Grybai, grybai, grybai... Šiemet šeimininkės negali skųstis šių rudens gėrybių stoka. Viena juos šaldo, kita – marinuoja, trečia - džiovina. O galima dar ir sūdyti – toks grybų paruošimas žiemai nereikalauja daug laiko, o miško gėrybės puikiai išsilaiko iki žiemos.
© Shutterstock nuotr.

„Ekspres“ sūrymas

Tokiu būdu sūdytus grybus galima valgyti jau po pusantros valandos. Ką tik surinktus ir nuvalytus nedidelius grybus vienu sluoksniu dedame į stiklinį indą galvutėmis žemyn. Užberiame dideliu kiekiu druskos. Kai tik pasirodo rudas tirpalas, grybai tinkami valgyti. Vienas trūkumas - taip sūdytų grybų ilgai laikyti negalima. Jie tinkami vartoti vieną dieną.

Šaltas sūrymas

Šviežiai surinktus ir nuvalytus grybus emaliuotame inde sluoksniuojame su rupia druska. Po to indą uždengiame marle, ant viršaus dedame lėkštę, ant jos dedame nedidelį akmenį ar kokį kitą svarmenį. Marlę dvi savaites reikia keisti kas tris dienas. Indą pastatykite vėsioje vietoje, priešingu atveju grybai gali pradėti rūgti. Po dviejų savaičių grybus perdėkite į stiklainius, uždenkite dangteliais. Pusantro mėnesio laikykite šaldytuve ant apatinės lentynos. Taip sūdytus grybus galima laikyti metus.

Karštas sūrymas

Toks sūrymas labiau tinka dideliems grybams. Juos reikia nuvalyti nuplauti, supjaustyti dideliais gabalėliais. Užpilkite juos vandeniu ir užvirkite. Virkite 3-5 minutes, nuimdami putas. Po to grybus nusunkite per kiaurasamtį. Kai vanduo nutekės, grybus sluoksniuodami su druska dėkite į puodą. Šis sūdymo būdas nuo prieš tai minėtų dviejų skiriasi tuo, kad be druskos, čia galima naudoti ir kitus prieskonius. Indą su grybais taip pat uždengiame marle, lėkštute bei svoriu ir pusantro mėnesio laikome šaldytuve. Temperatūra turi būti 0-7 laipsniai, jokiu ne aukštesnė, priešingu atveju, sūrymas iš rudo taps juodas ir visas jūsų darbas nueis šuniui ant uodegos.

Baravykai

Baravykas dėl savo skonio, aromato ir naudingųjų savybių pelnytai laikomas grybų karaliumi. Nuvalytus baravykus nuplaukite po šaltu vandeniu. pageidautina, kad grybai būtų panašaus dydžio. Kilogramui baravykų reikia 2 šaukštų rupios druskos, kelių šakelių krapo, 2-3 žirnelių juodojo pipiro, kelių gvazdikėlių, kelių serbento lapų ir lauro lapo.

Į indą pilame pusę stiklinės vandens ir dedame druską bei prieskonius, užverdame. Po to sudedame grybus ir verdame 20-25 min., vis pamaišydami ir nugriebdami putas. Grybai bus išvirę, kai nusės ant dugno, o skystis taps šviesus. Kiaurasamčiu išsemiame grybus iš sūrymo. Dedame juos į stiklainius, užpilame sūrymu, uždengiame ir ataušusius statome į šaldytuvą 40-45 dienoms.

Kazlėkai, raudonikiai, lepšiai

10 kilogramų grybų reikia 0,5 kg druskos, 20 lauro lapų, 6-8 žirnelių juodųjų pipirų. Nuvalytus grybus dedame į pasūdytą vandenį, užverdame ir verdame dar 15 min. Po to kiaurasamtyje nuplauname po šaltu vandeniu.

Į indą grybus galvutėmis žemyn ir sluoksniuojame su druska ir prieskoniais. Indą užrišame marle, uždedame lėkštutę ir svorį. Po kelių dienų reikia patikrinti, ar atsirado sūrymo. Jeigu jo nėra ar mažai, uždėkite didesnį svorį. Nepamirškite keisti marlės. Taip grybai laikomi 1,5-2 mėn. Po to sudedami į stiklainius ir laikomi šaldytuve.

Svarbu!

Sūdytuose grybuose daug druskos, todėl jų vartojimą reikia riboti širdies ir kraujagyslių bei inkstų ligomis sergantiems žmonėms.

Sūdytus grybus prieš vartojimą nuplaukite. Jei grybai sūroki, kurį laiką pamirkykite šaltame vandenyje. Kad sūdyti grybai įgautų šviežių grybų skonį ir aromatą, trumpam pamerkite juos į verdantį pieną.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Tik įsidarbinęs suprato, į kokį pragarą pateko: tai peržengė visas ribas (40)

Įtartina tvarka mokamas atlyginimas, materialinė atsakomybė net už kėdę, ant kurios sėdi, ir...

Ruošiamas naujas sprendimas dėl mokesčių „Sodrai“ (13)

Ar teisinga, kad už visiškai tą pačią paslaugą vienas žmogus moka, pvz., 5 Eur, o kitas – 10...

Lietuvos policiją sudrebinęs skandalas: aiškėja itin nemalonūs dalykai

Trys policijos pareigūnai neteko darbo ir sėdo į teisiamųjų suolą už tai, kad kankino...

Matjošaitytė ginasi mainiusi Karbauskio ramybę į VRK vadovės pareigas

Ar Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė šias pareigas ir...

Orai: šaltis sustoti neketina – jutiminė temperatūra pasieks –30 laipsnių (59)

Nuo ketvirtadienio šalį kaustys arktinis šaltis, iš kurio išsivaduosime tikrai ne greitai....

Niekada nemanė, kad taps alkoholike: galvojau, kad žinau savo ribas (27)

Įeinu į kavinę sutartu metu ir dairausi. Vieni garsiai juokiasi, kiti meiliai šnekučiuojasi,...

Niekuo dėtą studentą teisėsauga pavertė nusikaltėliu: užteko tik girto keleivio liudijimo (205)

Prireikė net metų, kol į neįtikėtiną istoriją pakliuvęs studentas sugebėjo įrodyti, kad...

Kourtney Kardashian sveria vos 44 kg: norėdama nutildyti kritikus atskleidė efektyviausius lieknėjimo receptus

Viename pašalintame sekmadienio realybės šou „Keeping Up with the Kardashians“ epizode...

Tai jus nustebins: dilgėlėse tiek gerų dalykų, kad nė suskaičiuoti negali

Kai babos baba dainavo, kai linksma dūšioj buvo, kai pavasaris jau nebe už kalno, paukšteliukai...

Rusijos ėjimas: už grįžimą į olimpinę šeimą sumokėjo 15 mln. JAV dolerių (171)

Vienas su situacija susipažinęs šaltinis informavo naujienų agentūrą AFP , kad Rusija sumokėjo...