Pesto padažas iš Italijos

Temperamentingoji Italija pristato pesto padažą – iš bazilikų, parmezano, kedrinių pinijų ir česnakų. Jis puikiai tinka prie itališkos duonos, taip pat juo dažnai gardinami miltiniai patiekalai bei žuvis. Tikrasis pesto padažas yra gaminamas marmuriniuose induose, kuriuose kruopščiai smulkinami baziliko lapeliai. Receptas sugalvotas dar Senovės Romoje.

Bešamelio padažas iš Prancūzijos

Prancūziška elegancija ir subtilumu kvepiantis bešamelio padažas įvairiose vietose vadinamas baltuoju. Tai tirštas padažas iš pieno arba grietinėlės, gaminamas su kiaušiniais ir miltais. Jį itin mėgsta ne tik Prancūzijos, bet ir Italijos gyventojai. Bešamelio padažas, patiekiamas karštas, labai tinka prie makaronų patiekalų, o ypač prie lazanijos. Jei norite išgauti kitokį bešamelio padažo skonį, gardinkite jį sūriu, smulkiai pjaustytais svogūnais, muskatu.

Sojos padažas iš Kinijos

Tai rudos spalvos padažas, kuris yra labai mėgstamas ir populiarus Tolimųjų Rytų virtuvėje. Sojos padažas dar kitaip vadinamas padažu-karaliumi, nes puikiai tinka prie visų patiekalų. Itin kvapniu ir sodriai rudos spalvos padažu galite gardinti ryžius, vištieną, makaronus, lašišą. Priklausomai nuo gamybos niuansų, galima skirti tamsųjį ir šviesųjį padažus. Tamsesnė spalva įgaunama tada, kai padažas yra brandinamas ilgesnį laiką.

Tkemalio padažas iš Gruzijos

Tai vienas pagrindinių gruziniškos virtuvės pagardų, kurio pagrindinė sudedamoji dalis – slyvos, kurios, pagardintos kalendra, krapais, česnakais ir kitais ingredientais, puikiai tinka prie keptų mėsos patiekalų ir kepsnių, gaminamų ant grotelių. Tkemalio padažą galima gaminti ir iš raudonųjų, ir iš geltonųjų slyvų. Priklausomai nuo jų kinta padažo spalva ir saldumas.

Spirgučių padažas iš Lietuvos

Šį padažą galima vadinti tradiciniu, kurį gamina tik lietuviai. Jis yra gaminamas iš keptų rūkytų lašinukų arba šoninės, smulkintų svogūnų ir grietinės. Gana riebiu spirgučių padažu puikiai tinka gardinti tradicinius bulvinius lietuviškus patiekalus – cepelinus, plokštainį, vėdarus.

Daugiau skaitykite naujame nemokamo žurnalo „Mieste“ numeryje.