Ridikėliai – vertinga ankstyvoji daržovė, vartojama salotoms gaminti ir kaip prieskonis. Ridikėliai valgomi tik žali ir patys vertingiausi yra nepjaustyti. Ridikėliai tiesiog nuplaunami, nukerpama „uodegytė“ ir lapeliai. Truputėlis druskos, riekė juodos duonos su sviestu, traškus ridikėlis – ir supranti, kad jau pavasaris!
Sumuštinis
© Corbis/Scanpix

Kiaušinių ir ridikėlių salotos su salierais

6 kietai virti kiaušiniai, 200 g ridikėlių, ¼ saliero šaknies, 2 šaukštai citrinų sulčių, petražolių.

Padažui: 2 šaukštai majonezo, 2 šaukštai grietinėlės, druskos, pipirų.

Salierą ir kiaušinius supjaustykite kubeliais, o ridikėlius – griežinėliais. Pašlakstykite citrinų sultimis, įberkite petražolių. Majonezą išsukite su grietinėle, paskaninkite druska bei pipirais ir šiuo padažu užpilkite salotas.

Ridikėlių salotos su fermentiniu sūriu

10 ridikėlių, 110 g konservuotų kukurūzų, 50 g fermentinio sūrio, 1 nedidelis agurkas, truputis svogūnų laiškų, druskos, pipirų, aliejaus.

Ridikėlius ir agurką supjaustykite plonais griežinėliais, sūrį – kubeliais, svogūnų laiškus susmulkinkite. Suberkite kukurūzus. Viską pasūdykite, pabarstykite pipirais, užpilkite trupučiu aliejaus ir išmaišykite. Patiekdami papuoškite išpjaustytu ridikėliu ir agurko griežinėliais.

Salotos su ridikėliais ir liežuviu

100 g virto liežuvio, 6 ridikėliai, 100 g avokado, 75 g konservuotų kukurūzų, 100 g konservuotų pievagrybių, 25 g svogūnų laiškų.

Padažui: 50 g majonezo, 30 g kečupo, 10 g krienų.

Virtą liežuvį supjaustykite kubeliais, ridikėlius – griežinėliais. Susmulkinkite avokadą, pievagrybius, svogūnų laiškus.

Suberkite kukurūzus. Viską sumaišykite su majonezo, kečupo ir krienų padažu.

Kininių kopūstų salotos

500 g kininių kopūstų, 100 g ridikėlių, 100 g agurko, 100 g konservuotų kukurūzų, truputis svogūnų laiškų, krapų.

Padažui: 0,5 šaukštelio garstyčių, 4 šaukštai aliejaus, 1 šaukštas obuolių acto, druskos, pipirų, cukraus.

Agurką ir ridikėlius supjaustykite griežinėliais, susmulkinkite kopūstą, svogūnų laiškus ir krapus. Padažui garstyčias sumaišykite su trupučiu druskos, cukraus, pipirų, actu ir maišydami pamažu supilkite aliejų, kol masė taps vienalytė. Viską sumaišykite su padažu.

Raudonosios salotos

1 raudonų salotų („Lollo rosso“) gūžė, 1 mėlynasis svogūnas, 6 ridikėliai, 6 marinuoti pievagrybiai, 2 šaukštai saulėgrąžų branduolių, 1 šaukštas citrinų sulčių, 2 šaukštai aliejaus, 1 šaukštas vandens, truputis druskos, pipirų.

Svogūnus ir ridikėlius supjaustykite griežinėliais, susmulkinkite pievagrybius, įberkite saulėgrąžų branduolių, išmaišykite ir užpilkite padažu, pagamintu iš citrinų sulčių, vandens, aliejaus, druskos ir pipirų. Salotas sudėkite ant lėkštėse išdėliotų salotų lapų.

Salotos su kviečių želmenimis

2 virti kiaušiniai, 100 g konservuotų pievagrybių, 2 ridikėliai, 100 g šviežio agurko, 1 ryšelis kviečių želmenų, 2 šaukštai majonezo.

