aA
Kiekvienai šeimininkei pravers prieskonių lysvė ant palangės, ypač kai daugiau žemės ir nėra. Imkite lovelį su dvigubu dugnu, kad palaisčius per drenažo skyles išbėgęs vanduo nesugadintų virtuvės grindų. Tinka ir paprastas lovelis ar medinė dėžutė, jeigu įstatysite į padėklą ar kitą indą.
Prieskoninės žolelės
© Corbis/Scanpix
Drenažo lovelyje daryti nereikia, bet drenažines skylutes užklokite maišiniu audeklu ar paprasčiausiu kavos filtru, kad nekristų žemės. Nusipirkite derlingą žemių mišinį (tinka organinis durpių - karvių mėšlo substratas) arba patys pasigaminkite jį iš durpių, gerai perpuvusio mėšlo (mėšlinės žemės) ir komposto arba geros daržo žemės (1:1:2). Žemė turi būti skalsi, kad prieskoninių augalų nereikėtų papildomai tręšti.

Prieskoninių augalų daigų nusipirkite arba patys užsiauginkite iš sėklų. Petražolės lauke sudygsta daugiausiai per 15-20 dienų, o jeigu sėsite namie į dėžutę ir žemę gerai sudrėkinsite, maži daigeliai pasirodys dvigubai greičiau.

Vaistinio ir citrininio čiobrelio daigų verčiau nusipirkti arba padauginti vegetatyviai. Jų šakučių viršūnėlių dedama į riebios mėsos ir ankštinių augalų patiekalus, vėdarus. Laiškinius česnakus galima dauginti svogūnėliais ir sėklomis. Vaistiniai šalavijai taip pat dauginami sėklomis. Sudygsta per 10-12 dienų, bet dažniausiai per savaitę. Jų žaliais ir džiovintais lapais skaninami ankštinių augalų, riebios mėsos patiekalai, jų dedama į marinatus.

Rozmarinų daigais prekiaujama turguje, jų galima rasti mugėse ir net didžiausiuose prekybos centruose.

Šie prieskoniai daugiamečiai arba dvimečiai ir gali puikiai peržiemoti vėsioje šviesioje vietoje. Jeigu visus metus laikoma šiltoje virtuvėje, jie nepailsi, ištįsta, nusilpsta ir po metų augalėlius (išskyrus čiobrelius ir rozmariną) geriau pakeisti naujais.

Mūsų prieskoniniai augalai palyginti neaštrūs ir nestipraus kvapo (išskyrus rūtas, kadagio uogas ir nasturtes), todėl prieskonių mišinį galima sudaryti net iš 3-4 augalų. Jų dedama 15-20 min. prieš baigiant gaminti, kad suteiktų daugiau aromato ir skonio. Baigus virti labai kvapnius prieskonius reikia išimti, o jeigu norite, kad aromato būtų daugiau, dar kurį laiką palikite juos ir pakaitalą nukaitus. Sriubos, actas, aliejus, troškiniai gardinami nesmulkintais prieskoniais augalais arba jų dalimis, o į mėsos, žuvies ar paukštienos patiekalus ir makaronus juos geriau sumalti.

Daržovių patiekalams ypač tinka įvairūs melisos, baziliko, krapų, gelsvės, kalninio dašio, petražolių, salierų lapų ir krapų mišiniai. Sriubos ir troškiniai labai skanūs su baziliku, dašiu, rozmarinu, gelsve, juozažole, krapais, mairūnais, petražolėmis, raudonėliu ir pan. Kiaulienos patiekalams tinka baziliko, gelsvės, dašio, čiobrelio, raudonėlio žolės mišiniai.

Malta jautiena pagardinama baziliko, čiobrelio, rozmarino, dašio, gelsvės, petražolių ir salierų lapų, kmynų sėklų mišiniu. Paukštiena dera su baziliku, isopu, mairūnu, o veršienos ir jautienos patiekalai su dašiu, gelsve, mairūnu, čiobreliu, rozmarinu ir raudonėliu. Kiaušiniams tinka bazilikas, dašis, krapai, peletrūnas, rozmarinas, petražolės, salierų lapai.

Virtualus sodo žurnalas www.rojaussodai.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Lietuvius užgrius naujovių banga: kas pajus keičiamų mokesčių naudą, o kas – naštą (163)

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė laidoje „...

Tomas Janonis. Miestų eglės Lietuvoje per pigios: vaiko pinigus reikia skirti eglutėms (78)

Pinigų švaistymas, Kalėdų prasmės nurašymas, atsibodo tos miestų eglių lenktynės, gal jau...

Nausėda Briuselyje: toks drastiškas finansavimo Lietuvai nurėžimas yra nesavalaikis ir nesąžiningas (384)

Jei spalį vykusi pirmoji Europos vadovų taryba (EVT), galima sakyti, buvo lengvas apšilimas...

Lietuvos vežėjai išgirsti nebuvo: mūšis pralaimėtas, bet karas dar ne (53)

Premjerų ir verslo organizacijų laiškai, Lietuvos diplomatų argumentai dėl Mobilumo paketo...

Nuo 2020 m. keisis šauktinių amžius papildyta (226)

Seimas nusprendė sumažinti į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą šaukiamų karo...

Vakarienė vos per 15 minučių: lašiša su makaronais (3)

Sveiko maisto gamybos studijos „Good Food Studio“ įkūrėja Aistė Švetkauskė šiam vakarui...

Ekspertai žada permainas NT rinkoje: ar keisis būstų kainos? (7)

Jeigu pernai dažniausi žodžiai Vilniaus nekilnojamojo turto vystytojų lūpose buvo „kaip niekad...

Telšiuose stovi turbūt pati natūraliausia eglė visoje Lietuvoje: ji puošta vien tik kankorėžiais (2)

Kol didieji šalies miestai eina iš proto dėl Kalėdų simbolių originalumo, o maži miesteliai...

Mindaugas Lapinskas: Lietuvoje yra viskas per pigu

Kaip atrodo tipiška rinkodarinė pozicionavimo formulė? Mes būsime kompetentingi, žali, socialiai...

Jei manėte, kad persimonų galite valgyti, kiek telpa – klydote: dietistė įvardijo labai rimtą šios uogos trūkumą (58)

Sulaukę žiemos džiaugiamės ne tik mandarinais, bet ir persimonais. Sveikos mitybos specialistė,...