaką ir kepkite 1 min. ant vidutinės ugnies. Įberkite maltos kalendros, kumino, juodųjų pipirų. Pakepkite 20–30 sek.

Įdėkite supjaustytą svogūną ir druskos. Kepkite maišydami, kol svogūnai pagels, tada supilkite nuluptus ir smulkintus pomidorus. Virkite, kol pomidorai suminkštės. Supilkite vištieną ir pakaitinkite 3–4 min. Įberkite prieskonių „Garam masala“, rudojo cukraus ir įpilkite vandens, kad apsemtų vištieną. Troškinkite uždengę 20 min., kol padažas sutirštės. Supilkite grietinėlę. Luktelėkite, kol viskas užvirs, ir nukelkite nuo ugnies. Pabarstykite pjaustytomis kalendromis ir patiekite su ryžiais.

SMALIŽIAMS: jogurto ir mango gėrimas

JUMS REIKĖS:

1 didelio prinokusio mango
1 puodelio šalto natūralaus jogurto (arba kefyro)
pusės puodelio šalto vandens
1 šaukšto medaus (arba cukraus)
žiupsnelio druskos

KAIP PARUOŠTI:

Nuplautą mango nulupkite, išėmę kaulelį vaisių supjaustykite gabalėliais. Mango kubelius suberkite į plakiklį, supilkite jogurtą, vandenį, medų arba cukrų, druską ir suplakite iki vientisos masės.

Skanaus!

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Komisaro Vytenio Andriukaičio palikimas: kaip jį prisimins Europa grįžęs žada permainas (61)

„Kai atvažiuoji į Lietuvą, išgirsti, o ką tu Lietuvai padarei? Toks klausimas yra...

Užkalnio maisto apžvalga perkama už 4000 eurų arba dar vienu būdu (35)

Tai štai sekmadienis, ir dar viena restorano apžvalga. Net ne restoranas, kur jau ten....

Po penkias valandas trukusių derybų Putino rezidenciją Lukašenka paliko neturėdamas ką pasakyti žurnalistams (380)

Nors spaudos konferencijai buvo pasirengta, po susitikimo su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu...

Vagis apsaugai iš anksto pranešė, kad vogs degtinę ir kad niekas nedrįstų jam trukdyti (44)

Gruodžio 7 d., 10.43 val., apsaugos darbuotojas (gim. 1997 m.) policijai pranešė, kad 20.27 val....

Gyvybės paieškose NASA savo žvilgsnį šįkart nukreipė ne į Marsą: jau planuoja misijas DELFI specialiai iš Paryžiaus (6)

Jupiterio palydovas Europa dabar yra vienas pagrindinių taškų, kur mokslininkai tikisi rasti...

Nausėda prieš „Normandijos ketverto“ susitikimą sukritikavo Rusiją (223)

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda „Normandijos ketverto“ susitikimo Paryžiuje...

Šalavijo sėklas ne veltui vadina supermaistu: štai kuo jos naudingos

Ko gero visi yra girdėję, kad ispaninių šalavijų sėklos yra supermaistas, ir netgi yra gardinę...

Politikas Arvydas Anušauskas apie netrukus gimdysiančią perpus jaunesnę žmoną: vos sužinojus apie nėštumą daug kas pasikeitė (373)

Politikas Arvydas Anušauskas su žmona Lina jaučiasi pakylėti ir ramiai laukia vasarį planuojamo...

Mourinho sulygino įspūdingą įvartį pelniusį korėjietį su legendiniu brazilu: jis yra Sonaldo

Tragiškai sezoną pradėjusi Londono „Tottenham“ ekipa įgauna pagreitį. Atleistą trenerį...

Patarimai perkantiems būstą: sprendimas, kuris lems, ar ateityje iš būsto uždirbsite (12)

Nekilnojamojo turto rinka Lietuvoje išgyvena pakilimą – vien sostinėje šiuo metu siūloma...