Artėjant Valentino dienai, pats laikas duoti valią fantazijai, romantiškiems troškimams ir leisti mylimajam suprasti, kad esate pasirengusi ištekėti. Tebus žiedų formos patiekalai – subtili užuomina.
Užkandis
© Shutterstock nuotr.

Daržovių žiedai

Nuo seno žinomas posakis, kad vyrams geriausios daržovės – mėsa. Nepaisykite įsigalėjusio mito ir pagaminkite mylimajam daržovių žiedų tešloje. Tešloje galima apkepti įvairiausių daržovių žiedus – baklažanų, aguročių, moliūgų, saldžiųjų paprikų, pomidorų, svogūnų.

Tešla daržovių žiedams

Tešlai reikia miltų (kvietinių, ryžių ar kukurūzų), kiaušinių, vandens. vietoje vandens galima pilti pieno, grietinėlės, vaisių, daržovių sulčių. Tešla bus skani, jei bus tinkamos skysčio, kiaušinių ir miltų proporcijos ir jei tinkamai juos sumaišysite.

Kuo daugiau skysčio, tuo lengvesnė, traškesnė, tešla, tik tada žiedai sugers daug riebalų ir bus kaloringesni. Jei tešla bus per tiršta, neiškeps daržovės ir apskritai patiekalas labiau primins pyragėlius.

Svogūnų žiedai su saldžiarūgšte tešla

Produktai:

500 ml aliejaus, 1 raudonojo svogūno galvute, 100 gramų rikotos sūrio, 100 gramų kvietinių miltų, 200 ml gazuoto mineralinio vandens, 2 šaukštai pomidorų padažo, 2 šaukštai smulkintų svogūnų žiedų, 1/2 šaukštelio „Tabasco“ padažo, Worcesterio padažo, druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti:

Įpilkite į keptuvę aliejaus (kad apsemtų apie trečdalį aukščio) ir įkaitinkite iki 190 laipsnių/. Supjaustykite svogūną centimetro storio žiedais. Prasijokite miltus, įpilkite mineralinio vandens ir užmaišykite tešlą. Įberkite druskos, pipirų.

Merkite svogūnus į tešlą ir apkepkite aliejuje, kol susidarys gelsva plutelė (2 – 3 minutes). Lėkštėje sumaišykite rikotos sūrį, pomidorų padažą, svogūnų laiškus, padažus, įberkite druskos, pipirų. Patiekite karštus žiedus su pasigamintu padažu.

Saldžiųjų paprikų žiedai tešloje

Produktai:

6 saldžiosios paprikos (supjaustyti 5 – 7 mm storio žiedais), 1 kiaušinis, druskos, juodųjų maltų pipirų pagal skonį, 1 šaukštas kvietinių miltų, 1/2 šaukštelio druskos ir 1/2 šaukšteli juodųjų pipirų, 1 šaukštas sojos padažo, 1 šaukštas vyno acto, 1 skiltelė česnako.

Kaip gaminti:

Apibarstykite paprikų žiedus druska, cukrumi, pipirais ir palikite dešimčiai minučių. Trintuvu sutrinkite ir suplakite kiaušinį, miltus, druską, pipirus, sojos padažą, vyno actą, česnaką. Žiedus apibarstykite miltais, išmaišykite, užliekite tešlą, dar kartą išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite žiedus, kad susidarytų gelsva plutelė. Iškepusius žiedus sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius. Valgykite paprikų žiedus tešloje su grietine.

Cukinijų ir žemės riešutų žiedai tešloje

Produktai:

1 šaukštas žirnių miltų, 1 šaukštas citrinos sulčių, 1,5 šaukštelio aliejaus, 1 šaukštelis grūstų kuminų, 1 šaukštelis druskos, 1 ankštis aštriojo žalio pipiro, 135 ml vandens, 3 šaukšti smulkintų žemės riešutų, 2 žiedais supjaustytos cukinijos (1 cm pločio, išėmus sėklas), aliejaus kepimui.

Kaip gaminti:

Suberkite į lėkštę miltus, įpilkite aliejaus, citrinos sulčių, suberkite kuminus, smulkintą žalią pipirą, įberkite druskos ir išmaišykite. Plakdami trintuvu supilkite aštuonis šaukštus vandens, kol tešla pasidarys vientisa. Supilkite likusį vandenį ir tok plakite, kol tešla pasidarys grietinėlės konsistencijos.

Uždenkite dubenį ir palikite 10 – 15 min. pastovėti. Paskui vėl paplakite, suberkite žemės riešutus ir išmaišykite. Įpilkite į keptuvę aliejaus (7 – 8 cm) ir įkaitinkite iki 170 – 180 laipsnių. Pamerkite 6 – 8 cukinijų žiedus į tešlą, paskui dėkite į keptuvę. Apkepkite 3 – 4 minutes.