Želmenis, pievagrybius ir agurką susmulkinkite. Virtą kiaušinį supjaustykite ketvirčiais, ridikėlius – griežinėliais. Į lėkšteles sudėkite želmenis, išdėliokite kiaušinius, pievagrybius, ridikėlius, uždėkite sumaišytus su majonezu agurkus.

Ridikėlių salotos su ryžiais

25 ridikėliai, 1 salotų gūžė, 3 stiklinės virtų ryžių, truputis krapų.

Padažui: 0,5 stiklinės aliejaus, 3 šaukštai citrinų sulčių, 1 šaukštas cukraus, truputis druskos.

Salotas ir krapus susmulkinkite, ridikėlius supjaustykite griežinėliais ir sumaišykite su ryžiais. Padažui skirtus produktus suplakite ir užpilkite ant salotų.

Ridikėlių salotos su ryžiais ir kumpiu

6 ridikėliai, 2 virti kiaušiniai, 125 g (1 maišelis) virtų ryžių, 75 g rūkyto kumpio, 75 g grietinės, 75 g majonezo, truputis krapų, druskos, pipirų.

Ridikėlius supjaustykite trikampėliais, kumpį ir kiaušinius kubeliais. Suberkite ryžius. Viską sumaišykite su grietine, majonezu, susmulkintais krapais, druska bei pipirais. Patiekdami papuoškite krapais.

Ridikėlių ir špinatų salotos

6 ridikėliai, 10 špinatų lapų, 2 kietai virti kiaušiniai.

Padažui: 1 šaukštas citrinų sulčių, 1 šaukštas grietinės, 1 šaukštas garstyčių, 2 šaukštai aliejaus.

Stambiai suplėšykite arba supjaustykite špinatų lapus ir sudėkite juos į lėkštę. Ant viršaus sudėkite griežinėliais supjaustytus ridikėlius, o ant jų – susmulkintus kiaušinius. Padažui visus produktus išsukite iki vientisos masės ir užpilkite ant salotų.

Ridikėlių salotos su rūgštynėmis

5 kietai virti kiaušiniai, 20 ridikėlių, 30 lapelių rūgštynių, truputis svogūnų laiškų.

Padažui: 4 šaukštai majonezo, 1 arb. šaukštelis krienų, 1 šaukštas grietinės, truputis druskos.

Nuplautus ridikėlius supjaustykite griežinėliais, o rūgštynes juostelėmis. Kiaušinius ir svogūnų laiškus supjaustykite kubeliais. Iš nurodytų produktų paruoškite padažą ir juo užpilkite salotas. Prieš patiekdami palaikykite apie 10 min.

Ridikėlių ir morkų salotos

7-8 ridikėliai, 1 nedidelė virta morka, truputis svogūnų laiškų.

Padažui: 1 šaukštas citrinų sulčių, 3 šaukštai aliejaus, 3 šaukštai vandens, truputis druskos, cukraus, juodųjų pipirų.

Ridikėlius ir morkas supjaustykite griežinėliais, susmulkinkite svogūnų laiškus. Viską sumaišykite ir užpilkite paruoštu padažu.

Pavasarinės salotos

6 kietai virti kiaušiniai, 15 ridikėlių, 150 g konservuotų pievagrybių, 1 nedidelė gūžė salotų, truputis svogūnų laiškų.

Padažui: 4 šaukštai natūralaus jogurto, 1 šaukštas garstyčių, 4 šaukštai majonezo, druskos, pipirų.

Kiaušinius, ridikėlius ir pievagrybius supjaustykite griežinėliais. Pusę salotų lapų suplėšykite, o likusiais išklokite salotinės dugną. Ant jų sluoksniais dėkite visas sudėtines dalis. Užpilkite padažą, pabarstykite svogūnų laiškais.

Lietiniai su dilgėlių ir ridikėlių įdaru

10 lietinių blynų, 20 ridikėlių, 2 saujos jaunų dilgėlių, 4 šaukštai majonezo, maltų kvapiųjų pipirų.

