aA
Grybai, grybai, grybai... Šiemet šeimininkės negali skųstis šių rudens gėrybių stoka. Viena juos šaldo, kita – marinuoja, trečia - džiovina. O galima dar ir sūdyti – toks grybų paruošimas žiemai nereikalauja daug laiko, o miško gėrybės puikiai išsilaiko iki žiemos.
© Shutterstock nuotr.

„Ekspres“ sūrymas

Tokiu būdu sūdytus grybus galima valgyti jau po pusantros valandos. Ką tik surinktus ir nuvalytus nedidelius grybus vienu sluoksniu dedame į stiklinį indą galvutėmis žemyn. Užberiame dideliu kiekiu druskos. Kai tik pasirodo rudas tirpalas, grybai tinkami valgyti. Vienas trūkumas - taip sūdytų grybų ilgai laikyti negalima. Jie tinkami vartoti vieną dieną.

Šaltas sūrymas

Šviežiai surinktus ir nuvalytus grybus emaliuotame inde sluoksniuojame su rupia druska. Po to indą uždengiame marle, ant viršaus dedame lėkštę, ant jos dedame nedidelį akmenį ar kokį kitą svarmenį. Marlę dvi savaites reikia keisti kas tris dienas. Indą pastatykite vėsioje vietoje, priešingu atveju grybai gali pradėti rūgti. Po dviejų savaičių grybus perdėkite į stiklainius, uždenkite dangteliais. Pusantro mėnesio laikykite šaldytuve ant apatinės lentynos. Taip sūdytus grybus galima laikyti metus.

Karštas sūrymas

Toks sūrymas labiau tinka dideliems grybams. Juos reikia nuvalyti nuplauti, supjaustyti dideliais gabalėliais. Užpilkite juos vandeniu ir užvirkite. Virkite 3-5 minutes, nuimdami putas. Po to grybus nusunkite per kiaurasamtį. Kai vanduo nutekės, grybus sluoksniuodami su druska dėkite į puodą. Šis sūdymo būdas nuo prieš tai minėtų dviejų skiriasi tuo, kad be druskos, čia galima naudoti ir kitus prieskonius. Indą su grybais taip pat uždengiame marle, lėkštute bei svoriu ir pusantro mėnesio laikome šaldytuve. Temperatūra turi būti 0-7 laipsniai, jokiu ne aukštesnė, priešingu atveju, sūrymas iš rudo taps juodas ir visas jūsų darbas nueis šuniui ant uodegos.

Baravykai

Baravykas dėl savo skonio, aromato ir naudingųjų savybių pelnytai laikomas grybų karaliumi. Nuvalytus baravykus nuplaukite po šaltu vandeniu. pageidautina, kad grybai būtų panašaus dydžio. Kilogramui baravykų reikia 2 šaukštų rupios druskos, kelių šakelių krapo, 2-3 žirnelių juodojo pipiro, kelių gvazdikėlių, kelių serbento lapų ir lauro lapo.

Į indą pilame pusę stiklinės vandens ir dedame druską bei prieskonius, užverdame. Po to sudedame grybus ir verdame 20-25 min., vis pamaišydami ir nugriebdami putas. Grybai bus išvirę, kai nusės ant dugno, o skystis taps šviesus. Kiaurasamčiu išsemiame grybus iš sūrymo. Dedame juos į stiklainius, užpilame sūrymu, uždengiame ir ataušusius statome į šaldytuvą 40-45 dienoms.

Kazlėkai, raudonikiai, lepšiai

10 kilogramų grybų reikia 0,5 kg druskos, 20 lauro lapų, 6-8 žirnelių juodųjų pipirų. Nuvalytus grybus dedame į pasūdytą vandenį, užverdame ir verdame dar 15 min. Po to kiaurasamtyje nuplauname po šaltu vandeniu.

Į indą grybus galvutėmis žemyn ir sluoksniuojame su druska ir prieskoniais. Indą užrišame marle, uždedame lėkštutę ir svorį. Po kelių dienų reikia patikrinti, ar atsirado sūrymo. Jeigu jo nėra ar mažai, uždėkite didesnį svorį. Nepamirškite keisti marlės. Taip grybai laikomi 1,5-2 mėn. Po to sudedami į stiklainius ir laikomi šaldytuve.

Svarbu!

Sūdytuose grybuose daug druskos, todėl jų vartojimą reikia riboti širdies ir kraujagyslių bei inkstų ligomis sergantiems žmonėms.

Sūdytus grybus prieš vartojimą nuplaukite. Jei grybai sūroki, kurį laiką pamirkykite šaltame vandenyje. Kad sūdyti grybai įgautų šviežių grybų skonį ir aromatą, trumpam pamerkite juos į verdantį pieną.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Navickienė: šis balsavimas parodė, kad vienam agrooligarchui ir jo kombainui pasibaigė dyzelis (95)

Seime renkami parašai siekiant inicijuoti pirmalaikius Seimo rinkimus pavasarį. Prie iniciatorių...

JK parlamentarai atmetė Johnsono siūlytą „Brexit“ vykdymo planą (27)

Borisas Johnsonas antradienį pagaliau turėjo progą parlamentui pateikti savo „Brexit“...

Maslobojevas pirmoje pasaulio kikbokso čempionato kovoje pasiuntė varžovą į nokautą (19)

Įspūdinga pergale WAKO pasaulio kikbokso čempionatą Sarajeve, Bosnijoje ir Hercegovinoje, pradėjo...

Gaisro metu Alytuje kritęs zuikis atiduotas tyrimams: pirmos žinios iš veterinarų baugina meras: jei tai bus patvirtina, liūdna ne tas žodis

Spalio 18 dieną, t.y. trečiąją milžiniško padangų perdirbimo gamyklos gaisro dieną, Alytaus...

Turintiems didelį darbo stažą – gera žinia iš Seimo (10)

Seimas spręs, ar ne mažesnį kaip 40 metų darbo stažą turintys šalies gyventojau galėtų...

Mokslų daktarė įvardijo maisto produktus, kurie stiprina imuninę sistemą, saugo nuo vėžio ir didina vyrų vaisingumą (66)

Pastaruoju metu selenas sulaukia vis daugiau dėmesio. Ir nieko keisto, nes jis yra vienas iš...

Johnsonas skelbia pertrauką „Brexit“ sutarties tvirtinimui

Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas antradienį paskelbė stabdantis pastangas...

Situacija Alytuje – pavojingesnė, nei viešai kalbama: padangų degimas yra vienas iš nuodingiausių (206)

Kancerogeninės medžiagos, kaip benzenas ar benzpirenai, gali turėti ilgalaikį efektą, todėl...

„Revolut“ pradėjo klientų sąskaitų perkėlimą: pasislėpti nuo VMI ir antstolių – nebeįmanoma (192)

Panašu, kad lietuviams, kurie naudojasi bankines paslaugas teikiančia įmone „ Revolut “ ir taip...

Dėl gaisro Alytuje Valdemaras Chomičius su šeima persikėlė į kitą miestą: kad tai rimta, pajutome savo kūnu (68)

Praėjusią savaitę vienoje Alytaus padangų perdirbimo gamykloje kilęs gaisras tapo rimta problema....