aA
Mūsų garsioji žiniuonė prof. E. Šimkūnaitė sakydavo: „Pupos ir pupelės – tai duona, kurios nereikia kepti krosnyje. Mudurkt į puodą, plest iš dubenio į skrandį.“ Tai, anot jos, ypatinga duona – atstojanti lašinius, bulves, kruopas. Be to, turinti vitaminų, mineralų, fosforo, kalio, kalcio – viso to, ko reikia ir mažam, ir jaunam, ir senam.
Pupelės
Pupelės
© Corbis/Scanpix

Užkariautų žemių laimikis

Ankštiniai augalai – populiari daržo kultūra, žavinti ne tik mokslininkus, tiriančius jų įvairovę bei cheminę sudėtį, bet ir kulinarus, vadinančius šiuos augalus antrąja mėsa arba antrąja duona. Pupelių tėvyne laikoma Azija, Afrika, Amerika. Tai vieni iš pirmųjų augalų, kuriuos pradėjo auginti mūsų protėviai. Vienos ankštinės kultūros į Europą atkeliavo iš Pietų Amerikos, kaip Kolumbo užkariautų žemių laimikis. Tai pupelės. Žirniai savo kelią pradėjo Tibete, na, o pupos kildinamos iš Egipto. Kinija visai neseniai, tik XX amžiuje, Europai dovanojo sojų pupelių, nors gimtinėje jos jau buvo valgomos daugiau kaip 4 tūkst. metų.

Mokslininkai teigia, kad pirmieji kultūrines pupeles pradėjo auginti Pietų Meksikos, Peru ir Gvatemalos aborigenai maždaug 4 tūkst. metų prieš mūsų erą. Senojo pasaulio gyventojai pupeles pelnytai pamilo, kai Kolumbo jūrininkai atgabeno jų iš tolimosios Amerikos. Europoje iškart buvo pradėta galvoti, kaip dar labiau patobulinti šią nuostabią kultūrą. Italų ir prancūzų selekcininkai išvedė tokios veislės pupelių, kurias galima valgyti visas: ir ankštis, ir pačias pupeles. Dabar tai mūsų visų mėgstamos šparaginės pupelės.

Ir rainos, ir su akutėmis...

Dabar suskaičiuojama apie 200 rūšių pupelių. Jos skiriasi savo sėklų dydžiu, spalva, forma. Be to, ir patys augalai auga labai skirtingai: vieni želia kereliais, kiti lipa aukštomis laibomis atramomis. Pupelių spalva ir dydis dažniausiai lemia kulinarų pasirinkimą gaminti vieną ar kitą patiekalą. Virti ir troškinti labiausiai tinka baltos stambios ir vidutinio stambumo pupelės. Beje, kuo pupelės tamsesnės, tuo aštresnis jų skonis. Štai kodėl juodagrūdės pupelės labiausiai mėgstamos Pietų Amerikos šalių nacionalinėje virtuvėje gaminant egzotiškus aštrokus patiekalus.

Šviesiai margos pupelės („Borlotti“) labai populiarios Italijoje. Šios pupelės išvirusios būna visiškai šviesios, beveik baltos, ir labai gerai išlaiko savo formą. Taip pat formą ir tvirtą konsistenciją išlaiko ir kitos margos nedidukės apvalios pupelės. Tačiau jos yra pikantiško skonio ir geriausias savo skonio ypatybes atskleidžia troškiniuose bei apkepuose.

Pas mus gana paplitusios iš Kinijos kilusios pupelės „su akute“. Taip jos vadinamos dėl savo juodų dėmelių. Šios pupelės yra savito aromato ir pikantiško skonio. Tikru delikatesu laikomos pupelės „Adzuki“ – jų skonis labai švelnus, salsvas. Dažniausiai šios rūšies pupelių dedama į salotas. Dar viena populiari pupelių rūšis – tai raudonosios pupelės. Jos labiausiai mėgstamos Čilėje. Tai salsvoko skonio miltingos pupelės.

Iš tikrųjų būtų sunku išvardyti visą tą gausybę įvairiausių pupelių, nes jų įvairovė tikrai didelė.

Lobiai ankštyse

Visos pupelės labai maistingos. Jų sėklose gausu baltymų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų. Štai baltymų pupelėse susikaupia tiek pat kiek ir mėsoje – daugiau kaip 20 proc. Angliavandenių yra net iki 54 proc., jose taip pat nemažai natrio, kalio, magnio, kalcio, geležies, fosforo, cinko ir kitų mineralinių medžiagų. Ankštyse daug vitamino C, karoteno, o sėklose – vitaminų B1, B2, B6, K, PP, ląstelienos, aminorūgščių.

Nuo seno pupelės žinomos ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip vaistinis augalas. Dar Avicena rekomenduodavo sergantiesiems plaučių ligomis vartoti pupelių drauge su garstyčiomis ir pipirais. XVII a. Europoje pupelių tyre gydydavo gastritą, jos vartodavo sumažėjus skrandžio sulčių rūgštingumui. Liaudies medicina pataria gerti pupelių sulčių sergantiesiems chronišku pankreatitu ir diabetu. 150–200 ml pupelių sulčių per dieną sustiprina kasos veiklą ir skatina insulino išsiskyrimą.

