aA
Ir vėl obuolių krūvos pas mus namuose neduoda ramybės, kad pradės pūti ir nebus spėtos suvalgyti. Bet kai spintelėje dar stovi indeliai su obuolių uogiene, didelio kiekį obuolių belieka naikinti rudeniniais šiltais obuolių pyragais.
© Shutterstock nuotr.

Taip kiekvienais metais – kokį dar neragautą obuolių pyragą iškepti.. klausiat, kodėl negalima kepti to paties ar pačio mėgstamiausio. Atsakau: man NUO-BO-DU. Kai tik pripranti prie to pačio skonio (o tas atsiranda po kelių kartų valgymo), nebegali patirti džiaugsmo nuo pirmojo patiekalo kąsnio.

Gana, apie pirmus obuolių pyrago kartus, juk nieko stebuklingo neišrasi, tačiau ši pyrago versija pas mus virtuvėje buvo pirmąkart. Ir kaip ir daugelis prancūziškų šedevrų reikalauja dėmesio, atidumo ir švelnumo.

Ragaujant sakyčiau, gal kiek saldoka, todėl rekomenduoju naudoti kuo rūgštesnius obuolius.

Obuolių pyragui paruošti reikės (8 asmenims):

Tešlai:

1 puodelio miltų
1 kiaušinio trynio
1/2 a.š. druskos
1 a.š. cukraus pudros
2 v.š. šalto vandens
70 g sviesto

Miltus sumaišiau su cukraus pudra ir druska, įtarkavau sviestą ir rankomis jį įmaišiau į miltus, kol gavos smulkūs trupinukai.

Kiaušinio trynį sumaišiau su šaltu vandeniu ir pamažu minkant supyliau į miltų mišinį. Viską gerai išminkiau iki vientisos masės, susukau į kamuoliuką ir įdėjus į maistinę plėvelę, laikiau šaldytuve apie 30 minučių.

Pyrago įdarui:

6-7 vidutinio dydžio rūgščių obuolių
100 g cukraus
40 g sviesto
1 vanilės ankšties

Didelėje keptuvėje ištirpinau sviestą, supyliau cukrų ir maišiau tą masę apie 2 minutes, įdėjau vanilės ankštį. Tuomet sudėjau luptus ir į aštuntadalius supjaustytus obuolius, ant vidutinės ugnies kart nuo karto vartydama (lengvai maišydama) obuolius šildžiau apie 30 minučių. Nuo obuolių atsirado drėgmės ir sirupas ilgiau verdant vis tirštėjo.

Nukėlus nuo ugnies, vėsinau apie 15 minučių, išėmiau vanilės ankštį.

Pyrago paruošimas kepti. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių, tada iš tešlos iškočiokite blyną apie 26-28 cm skersmens.

Pasiruoškite kepimo indą apie 25 cm skersmens, į dugną sudėkite ratu obuolius (atsargiai, jie minkšti). Tuomet uždėkite tešlos blyną, kraštukus sudedant į kepimo indą, tešloje padarykite su šakute skylutes išeiti orui.

Kepiau 10 minučių 220 laipsnių kaitroje, tuomet sumažinus temperatūrą iki 190, kepiau 25 minutes ir vėsinau apie 10 minučių. Pasiruoškite lėkštę, kur tilps pyragas ir ja uždengus kepimo indą greitai apverskite aukštyn kojomis. Atsargiai atkelkite kepimo indą nuo lėkštes ir turėjote gauti štai tokį vaizdą. Prieš valgant užbarsčiau malto cinamono.

Prancūziškas obuolių tarte tatin pyragas
© Bubblekitchen
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ant branduolinio karo slenksčio: kodėl 2020-ieji gali tapti lemtingi (257)

Netikėtai kilus didelei tarptautinei krizei kurį laiką trunka apsižodžiavimai, raginimų sėsti...

Žydų gydytojas parodė dar nepažįstamą Aušvico pusę (51)

„ Aušvicas neturi pasikartoti – šis troškimas, atsiradęs tėvo širdyje, vokiečiams palikus...

Išskirtinį Europoje karaliavusios dinastijos atstovų veido bruožą nulėmė kraujomaiša: išnyko visa giminė (21)

Daugeliui karalių ir karalienių, priklausiusių Austrijos Habsburgų dinastijai, valdžiusiai...

Miestas, kadaise tituluotas prekybos sostine: prasiautęs pirmasis pasaulinis karas paliko tik apokaliptinius vaizdus (9)

Prieš pirmąjį pasaulinį karą Tauragė turėjo beveik trylika tūkstančių gyventojų,...

Atėjus šeimyniniams džiaugsmams, išėjo vyriški: viskas dėl to prakeikto sekso... (155)

Rašau, nes nebeturiu ko prarasti. Tegu perskaito kas tik nori, tegu tai būna šauksmas į tyrus, bet...

Derbis, kurio galėjo ir nebūti: LKL lyderių galvose kirba kitokie klausimai (4)

Kalbant juokais, Kauno „Žalgirio“ tritaškių pataikymo procentas nemeluoja. Žvelgiant į jį,...

Hobį darbu pavertęs panevėžietis: veikla prasidėjo todėl, kad valgyti norėjosi (23)

Panevėžio rajone gyvenantis menininkas Erikas Hincas jau trisdešimt metų užsiima keramika ir...

Kaip geriau nepakuoti dovanų, jei nenorite nuvilti

Kuklios dovanos, supakuotos į prašmatnias, daug žadančias pakuotes, sukuria apgaulingų...

„Maximos“ komercijos vadovė: slibinų manija dešimtimis kartų padidino prekių pardavimus (43)

Dėl prekybos centro „ Maxima LT “ vykdomų lojalumo programų, tokių, kaip „Kakė makė“...