aA
Nuo seno lietuviai mėgo sužvejotą laimikį ne tik kepti ar troškinti, bet ir rūkyti. Nors rūkytos žuvies dabar galime atrasti ir prekybos centruose, turbūt sutiksite, kad pabandyti šviežią žuvį išrūkyti pačiam – įdomi patirtis. Be to, išrūkyti žuvį nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti.
© Shutterstock nuotr.

Žuvies rūkymui, puikiai tinka tiek specialios grilio rūkymo talpos, tiek paprastesnis – metalo statinės variantas. Ji statoma ant plytų, kurios ir išlaiko statinę virš laužo. Žuvies rūkymui patartina naudoti šiek tiek drėgnas malkas, kurios sukelia gausesnį dūmų išsiskyrimą. Įprastai, šviežios žuvies rūkymo procedūra trunka nuo 30 minučių iki 4–6 valandų.

Karpis, mėgstantiems paprastumą

Žuvies rūkymo procesas gali būti be galo įdomus ir puikus būdas įdomiai praleisti laiką, rašoma pranešime spaudai. „Iki“ prekybos tinklo maisto žinovė Aistė Rasmussen pirmam kartui siūlo nesudėtingą receptą:

„Karpio filė nuplaukite po vėsiu vandeniu, nusausinkite ir sudėkite į pasiruoštą skardą. Atskirame inde sumaišykite rudąjį cukrų, česnako miltelius ir druską (dalimis 2x1x1). Paruoštu mišiniu apibarstykite žuvies filė ir 6 valandas palaikykite šaldytuve – kol mišinys ištirps. Iš šaldytuvo ištrauktą žuvį sudėkite ant grotelių, apibarstykite pipirais ir palaukite porą valandų – žuvis nudžius, o likęs mišinys taps lipnus. Paruoštą žuvį valandą rūkykite apie 180–200 laipsnių temperatūroje“ – sako A. Rasmussen.

Gardi lašiša sojos marinate

Kepta ar rūkyta lašiša mėgstama tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje. Norintiems išbandyti kažką neįprasto, maisto ekspertė siūlo lašišą sojos marinate.

„Dėl ilgesnio marinavimo laiko, patartina žuvį pasiruošti iš vakaro. Supjaustykite lašišos filė nedideliais, maždaug 3x6 cm gabaliukais. Inde sumaišykite vandenį, sojos padažą, rudąjį cukrų, česnako ir imbiero miltelius bei stambiąją druską (druska turi būti be jodo). Apšlakstę žuvį paruoštu marinatu, įdėkite ją 8 valandoms į šaldytuvą. Nusausinę žuvį sudėkite ją ant grotelių ir 200 laipsnių temperatūroje rūkykite apie 6 valandas – pataria A. Rasmussen.

Rūkytas ešerys – greitas ir skanus užkandis

Viena iš greičiausiai paruošiamų ir rūkymui tinkamų žuvų – ešerys. Ešerio paruošimas gali būti visai paprastas, naudojant vien druską ir pipirus. Tačiau norintiems pažadinti savo skonio receptorius, A. Rasmussen siūlo išbandyti rūkytą ešerį su vorčesterio padažu.

„Pirmiausia paruoškite žuvį: nupjaukite ešerio galvą, uodegą bei pelekus, išimkite vidurius. Sutvarkytą žuvį nuplaukite ir nusausinkite. Atskirame inde sumaišykite vandenį, druską, rudąjį cukrų ir vorčesterio padažą, pagal skonį įberkite čili, česnako ir imbiero miltelių. Marinatu apipiltą žuvį 4 valandas palaikykite šaldytuve. Apie 2 valandas ešerį rūkykite 120 laipsnių temperatūroje“, – sako A. Rasmussen.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
1.0000

Top naujienos

Į Rytų Ukrainą plūdo išskirtinė Rusijos technika: po mokymų rusų kariams nustatė vienodą diagnozę (172)

Prieš penkerius metus, antrojoje 2014 m. rugpjūčio mėnesio pusėje, vadinamasis „Ilovaisko...

Lietuvis daro tai, apie ką daugelis svajoja, bet nedrįsta: mano tikslas – pasiekti visišką dugną (38)

Prieš trejus metus prisidengęs Modus Vivendi slapyvardžiu 24-erių Edgaras Bajerčius sėdęs ant...

Pinigų tema lietuviams kalbėti gėda ne mažiau nei apie seksą: jei už žinias rašytų pažymį, dažnas gautų 4 (85)

Pinigų klausimas lietuviams kartais yra toks pats tabu kaip ir seksas ar politika. Dar labiau nejauku...

Kodėl lietuviški kurortai yra daug blogiau nei užsienio: turtingųjų pasaulis Interlakenas ir jo beprotiškos kainos (194)

„Niekada nevažiuočiau į lietuviškus kurortus“, „Palanga – brangi tragedija“, „Į...

13 daug antioksidantų turinčių produktų: valgydami juos kovojate su kenksmingais procesais organizme (7)

Antioksidantai yra junginiai, padedantys atitolinti ląstelių pažeidimus ar net galintys užkirsti...

Investuotojai nenurašo penktojo pagal dydį miesto: vaiduoklį keis nauja verslo oazė (18)

Nors per pastarąjį dešimtmetį Panevėžyje gyventojų sumažėjo daugiau nei dvidešimčia...

Iš „Misijos Sibiras“ grįžusi Amerikos lietuvaitė: dabar važinėsiu po Ameriką ir viską pasakosiu (105)

Tarp šešiolikos šių metų ekspedicijos „ Misija Sibiras “ dalyvių pirmą kartą buvo...

Bretanė – vieta, kur saugoma istorija ir gerbiamos tradicijos (13)

Gerai išvystytas Prancūzijos greitųjų traukinių (TGV) transporto tinklas suteikia unikalią...

Linkytė ir Vaitiekūnas papasakojo apie slogias mintis ir kaip pavyko pamilti save (75)

Laisvės pikniko metu „Rytojaus jaunimo“ diskusijų zonoje didelio susidomėjimo sulaukė...

Gamtos ženklus stebinti dzūkė jau žino, kokie bus rudens orai ir kada sulauksime pirmojo sniego (88)

Gamtos ženklus stebinti ir orus pagal juos prognozuojanti marcinkoniškė Janina Janušauskienė...