Žuvies vyniotinis

Imame Nototenijos žuvį 2 kg. su kaulais bet be galvos (gali būti ir jūros lydeka). Jeigu šaldyta - atšildome. Apibarstome druska, apvoliojame miltuose. Kepame nepjaustytais gabalais.

Iškepus nuimame nuo kaulų ir malame per mėsmalę dar karštą. Malimo metu dedame penkis kietai virtus kiaušinius, pakelį sviesto. Viską sumalus į gautą košę sudedame smulkiai supjaustytą ir svieste pakeptą svogūno galvą.

Įdedame šviežiai maltų pipirų, jeigu trūksta - pridedame druskos. Viską gerai išmaišome. Gautą masę suvyniojame kaip dešrą į maisto plėvelę, kraštus surišame. Padedame ant pjaustymo lentelės, o iš kitos pusės - kitą lentelę, ant kurios uždedamas svoris paslėgimui. Padedame į vėsią patalpą sustingimui. Patiekalą bus galima valgyti po penkių valandų.

Skanaus - labai tinka majonezo-krienų padažas.

Audronė

***************

Riešutinis vištienos vyniotinis

Produktai:

1 kg vištienos filė,
0,5 litro lazdyno riešutų,
saujelės džiovintų spanguolių,
kelių šakelių petražolių,
kelių šakelių krapų,
česnako galvos,
30 g majonezo
30 g aliejaus (alyvuogių, moliūgų),
2 šaukštų sojų padažo,
1 šaukštelio Dansukker "Farino",
2 šaukštų citrinos sulčių,
žiupsnio penkių rūšių pipirų,
žiupsnio maltų lauro lapelių,
Provanso prieskonių,
šaukšto druskos.

Kaip gaminti:

1.Riešutus išgliaudyti ir susmulkinti smulkintuvu. Aš kartu susmulkinau ir česnako galvą.
Sunku tai padaryti, bet namuose džiovintos spanguolės labiausiai tiktų šiam receptui. Parduotuvėje pirktas spanguoles "neutralizavau" pamirkiusi brendyje, nes man jos pasirodė per saldžios.

2.Iš aliejaus, majonezo, citrinos sulčių, Farino, sojų padažo, visų prieskonių, druskos, smulkinto česnako ir riešutų, taipogi smulkintų žalymynų pagaminti padažą.

3.Juo ištrinti kepimo popierių ir kloti didžiausią vištienos gabalą. Jį irgi ištrinti tyrele. Mėsos gabaliukus sumaišyti su padažu ir iškloti ant filė.
Užbarstyti spanguolių ir suvynioti vyniotinį. Aš vyniojau į kepimo popierių.
Palaikyti apie 3 val. kad pasimarinuotų ir kepti apie 1 val. orkaitėje. Kad nesviltų, į skardą įpyliau vandens. Juo vis laisčiau kepinį.
Paslėgti.

Vytintas, džiovintas naminis skilandukas

Vaikystėje per Velykas visuomet prapjaudavome pirmąjį skilandį. Išmokau juos gaminti ir pati.

Produktai:

2,5 kiaulienos,
65 druskos,
nubraukto šaukštelio cukraus,
po kelis žiupsnius juodųjų ir kvapiųjų pipirų,
žiupsnio muskato,
šaukšto brendžio,
galvos česnako,
kiaulės pūslės.

Kaip gaminti:

1.Kiaulės pūslę nuplauti, išversti, su kempinėle ir druska atsargai išplauti vidinę pusę. Aš per naktį, norėdama panaikinti kvapą, ją dar laikiau šaldytuve, ištrintą druska, pipirais ir česnakais. Prieš gaminant vėl gerai išplauti, nuvalyti ir atversti vėl atgal.

2.Skilandžio gamyba - šventas reikalas. Viskas turi būti švaru ir nedrėgna. Mėsos plauti negalima. Ją supjaustyti kubeliais. Mano mėsytė buvo kiek perdaug riebi.

3.Paruošti druskos, cukraus, brendžio, prieskonių, česnakų mišinį ir įmaišyti į mėsą neminkant. Kelias valandas palaikyti uždengtą mėsytę vėsiai, kad "susigyventų".

4.Mėsą į pūslę kišti dešrų kimšimo tūbele. Reikia elgtis labai atsargai - nuolat išleisti iš pūslės orą, pūslę vis masažuoti, kimšti taip, kad nebūtų oro tarpų, nes surūdys. Standžiai prikimštą užrišti.

5.Kelias dienas palaikyti šaltai, vis pavartyti. Po to pagaminti 2 medines lenteles, jomis skilanduką suspausti ir pakabinti. Aš lenteles surišau guma - buvo patogu perstumti į kitą vietą, paveržti.

6.Savo gaminį 2 mėnesius vytinau vėsioje kaimo troboje, po to atsivežiau į miestą, nuėmiau lenteles ir džiovinau įdėtą į medinį krepšelį kambario temperatūroje. Rūkinimo mano tėvai atsisakė dar mūsų vaikystėje vardan sveikatos.

Skilandukus geriausia gaminti vėlų rudenį arba ankstyvą pavasarį.

Burokėlių salotos su putpelių kiaušiniais, riešutais ir džiovintais vaisiais

Produktai:

2 virtų burokų,
8 virtų putpelių kiaušinių,
100 g. džiovintų slyvų,
50 g. džiovintų spanguolių,
50 g. graikinių riešutų,
2 šauktų aliejaus,
2 šaukštų citrinos sulčių,
šaukšto garstyčių,
žiupsnelio juodųjų pipirų,
žiupsnelio gvazdikėlių,
pusės šaukštelio druskos,
1 raudono svogūno.

Kaip gaminti:

Virtą buroką apipjauti aplinkui ir ta juosta apjuosti tą vietą kur bus mišrainė. Kitus burokus sutarkuoti ar smulkiai supjaustyti.

Į smulkintus burokus suberti spanguoles, įpjaustyti svogūną, suberti gvazdikėlius, pipirus, druską, užlieti užpilu, pagamintu iš aliejaus, citrinos sulčių ir garstyčių, bei sumaišyti.

Pusę slyvų susmulkinti ir suberti ant lėkštės vidurio pasklaidant. Tarp jų sudėlioti perpjautus keturis virtus putpėlių kiaušinius ir užpilti burokine mase.

Viršų apiberti graikiškais riešutais, aplinkui apdėlioti slyvomis ir kiaušinukais.

Daržovių - kiaušinių mišrainė Velykoms

Produktai:

5 virtų bulvių,
4 pomidorų,
10 ridikėlių,
1 agurko,
2 raudonų svogūnų,
kelių svogūnų laiškų,
žiupsnelio juodųjų pipirų,
šaukštelio druskos,
5 virtų kiaušinių,
žalių krapų,
150 g.majonezo.

Kaip gaminti:

1.Trynius iš virtų kiaušinių ir sumaišyti su majonezu, bei smulkintais žaliais krapais - bus paruoštas užpilas.

2.Bulves, likusias daržoves ir kiaušinių baltymus susmulkinti. Įberti druskos, pipirų, paruošto padažo, išmaišyti ir papuošti.

Aistringosios varlytės

Produktai:

Pusantro litro lengvai paraugintų kopūstų,
12 bulvių,
0,5 kg kiaulienos faršo,
0,5 kg kiaulienos faršo,
2 šaukštų džiūvėsių,
šaukšto krakmolo,
alyvuogių arba moliūgų aliejaus,
kelių svogūnų [raudonųjų ir baltųjų],
Santa Marios“ penkių rūšių pipirų,
baltųjų pipirų,
aitriosios paprikos mažos ankšties,
žaliųjų alyvuogių,
lauro lapų,
mairūno,
baziliko,
raudonėlio,
petražolių,
druskos,
žalių daržovių papuošti.

Kaip gaminti:

1.Išvirtus sultinyje kopūstus patroškinti aliejuje su jau apkepintais svogūnais bei truputėliu aitriosios paprikos. Betroškinant dar pagardinti lauro lapeliais, baltaisiais pipirais, mairūnu, baziliku.

2.Bulvėse padaryti išpjovą "varlės" burnai.

3.Į mėsą įberti šaukštelį druskos, po trupučiuką penkių rūšių „Santa Marios“ pipirų, lauro lapelių, mairūno, baziliko, raudonėlio, įpjaustyti šiek tiek aitriosios paprikos, įmušti kiaušinį, suberti džiūvėsius, krakmolą. Išmaišyti ir gautą masę sukimšti į bulvių išpjovas.

4.Įdarytas bulves aptepti pasūdytu alyvuogių ar moliūgų aliejumi, apiberti petražolėmis. Kepti apie 45 min.

5.Iš kopūstų suformuoti "širdis', jas pašlakstyti citrina. Ant viršaus dėti įsimylėjusias "varles' su akimis iš alyvuogių, bei pipiriniais vyzdžiais. Papuošti pagal savo skonį.

Vietoj troškintų kopūstų galima gaminti kitokių daržovių troškinį.

Vištienos kepenėlių tortas

Produktai:

400 g vištų kepenėlių,
600 g bulvių,
300 g cukinijos,
300 g šaldytų šparaginių pupelių
300 g šviežių ar konservuotų pomidorų,
kelių svogūnų,
150 g smulkinto sūrio "Džiugas",
trupučiuko aitriosios paprikos,
žalių bazilikų,
žalių krapų,
žalių petražolių,
70 g sviesto,
šaukšto grietinės,
1 kiaušinio,
žiupsnio džiuvėsių,
druskos,
prieskonių kepenų virimui: lauro lapelių, juodųjų pipirų, rozmarinų.

Kaip gaminti:

1.Kepenis išvirti su druska, rozmarinais, lauro lapeliais ir juodaisiais pipirais.

2.Torto formą ištrinti šaltu sviestu ir pabarstyti džiūvėsiais.

3.Stambiai tarkuotas bulves sumaišyti su smulkintomis petražolėmis, krapais, šaukšteliu druskos, kiaušinio baltymu ir suversti į formą.

4.Užkloti sluoksnį smulkintų, sūriame vandenyje virtų šparaginių pupelių, sumaišytų su stambiai sutarkuota ir nusunkta cukinija bei išplaktu kiaušinio tryniu. Užberti prieskoninių žolių.

5.Svogūnus apkepti svieste, suversti smulkintas kepenis, grietinę, kiek patroškinti ir kloti ant torto. Jei reikia, užberti tų pačių prieskonių, su kuriais kepenys virtos.

6.Užkloti tortą pjaustytais pomidorais, sumaišytais su smulkinta aitriąja paprika, baziliku ir žiupsniu druskos. Su konservuotais pomidorais man netgi skaniau.

7.Kepti orkaitėje 40 - 60 min., priklauso nuo torto dydžio ir storio.
Torto formą uždengiau folija. Kepimo pabaigoje ją nuimti ir tortą apiberti lydytu sūriu.

8.Papuošti.

Kiaušinių mišrainė su žalumynais

Produktai:

8 virtų kiaušinių,
150 g. fermentinio sūrio,
150 g. majonezo,
150 g. šaldytų žirnelių,
gabaliuko saliero stiebo,
žalių bazilikų,
kelių svogūnų laiškų,
žiupsnio druskos,
žiupsnio juodųjų pipirų.

Kaip gaminti:

1.Šaldytus žirnelius ir ataušinti.

2.Susmulkinti virtus kiaušinius, bazilikus ir svogūnus, sutarkuoti sūrį.

3.Sudėti druską, pipirus, majonezą ir išmaišyti. Tinka ir žirneliai.

Vištienos - voveraičių šventinis troškinys

Produktai:

1 kg bulvių,
0,5 kg vištienos filė,
0,5 litro konservuotų voveraičių,
150 g sviesto,
100 g grietinės
pusės nedidelės cukinijos
kelių saliero stiebų,
2 didelių svogūnų,
žalių krapų,
"Chicken & Steak" malūnelio,
2 šaukštelių druskos,
bazilikų,
rozmarinų,
baltųjų pipirų
maltų lauro lapų,
2 kubelių vištienos ar grybų sultinio.

Kaip gaminti:

1.Troškiniui naudoju tradiciškai konservuotas voveraites - su druska, pipirais, lapeliais, truputėliu acto, bei kmynais.

2.Vištieną susmulkinti, pabarstyti prieskoniais iš malūnėlio ir apkepinti svieste kartu su svogūnais. Kai vištiena jau būna apkepusi, į keptuvę laikas suversti nuplautas voveraites ir trumpai patroškinti kartu.

3.Susmulkintą kubeliais cukiniją bei susmulkintus saliero stiebus irgi apkepinti svieste. Vištienos - voveraičių masę sumaišyti su cukinijos - salierų mase, dar įberti baltųjų pipirų, maltų lauro lapų, po žiupsnelį rozmarino ir baziliko, suversti į stiklinį kepimo indą.

4.Bulves aptrinti mišiniu, pagamintu iš šaukštelio druskos ir žalių krapų, kiekvienai padaryti po 6 - 7 įpjovas ir sudėti ant masės viršaus.

5.Vištienos ar grybų sultinį ištirpinti stiklinėje karšto vandens, sumaišyti su netiršta grietine ir supilti į indą. Ant viršaus užbarstyti smulkintais krapais.

6. Kepti orkaitėje apie valandą uždengtame inde. Išjungus dujinę, galima dar kepinį joje palaikyti, tuomet apskrunda bulvės.

Tarkuotų bulvių vyniotinis su triušiena

Produktai:

2 kg. bulvių,
1 stiklinės pieno,
1 kiaušinio,
3 šaukštų miltų,
4 virtų triušio kulšelių,
1 morkos,
1 saliero stiebo,
1 svogūno,
4 raudonų svogūnų,
žiupsnio laiškinių česnakų,
žiupsnio juodųjų pipirų,
žiupsnio lauro lapelių,
žiupsnio džiovintų petražolių,
žiupsnio rozmarinų,
žiupsnio bazilikų,
pusės citrinos,
druskos pagal skonį,
100 g. grietinės,
100 g. sviesto,
100 g. taukų.

Kaip gaminti:

Triušieną, išmirkytą vandenyje su druska ir citrinos sultimis, išvirti su pipirais, lauro lapeliais ir druska.

Bulves sutarkuoti su 1 baltu svogūnu ir dalinai nusunkti. Užvirti pieną ir supilti į masę, išmaišyti. Įplakti kiaušinį, įberti šaukštelį druskos, miltų ir vėl permaišius supilti į būtinai šaltą skardą, išteptą šaltais kiaulienos taukais. Dėti kepti į įkaitintą orkaitę.

Kepti apie 20 min, kol tik "susiims", bet dar bus nepilnai iškepęs plokštainis.

Taukuose, kitokiuose riebaluose, apkepti raudonus svogūnus, po to suberti tarkuotas morkas, smulkiai pjaustytą salierą ir dar kiek pakepinti. Tuomet sudėti smulkintą triušieną, įdėti lauro lapelių, įmalti ketverių pipirų (ketverių pipirų malūnėlis), įberti smulkintų bazilikų, rozmarinų, laiškinių česnakų (džiovinti laiškiniai) ir vis pamaišant, troškinti apie 10 min.

Išimti plokštainį ir patikrinti, ar gerai atsiskiria nuo skardos. Jei ne, tą padaryti peiliu, padėjus skardą ant drėgno skuduro.

Tuomet ant plokštainio kloti troškinį ir vynioti į ruloną, stengtis, kuo standžiau. Kepti apie 15 - 20 min, kol apskrus.

Formuoti triušį.

Užpilti sviesto - grietinės padažu su šviežiomis petražolėmis.

Papuošti saliero lapais.

Keptų vištų sparnelių skruzdėlynas

Produktai:

2,5 kg. vištos sparnelių,
1 pakuotės Kotanyi paukštienos marinato,
150 g aliejaus,
3 šauktų citrinos sulčių,
3 šaukštų obuolių ar vyno acto,
1 pakuotės paukštienos ant grotelių prieskonių,
1 kiaušinio,
70 g. sezamo sėklų,
150 g. džiuvėsėlių,
aliejaus kepimui.

Gaminimas

1 Aliejų, actą, citrinos sultis ir paukštienos marinato prieskonius išmaišyti ir gauta mase ištrinti vištienos gabaliukus. Palikti marinuotis per naktį.

2. Prieš kepimą suberti paukštienos ant grotelių prieskonius, įmušti kiaušinį ir gerai išmaišyti.

3. Skardą aptepti aliejumi gausiai, apvolioti sezamų - džiuvėsių mišiniu kiekvieną sparnelį ir dėti į skardą.

Kepti 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 45 min.

Užraugta sula

Produktai:

3 l. beržų sulos,
saujos džiovintų obuolių ar kriaušių,
juodųjų serbentų šakelių,
kelių citrinos riekelių,
juodos duonos riekelės,
2 šaukštų cukraus.

Kaip gaminti:

1. Duoną pašlakstyti sula, apiberti cukrumi ir pakepinti trumpai mikrobangėje - kol cukrus karamelizuosis, o duona apdžius.

2 Ją surišti į merliuką ir įdėti į sulą.

3. Sudėti kitus produktus ir laikyti vėsiai pridengus audeklu. Galima gerti jau po 12 dienų, bet skaniausia - kai parūgsta.

Vaisinis maskarponės tortas "Linksmasis pavasaris"

Produktai:

500 g. riebios grietinėlės,
500 g. maskarponės sūrio,
250 g. trintos varškės "President",
mažos dėžutės konservuotų persikų,
2 kiaušinių,
pusantro šaukšto miltų,
šaukštelio krakmolo,
6 šaukštų cukraus pudros,
3 šaukštų vanilinio cukraus,
90 g Dansukker želė - cukraus "Multi",
citrinos,
10 g. sviesto,
7 šaukštų želatinos.

Kaip gaminti:

1.Kiaušinius iki purumo išplakti su 2 šaukštais cukraus pudros, miltais, krakmolu.

2.Skardą ištepti sviestu, supilti į torto formą tešlą ir kepti 10 min.

3.Maskarponę sumaišyti su trinta varške.

4.Grietinėlę suplakti su vaniliniu cukrumi, likusia cukraus pudra, įšspausti pagal skonį citrinos ir sumaišyti su sūrio mase.

5.Supilti trintus persikus, išmaišyti.

6.Įmaišyti želatiną, paruoštą pagal instrukciją ir atvėsusią įmaišyti į torto masę.

7.Supilti ant biskvito ir palaukti kol atšals.

8.Kadangi aš puošiau tortą kiviais, tai jo viršų užpyliau plonu sluoksniu kiviams atsparios želės, pagamintos iš 100 abrikosų kompoto ir 90 g. želė - cukraus ,,Multi''

9.Po to puošti pagal savo fantaziją.

Įdaryti kiaušiniai

Produktai:

4 virtų kiaušinių,
50 g.lydyto sūrio,
50 g.karštai rūkyto kumpio,
1 skiltelės česnako,
2 šaukštų majonezo,
žiupsnelio baltųjų pipirų,
žiupsnelio druskos.

Kaip gaminti:

1.Kiaušinius perpjauti, išimti, .

2.Juos sumaišyti su supjaustytu kumpiu bei sūriu.

3.Masę paskaninti pipirais, česnaku, įberti druskos, išmaišyti su majonezu, bei sudėti į baltymus, papuošti.