Dilgėles nuplikykite, nusausinkite ir sumalkite. Ridikėlius stambiai sutarkuokite. Įberkite pipirų, įdėkite majonezo ir išmaišykite. Ant kiekvieno lietinio blyno dėkite po 2-3 šaukštus įdaro ir susukite vieną galą užlenkdami, o kitą palikdami atvirą.

Kiaušinienė su ridikėlių lapeliais

300 g ridikėlių lapelių, truputis krapų, petražolių, 6 kiaušiniai, 60 g margarino, 150 ml pieno, truputis pipirų, druskos.

Smulkiai supjaustykite ridikėlių lapelius, krapus ir petražoles, pabarstykite druska ir patroškinkite keptuvėje su margarinu. Riebalus nupilkite į puodelį, o žalumynus lygiu sluoksniu sudėkite į nedidelę skardą. Kiaušinius išplakite su pienu ir užpilkite ant žalumynų. Pašlakstykite nupiltu margarinu ir pabarstykite pipirais. Kepkite 170°C orkaitėje apie 10-12 min.

Ridikėlių šaltibarščiai

10 ridikėlių, 50 g svogūnų laiškų, 3 stiklinės kefyro, krapų, druskos.

Nuplautus ridikėlius sutarkuokite. Svogūnų laiškus ir krapus smulkiai supjaustykite. Paruoštus produktus sudėkite į išplaktą kefyrą, pagal skonį įdėkite druskos. Valgykite su karštomis bulvėmis.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Lietuva buvo ant gripo pandemijos slenksčio – daliai žmonių komplikacijų išvengti nepavyks (113)

Nors Lietuvoje bendras sergamumas grip u ir peršalimo ligomis pagaliau pradėjo mažėti,...

Prastos naujienos: vaiko pinigų kai kuriems teks laukti iki pavasario (208)

Dėl informacinės sistemos trikdžių, darbuotojų gretas išretinusių ligų ir kai kurių tėvų...

Orai: atšals taip, kad maža nepasirodys (19)

Nors kalendorinės žiemos liko ne tiek ir daug, panašu, kad ji prieš iškeliaudama parodys visą...

Lietuvio užfiksuoti vaizdai apie jo patirtis egzotiškuose kraštuose privers susigėsti (114)

Verslininkas bei keliautojas Jokūbas Laukaitis , nuolat keliaujantis po egzotiškiausius pasaulio...

Kokiame amžiuje seksas teikia didžiausią malonumą (68)

Gera žinia: amžius čia visiškai nesvarbus. Amžius tėra tik skaičius, ypač kalbant apie...

Bumblauskas pažėrė kritikos mokytojams: priėjome iki kažkokio akligatvio (210)

Istorikas Alfredas Bumblauskas pažėrė kritikos istorijos mokytojams ir šio dalyko ugdymo...

Su 13 metų vyresniu sportininku laimę atradusi Karolina Liukaitytė prakalbo apie vestuves (221)

Su verslininku Arnu Jurskiu skirtingais keliais pasukusi orų pranešėja Karolina Liukaitytė...

Po paskutinių Čeponio „perlų“ – pastaba iš kolegos: kam peiliu į nugarą durti triuškinamos ekipos gerbėjams? (63)

Karaliaus Mindaugo taurės finale Kauno „Žalgiris“ nepaliko vilčių Vilniaus „Lietuvos...

Anonimiškai paviešinta Blac Chynos sekso vaizdajuostė tapo internautų pašaipų objektu kuria memus ir istorijas (18)

Pirmadienio rytą „Twitter“ tinkle buvo paviešintas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota seksu...

Čempionų lyga: titanų mūšyje Londone – Messi džiaugsmas, Bavarijoje – „Bayern“ linksmybės (12)

Šią savaitę UEFA Čempionų lygos aštuntfinalyje žaidžiami likę keturi susitikimai. Antradienį...