aA
Šparagai – daugiametis vaistinis, daržovinis ir dekoratyvinis augalas. Daugelyje šalių jie auginami kaip delikatesinė daržovė. Maistui šparagai vartojami nuo balandžio iki birželio mėnesio. Mat valgomas ne visas augalas, o tik jauni jo ūgliai. Šparaguose yra karotino, B1, B2, C, PP, A, E vitaminų bei alkaloido asparagino.
Šparagai
© Corbis/Scanpix
Anksčiau dėl subtilesnio skonio valgiui pjovė ūglius, dar neišlindusius iš po žemės ir nepažaliavusius. Šiais laikais vartojami ir žali ūgliai, turintys ryškesnį skonį.

Siūlome nepraleisti progos ir pasigaminti nors vieną patiekalą iš šparagų ir pasimėgauti puikiu jų skoniu.

Pyragas su šparagais

6 porcijos

Tešlai reikės:

250 g miltų,
1 kiaušinio,
125 g sviesto,
žiupsnelio druskos.

Įdarui:

250 g žaliųjų šparagų,
250 g baltųjų šparagų,
250 g varškės sūrio,
150 g grietinės,
1 kiaušinio,
druskos, maltų juodųjų pipirų ir tarkuoto muskato riešuto pagal skonį.

Miltus suberkite į dubenį, padarykite iš jų “kalniuką” su duobute viduryje. Į duobutę įmuškite kiaušinį. Įberkite žiupsnelį druskos ir sudėkite smulkiais gabalėliais sukapotą atšaldytą sviestą. Kapokite viską dideliu plačiu peiliu ir greitai užminkykite tešlą, kad sviestas nespėtų sušilti. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir įdėkite valandai į šaldytuvą.

Šparagus nuplaukite ir nupjaukite sukietėjusią apačią. Trečdalį žaliųjų šparagų perpjaukite pusiau ir viršutinę dalį padėkite šalin. Šparagus blanširuokite verdančiame pasūdytame vandenyje 5 minutes, paskui nupjautas žaliųjų viršūnėles – dar 2 min. Išgriebkite iš vandens ir palikite nusivarvėti.

Varškės sūrį sutarkuokite, sumaišykite su grietine ir kiaušiniu, pagardinkite nurodytais prieskoniais bei druska.

Orkaitę įkaitinkite iki 200° karščio.

Tešlą iškočiokite ant miltais pabarstytos lentos. Turi išeiti truputį didesnis lakštas už kepimo formą, kurioje kepsite pyragą, kad būtų galima dar užlenkti kraštus. Išklokite tešla formą ir išdėliokite ant jos šparagus. Paskui iškrėskite varškės masę, gerai išlyginkite, tuomet gražiai išdėliokite žaliųjų šparagų viršūnėles, jas pusiau įspausdami į įdarą.

Pyragą kepkite 30-40 min. Jeigu pradės per daug skrusti viršus, uždenkite jį folija. Patiekite karštą.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Praėjo 3 metai, kol Kornelija išdrįso pasakyti, kas su ja vyksta: simptomai tokie baisūs, kad gyvenimui vietos nebelieka (8)

Dvigubas gyvenimas: vienas – išoriniame pasaulyje, kitas – kai lieki vienas su savimi. Daugybė...

Staigmena Vilniaus vairuotojams: greičio matuokliai Vakariniame aplinkkelyje ėmė veikti kitaip

Prie Vilniaus Vakarinio aplinkkelio eismo tvarkos įpratę vairuotojai sulaukė staigmenos. Trys...

Slaptos policijos operacijos užkulisiai – kaip buvo sulaikytas ginkluotas narkotikų prekeivis (71)

Ką jaučia pareigūnai, kurie privalo sulaikyti ginkluotą ir nelabai ką prarasti turintį...

Po įspūdingo mūšio Adomaitis priekaištavo LKL: suprantu, tai verslas, bet kur tada prioritetai (35)

Vilniaus „Rytas“ (4/5) antradienį vakare ne tik įveikė Bursos „Tofaš“ komandą (4/5),...

Lietuvą pasiekė šaltesni orai – saulė švies, bet nešildys (2)

Ankstų trečiadienio rytą bus ne tik slidu, bet ir šaltoka, daugelyje rajonų temperatūra sieks...

Už borto – Amsterdamo auksiniai berniukai ir Milano vilkai (1)

Praėjusiame sezone UEFA Čempionų lygos pusfinalį pasiekęs ir Europą atakuojančiu futbolu...

Giedrius Drukteinis

29 Volstryto maklerio taisyklės (1)

„Tas, kas žino, nesako. Tas, kas sako, nežino“, – mėgo kartoti ilgametis legendinio Volstryto...

Dėl vieno įspūdingiausių gamtos objektų skambina pavojaus varpais: vaizdas graudus (12)

Viktorijos krioklys , kur Pietų Afrikos Zambezės upė 100 metrų krinta žemyn į plyšį...

5 kavinių ir restoranų gudrybės, kurios kenkia mūsų organizmui (8)

Absoliutus sąžiningumas verslo pasaulyje – reiškinys retesnis, nei norėtųsi. Dauguma...