aA
"Savaitės" receptai - Jūsų vasaros stalui.
© Corbis/Scanpix

Troškinti įdaryti patisonai

2 jauni patisonai, 100 g maltos mėsos, 1 šaukštelis mėsos prieskonių, 2 vidutinio dydžio morkos, 3 svogūnai, krapų, 2 kietai virti kiaušiniai, 100 g fermentinio sūrio, 2 šaukštai pomidorų padažo, 3 šaukštai grietinės, 2 šaukštai sviesto.

Patisonus nuplaukite, nupjaukite jų viršų ir išgremžkite vidų. Išgremžtą minkštimą supjaustykite gabaliukais. Mėsą paskaninkite prieskoniais, morkas stambiai sutarkuokite, o kiaušinius, svogūnus ir krapus supjaustykite kuo smulkiau. Sūrį sutarkuokite.

Į patisonų vidų sluoksniais dėkite mėsos, morkų, svogūnų ir kiaušinių. Ant viršaus užberkite tarkuoto fermentinio sūrio ir krapų. Įdarytus patisonus sudėkite į troškintuvą, užpilkite vandeniu, įdėkite sviesto, grietinės, pomidorų padažo, įberkite druskos. Uždenkite ir troškinkite ant nedidelės ugnies apie 20–25 min. Labai tinka su šviežiais pomidorais.

Vištiena įdaryti patisonai

3–4 jauni patisonai, 400 g maltos vištienos, 1 kiaušinis, 6 šaukštai grietinėlės, 3 šaukštai džiūvėsėlių, vištienos prieskonių, aliejaus.

Patisonus nuplaukite, nupjaukite jų viršų ir išgremžkite vidų. Patisonus apvirkite sūdytame vandenyje. Vištieną sumaišykite su kiaušiniu, grietinėle, džiūvėsėliais ir vištienos prieskoniais.

Į patisonus prikimškite šios masės, uždėkite viršūnėles, patepkite aliejumi ir kepkite 220 °C temperatūros orkaitėje apie 50 min. Iškepusius patisonus patiekite salotų lapais išklotoje lėkštėje, papuoštus pomidorų griežinėliais ir petražolėmis.

Ryžiais ir grybais įdarytas patisonas

Įdarui: 1 stiklinė virtų ryžių, 50 g keptų grybų, 1 pomidoras, 1 šaukštas majonezo, juodųjų pipirų.

Patisoną nuplaukite, nupjaukite jo viršų ir išgremžkite vidų. Patisoną ir nupjautą viršūnėlę apvirkite sūdytame vandenyje. Ryžius, grybus, smulkiai supjaustytą pomidorą paskaninkite pipirais, užpilkite majonezu ir išmaišykite.

Į patisoną prikimškite šio įdaro, uždėkite viršūnėlę, dėkite į kepti skirtą indą, įpilkite šiek tiek vandens ir kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje apie 10 min. Prieš patiekdami papuoškite pomidorų griežinėliais ir žalumynais.

ŽIEMAI

Marinuoti patisonai

Marinatui: 3 l vandens, 1,5 stiklinės 9 proc. acto, 3 šaukštai druskos, 3 šaukštai cukraus, 10–12 kvapiųjų pipirų, 4–5 gvazdikėliai, 3–4 česnako skiltelės, šakelė peletrūno.

Marinuoti labiausiai tinka jauni 4–7 cm skersmens patisonai. Patisonus nuplaukite ir plikykite verdančiame vandenyje 1–2 min. Paskui iš karto atvėsinkite šaltame vandenyje ir nusausinkite. Tuomet sudėkite į stiklainius, užpilkite išvirtu ir atvėsintu marinatu, uždenkite dangteliais ir kaitinkite 85–90 oC temperatūroje.

3 l talpos stiklainius – 15 min., 1 l – 10 min., 0,5 l – 8 min. Iškaitinę stiklainius pasistenkite kuo greičiau atvėsinti, katile karštą vandenį palaipsniui keisdami šaltu. Kuo greičiau patisonai atvės, tuo bus traškesni.

