aA
Tai prancūziškas mėlynasis sūris, gaminamas iš šviežio avių pieno. Rokforo sūris vertinamas dėl ypatingai stipraus savo kvapo ir aitroko skonio. Iš viršaus padengtas balta, visuomet šiek tiek drėgna ir blizgia plėvele. Viduje – minkštas su mėlynu pelėsiu.
rokforas
© Corbis/Scanpix

Legenda pasakoja apie piemenuką, kuris užkluptas audros gelbėjo savo bandą ir Rokforo (dabar Aerono departamentas) kalnų uoloje pamiršo savo pusryčius – duoną su sūriu. Po kelių savaičių vėl atginęs bandą prie tos uolos, savo paliktą maistą rado padengtą melsvai žaliu pelėsiu.

Kadangi buvo labai alkanas, nugramdė pelėsį ir paragavo sūrio: savotiškas jo skonis ir kvapas piemenuką nustebino. Apie tai sužinoję gretimo vienuolyno vienuoliai patys pabandė pagaminti sūrio su pelėsiais. Taip atsirado garsusis Rokforas, gaminamas su penicillium roqueforti pelėsiais.

Pirmosios žinios apie Rokforo sūrį siekia 79 mūsų eros metus, kuomet Plinijus Vyresnysis užsiminė apie turtingą šio sūrio aromatą. Rokforas gaminamas išimtinai tik iš Raudonosios Lakaunės avių pieno, šios avys ganosi milžiniškose Rouergue (Prancūzija) plynaukštėse, ir Aveyron'e.

Tikras Rokforo sūris turi raudonos avies prekinį ženklą. 1411 Karalius Čarlzas VI davė teises brandinti Rokforą tik vienam kaimui: Roquefort-sur-Soulzon. Visi kiti panašūs sūriai (pavyzdžiui, iš karvių pieno) turi būti vadinami kitu vardu.

Sūrio gaminimas nepasikeitė per ilgus amžius – jis brandinamas 4-9 mėnesius natūraliose olose su specialiais pelėsiais, kurie išauginami ant kvietinės duonos. Po sūdymo sūrių galvos subadomos, kad pelėsiai gautų oro ir geriau augtų.

Pjaustydami rokforą pasistenkite nesuardyti pelėsio struktūros. Priešingu atveju sugadinsite sūrio skonį. Šį sūrį geriausia pjaustyti kubeliais ar juostelėmis, o ne riekelėmis. Pjaustyti reikia taip, kad kiekvienos riekelės vienas galas būtų su žievele, o kitas – iš sūrio centro. Rokforas patiekiamas kambario temperatūros.

Rokforas ypač dera su kriaušėmis, vynuogėmis, graikiniais riešutais, salierų stiebeliais.

Kriaušių salotos su rokforu

Reikės:

2-3 kriaušių,
saujos graikinių riešutų,
2 šaukštelių medaus,
pundelio salotų lapų,
citrinos,
rokforo sūrio,
mėtų,
4 valg. šaukšt. alyvų aliejaus.

Graikinius riešutus truputį paskrudinkite ir baigiant kepinti sudėkite medų, truputį pakaitinkite. Smulkiai supjaustykite salotų lapus. Kriaušes supjaustykite plonomis skiltelėmis, kad nepatamsėtų, apšlakstykite citrinos sultimis. Sumaišykite kriaušes su salotomis, sudėkite supjaustytą rokforo sūrį ir mėtų lapelius.

Atskirai pagaminkite užpilą: sumaišykite 4 valgomuosius šaukštus alyvų aliejaus, pusės citrinos sultis, pasūdykite. Užpilkite mišiniu salotas, sumaišykite, apibarstykite riešutais.

Svogūnų pyragas su rokforu

Reikės:

500 g šaldytos mielinės sluoksniuotos tešlos,
4 didelių svogūnų galvų,
200 g rokforo sūrio,
1 kiaušinio trynio,
50 g sviesto,
maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Svogūnus supjaustykite žiedeliais ir apkepinkite svieste.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo skardą pabarstykite miltais ir išklokite didžiąją dalį tešlos, palikdami kraštus.

Ant tešlos dėkite keptus svogūnus ir gabalėliais sutrupintą rokforą, pagardinkite pipirais. Užklokite likusiu tešlos lakštu, gražiai užlankstykite kraštus. Pyrago viršų ištepkite kiaušinio trynio. Kepkite maždaug 30 min.

Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Po policijos kratos paaiškėjo tamsios vilniečio paslaptys: jaučiau atsakomybę dėl savo vaikų (40)

Vilniaus policijos pareigūnų vizitas jaunos šeimos namuose kaip reikiant sutuoktiniams sukėlė...

Kaip šeši broliai ir jų liūtai sėjo siaubą visame regione: tyrėjai iki šiol nespėja skaičiuoti aukų (41)

Tai buvo šeimynėlė iš pragaro. Daugelį metų (iki praėjusios vasaros) broliai Kani savo...

Pirmasis Astravo AE blokas atjungtas nuo tinklo (28)

Dėl įsijungusios apsaugos sistemos šeštadienį nuo elektros tinklo atjungtas pirmasis Astravo...

Kitokio sprendimo būti negalėjo: „Rytas“ po dar vieno fiasko atleido Kairį Gudelio komentaras (84)

Iš dviejų turnyrų – FIBA Čempionų lygos ir Citadele-Karaliaus Mindaugo taurės – per savaitę...

Netrukus Europos valgiaraščius užplūs vabalai: ES tarnyba uždegė žalią šviesą (76)

Vabzdžiai ką tik priropojo truputį arčiau europiečių lėkščių. Džiovintas geltonas didysis...

Naują knygelę vaikams pristatantis Selemonas Paltanavičius: man sako, galvoji ne taip, kaip visi suaugę žmonės (3)

Šitokio baltumo ir šitokio gražumo snieguoti rytai, kokius visi išvydome šią savaitę –...

Jogintė Užusienytė | D+

Užburtas ratas – nori rūpestingo vyro, bet vis tiek traukia „blogiukai“: kokius vyrus savo aistroms renkasi moterys (2)

„Vyras, su kuriuo bendrauju, yra labai geras, tačiau traukos jam nejaučiu“, – turbūt...

Nufilmuoti kadrai: Kaune BMW išlaužė Lietuvos motorlaivių federacijos tvoras ir spruko su bičiulių pagalba (2)

Lietuvos motorlaivių federacija, įsikūrusi Kaune , sulaukė nemalonios staigmenos – BMW...

7 mažai kam žinomi Egipto stebuklai (1)

Egiptas – viena iš tų šalių, kurios pavadinimas kaipmat asocijuojasi su simboliais –...

Prasidėjo nacionalinė „Eurovizijos“ atranka „Pabandom iš naujo“: kūrinius pristato dešimt dalyvių

Šeštadienio vakarą televizijos eteryje startavo atranka „Pabandom iš naujo“, kur dėl...