Žarijose kepti lynai

Produktai:

2 lynų,
500 g. druskos nutrynimui,
1 pakuotės citrininių žuvies prieskonių,
1 šaukšto Provanso prieskonių,
1 žiupsnio aitriosios paprikos miltelių,
1 šaukšto česnako miltelių,
50 g. aliejaus,
1 šaukšto druskos į žuvį,
2 šaukštų obuolių acto,
3 šaukštų Provanso majonezo,
1 šaukšto Dansukker auksaspalvio sirupo.

Kaip gaminti:

1. Atšildyti šaldytus lynus.

2. Juos nutrinti su dideliu kiekiu druskos, nes jie nesiskuta. Išimti vidurius, galvas palikti.

3. Išmirkyti.

4. Iš aliejaus, auksaspalvio cukraus sirupo, acto, šaukšto ar pusantro druskos, citrininių žuvies prieskonių, Provanso prieskonių, aitriosios paprikos, česnako miltelių, dedant nurodytus kiekius, sumaišyti tyrelę. Ja ištrinti žuvis ir uždengtame inde vėsiai laikyti per naktį.

5. Prieš kepant nuo žuvų viršaus nuvalyti prieskonius, nes jie gali duoti svilimą. Reikia taikyti kad dauguma prieskonių patektų į vidų.

6. Mums žuvytės pasirodė per sausos, tad mes jas dar ištrynėme prieš pat kepimą Provanso majonezu.

7. Suvynioti į foliją.

8. Užkasti žarijose ir kepti apie 45 min.

9. Vieną žuvį, tyrinėdami ar iškepusi pradūrėme mediniu pagaliuku. Ir tai buvo labai geras sprendimas. Nepradurta žuvis gavosi aromatinga ir šlapia. O pradurtoji, kadangi dar ją kiek palaikėme ant žarijų, gavosi lyg rūkyta - labai aromatinga, bet sausesnė, mat specialiai iš jos išleidome dalį skysčio. Taigi, kepimo pabaigoje galima eksperimentuoti.

Pavasariu dvelkiančios keptos žuvytės

Produktai:

1 kg. stintų,
1 citrinos,
žalių krapų (kelių šakelių),
stiklinės miltų,
aliejaus kepimui,
1 šaukšto druskos.

Kaip gaminti:

Žuvis , nuplauti. Išspausti mažos citrinos sultis, jas sumaišyti druska bei smulkintais krapais. Mišiniu ištrinti žuvis ir palaikyti bent pusvalandį. Pavolioti miltuose ir iškepti aliejuje.

Rožės iš vištienos ir kuskuso

Produktai:

250 g. kuskuso,
8 didesnių svogūnų,
1 raudonos saldžios paprikos,
1 morkos,
150 g. nulupto moliūgo,
150 g. nuluptos cukinijos,
300 g. virtos vištienos,
80 g.aliejaus,
1 šaukštelio druskos,
žalios petražolių,
žali bazilikų,
žiupsnelio kalendros,
žiupsnelio kario,
žiupsnelio aitriosios paprikos,
šaukštelio prieskonių vištienai.

Kaip gaminti:

1.Kuskusą paruoši pagal instrukciją. Aš užplikinau tuo sultiniu, kur virė višta su vištienos prieskoniais, petražolėmis, svogūnais.
5 svogūnų galus nupjauti, perpjauti, išnarstyti, saikingai patrinti druska su aliejumi ir petražolėmis. Orkaitėje uždengtame inde troškinti apie 15 min. Aš kepiau skardoje atvirai, tai išėjo kiek kietoki.

2.Daržoves ir vištieną supjaustyti kubeliais.
Aliejuje apkepti morkas su likusiais svogūnais ir paprika. Po to sudėti smulkintą vištą, papriką, cukiniją, moliūgą. Įpjaustyti žalumynų, įberti prieskonių ir dar patroškinti, bet daržovės neturi subliukšti.

3.Kai pravėsta, pirštais, kas patinka kuskusui, sukimšti kuskuso masę į svogūnų puseles ir pašauti į karštą, orkaitę kelioms minutėms.

4.Iš lengvai pasūdytame vandenyje virtos morkos suformuoti "rožių" pagrindus, ant jų sudėti "indelius" su kuskusu.

Pomidoruose kepti kiaušiniai

Produktai:

4 pomidorų
4 kiaušinių,
žalių bazilikų,
juodųjų pipirų
druskos,
60 g. fermentinio sūrio.

Gaminimas:

1.Pomidorams nupjauti viršutines dalis ir juos išskobti. Pomidorų vidines dalis ištrinti druska, pipirais ir smulkintais bazilikais.

2.Suleisti po 1 kiaušinį į kiekvieną pomidorą. Užberti tais pačiais prieskoniais.

3.Kepti 10 arba 15 min. Jei kepsime trumpai, kiaušinis bus skystas, o pomidoras gražesnis - nesusiraukšlėjęs. Jei kepsime 15 min. kiaušinis bus pilnai iškepęs, o pomidoras ims . Aš ilgiau, nes toks buvo pageidavimas. Išjungus orkaitę, pomidorus ištraukti, uždėti po gabaliuką sūrio ir dar trumpai palaikyti , kol sūris išsilydys.

Naminis karkos vyniotinis

Produktai:

1 didelės kiaulės karkos
šaukštelio mėsą minkštinančios druskos,
žiupsnio juodųjų pipirų,
žiupsnio lauro lapelių,
žiupsnio rozmarinų
1 svogūno,
2 šaukštų druskos.

Gaminimas:

1.nupjauti nuo kaulo, kad būtų vientisas gabalas.

2.Ištrinti mėsą minkštinančia druska, sumaišyta su šaukštu paprastos druskos, maltais lauro lapeliais, pipirais bei rozmarinais.

3.Stipriai suvynioti į marlę ir surišti. Virti vandenyje su paprasta druska, svogūnu ir tais pačiais prieskoniais apie 2 val, po to .

Moliūgų cukatų - sezamų kukuliai

Produktai:

200 g. moliūgų cukatų,
100 g. sezamo sėklų,
šaukšto vanilinio cukraus,
gabaliuko imbiero,
citrinos,
150 g. baltojo šokolado.

Kaip gaminti:

1.Aš pati prisiruošiu moliūgo cukatų. Tuomet, kada tik panorėjus, galiu pasigaminti saldžių saldainiukų. Vietoj jų galima naudoti kitus geltonus džiovintus vaisius.

2. Džiovintus moliūgus, ar kitus vaisius, sumalti mėsmale.

3. Įberti 100 g. sezamų sėklų, įtarkuoti gabaliuką imbiero šaknies, citrinos žievės, įlašinti porą šaukštų citrinos sulčių, suversti vanilinį cukrų ir išmaišyti.

4. Iš gautos masės formuoti kukulius, juos pavolioti ištirpintame šokolade, o po to likusiose sezamų sėklose.

Tai sveikas ir skanus Velykinis desertas!