Daržovių mišinys su patisonais

3 kg jaunų patisonų, 0,5 kg morkų, 1 kg paprikų, 0,5 kg mažų svogūnėlių, 0,5 kg šparaginių pupelių, 1,5 kg pomidorų.

Marinatui: 3 l vandens, 1,5 stiklinės 9 proc. acto, 4 šaukštai druskos, 3 šaukštai cukraus, 12 kvapiųjų pipirų, 2 šaukštai garstyčių sėklų, 6 laurų lapeliai, 4 česnako skiltelės, nedidelis gabalėlis krieno šaknies, šakelė peletrūno.

Jaunus 3–4 cm skersmens patisonus marinuokite nepjaustytus. Nuskustas morkas supjaustykite 0,5 cm storio griežinėliais. Paprikas perpjaukite išilgai, išimkite sėklas ir supjaustykite 2 x 2 cm kvadratėliais.

Svogūnėlius nulupkite. Šparagines pupeles supjaustykite maždaug 3 cm gabaliukais. Paruoštas daržoves plikykite sūdytame verdančiame vandenyje apie 5 min. Pomidorus nuplikykite, nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis.

Į iškaitintus stiklainius sluoksniuodami sudėkite paruoštas daržoves. Iš vandens, kuriame buvo plikomos daržovės, paruoškite marinatą. Karštu marinatu užpilkite daržoves ir kaitinkite 90 °C temperatūros vandenyje. 3 l talpos stiklainius – 25 min., 1 l – 15 min. Sandariai uždarykite, stiklainius apverskite ir atvėsinkite.

Marinuoti patisonai su morkomis ir pomidorais

3 kg patisonų, 1 kg pomidorų, 0,5 kg morkų, 1 česnako galvutė, krapų.
Marinatui: 1 l vandens, 2 šaukštai cukraus, 1,5 šaukšto druskos, 100 ml obuolių acto.

Patisonus supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, morkas ir pomidorus – griežinėliais. Patisonus 5 min. plikykite verdančiame vandenyje, morkas apvirkite. Taip paruoštas daržoves sumaišykite, pridėkite česnako skiltelių, krapų šakelių ir sudėkite į paruoštus stiklainius. Išvirkite marinatą, atvėsinkite ir užpilkite ant daržovių. Stiklainius kaitinkite 90 °C temperatūros vandenyje 25 min. Sandariai uždarykite.

Pasterizuoti rauginti patisonai

Sūrymui: 1 l vandens, 50 g druskos.

Prieskonių deriniai (pagal skonį):

1. Juodųjų serbentų, vyšnių, krienų ir gelsvių lapų.
2. Juodųjų serbentų, vyšnių ir krienų lapų, krapų, česnakų.
3. Krapų, česnakų, krienų šaknų ir lapų.

4–7 cm skersmens patisonus dėkite į indą sluoksniuodami su pasirinktais prieskoniais. Viršuje turi būti prieskonių sluoksnis. Užpilkite sūrymu, paslėkite ir rauginkite 3–4 dienas. Tada patisonus perdėkite į stiklainius sluoksniuodami su šviežiais prieskoniais. Sūrymą pavirinkite 2–3 min. ir karštą užpilkite ant patisonų. Taip kartokite 3 kartus, paskui stiklainius sandariai uždarykite.

Marinuoti patisonai su želatina

1 kg patisonų, 0,5 kg pomidorų, 300 g svogūnų, 2 saujos petražolių lapelių, 1 sauja gelsvių lapų.

Marinatui: 1 l vandens, 2 šaukštai druskos, 2 šaukštai cukraus, 3 arb. šaukšteliai citrinų rūgšties, laurų lapų, pipirų, 3 šaukštai želatinos.

Patisonus, pomidorus ir svogūnus supjaustykite griežinėliais, žalumynus susmulkinkite.

Daržoves sluoksniais sudėkite į stiklainius. Išvirkite marinatą. Išbrinkintą ir ištirpintą želatiną supilkite į atvėsusį marinatą. Šiuo marinatu užpilkite daržoves, stiklainius uždenkite dangteliais ir kaitinkite 20 min. Sandariai uždarykite.

Patisonų užkandėlė su aliejumi

1,5 kg patisonų, 100 g svogūnų, 100 g morkų, 20 g petražolių šaknų, 400 g pomidorų tyrės, 3–4 česnako skiltelės, 1 šaukštas maltų paprikų, 2–3 šaukštai susmulkintų petražolių lapelių arba krapų, druskos, cukraus, maltų karčiųjų pipirų, 250–300 g aliejaus.

Nuplautus jaunus patisonus supjaustykite 3 cm kubeliais ir apkepkite su aliejumi. Svogūnus supjaustykite šiaudeliais, morkas stambiai sutarkuokite ir atskirai pakepkite su aliejumi, kol suminkštės.

Daržoves sudėkite į puodą, supilkite pomidorų tyrę, suberkite smulkiai supjaustytus žalumynus, smulkiai sukapotus česnakus, paprikas, įberkite cukraus, pipirų, druskos, gerai išmaišykite ir troškinkite apie 3 min. Tuomet karštą masę sukrėskite į paruoštus stiklainius, o paviršių apipilkite 1 min. pavirintu karštu aliejumi. Stiklainius uždenkite dangteliais ir kaitinkite 90 °C temperatūros vandenyje 1,5 val.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Po šeštą parą alinančio košmaro Alytuje – naujausios žinios: kai kur tarša viršyta 10 kartų (20)

„Tie momentiniai dalykai tikrai kelia nerimą. Dėl Miklusėnų man labai neramu, darome viską, ką...

Įpyko dėl mokesčio perkant už mažiau nei 20 eurų: Lietuvos įstatymai leidžia tokį taikyti (70)

Užsakymo paruošimo mokestis , – štai su tokiu dar iki šiol nematytu mokesčiu apsipirkusi el....

Kėdainietė tikina nuo vilko apsigynusi lenta: žiūrėjau jam tiesiai į akis (2)

Kėdainių rajono gyventojai jau kuri laiką negali ramiai gyventi dėl vis labiau įžūlėjančių...

Dezertyravęs KASP kapitonas išsigando, kad pakenks Lietuvai, bet – ir vėl dezertyravo (58)

Dėl dezertyravimo ir savavališko pasišalinimo iš tarnybos baudžiamojon atsakomybėn patrauktas...

Prabilo ir Kauno „Žalgirio“ ultros: tai garbės mums nedaro (27)

Sekmadienį po LKL lyderių kovos ne ką mažiau dėmesio, nei pačios rungtynės ir įvykiai ant...

Paskutinės valandos: ar Sabonis liks Indianoje bei kodėl „Pacers“ ir lietuvio derybos įstrigo? laida „Iš viršaus“

Kodėl pirmadienio vakaras gali tapti lemtingu Domantui Saboniui ir Indianos „Pacers“ klubui?...

Gauta Seimo teisininkų išvada: ar galima balsuoti dėl Pranckiečio pateikiame pilną išvados tekstą  (295)

Seimo valdybos atstovų paprašyta Teisės departamento išvada dėl pakartotinio balsavimo dėl Seimo...

Ši prancūzė – tikra mūsų laikų stiliaus ikona, iš kurios yra, ko pasimokyti (5)

Nuo 2010 m. savo mados tinklaraštį „Over the Rainbow“ rašanti prancūzų ir britų kilmės...

Kardiologas kreipiasi į sergančius širdies ir kraujagyslių ligomis: turite laikytis 10 pagrindinių taisyklių (11)

Širdies ir kraujagyslių ligos išlieka labiausiai paplitusios, pažeidžiančios vis jaunesnio...

Įsimintiniausia IX forto istorija: kraupaus likimo išsigandę kaliniai pabėgo išgręžę 314 skylučių (3)

Sakoma, kad požeminis Kaunas – paslaptingas miesto pasaulis. Legendos kalba, kad šiuose...