Salotos su rūkyta skumbre
450 g nedidelių šviežių bulvyčių,
2 šaukštai krienų,
2 šaukštai neriebios grietinės,
šaukštas citrinos sulčių,
4 šaukštai alyvuogių aliejaus,
2 kieti obuoliai,
100 g rukolos salotų,
didelė karštai rūkyta skumbre,
druskos, pipirų.
Bulvytes su lupenomis išvirti pasūdytame vandenyje, nusunkti ir palikti atvėsti. Paruošti užpilą: sumaišyti krienus, grietinę, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską ir pipirus. Obuolius ir bulvytes supjaustyti didelėmis skiltelėmis ir sumaišyti su užpilu. Nuo skumbrės nulupti odelę, išimti kaulus, supjaustyti gabaliukais, salotas nuplauti, suplėšyti ir viską sudėti į dubenį.
Ant grotelių kepta kuprė
Susmulkinti didelę skiltelę česnako, įpilti du šaukštus aliejaus, pusės citrinos sultis, žiupsnelį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišyti. Keturis gabalėlius kuprės filė sudėti į sandarų plastmasinį indą, užpilti marinatu, uždengti, stipriai pakratyti ir palaikyti vieną dvi valandas. Paskui apkepti iš abiejų pusių ant įkaitintų grotelių.
Karšti sumuštiniai su sardinėmis
Paskrudinti keturias riekeles duonos. Du didelius pomidorus supjaustyti griežinėliais. Nupilti aliejų nuo konservuotų sardinių (dvi dėžutes po 120 g), dėti gabaliukus ant duonos, paskui - pomidorą, pašlakstyti citrinos sultimis ir 2-3 minutes kepti ant grotelių ar orkaitėje. Pabarstyti kapotais petražolių lapeliais.
Paštetas iš skumbrių
Tris dideles karštai rūkytas skumbres nulupti, išimti kaulus, minkštimą sutrinti virtuviniu kombainu. Dėti 150 g liesos varškės, 2 šaukštus neaštraus krienų padažo ir viską išsukti. Supilti pusės citrinos sultis ir pagardinti šviežiai maltais pipirais. Dar kartą išmaišyti ir patiekti su skrudinta duona.
Upėtakio ir bulvių kepsniukai
4 vidutinės bulvės,
2 gabaliukai upėtakio filė,
citrina,
šaukštas alyvuogių aliejaus,
svogūnų laiškų,
krapų,
miltų.
Nuluptas ir supjaustytas bulves išvirti, nusunkti ir sutrinti. Įkaitintoje orkaitėje apkepti upėtakio filė, išimti kaulus ir sumaigyti šakute. Sumaišyti su bulvėmis ir išsukti. Smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus ir krapus sumaišyti su tarkuota citrinos žievele, aliejumi. Dėti į žuvies ir bulvių masę bei gerai išmaišyti. Masę padalyti į 8 dalis, formuoti kepsniukus, apvolioti miltuose ir kepti orkaitėje arba ant grotelių, kol pasidengs auksaspalve plutele. Prie kepsnelių tiks pačios įvairiausios daržovės.
Upėtakis su sezamu
Šaukštą sezamo aliejaus sumaišyti su šaukštu sojų padažo, vienos citrinos sultimis ir gerai išsukti. Šia mase pašlakstyti 4 gabaliukus upėtakio filė (po 150 g) ir kepti įkaitintoje orkaitėje ar ant grotelių 8-10 minučių. Tada apibarstyti 2 šaukštais sezamo sėklų ir dar kepti 2-3 minutes. Tiekti su šviežiomis daržovėmis, žaliosios citrinos griežinėliais ir žalumynais. Garnyrui puikiai tiktų ryžių makaronai.