Kalmarų žiedai tešloje

Receptų knygose dažniausiai pateikiami kalmarų žiedų įprastoje tešloje receptai. Galima padaryti šį patiekalą įdomesnį, šventiškesnį, patiekti su riešutiniu, garstyčių ir grietinės padažais.

Kalmarų žiedai tešloje su riešutiniu padažu

Produktai:

450 gramų kalmarų, 1/2 stiklinės miltų, 2 stiklinės džiūvėsėlių, 1 kiaušinis, 1/2 stiklinės riešutų, vandens, aliejaus.

Kaip gaminti:

Supjaustykite kalmarus žiedais. Tešlai sumaišykite džiūvėsėlius su riešutais. Išplakite kiaušinį su vandeniu ir šaukšteliu aliejaus. Žiedus apvoliokite miltuose, kiaušinio masėje, riešutuose ir apkepkite įkaitintame aliejuje. Paskui sudėkite ant popierinio rankšluosčio. Šį patiekalą galima valgyti ir karštą, ir šaltą.

Kalmarų žiedai su lašiša ir grietinės padažu

Produktai:

4 – 5 kalmarai, 200 gramų lašišos (kuprės), 2 agurkai, grietinės, krapų, druskos, pipirų.

Kaip gaminti:

Kalmarus 2 – 5 minutes apvirkite pasūdytame vandenyje, kai atvės, supjaustykite 5 mm storumo žiedais. Sudėkite vienu sluoksniu į dubenį, į kiekvieno žiedo vidurį įdėkite po gabalėlį lašišos.

Nulupkite agurkus, sutarkuokite, nusunkite sultis. Susmulkinkite krapus. Sumaišykite agurkų sultis, krapus, grietinę, įberkite druskos. Padažą galite supilti į nedidelę padažinę ir pastatyti į indo vidurį.

Vaisių žiedai

Be abejonės, kriaušės, obuoliai, slyvos, ananasai, apelsinai ar melionai ir taip skanūs, na bet apkepti su karamele – dar skanesni.

Obuolių žiedai su karamele

Patarimai. Nemaišykite karamelės, kol neištirps didžioji dalis cukraus. Paskui maišykite, kol karamelė pasidarys reikiamos spalvos. Dėmesio – karamelė greitai susvyla.

Indą, kuriame patieksite vaisius su karamele, ištepkite sviestu ar aliejumi, kad karamelė neliptų prie indo.

Produktai:

4 obuoliai, 1 kiaušinio baltymas, 100 gramų cukraus, 2 šaukštai kvietinių miltų, 200 gramų aliejaus, 2 šaukšteliai sezamų.

Kaip gaminti:

Įpilkite į miltus 2 – 3 šaukštus vandens, sudėkite išplaktą baltymą ir išmaišykite iki vientisos masės. Obuolius nulupkite, išimkite sėkleles, supjaustykite žiedais. Apvoliokite tešloje ir apkepkite, kol susidarys gelsva plutelė.

Cukrų karamelei suberkite į sausą keptuvę, apšlakstykite vandeniu ir maišydami kaitinkite, kol pasidarys rusvas. Sudėkite obuolius į dubenį, apliekite karamele ir apibarstykite sezamo sėklomis.

Ananasų žiedai

Produktai:

1 indelis konservuotų ananasų (skridinėliais), 1/2 stiklinės krakmolo, 1 stiklinė cukraus, 2 kiaušiniai, sezamo sėklų (skrudintų), migdolų (kapotų), 1 stiklinė aliejaus, 2 šaukštai vandens.

Išplakite kiaušinius su krakmolu ir šaukštu aliejaus Ananasus apvoliokite tešloje ir apkepkite. Paskui apliekite karamele (žr. obuolių žiedų receptą). Papuoškite ananasų žiedus sezamo sėklomis ir migdolais.

Žiedai iš tešlos

Didžiausi saldumynų mėgėjai – vyrai. Palepinkite mylimąjį saldžiais žiedais ir labai greitai sulauksite iš jo dovanos.

Skaniausi žiedo formos desertai būna iš plikytos tešlos. Ji tampri, puikiai tempiasi, kepdama nesutrūksta. Be to, viduje susidaro ertmės, kurias galima užpildyti kremais ir varške.

Žiedai su grietinėle

Produktai tešlai:

1 stiklinė miltų, 2 šaukštai cukraus pudros, 1 šaukštelis cukraus, 100 gramų sviesto, 50 gramų spanguolių, 4 kiaušiniai, 1/2 stiklinės grietinėlės, 1 kivis, 1 stiklinė vandens.