Nevykusios gaspadinės velykinis tortas

Produktai:

apie 100 g. nesaldžių traškių kukurūzų,
350 g. sviesto,
450 g. kietų irisų,
4 šaukštų pieno,
saujos graikiškų riešutų.

Papuošimui:

saldainiukų,
guminukų,
kokso drožlių,
trupinėlių.

Kaip gaminti:

1.Ant labai lėtos ugnies vis maišant ištirpinti sviestą su irisais. Gerai išmaišyti.

2.Į dubenį suversti masę, apie ketvirtadalį paliekant užpylimui ant viršaus. Į pagrindinę masę suberti trupintus riešutus ir išmaišyti.

3,Vis maišant berti kukurūzus, kol gausis norimas tirštumas.

4.Sukloti į sviestu išteptą torto formą.

5.Tuoj pat į likusią saldainių masę supilti pieną, vis maišant užvirti ir supilti ant torto viršaus.

6. Kai sušąla, papuošti.

7. Nepalikti balkone nakčiai, geriau šaldytuve, nes atsitiks nenumatytas dalykas - užpuls nelabieji smaližiai:)

Vištienos šaltiena su daržovėmis „Velykų sala“

Jau taip norėčiau aplankyti Velykų salą! Va kokia realybe pavirto mano svajonė:)

Produktai:

3 vištos šlaunelių,
7 virtų kiaušinių,
200 g. konservuotų žirnelių,
150 g. konservuotų pupelių,
50 g.konservuotų juodų alyvuogių,
50 g. dirbtinių juodųjų ikrų,
1 poro,
1 morkos,
500 g. žalio kalafioro,
2 česnako skiltelių,
žalių krapų,
žalio rozmarino,
šaukšto džiovintų laiškinių česnakų,
lauro lapelių,
juodųjų pipirų,
čiobrelių,
druskos,
šaukšto želatinos,
citrinos.

Kaip pagaminti:

1.Vištieną išmirkyti.

2. Nulupti nuo šlaunelių odelę.Trumpai pavirti ir nupilti vandenį.

3. Toliau virti vandenyje su druska, lauro lapeliais, juodaisiais pipirais, laiškiniais česnakais, čiobreliais, šakele rozmarino, morka, poru.

Virti ilgai, kol mėsa visiškai atsiskiria nuo kaulų. Daržoves ir aromatingus prieskonius geriau dėti į virimo pabaigą. Aš vandens pyliau daugiau, nes norėjau, kad šaltiena būtų skaidresnė.

4.Kalafiorus apie 2 min. pavirti, kad būtų nepervirę.

5.Išvirusią mėsą supjaustyti, šiek tiek pasilikti pamaišymui su daržovėmis, likusia iškloti lėkštės dugną. Viduryje padėti 3 stambiai supjaustytus kiaušinius.

6.Konservuotus žirnelius ir pupeles nuvarvinti, įpjaustyti česnako, krapų, saują apvirtų kalafiorų žiedynų, įberti pagal skonį pipirų, druskos, suberti atsidėtą vištieną ir išmaišyti.

7.Mišrainę suversti ant kiaušinių - suformuoti salą.

8.Man prireikė pusės litro perkošto sultinio. Kadangi vištieną viriau didesniame kiekyje vandens, norėdama kad šaltiena tikrai sustingtų dar papildomai ištirpinau sultinyje didelį šaukštą želatinos.

9.Per kelis kartus, pilant šaukštu nuo lėkštės kraštų supilti sultinį. Staigiai ir iškarto pilant „sala“ gali išsilakstyti. Galiausiai šiek tiek jau stingstančio sultinio užpilti ir ant pačio vidurio - kad būtų tvirtas pagrindas florai ir faunai.

10.Kai drebučiai jau beveik sušalę, metas Velykų salą papuošti. Joje, kaip rodo nuotraukos iš interneto, auga palmės, jūra drumzlina, nes lavos gabalai „puošia“ pakrantę.

„Lavą“ suformavau iš juodųjų ikrų, pakrantes, apželdinau apvirtais kalafiorais. Palmės padarytos iš alyvuogių, suvertų ant rozmarino. Galiausiai labai paprastai pagaminau viščiukus. Juos ir palmes sudėjau ant visai sustingusio pagrindo.

11.Šio patiekalo receptą, išvaizdą sugalvojau pati. Gaminau pagal savo šeimos skonį, tad jame galima daug ką keisti - vietoj pupelių galima naudoti kukurūzus, užpilti galima ne vištienos sultiniu, bet atskirai išvirtu daržovių su prieskoniais nuoviru su želatina - bus skaidriau, bet aš gaminau tradiciškai.

12.Prieš patiekiant, saikingai apšlakstyti citrina.

Kiškio pyragaitis

Produktai:

10 šaukštų miltų „Ekstra“,
5 kiaušinių,
5 šaukštų nešalto pieno,
1 šaukšto krakmolo,
nepilnos stiklinės cukraus,
3 šaukštų vanilinio cukraus,
citrinos,
šaukštelio kepimo miltelių
200 g džiovintų slyvų,
100 g cukraus pudros,
100 g saldainiukų.

Kaip gaminti:

Gaminimo instrukcija:

1. Nešaltą sviestą ištrinti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
2. Įplakti kiaušinius.
3. Supilti nešaltą pieną.
4. Supilti miltus ir krakmolą su kepimo milteliais, išmaišyti. Įtarkuoti citrinos žievelės.
5. Kepimo formą ištepti sviestu, supilti pusę tešlos, suberti miltuotas džiovintas slyvas, užkloti likusia tešla.
6. Kepti 30 - 40 min.
7. Cukraus pudrą sumaišyti su citrinos sultimis ir aplieti pyragą. Palaikyti orkaitėje, kad apdžiūtų. Papuošti.

Žaldoko karka su slyvomis

Produktai:

1 vidutinio dydžio karkos,
1 indelio šviesaus alaus,
50 g grietinėlės,
200 g džiovintų slyvų,
poro,
morkų.

Karkos marinavimui:

2 šaukštų druskos,
1 česnako galvos,
2 šaukštų kmynų,
3 šaukštų garstyčių,
70 g aliejaus,
juodųjų pipirų,
aitriosios paprikos miltelių,
maltų lauro lapelių,
rozmarino,
čiobrelių,
šaukšto rudojo cukraus ,,Farinas''

Kaip gaminti:

1.Česnaką susmulkinti, supilti į aliejaus - garstyčių mišinį. Suberti druską ir kitus ingredientus.
2. Karką įpjaustyti aplinkui ir mišiniu gerai įtrinti.
3.Vėsiai laikyti per naktį.
4.Aluje išplakti grietinėlę, į stiklinį kepimo indą sudėti karką, suberti slyvas, įpjaustyti porų ir užpilti alaus - grietinėlės mišiniu.
5.Uždengtame inde karką troškinti 1 val.
6.Aš prie karkos ruošiau dar aliejumi bei prieskoniais su druska įtrintas bulves.
Po valandos kepimo karką ištraukti iš kepimo indo.
Įdėti tarp bulvių į skardą, apšlakstyti aliejumi - metas išsiblaivinti kiek ir apskrusti.
7. Alaus padažą su slyvomis pasilikti. Bus galima patiekti prie mėsos.
Karką su bulvėmis kepti apie 45 min., kartą apversti kepsnį.
8. Papuošti porais, virtomis morkomis, džiovintomis, bet ne „girtomis“ slyvomis, mat anos labai subliuškusios lieka, bei prisiurbia alaus. Bet skanios:)
9. Šalutinis karkos poveikis - norisi miego:)

Jaukių Velykų!

REGINA R.

************************

Varškės - sūrio - sausainių pyragas

400g 0,5% varškės
200g sviesto
1 indelis kondensuoto pieno
2 pakeliai sausainių (gaidelis)
1 lėkštutė pieno (pamirkyt sausainiams)
50g fermentinio sūrio

Kaip gaminti:

sviestą gerai išmaišom su kondencuotu pienu iki vientisos masės. Tuomet idedam varškę ir maišom kol gaunasi vientisa masė. Sūrį supjaustome kubelais (kuo mažesniais) ir suberiam i paruoštaą masę ir viską gerai išmaišom. Paruošiam indą, įtiesiam sviestinį popierių arba plievelę, tuomet sausainius trumpai pamirkome i pieną ir dedam į paruoštą indą. Sausainius stengtis sudėti taip, kad uždengtų kuo daugiau ploto. Ant sausainių, gerai išmaišytą masę, tepame ~0,5 cm storiu, tuomet uždedame antrą sluoksnį trumpai piene pamirkytų sausainių, o ant jų tepame dar paruoštos masės ir taip kelis kartus. Kai viską sutepame, indą dedame i šaldytuvą ~6-8 val. Ištraukiame, supjaustome ir skanaus :)

P.S.
Prie atpjauto gabalėlio labai pritiks ir papuoš - braškė :)

Liudas M.

***************************

Pyragas su kriaušėmis ir migdolais

Tešlai:

1 ir ¼ stiklinės miltų
¼ stiklinės cukraus pudros
90 g sviesto
1 kiaušinio trynys
1-2 šaukštai šalto vandens

Įdarui:

2 didelės kriaušės (arba daugiau mažesnių)
300 ml apelsinų sulčių
100 ml balto sauso vyno
žiupsnelis kario
50 g sviesto
¼ stiklinės cukraus pudros
1 truputį paplaktas kiaušinis
1 šaukštelis vanilinio cukraus
2 šaukšteliai miltų
50 g maltų migdolų
1 kiaušinio plakinys
2 šaukštai pašildytos ir pertrintos abrikosų uogienės (naudojau moliūgų)

Miltus ir cukrų suberkite į dubenį, sudėkite sviestą ir trinkite pirštais, kol pasidarys vientisa masė. Įleiskite kiaušinio trynį, įpilkite vandens su suminkykite tešlą.

Skardą ištepkite lydytu sviestu arba aliejumi. Iškočiokite tešlą ir
įklokite į skardą taip, kad ji uždengtų dugną ir sieneles.

Aplyginkite kraštus, uždenkite plėvele ir 20 minučių pašaldykite šaldytuve.

Kriaušes nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklalizdžius.
Į puodą supilkite apelsinų sultis, vyną ir kaitinkite kol užvirs.

Įberkite kario tiek, kad būtų graži geltona spalva. Sudėkite kriaušių puseles ir nuo užvirimo virkite 1 minutę. Nukelkite nuo ugnies ir atidengę puodą atvėsinkite.

Migdolus nuplikykite karštu vandeniu, nulupkite, paskrudinkite ant sausos keptuvės ir sumalkite.

Įkaitinkite orkaitę iki 180C temperatūros. Įdėkite tešlos padą ir kepkite kol gražiai pagels. Išimkite ir atvėsinkite.

Sviestą su cukrumi sukite tol, kol masė pabals. Po truputį pilkite
kiaušinio plakinį ir sukite kol visą supilsite. Sudėkite vanilinį cukrų, maltus migdolus, miltus ir gerai išmaišykite.

Ant atvėsusio pyrago pado užtepkite sviestinį-migdolinį kremą. Ant viršaus gražiai išdėliokite griežinėliais pjaustytas kriaušes. Papuoškite pyragą tešlos ornamentais ir aptepkite juos kiaušinio plakiniu. (P.S. Norint pyragą papuošti, tešlos reikia pasidaryti daugiau).

Kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels.
Kol pyragas dar šiltas, aptepkite kriaušes abrikosų ar kitokia gelsva
uogiene.

Laura

*********************

Tuno salotos su traškučiais

Produktai:

200 g konservuoto tuno savo sultyse
3 virti kiaušiniai
100 g svogūnų laiškų
4 šaukštai majonezo
100 g traškučių

Kaip gaminti:

1. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius,baltymus sutarkuojame smulkia tarka. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustome. Traškučius sutriname.

2. Viską sudedame sluoksniais: konservuotas tunas,kiaušinių baltymai,svogūnų laiškai. Viską užtepame majonezu.

3. Ant viršaus pabarstome tarkuotus kiaušinio trynius,tada traškučius. Papuošti galima džiovintomis petražolėmis.

Renata R.

***************************

Velykinis paštetas

Produktai:

600 g kiaulės kepenų,
150 g virtų šviežių lašinukų,
1 šaukšto majonezo,
1 žalio vištos kiaušinio,
10 virtų putpelės kiaušinių,
juodųjų pipirų,
lauro lapelių,
citrininių pipirų,
druskos,
1 žiupsnelio rozmarinų,
1 žiupsnelio bazilikų,
česnako miltelių
1 svogūno.
trupučio sviesto.

Kaip gaminti:

1. Išmirkytas kiaulės kepenis (galima pamaišyti su plaučiais, inkstais), bei gabaliuką lašinių išvirti, bet nepervirti, vandenyje su druska, juodaisiais pipirais ir lapeliais.

2. Kartu sumalti. Sudėti svieste pakepintą svogūną, žalią kiaušinį, majonezą, druskos, po žiupsnį citrininių pipirų ir česnako miltelių. Labai gerai išmaišyti.

