Kulinarijos paveldo fondo vadovė etnologė Birutė Imbrasienė teigia, kad mūsų protėviai obuolių atsargas žiemai ruošė kitaip, nei esame dabar įpratę. Mat šviežius vaisius laikė tik iki Naujųjų metų, gražiausiais puošdavo Kalėdų eglutes.
Bulvės
© Corbis/Scanpix
Prasidėjus Naujiesiems, gardžiai valgydavo džiovintus obuolius, kuriuose išlikdavo daug vitaminų ir kitų naudingų organizmui medžiagų. Tokius obuolius mirkydavo, maldavo, dėdavo į bandeles ir pyragus, girą, sulą, virdavo kompotus ir pan. Tad džiovinti obuoliai žiemą buvo itin populiarūs. Jų galime prisidžiovinti orkaitėse ir dabar, maždaug per centimetrą pravėrusios jų dureles. Tokiu būdu juos galima išdžiovinti per porą pusdienių.

B.Imbrasienė patarė obuolių košę ne virti, o kepti - taip darydavo mūsų senelės. Molinį platų indą su supjaustytais saldžiarūgščiais obuoliais pašaudavo į krosnį. Cukraus nedėdavo. Kaitindavo, kol supjaustyti obuoliai sukrisdavo. Lygiai taip galima iškepti obuolienę ir dujinės viryklės orkaitėje per porą valandų. Taip paruošta obuolienė ne tik labai sveika, bet ir skani - tiks ir su varškės sūriu, ir su mėsos patiekalais. Suvalkiečiai mėgdavo nesaldintą obuolių košę valgyti su bulvių plokštainiu. Beje, taip paruošta obuolienė ir žiemą buvo laikoma tame pačiame inde, rūsyje. Senelės obuolienę, kad geriau laikytųsi, užpildavo lajumi (galvijų taukais), kurie greitai užšąla.

Vaisiai, obuoliai
© Corbis/Scanpix

Ryžiai su obuoliais

2 puodeliai ryžių, 4 puodeliai pieno, 100 g cukraus, 50 g sviesto, 500 g obuolių, druskos.

Ryžius išvirti silpnai pasūdytame piene. Kaitinant mažą vandens kiekį, ištirpdyti jame cukrų, įdėti sviestą ir kepti su supjaustytais obuoliais, po to sumaišyti su išvirtais ryžiais.

Paprikos, daržovės
© Corbis/Scanpix

Sveikos raugintų kopūstų salotos

300 g raugintų kopūstų, 100 g pomidorų arba 50 g lazdynų riešutų branduolių, 4 šaukštai sėmenų aliejaus, 30 g ankštinių pipirų, truputis mirkytų kmynų, maltų sėmenų, šaukštas krienų.

Visus produktus sumaišyti ir parūgštinti citrinos sultimis ar spanguolėmis, ar šaltalankių bei svarainių vaisiais.

Bulvės
© Corbis/Scanpix

Tapybiškos salotos

Margalapių ar bet kokios kitos spalvos salotų, 300 g žuvies filė, po 12-13 raudonų ar mėlynų vynuogių, mažas ryšulėlis salierų (petražolių) lapų, 4 šaukštai alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai obuolių acto, kupinas šaukštas saulėgrąžų branduolių, pusės citrinos sultys, druskos, juodų maltų pipirų.

Stambiai supjaustyti salotą, smulkiai - salierų ar petražolių lapelius, o virtą su prieskoniais žuvies filė - gabaliukais. Viską sudėti į indą, papildyti vynuogėmis, pagal skonį pridėti druskos ir pipirų, sumaišyti.

Į alyvuogių aliejų išspaudžiame pusės citrinos sultis, įpilame obuolių actą, atidžiai išmaišome ir užpilame ant salotų. Paliekame pusvalandžiui. Prieš paduodant į stalą, patiekalo viršų pabarstyti saulėgrąžų branduoliais ar moliūgų sėklomis.

