Daržovių ir vaisių raižymui gaminami specialūs instrumentai, tačiau namų sąlygomis papuošimų gamybai pakanka aštraus peilio bei žirklių. Reikia pažymėti, jog peilis turi būti labai aštrus (kaip skutimosi peiliukas); dar geriau bus, jeigu peilio geležtė bus plona ir siaura (raižymo specialistai tokius peilius vadina „tajiškais“).

Atminkite, vienodai pagaląsti du skirtingi peiliai pjaus skirtingai – plonesnis pjaus geriau. Galima naudoti chirurginį skalpelį ar medžio drožinėjimo įrankius arba galima improvizuoti – peilį puikiai atstos nuo konservų skardinės nuimtas dangtis su ąsele...Tačiau apie viską iš eilės.

Paprasčiausias variantas namams – dekoras, išpjautas iš vaisiaus. Vazą salotoms, pašalinus visą minkštimą, galima pasigaminti iš meliono ar arbūzo. Indeliams desertui puikiai tiks apelsino, banano ar ananaso žievė, rašo wday.ru.

Kaip įsitikinti, ar peilis aštrus? Gerai pagaląstas plieninis peilis turėtų be jokio vargo ir tolygiai perpjauti popieriaus lapą pusiau.

Chrizantema iš kininio kopūsto

• Reikės kininio kopūsto, sveriančio 300-700 g. Išglebusius viršutinius lapus pašaliname ir nupjauname viršūnę taip, kad visas kopūsto aukštis būtų maždaug 15 cm.

• Tradiciškai tokios chrizantemos išpjaustomos specialiais išlenktos geležtės peiliais. Vietoje jo galima naudoti sulenktą konservų skardinės dangtelį. Nors tokio „peilio“ kraštai nėra ypatingai aštrūs, vis tiek pjaustykite atsargiai. Geriausia būtų sulenkti jį taip, kad galėtumėte dangtelį patogiai laikyti už ąselės.

• Įpjauname storas kopūsto gysleles skirtingu ilgiu. Pjauname iš viršaus į apačią. Pjauti pradedame plonai, o artėjant prie kopūstkočio pjauname storiau.

• Likus 1-2 cm iki kopūstkočio sustojame, o likusį kopūsto lapą pašaliname (paliekame tik išpjautą juostelę). Jeigu lapas laikosi tvirtai, atsargiai jį įpjauname ir tada pašaliname.

• Taip supjaustome visus likusius lapus, tačiau mažiname įpjovimą artėjant prie kopūsto vidurio. Jeigu kopūsto lapai pakankamai ploni, šaltame vandenyje jie labai gražiai susisuks į žiedo formą.

• Išpjaustytą chrizantemą 20-30 minučių pamerkiame į ledinį vandenį. Tai suteiks žiedui nepakartojamą formą. Išpjovus porą lapelių iš agurko sukursime puikią kompoziciją su salotomis dideliame inde.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją