Pavasarį, kai gamtos ratas ima suktis iš naujo, vienas po kito į virtuvę atkeliauja švieži sezoniniai maisto produktai. Patys pirmieji jų – tai įvairių sėklų daigai, kuriuos galima užsiauginti čia pat, virtuvėje, ant palangės, ir kurie namie gaminamam maistui suteikia taip pasiilgto šviežumo, žalumo, gaivos, be to yra vitaminų šaltinis.
© Vida Press

Sezoninės virtuvės tradicijas puoselėjanti, neseniai knygą „Sezoninė virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus“ išleidusi tinklaraštininkė Renata Ničajienė daigintas sėklas skirsto į tris kategorijas.

Pirmajai kategorijai knygos autorė priskiria gleivėtas sėklas. Tai – garstyčių, gražgarsčių ir pipirinių sėklos. Šias sėklas Renata pataria auginti ant drėgnos vatos, kiekvieną dieną paliejant, kad vata nesudžiūtų. Pipirinės, priklausomai nuo šilumos ir saulės ant palangės, sudygsta ir užauga per 7–10 dienų, gražgarstės ir garstyčios – per 12–14. Sužaliavusius ir pakankamai užaugusius augalus pati Renata kerpa žirklėmis bei jais skanina kiaušinių patiekalus, sumuštinius, salotas.

Antrai kategorijai priskiriamos negleivėtos sėklos. Tarp jų – liucernų, ridikėlių sėklos. Liucernos sudygsta per 5–7, ridikėliai – 3–5 dienas. Jų sėklos daiginamos daigykloje. Jas reikia kiekvieną rytą ir vakarą praskalauti švariu vandeniu. „Sudygusias ir sužaliavusias perplaunu ir jomis skaninu maistą arba apie 2–4 dienas laikau sandariai uždarytas indelyje šaldytuve, kol visas suvalgome“, – sako jau ketvirtus metus maisto tinklaraštį rašanti R. Ničajienė.

Trečiai kategorijai priskiriami grūdai, ankštiniai augalai ir stambios sėklos. Iš grūdų tinklaraščio autorė dažniausiai daigina neapdorotus ekologiškus rugius ir kviečius.

„Juos per naktį brinkinu vandenyje, paskui kelias dienas vis perplaunu ir daiginu daigykloje, kol grūdai išbrinksta ir išleidžia mažyčius daigus. Reikia stebėti, kad šie grūdai neperdyktų. Sudygusius perplaunu ir kelias dienas laikau šaldytuve. Daigintais grūdais gardinu vaisių salotas, jogurtą, jų beriu į kepamą duoną“, – patirtimi dalinasi Renata.

Ilgiausiai iš ankštinių augalų užtrunka žaliųjų žirnelių daiginimas. Pirmiausia natūralius, džiovintus, nešlifuotus ir neskaldytus žirnius reikia užmerkti nakčiai, tada kelias dienas daiginti daigykloje vis perplaunant, kol pasimato daigeliai. Tada juos būtina perkelti į vazoną su žeme, kurioje jie sudygsta ir užauga iki 15 cm per 3 savaites. Šviežiai nukirpti žirnelių daigai yra labai malonaus salstelėjusio skonio ir primena saldžiuosius vasaros žirnelius. Jais tinklaraštininkė skanina salotas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Už grasinimus susidoroti su DELFI žurnalistu Vitai Jakutienei skirta kardomoji priemonė (48)

Po straipsnio „ Pravieniškių mafija. Kruvina Kauno nusikaltėlių kova: „pupytės“ mylimasis...

Tragedija Italijos greitkelyje: įgriuvo didžiulio viaduko dalis, aukų skaičius auga nuolat atnaujinama (131)

Greitkelyje netoli Italijos miesto Genujos sugriuvo didžiulio viaduko dalis, skelbia BBC. Žuvo...

Patikrino kavines kelyje į pajūrį: rezultatas kraupus (74)

Patiekalai iš neaiškios kilmės žaliavų, nešvara, žalia mėsa šalia ką tik paruoštų...

Gydytojas nebegali tylėti: nesuvokiu, ką padaro vaikas, kad tėvai jį apipila karšta sriuba ar kava? (23)

Skubiosios medicinos vyresnysis gydytojas rezidentas, tinklaraščio „ Pragaro ambulatorija “...

Guoga sako planuojantis baigti politinę karjerą, bet užsimena ir apie kitus scenarijus (32)

Europos Parlamento narys Antanas Guoga sako planuojantis kitąmet pasibaigus kadencijai nutraukti...

Vilniaus rajono gyventojai lietaus laukia su siaubu: kol nesusimokės, gyvens vandeny (44)

Vos prapliupus lietui daugiabučio Vilniaus rajone, Pagiriuose, gyventojai puola kumščiais daužyti...

Gyvai / Šešiolikmečių kova aštuntfinalyje: Lietuva – Nyderlandai (tiesioginė vaizdo transliacija) (1)

Europos šešiolikmečių vaikinų krepšinio čempionate Serbijoje Tomo Purlio treniruojama Lietuvos...

Po pokalbio su Putinu – Turkijos perspėjimas Vašingtonui ekspertai nuogąstauja dėl pragaištingų pasekmių (381)

JAV ir Turkijos santykių krizė, jau tapusi didžiule našta turkų ekonomikai, taip pat grasina...

„Dzūkija“ kibo į darbus: susigrąžino trenerį Urlepą, „ne pinigais“ suviliojo Jomantą, derasi su Lavrinovičiais (4)

Ilgai atostogavusi Alytaus „Dzūkija” kimba į darbus. Šeštajam sezonui „Betsafe-LKL“...

Mėlynės atsiranda ne tik dėl traumų: kada reikėtų susirūpinti? (2)

Liaudyje mėlynėmis vadinamos hematomos – smulkiųjų kraujagyslių kraujo išsiliejimas į...