Skanus, sotus, nebrangus ir sveikas patiekalas perlinių kruopų ir grybų mėgėjams.
© Valgykime sveikiau

Kad greičiau pagaminti, perlines kruopas galima mirkyti vandenyje per naktį arba bent keletą valandų. Tačiau ir su neišmirkytomis kruopomis kuo puikiausiai išverda, tik suprantama, užtrunka kiek ilgiau.

Naudojau rudus pievagrybius (tinka ir balti), nes palyginus su baltaisiais, jie turi kiek išraiškingesnį skonį ir tvirtesnę struktūrą (troškinant nesubliūkšta). Ir žinoma, būtinai įmečiau keletą saujų džiovintų baravykų. Jie savo aromato ir skonio savybėmis bet kurį paprasčiausią patiekalą pakylėja į aukštumas.

Pievagrybiai dažniausiai nėra laikomi „rimtais“ grybais, juk ne iš miško, o iš parduotuvės parnešti. Bet visgi maistinių medžiagų kiekiais pievagrybiai nenusileidžia natūraliai miškuose augantiems giminaičiams ir netgi lenkia kai kurias daržoves. Juose yra baltymų, B grupės vitaminų, mineralų, fermentų, ląstelienos, nemažas kiekis antioksidantų, ypač seleno.

PERLINĖS KRUOPOS SU GRYBAIS

4-5 porcijos

2 stiklinės perlinių kruopų
keli šaukštai alyvuogių aliejaus
1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
2 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
2 geros saujos džiovintų baravykų
400 g pievagrybių
3 stiklinės daržovių sultinio
gabaliukas kietojo sūrio (parmezanas, Džiugas ir pan.)
pundelis petražolių
druska ir pipirai
muskato riešutas patarkavimui (nebūtinai)

Gaminimas:

1. Perlines kruopas galima išmirkyti vandenyje 2-3 valandas arba per naktį. Galima gaminti ir su sausomis kruopomis – troškinsis kiek ilgiau. Išmirkusias kruopas perplauname ir nusausiname.

2. Baravykus užpilame 2-3 stiklinėmis šilto vandens ir leidžiame išbrinkti. Tada baravykus nusunkiame ir susmulkiname, o likusią sunką pasiliekame (išskyrus ant dugno nusėdusias nuosėdas).

3. Pievagrybius, priklausomai nuo jų dydžio, supjaustome į dvi ar daugiau dalių.

4. Puode, geriausiai storu dugnu, įkaitiname aliejų ir sudedame svogūną. Pakepus keletą minučių suberiame česnaką.

5. Po kokios minutės įdedame pievagrybius ir baravykus. Kepame, kol grybai lengvai apkepa.

6. Suberiame perlines kruopas, pasūdome ir užberiame šviežiai maltų pipirų. Gerai išmaišome ir pakepame keletą minučių.

7. Įpilame nuo baravykų mirkymo likusį vandenį ir gerai išmaišome. Tada supilame daržovių sultinį ir troškiname ant mažos ugnies, kol suminkštės perlinės kruopos. Jei reikia, papildomai įpilame sultinio arba vandens.

8. Dedame į lėkštes, užtarkuojame sūrio, jei naudosime – šiek tiek muskato, ir užberiame smulkintų petražolių.

9. Skanaus!

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Savaitės pradžioje Lietuvos orus lems ciklonas (5)

Pirmadienio dieną Lietuva pateks į šilčiausiąją šio ciklono dalį. Aukščiausia temperatūra...

Laikantis Viduržemio jūros regiono dietos pagerėja sveikata: egzotiška mityba lengvai suderinama su lietuviška (69)

Jeigu norite valgyti kaip tikras Viduržemio jūros regiono gyventojas, pasirodo, visai nereikia...

Parduotuvės vadovas apie krentančius pardavimus: kažkas jaučiasi, bet nežinau tik kas (361)

Tiek Lietuvoje, tiek Europoje kalbama, kad šiuo metu yra ekonominis pakilimas.

Kraupios pliušiniais žaislais nuklotos vaikų kapinės: ten patekus norisi sukalbėti visas maldas, kurias moki (15)

Ilgas žvyrkelis. Šalia jo – sena, medinė, išvirtusi tvora. Aplink matosi kelios trobelės,...

Šio diktatoriaus tironija sunkiai protu suvokiama: po masinės egzekucijos prancūzams trūko kantrybė prabangiose vilose – kraupūs radiniai (106)

Centrinė Afrikos Respublika ( CAR ), nepaisant neapsakomai gausių gamtinių išteklių, išlieka...

Kremliaus logika: baugina JAV bombonešiais Lietuvoje, bet pasienyje griaudi rusų bombos (1063)

Kodėl NATO sąmoningai kursto įtampą pasienyje su Rusija ? Kodėl Lietuvoje JAV ir...

Į legionieriaus vėlyvą atsisveikinimą smagiai reagavo ir Juškevičius, ir buvęs strategas (1)

Dar birželio antroje pusėje Žanis Peineris raitė parašą ant sutarties su Stambulo...

Baigėsi festivalis „Karklė“: didžiausi gerbėjai jau laukia kitų metų Papildytos nuotraukų galerijos (46)

Tris dienas trukusiame festivalyje „ Karklė Live Music Beatch 2018“ nuskambėjo paskutinis šių...

Nakvynės vietos įsiminė ilgam: vienoje – įdėmus savininko žvilgsnis, kitoje – dušas kambaryje (3)

Pasiskaičiusi istorijų apie prastus ir keistus viešbučius, nutariau parašyti ir savo...

Justino Jankevičiaus nebelieka „Kitokiuose pasikalbėjimuose“: šiandien mes sukame skirtingais keliais (42)

„Kitokių pasikalbėjimų“ kūrėjas Mantas Bertulis socialiniame tinkle „Facebook“...