Ryžiai
© Corbis/Scanpix

Bulvių apkepas su baltu padažu ir svogūnais

Padažas: 35 g sviesto, 35 g miltų, 0,5 l pieno, druskos, pipirų.

Užvirti pieną. Į išlydytą sviestą supilti miltus ir kaitinant maišyti, kol taps vientisa masė. Šią masę supilti į karštą pieną, pasūdyti, įberti pipirų ir kaitinant pamaišyti, kad gautųsi grietinės tirštumo padažas. Tuomet nulupti 850 g bulvių ir 135 g svogūnų, supjaustyti plonais griežinėliais ir sudėti į padažą. Įpilti dar 125 g pieno. Šią masę supilti į karščiui atsparų indą. Ant viršaus uždėti 30 g sviesto, uždengti kepimo folija ir pašauti į orkaitę. Kepti apie 45 min. 175 laipsnių temperatūroje.

Salotos
© Corbis/Scanpix

Saldžiųjų paprikų salotos

(8 porcijos)

1/3 stiklinės aliejaus (geriau alyvuogių), dvi ropelės plonais griežinėliais supjaustytų svogūnų, devynios trijų spalvų saldžiosios paprikos, dvi skiltelės susmulkinto česnako, druskos, pipirų, trečdalis stiklinės balto vyno.

Į įkaitintą keptuvėje aliejų dedame svogūnus, apkepame. Pridedame juostelėmis supjaustytą papriką, prieskonius ir troškiname porą minučių. Tuomet įpilame vyną, uždengiame ir troškiname dar 10 minučių ant mažos ugnies.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Dvyliktasis Dakaro etapas: ilgiausią išbandymą atlaikė visi Lietuvos ekipažai Juknevičius artėja link rekordo (282)

Išbandymų dieną atlaikė visos Lietuvos komandos. Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis...

Po paslaptingos modelio žūties Klaipėdos viešbutyje – sukrečiantis pokalbis (89)

Praėjusių metų lapkričio pabaigoje Lietuvą sukrėtė netikėta merginos žūtis – Klaipėdoje,...

Orai: jums tai patiks – bus dar daugiau sniego, o po to ir šalčio (9)

Šiuo metu šalyje tikra žiema: apylinkes puošia sniegas, o šaltis neskuba trauktis, priešingai,...

Lemiamą šturmą atlaikęs „Žalgiris“ dramatiškoje mačo pabaigoje įveikė Ispanijos čempionus (280)

17 taškų persvarą iššvaistęs Kauno „Žalgiris“ (12-7) sugebėjo išsaugoti pergalę savo...

Liūdnai pagarsėjęs „Lexus“ vairuotojas: gavau nuo pareigūnų normaliai (296)

Ketvirtadienį į Vilniaus miesto apylinkės teismą atžygiavo liepos mėnesį siautėjęs...

Programišių ataka: įsilaužus į Lietuvos portalą apšmeižtas ministras Karoblis kibernetinio saugumo centras pradėjo tyrimą (351)

Įsilaužus į naujienų portalą tv3.lt, jame ketvirtadienio vakarą paskelbta išgalvota melaginga...

Aistros apimto senolio žmona baiminasi, kad akto metu jis nenumirtų (115)

Aš ir mano vyras gulime pataluose, švytintys nuo to momento intensyvumo. Mūsų kūnai susipynę ir...

Pergale pasidžiaugęs Jasikevičius lenkė galvą prieš savo auklėtinius ir prašė laisvos dienos (6)

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai išgyveno dar vieną trilerį Eurolygos rungtynėse namuose. Po...

Juknevičius po 12-ojo etapo: vienas mėgstamiausių mano greičio ruožų (4)

Po vienuoliktojo greičio ruožo, vos tik išlipę iš savo bolido Antanas Juknevičius ir Darius...

Darbo vietą susikūrė atsidūrusi gyvenimo duobėje: liko viena su dvynukais ant rankų (77)

Su Lina Šukiene susitikome jos įkurtame vaikų žaidimo kambaryje. Švelniais spalvų tonais...