aA
Tradicinės šeimos atsargos žiemai.
Rauginti kopūstai
© Shutterstock nuotr.

Reikės:

10 kg kopūstų (maždaug 4 galvos),
stiklinė spanguolių,
150-170 g druskos,
cukraus, jei kopūstai aitroki, bet negaliu net pasakyti kiek, nes pirkome rauginimui saldžius kopūstus,
kmynų,
800 g obuolių,
1 kg morkų (jei nepatinka, galima ir mažiau įdėti),

Iš nurodyto produktų kiekio priraugėme10 litrų puodą (galima naudoti ir kibirą).

Gaminimas:

Kopūstus supjaustyti, morkas sutarkuoti burokine tarka, obuolius perpjauti per pusę, išpjauti sėklalizdžius, jei negraži odelė, obuolius reikia nulupti, puseles galima dar perpjauti.

Kadangi didelį kiekį kopūstų išmaišyti ir truputį apmaigyti rauginimo puode trūksta vietos, tai visą maišymo veiksmą atlikome atskirame inde, o tada jau dėjome į rauginimui paruoštą puodą: dalį kopūstų su morkomis, druska ir kmynais sumaišyti, keltą kartų pamaigyti tarp rankų (tik nestipriai), dėti į puodą, tuomet užberti spanguolių, įdėti obuolių, kitą dalį kopūstų apmaigyti, dėti į puodą, vėl dėti spanguolių ir obuolių. Taip sluoksniuoti, kol baigiasi produktai.

Visą masę paspausti (sultys turi dengti kopūstus) ir paslėgti, pastatyti kambaryje 3-4 dienom, kad kopūstai surūgtų (labai svarbu ragauti, kad neperrūgtų).

Reikia nepamiršti, kad būtina nušluostyti susidarančias putas nuo kopūstų. Kai kopūstai pradeda rūgti, reikia kasdien pagaliu ar ilgu kočėlu subadyti kopūstus, kad išeitų oras.

Kai kopūstai yra tinkamai pasirauginę, puodą reikia statyti šaltai. O tada jau galima kepti pyragą su kopūstais, virti sriubą, troškinti kopūstus su dešrelėmis, daryti įdarytus pyragėlius ar kepti kibinus su daržovėmis.

Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Anglijoje nužudyta ir išniekinta 14-metė lietuvė dar spėjo atsiprašyti tėvų už susidėjimą su netinkama kompanija

Vulverhamptone, Anglijoje , išžagintos, nužudytos ir išniekintos keturiolikmetės iš Lietuvos...

Netikėta: prieš šventes pigiausi maisto produktai šiemet pigesni (68)

Kainų palyginimo portalo „ Pricer.lt “ atliktas kainų tyrimas rodo, kad lapkričio mėnesį...

Į Lietuvą atkeliauja sniegas ir tikra žiema (55)

Sinoptikė Izolda Marcinonienė laidoje „DELFI Diena“ teigė, kad savaitgalį džiaugsimės...

Teisėsaugai – smūgis: teisėjai suabejojo, ar dėl 6 žmonių žūties nuteisė kaltą asmenį (36)

Net šešias gyvybes nusinešio gaisro sostinės Žirmūnų mikrorajono daugiabutyje byla pakrypo...

Profesionalus fotografas į policijos automobilius žvilgtelėjo kitaip – tokių jų dar nematėte

Policijos tarnybinius automobilius matome kasdien. Tačiau ne kasdien pro savo fotoaparato ieškiklį...

Vitas Vasiliauskas: pajamų nelygybės klausimas kitąmet tik aštrės (216)

Vyriausybės vykdoma mokesčių ir viešojo sektoriaus politika neprisideda prie pajamų nelygybės...

Miunchene – itin gausios „Žalgirio“ gerbėjų gretos specialiai Krepšinis.lt iš Miuncheno (33)

Penktadienio vakaro Eurolygos rungtynėse Miuncheno „Audi Dome“ arenoje tikrai ryškiai bus galima...

Masinė avarija Vilniuje: paralyžiuota Geležinio Vilko gatvė (132)

Penktadienį sostinėje, piko metu, Geležinio Vilko gatvėje, link Gerosios Vilties žiedo, įvyko...

Baškienė apie nusivylimus politikoje: tokie dalykai Seime mane liūdina (144)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) narė, Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja...