aA
Etnologė Gražina Kadžytė sako, kad anksčiau mūsų protėviai neskaičiuodavo, kad būtinai 12 patiekalų būtų ant Kūčių ir Kalėdų stalo. Tokia tradicija atsirado tik XX amžiuje labiau kaip žaidimas vaikams.
Tradicinio ir modernaus šventinio stalo patiekalai
© DELFI / Tomas Vinickas

„Šventinis stalas būdavo ir tebėra padėkos stalas“, - sako papročių žinovė.

Prie Kūčių stalo reikia sėstis su visais susitaikius. Senovėje ant Kūčių stalo patiekalai būdavo dedami patys paprasčiausi, net kasdieniai.

„Svarbu, kad būtų pilnatvė: javų patiekalas – iš tėvo rankų, daržovių – iš mamos valdų, riešutai ir miško gėrybės – vaikų ir senelių indėlis. Visa tai sudarydavo pilnatvę.

Iš kiekvieno dubenėlio visi šeimynos nariai paragaudavo, bet taip, kad dugno dar nesimatytų, nes likusią dalį reikia palikti protėviams. Jiems maistą palikdavo per naktį“, - pasakoja G. Kadžytė.

Kalėdų stalas dažnai būdavo nukrautas saldumynais iš turgaus. Jei šeimoje būdavo medžiotojų namiškiai valgydavo triušienos ar šernienos, jei ne – tuomet būdavo ruošiama paukštiena. Dažnai prieš Kalėdas skersdavo kiaulę, tad ant stalų puikuodavosi skilandžiai, vyniotiniai, paštetai ir pan.

Šeimininkių fantazija pasireikšdavo gaminant šaltieną. Ją išpuošdavo įvairiais daržovių ornamentais.

Be abejo, netrūkdavo ir žuvies patiekalų, ypač ant Kūčių stalo: karpis drebučiuose, vėgėlė. Dabar neįsivaizduojame Kūčių ir Kalėdų be silkės, bet, pasak G. Kadžytės, ji į Lietuvą atkeliavo tik XIX amžiuje. Kai Lietuva buvo prijungta prie Rusijos imperijos, vandens telkiniai buvo suvalstybinti, tad nebuvo galima žvejoti, tekdavo žuvį pirkti.

Kūčių ir Kalėdų stalas buvo neįsivaizduojamas be spanguolių kisieliaus, aguonpienio, medumi pasaldinto vandens, riešutų, obuolių, meduolių.

„Nelabai mes skiriamės nuo protėvių. Prieš Kalėdas taip pat stengiamės pabaigti svarbiausius darbus, pagalvoti apie prabėgusius metus, pradžiuginti artimuosius dovanomis.

Beje, anksčiau žmonės neskaičiuodavo, kad būtinai dvylika patiekalų būtų ant stalo, tai labiau paplito XX amžiuje, labiau lyg žaidimas vaikams. Iš istorinių šaltinių sužinome, kad ką turėjo žmonės, tą ir valgė. Svarbiausia būdavo, kad Kūčių ir Kalėdų stalas būdavo toks padėkos stalas. Padėkos aukštesnėms jėgoms, leidusioms užauginti derlių, ir artimiesiems“, - sako etnologė.

Galite palyginti tradicinį ir modernų Kalėdų stalus. Patiekalus ruošė virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas ir restorano „The Gallery“ meistrai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Nepilnametės išžaginimas mokyklos personalo nesukrėtė: visos jos čia tokios (23)

Stūmė, spyrė kojomis, kando. Prievartautojas atsitraukė, tačiau grįžo ir su visa jėga...

Praėjus 32 metams po mažamečių nužudymo trūko žudiko kantrybė teisme paskelbta siaubą keliančių nuotraukų (1)

Didžiojoje Britanijoje paskelbtas nuosprendis didžiulio atgarsio visuomenėje sulaukusioje byloje:...

Ne visi pedagogai verti šio vardo: šaukštas deguto sugadino medaus statinę (44)

Įžengusius į kabinetą rimtomis akimis nužvelgia trys iškiliausi Lietuvos partizaninių kovų...

Vytautas Landsbergis: negalima žiūrėti į gerovę tik iš ekonominės perspektyvos (1433)

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS–LKD ) garbės pirmininkas,...

Kristina susirūpino, ką valgo, kai smarkiai susirgo: pakeitusi kelis dalykus, dabar jaučiasi puikiai (11)

Vilnietė Kristina Bondar sveika mityba susidomėjo stipriai sušlubavus sveikatai. Moteris buvo...

Septynerių, o jau žarsto milijonus dolerių: „YouTube“ daugiausiai uždirbantis vaikas turtus susižėrė žaisdamas Turtingiausių pasaulio „jutuberių“ TOP10 (7)

Nustebsite sužinoję, kad daugiausiai „ YouTube “ uždirba ne grožio žinovė ar žaidimų...

Esate žema ir putlių formų? Pravers šie laiko patikrinti stiliaus patarimai (4)

Jeigu esate apvalaus kūno sudėjimo ir vos 163 centimetrų ūgio ar dar mažesnė, tuomet jums...

Anglišką gardumyną pamėgo ir lietuviai: nesunkiai pasigaminsite ir patys 3 skirtingi receptai (1)

Artėjant gražiausioms žiemos šventėms, dažnas intensyviai galvojame ne tik kokiomis dovanomis...

Turtuoliai patys eglučių nepuošia: kam patiki ir kiek kainuoja

Darbai darbeliai, ir to trūksta, ir ano trūksta, ir kalėdinio gėrimo „Eggnog“ taip pat... –...

Kaip sulaukti 100 metų ir turėti šviesų protą: 10 mokslininkų rekomendacijų (100)

Vis daugiau žmonių gyvena ilgai – kai kurie 100 metų ir ilgiau. Mokslininkai bando suprasti, kaip...