Sezoninės virtuvės tradicijas puoselėjanti, neseniai knygą „Sezoninė virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus“ išleidusi tinklaraštininkė Renata Ničajienė daigintas sėklas skirsto į tris kategorijas.

Pirmajai kategorijai knygos autorė priskiria gleivėtas sėklas. Tai – garstyčių, gražgarsčių ir pipirinių sėklos. Šias sėklas Renata pataria auginti ant drėgnos vatos, kiekvieną dieną paliejant, kad vata nesudžiūtų. Pipirinės, priklausomai nuo šilumos ir saulės ant palangės, sudygsta ir užauga per 7–10 dienų, gražgarstės ir garstyčios – per 12–14. Sužaliavusius ir pakankamai užaugusius augalus pati Renata kerpa žirklėmis bei jais skanina kiaušinių patiekalus, sumuštinius, salotas.

Antrai kategorijai priskiriamos negleivėtos sėklos. Tarp jų – liucernų, ridikėlių sėklos. Liucernos sudygsta per 5–7, ridikėliai – 3–5 dienas. Jų sėklos daiginamos daigykloje. Jas reikia kiekvieną rytą ir vakarą praskalauti švariu vandeniu. „Sudygusias ir sužaliavusias perplaunu ir jomis skaninu maistą arba apie 2–4 dienas laikau sandariai uždarytas indelyje šaldytuve, kol visas suvalgome“, – sako jau ketvirtus metus maisto tinklaraštį rašanti R. Ničajienė.

Trečiai kategorijai priskiriami grūdai, ankštiniai augalai ir stambios sėklos. Iš grūdų tinklaraščio autorė dažniausiai daigina neapdorotus ekologiškus rugius ir kviečius.

„Juos per naktį brinkinu vandenyje, paskui kelias dienas vis perplaunu ir daiginu daigykloje, kol grūdai išbrinksta ir išleidžia mažyčius daigus. Reikia stebėti, kad šie grūdai neperdyktų. Sudygusius perplaunu ir kelias dienas laikau šaldytuve. Daigintais grūdais gardinu vaisių salotas, jogurtą, jų beriu į kepamą duoną“, – patirtimi dalinasi Renata.

Ilgiausiai iš ankštinių augalų užtrunka žaliųjų žirnelių daiginimas. Pirmiausia natūralius, džiovintus, nešlifuotus ir neskaldytus žirnius reikia užmerkti nakčiai, tada kelias dienas daiginti daigykloje vis perplaunant, kol pasimato daigeliai. Tada juos būtina perkelti į vazoną su žeme, kurioje jie sudygsta ir užauga iki 15 cm per 3 savaites. Šviežiai nukirpti žirnelių daigai yra labai malonaus salstelėjusio skonio ir primena saldžiuosius vasaros žirnelius. Jais tinklaraštininkė skanina salotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)