3. Pusę masės kloti ant folijos, sudėti virtus putpelės kiaušinukus, užkloti likusiu paštetu. Suteikti pailgą formą, suvynioti į foliją ir kepti orkaitėje apie pusvalandį.

4. Galima valgyti tiek šiltą, tiek šaltą, bet šaltas geriau pjaustosi.

Velykų bobutės triušiukai

Produktai:

100 g. virtų bulvių (1 bulvė),
300 g. cukraus,
70 g. sviesto,
150 g. sezamų sėklų
1 žiupsnelio muskato,
1 žiupsnelio citrinos,
trupučiuko aguonų,
saldainiukų papuošimui.

Kaip gaminti:

1. Išvirtą, nenuluptą bulvę šaltai palaikyti 2 paras.

2. Ją sumalti ar kitaip labai gerai susmulkinti. Išmaišyti su cukrumi ir virti ant mažos ugnies 10 min.

3. Tirpalas pasidaro skaidrus, o užlašintas ant lėkštutės neišsiskirsto. Nuimti nuo ugnies, sudėti sviestą, po žiupsnelį muskato ir citrinos rūgšties, išmaišyti.

4. Vis pamaišant pilti sezamus. Sekti, kad jų nebūtų per daug, nes bus sunkoka suformuoti triušiukus. Nulipdyti triušiukus su akytėmis iš saldainių gabaliukų ir aguoninėmis nosytėmis.

5. Šio recepto idėją radau senoje receptų knygoje. Bet ten buvo saldainių sudėtinės dalys tik cukrus ir bulvės. Mane labai sudomino, kad bulvę šaltai reikia palaikyti 2 paras. Pasirodo, tai tiesa. Vieną kartą bulvę palaikiau tik parą ir buvo blogai.

Saldūs velykiniai kiaušinukai

Produktai:

150 g. razinų,
100 g. džiovintų slyvų,
100 g. džiovintų spanguolių,
2 šaukštų sezamų,
saujelės riešutų,
šaukšto medaus,
2 šaukštų brendžio,
Santa Maria prieskonių ,,Kakava ir aitrioji paprika'',
citrinos,
imbiero šaknies,
baltų ir spalvotų kokoso drožlių.

Kaip gaminti:

1. Džiovintus vaisius sumalti kartu su riešutais, sezamais, citrinos riekele, imbiero šaknies gabaliuku. Įberti saikingai Santa Maria prieskonių, įdėti medaus, įpilti brendžio ir išmaišyti.

2.Formuoti kukulius. Juos apvolioti spalvotomis kokoso drožlėmis. Į dalį kukulių masės, jei yra vaikų, brendžio nepilti. Skirtingos spalvos tegul padeda atskirti, kurie kukuliai su brendžiu, kurie ne.

Zita

**************************

Kukurūzų dribsnių sausainėliai

Tai Beatos receptas, tačiau truputėlį patobulintas, pridedant daugiau
įvairių sėklų.

250 g kukurūzų dribsnių
1 indelis saldinto kondensuoto pieno
saujelė linų sėmenų
saujelė gliaudytų saulėgrąžų branduolių
saujelė sezamo sėklų

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Į dubenį suberti kukurūzų dribsnius, suberti sėklas, supilti kondensuotą pieną. Viską gerai sumaišyti, kad sėklos neliktų dubens dugne. Šaukštu dėlioti
sausainėlius ant skardos ištiestos kepimo popieriumi. Kepti apie 7 minutes, kol sausainėliai lengvai parus. Ištraukti iš orkaitės ir leisti atvėsti. Iš nurodyto produktų kiekio iškepa 2 didelės skardos
skaniausių sausainių.

Kepenėlių paštetas su brendžiu ir džiovintų slyvų džemu

500 g vištų kepenėlių
1 svogūnas
4 skiltelės česnako
alyvuogių aliejaus
100 g sviesto
taurelė brendžio (galima nedėti, bet paštetui jis suteikia nuostabų skonį)
100 g džiovintų slyvų

Svogūną bei česnako skilteles nuvalyti bei susmulkinti, pakepinti alyvų aliejuje kol suminkštės. Kepenėles nuplauti ir sudėti į keptuvę, troškinti nuolat pamaišant kol gerai apkeps, bet vidus turi būti rožinės spalvos.

Viską sudėti į aukštą indą. Išlydyti sviestą, supilti į jį brendį, šiek tiek pašildyti ir supilti į kepenėles. Viską sutrinti elektriniu trintuvu ir supilstyti į norimus indelius paliekant šiek tiek vietos džemui. Slyvas sudėti į puodą, užpilti stikline vandens ir troškinti apie 30 minučių, sutrinti elektriniu trintuvu ir supilti ant pašteto. Patiekite su skrudinta duona bei šviežių čiobrelių šakele.

Upėtakio suktinukai su kietuoju sūriu ir žalumynais

2 porcijoms reikės:

300 g upėtakio file
druskos
šviežiai grūstų juodųjų pipirų
100 g kietojo mėgiamo sūrio
krapų ar kitų mėgiamų žalumynų

Padažui:

50 g sviesto
1 šaukštas miltų
1 šaukštas šaldytų smulkintų krapų
200 ml pieno
druskos

Žuvį apiberti žiupsneliu druskos ir palikti 20 min. šaldytuve.
Sutarkuoti smulkiai sūrį, nuplauti krapus. Upėtakį supjaustyti maždaug 4 cm pločio juostelėmis, užberti sūriu, dėti krapų šakelę ir susukti bei sutvirtinti mediniais smeigtukais.

Suvynioti į foliją ir kepti 20 min. 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Padažui išlydyti sviestą, dėti šaukštą miltų, supilti pieną, įberti druskos ir šaldytus krapus.

Virti, kol sutirštės iki norimo tirštumo. Upėtakio suktinukus patiekti su virtais ryžiais ir šviežių daržovių salotomis, paskaninti šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.

Mielinis pyragas su aguonomis

125 ml pieno
3 šaukštai cukraus
0,5 pakelio vanilinio cukraus
7 g sausų mielių
350g miltų
50 g sviesto
2 kiaušiniai
aliejaus
1 kiaušinis aptepimui

Įdarui:


1 stiklinė aguonų
2 šaukštai cukraus pudros
šiek tiek vandens

Pieną, svietą, cukrų bei vanilinį cukrų pakaitinti kol ištirps,
atvėsinti iki kūno temperatūros, suberti mieles. Miltus išsijoti į
dubenį, supilti mielių - pieno mišinį, įmušti kiaušinius ir užminkyti
tešlą. Tešla turi būti minkšta ir lipni, rankas minkant tešlą tepti
aliejumi, kad neliptų tešla. Minkyti, kol tešla nebelips prie rankų,
bet išliks minkštutė. Dubenį uždengti drobele ir palikti šiltai kol
tešla pakils dvigubai.

