aA
Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti, sakoma pranešime spaudai.
© Shutterstock nuotr.

„Gardėsio“ duonos ekspertas Tadas Aleknavičius, „Fazer Lietuva“ gamybos vadovas, pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Vienas dažniausių duonos gedimų yra pelėsis, susiformuojantis jo sporoms plintant oru. Pagrindinės sąlygos pelėsiui plisti yra drėgmė ir šiluma, kai ore esančių sporų kiekis smarkiai padidėja. Rudenį dėl nesandarių langų ar plonų sienų iš lauko patenkanti drėgmė bei labiau šildomi ir mažiau vėdinami namai sukuria pelėsiui tinkamesnę terpę.

Maisto produktuose susiformuojantis pelėsis paverčia jį netinkamą vartojimui, dėl to maistas turi būti išmetamas. Duonos ekspertas T. Aleknavičius pataria vadovautis trimis taisyklėmis, kurios padės mėgautis mėgstama duona ilgiau.

1. Rinkitės pakuotes, atitinkančias jūsų vartojimo poreikius.

Kovą prieš pelėsį pradėkite dar stovėdami prie duonos lentynos parduotuvėje.

„Reikėtų apsvarstyti turimą įprotį duoną pirkti dideliais kepalais, kurių dažna šeima ar tuo labiau mažesni namų ūkiai dažnai nespėja suvartoti iki galiojimo laiko pabaigos. Kaip ir kitus greitai gendančius produktus, duonos gaminius reikėtų pirkti atsižvelgiant į suvartojimo poreikius, kad spėtumėte suvartoti ją per kelias dienas. Renkantis mažesnes duonos pakuotes ji bus suvartota laiku ir nespės supelyti“, – teigia T. Aleknavičius.

2. Laikykite duoninėje.

Daug žmonių duoną laiko šaldytuve, manydami, kad tai padės užkirsti kelią duonos pelijimui. Šis būdas gali padėti, tačiau geriau duoną laikyti duoninėje, kambario temperatūroje.

„Šiais laikais daugelis duoną laiko šaldytuve, tačiau taip duona (ypač kvietinė) praranda savo skonio ir kvapo savybes. Todėl geriau duoną laikyti tokioje vietoje, kur nėra tiesioginių saulės spindulių ir didelės šilumos. Prisiminkite, kad idealiausia vieta tiek kvietinei, tiek ruginei duonai laikyti – tai duoninė arba uždara spintelė, kurioje duona laikoma maišelyje“, – specialistas.

T. Aleknavičius pabrėžia, kad ruginė duona yra rūgštesnė, todėl pelija lėčiau.

3. Atminkite – net mažas pelėsis pažeidžia visą duonos kepalą.

Anot T. Aleknavičiaus, jeigu pastebėjote pirmąsias pelėsio užuominas ant duonos, neužtenka pelėsio nupjauti ir tikėtis, kad likusi duona yra nepažeista.

„Nors dažnai pašalinus pelėsį likusi gaminio dalis atrodo sveika ir tinkama vartoti, tokį gaminį patartina išmesti. Tokias atvejais pelėsis greičiausiai jau būna išplitęs visame kepale“, – teigia T. Aleknavičius.

Norint išvengti tolimesnio pelėsio formavimosi, T. Aleknavičius rekomenduoja duoną ne tik išmesti, bet ir kruopščiai išvalyti jos laikymo vietą. Tam, pasak eksperto, puikiai pasitarnaus acto tirpalas.

Anot T. Aleknavičiaus, apgalvotas duonos kiekio pasirinkimas ir tinkamos laikymo sąlygos gali padėti visada valgyti šviežią duoną.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kodėl legendinis Sergejus Bubka savo sunkiausią pergalę atšventė Vilniuje su krepšininkais? interviu

Lietuvoje rugsėjo pradžioje viešėjęs ir kartu su buvusios SSRS krepšinio rinktinės nariais...

Netikėti paramos būstui rezultatai: išsikelti į regioną panoro šimtai miestiečių kreiptis dar nevėlu (29)

Regionų atgaivinimas ir emigracijos mažinimas – tokie yra pagrindiniai paramos jaunų šeimų...

Šių dalykų Ušackas dabar nenorėtų prisiminti: Pavilionis priminė jo kalbas apie Rusiją Priežiūros komitetas įspėjo Pavilionį  (167)

Savo ketinimų dalyvauti prezidento rinkimuose atsisakęs parlamentaras Žygimantas Pavilionis...

Lauko reklama sukėlė didžiulį pasipiktinimą: ar tai butai naktinėms plaštakėms? (10)

Nekilnojamojo turto vystytojai ieško pačių įvairiausių reklamos sprendimų, kad tik patrauktų...

Sinoptikų prognozė – be šviesių akimirkų: rytoj ryte pasiruoškite gramdyti ledą (36)

Sinoptikė Izolda Marcinonienė perspėja, kad ateinanti naktis gali atnešti dar didesnių...

Stilistė atsakė į subtilų klausimą: ar padoru po drabužiais nesegėti liemenėlės?

Stilistė Viktorija Šaulytė sostinėje vykusiame mados renginyje dalijosi stiliaus patarimais ir...

Bogušienė kirto ministerijai: turime išsaugotą susirašinėjimą, po kurio ir margarinas virto sveiku produktu papildyta SAM komentaru (188)

Maisto technologė Raminta Bogušienė antradienį išplatino spaudos pranešimą, kuriame kaltina...

Italas lietuviams išdavė skaniausio pesto receptus (1)

Genujiečiai jau daug metų stengiasi, kad ryškiai žalias ir kvapnus bazilikų padažas patektų į...

Donore tapusi Vida: atiduodi inkstą ir gauni sveiką normaliai gyvenantį žmogų (1)

Tai sako Vida Svetlikauskienė, padovanojusi inkstą savo vyrui. Žmonėms labai sunku apsispręsti...