Jaunų pupelių sriubos patartina valgyti sergantiesiems inkstų ir širdies ligomis, nes jose besikaupiantis kalis stiprina širdies raumenį. Pupelės taip pat puikiai tinka gydant hipertoniją, reumatą, podagrą, osteoporozę, kepenų ir tulžies pūslės ligas, jos tirpdo akmenis ir valo organizmą. Tyrimai parodė, kad pupelės šalina iš organizmo toksines medžiagas ir sunkiuosius metalus. Dėl antibakterinių ypatybių jos gali padėti peršalus, leidžia mūsų organizmui išvengti infekcijų ir apskritai stiprina imunitetą. Jau senovėje buvo manoma, kad nuolat vartojant pupelių galima ilgam išsaugoti jaunystę ir puikią sveikatą. Gydytojai visuomet rekomenduodavo valgyti daug pupelių besilaukiančioms moterims, kad vaikelis gimtų sveikas ir stiprus.

Skanu ir vertinga

Iš pupelių galima pasigaminti daug skanių ir vertingų patiekalų. Jos puikiai tinka ruošiant apkepus, kotletus, garnyrus, tyres. Vartojami ir pupelių miltai – jais tirštinami padažai, kisieliai. Su pupelėmis galima netgi pasigaminti skanų tortą!

Gamindamos pupelių patiekalus, šeimininkės turėtų nepamiršti, kad pupelės valgomos tik gerai išvirtos, nes žaliose pupelėse yra nuodingų medžiagų. Šios medžiagos tirpsta vandenyje ir suskyla verdant. Atmintina ir tai, kad pupeles virti reikia ant silpnos ugnies, o troškinti – atvirame puode, kad nepajuostų.

Norėdami, kad pupelės išvirtų greičiau, prieš virdami jas turėtume 6–10 val. pamirkyti šaltame vandenyje. Taip išmirkytų pupelių tūris padidėja net 4–5 kartus. Ketinant virti nemirkytas pupeles, jas geriausia berti į šaltą vandenį, o verdant kelis kartus įpilti po pusę stiklinės šalto vandens.

Gamindami pupeles dažnai susiduriame su tuo, kad pupelės suskilinėja ir praranda savo estetinę išvaizdą. Tačiau to galima išvengti. Tereikia vandenį, kuriame verda pupelės, įpusėjus virimui nupilti ir verdamas pupeles pakartotinai užpilti šaltu vandeniu. Kai vanduo vėl užvirs, nepakenktų įpilti 2–3 šaukštus aliejaus. Taip išvirtos pupelės bus ne tik gražesnės, bet ir daug skanesnės. Be to, sūdyti verdamas pupeles derėtų tik virimo pabaigoje.

Jei gaminama pupelių tyrė, jas trinti reikia tuoj pat, kai tik išverda. Sutrynus vėliau, tyrė nebūna tokia puri ir vientisa. Na, o į pupelių tyrę įbėrus džiūvėsėlių ar miltų ir įmušus kiaušinį galima gardžiuotis pupelių kotletais.

„Savaitė“
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Apsisprendimo metas: kaip geležinius karantino gniaužtus atlaisvina kitos šalys (27)

Panašu, kad griežtos karantino sąlygos Lietuvoje bus dar sugriežtintos Velykų savaitgalį ir pats...

Ekonomistas išanalizavo, kaip karantino laikosi Baltijos šalys: Lietuva išsiskiria (160)

Ekonomistas išanalizavęs „Google“ paviešintus gyventojų mobilumo duomenis padarė išvadą,...

Pažiūrėkite į savo majonezo indelio etiketę: mokslų daktarė paaiškino, kas ten parašyta (18)

Majonezas yra vienas populiariausių padažų visame pasaulyje. Toks, kokį mes šiandien žinome,...

Paskelbė naujus užsikrėtusių koronavirusu maršrutus: lankėsi parduotuvėje, vairavo ir tarpmiestinį autobusą (8)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ( NVSC ) paskelbė ir atnaujino užsikrėtusiųjų...

Prezidento Gitano Nausėdos tėčiui atlikta širdies operacija (115)

Prezidento Gitano Nausėdos tėvui Antanui Nausėdai Kauno klinikose antradienį buvo atlikta...

Turkijoje gyvenantis Sirijos kurdas Ali apie pabėgimą iš tėvynės: tegul žmonės sužino viską iš pirmų lūpų (17)

Praeitų metų du rudens mėnesius praleidau Gaziantepe (Turkijoje), kur vietinį jaunimą mokiau...

Improvizacijų šou „Gero juoko dozė“. Dramatiška Amerikos bardo M. Nedzinsko mirtis Anykščiuose

Daugiau ištraukų rasite teatro „ Kitas kampas “ „Youtube“ paskyroje Kitas kampas....

Paaiškėjo, kokias subsidijas už prastovas gaus darbdaviai: Seimas patvirtino naująją mokėjimo tvarką (151)

Antradienį Seimas galutinai apsisprendė ir kaip atrodys subsidijos darbo vietas išlaikantiems...

Vokietijoje sunkūs ligoniai nuo koronaviruso bus gydomi eksperimentiniu preparatu (17)

Vokietijoje koronavirusu užsikrėtę sunkios būklės pacientai ateityje galės gauti...

Ikimokyklinio ugdymo įstaigoms – mokytojus į neviltį varančios rekomendacijos: kai kurie gavo raštus eiti priverstinių atostogų (157)

Nuotolinio ugdymo rėmai nelabai tinka ikimokyklinio ugdymo įstaigoms – šitaip nusprendė Lietuvos...

|Maža didelių žinių kaina