Kaip gaminti:

Persijokite miltus ir sumaišykite su cukrumi. Pakaitinkite vandenį, sudėkite sviestą, užvirinkite. Suberkite miltus ir nukelkite puodą nuo viryklės. Išmaišykite ir palikite atvėsti. Įmuškite po vieną kiaušinį, kas kartą gerai išmaišydami tešlą iki vientisos masės.

Susukite iš tešlos žiedus ir sudėkite į riebalais išteptą kepimo skardą. Kepkite 10 min. Grietinėlę išplakite su cukraus pudra. Perpjaukite žiedus horizontaliai, apatinę dalį užpildykite plakta grietinėle ir vaisiais, uždenkite viršutinę dalį, apibarstykite cukraus pudra ir papuoškite mėtos lapeliais.

Žiedai su varške

Produktai tešlai:

100 gramų sviesto, 30 m konjako, 0,5 šaukštelio malto kardamono, 1 gramas vanilės, 0,5 šaukštelio druskos, 180 gramų miltų, 4 kiaušiniai.

Produktai įdarui:

500 gramų varškės (5 proc. riebumo), 50 ml grietinėlės (33 proc. riebumo), 1 šaukštelis malto kardamono, 1 gramas vanilės, 2 šaukštai cukraus pudros, 90 gramų pieninio šokolado, 1 šaukštas baltojo romo, 2 šaukštai grietinėlės (33 proc. riebumo), kokoso drožlių.

Kaip gaminti:

Į 250 ml verdančio vandens sudėkite sviestą, įberkite druskos, užvirinkite. Suberkite miltus, išmaišykite, pavirinkite 2 – 3 min. Paskui palaukite, kol atvės iki 50 laipsnių. Į pravėsusią tešlą įmuškite kiaušinį, sudėkite vanilę, kardamoną, konjaką ir išmaišykite. Muškite po vieną kiaušinį, kas kartą gerai išmaišydami.

Su specialiu prietaisu ar popieriaus tūtele suformuokite žiedelius į kepimo skardą (ją prieš tai ištepkite riebalais). Kepkite 160 laipsnių orkaitėje 40 min. (tuo metu nedarinėkite orkaitės). Palikite atvėsti orkaitėje.

Varškę sutrinkite su kardamonu, vanile ir cukraus pudra. Įpilkite grietinėlės ir išplakite iki vientisos masės. Atšaldykite. Su švirkštu užpildykite mase žiedus. Arba galite perpjauti juos perpus, pridėti įdaro ir suvožti.

Šokoladą išlydykite su grietinėle, įpilkite romo ir apšlakstykite žiedus.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Istorija, sukrėtusi Lietuvą: kaip visa tai prasidėjo

Žinia, kad Jungtinėse Valstijose suimta buvusi Seimo narė Neringa Venckienė , ne vieną privertė...

Tokie mes vieninteliai: lietuvių būstų įsirengimų ypatumai, kurie Vakarams nesuprantami (22)

Būstas yra bene didžiausias pirkinys žmogaus gyvenime, reikalaujantis daug svarstymų ir...

Išvydęs tai, kas kubiečiams teikia begalinį džiaugsmą, pasijuto pernelyg išlepintas Lietuvoje (58)

Nustebsite, kokiais mažais dalykais moka džiaugtis kubiečiai. Ir tai yra labai gražu, bet tuo...

Įžvelgia pavojingą tendenciją Donbase: bandoma užmaskuoti realią būklę (11)

Šveicarijos dienraščio „Neue Zürcher Zeitung“ publikacijos autorė, Rytų Europos ir...

Dabartiniai šalčiai – tik preliudija: pavasario teks laukti tikrai ilgai (97)

Ketvirtadienį šaltų orų periodas tik prasidėjo – laukia dar žemesnė temperatūra, LRT RADIJUI...

Žinia apie suimtą Venckienę suteikė viltį: sieks, kad būtų teisiama ir dėl nužudymo (937)

Čikagos (JAV) teismui nusprendus suimti nuo Lietuvos teisėsaugos beveik penkerius metus...

Du žaidėjus atmetęs Adomaitis paskelbė dvyliktuką rungtynėms su Vengrija (42)

Trečiųjų FIBA pasaulio čempionato atrankos rungtynių išvakarėse Lietuvos krepšinio...

Kelia klausimus dėl VRK narių ryšių su valstiečiais–žaliaisiais (69)

Seimo opozicinių frakcijų atstovai kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją ( VTEK )...

Nelly Paltinienė serga sunkia liga (39)

Vokietijoje gyvenanti garsi estrados atlikėja Nelly Paltinienė serga sunkia liga ir sako savo...

Sveikatos apsaugos krizė: negali būti sotus, kol tavyje – kaspinuotis (21)

Daugelį metų visi taikėsi prie „nemokamos“ medicinos sistemos . Didelė dalis gydytojų nuo...