Aguonas sumalti kavamale, suberti cukraus pudrą ir šiek tiek vandens, gerai išmaišyti. Įdaras turi būti sunkiai maišomas.

Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių. Pakilusią tešlą plonai iškočioti ir ištampyti ant sviestu patepto stalo. Tešla turi būti plonai ištampyta, permatoma. Užtepti aguonų įdarą ant tešlos ir standžiai susukti ritinėlį. Jį perlenkti pusiau ir suvyti it virvę.

Pyragą dėti į pailgą kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi ir
aptepti kiaušinio plakiniu, šauti į orkaitę 10 min. Po 10 min.
sumažinti orkaitės temperatūrą iki 180 laipsnių bei uždengti pyragą
folija, kad neapdegtų viršus. Kepti dar apie 20 minučių. Pyragas labai minkštas, purus ir skanus.

Naminė ruginė duona

1 stiklinė ruginio raugo
1 stiklinė rupių ruginių miltų
1 stiklinė kvietinių miltų
1,5 stiklinės šilto vandens
saujelė kmynų
3 šaukštai cukraus
1 šaukštas druskos
saujelė linų sėmenų
saujelė saulėgrąžų branduolių (gliaudytų) ar kitų mėgiamų grūdų ar sėklų

Iš visų produktų užmaišyti tešlą. Ji turi būti minkoma, bet minkšta. Dubenį uždengti maistine plėvele ir palikti parai. Po paros, duonos tešla turi būti pakilusi. Įdėti dar šiek tiek kvietinių miltų ir ant miltuoto stalo suformuoti duonos kepalėlį ir perkelti į kepimo popieriumi išklotą pailgą skardelę. Palikti 3 val. šiltai, kad tešla vėl pakiltų.

Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių temperatūros. Kai tešla pakyla, šauti skardelę į orkaitę ir kepti 15 minučių, po 15 min. orkaitės temperatūrą sumažinti iki 180 laipsnių ir kepti dar 30 minučių. Ką tik iškepusią duoną ištraukti iš orkaitės ir apipurkšti vandeniu, kad suminkštėtų duonos pluta. Išimti iš skardelės ir palikti kol atvės.

Duonos raugui:

1 stiklinė ruginių rupių miltų
1 stiklinė šilto vandens

Produktus raugui sumaišyti, supilti į stiklainį ar aukštą stiklinę, uždengti maistine plėvele ir palikti 78 val. šiltai. Kasdien raugą permaišyti. Po 3 dienų galima maišyti tešlą duonai.

Rita N.

*****************

Velykiniai Meduoliai

450 g miltų,
150 g cukraus pudros,
120 g sviesto,
3 kiaušiniai,
130 g medaus,
1 arbat. šaukštelis kepimo miltelių.

Miltus persijoti, dėti visus produktus ir gerai viską išminkyti. Tešla neturi būti kieta. Dedame ją 2 val. į šaldytuvą, po to išėmę iš šaldytuvo dar truputį paminkom. Kočiojame 2 cm storio blynus ir darome kiaušinio formos meduoliukus. Kepame 5 min. Atvėsiname skardoje, po to puošiame glajumi.

Glajus -

1 kiaušinio baltymas,
1,5 stiklinės persijotos cukraus pudros,
truputis citrinos rūgštelės.

Elvyra J.

******************

Varškiniai kiaušiniai

Produktai:

400 g liesos varškės
100 g silkės ( geriau filė, kad nebūtų ašakų)
truputis svogūno laiškų ( priklauso nuo to, kaip juos mėgstate, galima vietoj svogūno naudoti petražoles)
tarkuoto fermentinio sūrio arba smulkinto kiaušinio trynio
2 - 3 v.š. majonezo.

Kaip gaminti:

Varškę ištrinam, sudedam smulkiai pjaustytą silkę, smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, galima įdėti pipirų ar kitų prieskonių, kuriuos mėgstat, dedam majonezą, viską gerai išmaišom. Rankas sudrėkinam po šaltu vandeniu ir iš masės formuojam kiaušinius. Varškinius kiaušinius apvoliojame tarkuotame fermentiniame sūryje, arba kiaušinio trynyje, puošiame petražolėmis ar svogūnų laiškas su trupučiu majonezo. Skonis įdomus ir mums patiko, rekomenduoju pabandyti ir Jums:)

Įdaryti kiaušiniai

Produktai:

kietai virtų kiaušinių;
dėžutės šprotų aliejuje;
silkės filė;
majonezo;
druskos, pipirų;
svogūno;
raudonų arba juodų ikrų ( galima dėti ir į vidų, aš naudojau papuošimui)
petražolių.

Kaip gaminti:

Kietai virtus kiaušinius perpjauti per pusę, išimti trynius į atskirą dubenėlį. Kadangi darau ir su šprotais ir su silke, tai dar tuos trynius perskiriu per pusę, o tuomet viską darau identiškai: į trynius dedame smulkiai pjaustyto svogūno, sutrintų šprotų ( ir smulkiai pjaustytą silkę), druskos, pipirų ir majonezo, kuris suklijuoja visą masę, viską gerai išmaišom ir dedam po šaukštelį į kiaušinio baltymo puselę, puošiam iš poro išpjauta bure ir ikriukais. Gana greitai paruošiama, skanu ir puošia stalą. Skanaus:)

Identiškai darau kiaušinius, tik puošiu raudonu svogūnu ir citrina.

Šokoladiniai kiaušiniai

Produktai:

Balto, juodo ir pieniško šokolodo po plytelę ( aš naudoju karūnos, nes geriausiai išsilydo);

Gaminimas:

Sutrupinam ir išlydom baltą šokoladą, šaukšteliu dedam į formą, palikdami vietos pieniškam ir juodam šokoladui. Tada tą patį pakartojam su juodu ir pienišku šokoladu, užpildydami formelę pilnai ir padedam į šaldytuvą, kad sustengtų. Sustengusias šokoladines kiaušinių puseles suklijuojam su taip pat tirpintu likusiu šokoladu ir palaikom šaldytuve.

Patarimas: šokoladas greitai tirpsta, todėl klijuojant kiaušinius geriau naudoti vienkartines pirštines. Tokiais kiaušiniais galima puošti namuose keptą tortą, ar supakuotus padovanoti vietoje tradicinių margučių. Paprasta, greita ir skanu.

Skanaus:)
Kristina T.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)