aA
Kulinarijos paveldo fondo vadovė etnologė Birutė Imbrasienė teigia, kad mūsų protėviai obuolių atsargas žiemai ruošė kitaip, nei esame dabar įpratę. Mat šviežius vaisius laikė tik iki Naujųjų metų, gražiausiais puošdavo Kalėdų eglutes.
Ryžiai
© Corbis/Scanpix
Prasidėjus Naujiesiems, gardžiai valgydavo džiovintus obuolius, kuriuose išlikdavo daug vitaminų ir kitų naudingų organizmui medžiagų. Tokius obuolius mirkydavo, maldavo, dėdavo į bandeles ir pyragus, girą, sulą, virdavo kompotus ir pan. Tad džiovinti obuoliai žiemą buvo itin populiarūs. Jų galime prisidžiovinti orkaitėse ir dabar, maždaug per centimetrą pravėrusios jų dureles. Tokiu būdu juos galima išdžiovinti per porą pusdienių.

B.Imbrasienė patarė obuolių košę ne virti, o kepti - taip darydavo mūsų senelės. Molinį platų indą su supjaustytais saldžiarūgščiais obuoliais pašaudavo į krosnį. Cukraus nedėdavo. Kaitindavo, kol supjaustyti obuoliai sukrisdavo. Lygiai taip galima iškepti obuolienę ir dujinės viryklės orkaitėje per porą valandų. Taip paruošta obuolienė ne tik labai sveika, bet ir skani - tiks ir su varškės sūriu, ir su mėsos patiekalais. Suvalkiečiai mėgdavo nesaldintą obuolių košę valgyti su bulvių plokštainiu. Beje, taip paruošta obuolienė ir žiemą buvo laikoma tame pačiame inde, rūsyje. Senelės obuolienę, kad geriau laikytųsi, užpildavo lajumi (galvijų taukais), kurie greitai užšąla.

Vaisiai, obuoliai
© Corbis/Scanpix

Ryžiai su obuoliais

2 puodeliai ryžių, 4 puodeliai pieno, 100 g cukraus, 50 g sviesto, 500 g obuolių, druskos.

Ryžius išvirti silpnai pasūdytame piene. Kaitinant mažą vandens kiekį, ištirpdyti jame cukrų, įdėti sviestą ir kepti su supjaustytais obuoliais, po to sumaišyti su išvirtais ryžiais.

Paprikos, daržovės
© Corbis/Scanpix

Sveikos raugintų kopūstų salotos

300 g raugintų kopūstų, 100 g pomidorų arba 50 g lazdynų riešutų branduolių, 4 šaukštai sėmenų aliejaus, 30 g ankštinių pipirų, truputis mirkytų kmynų, maltų sėmenų, šaukštas krienų.

Visus produktus sumaišyti ir parūgštinti citrinos sultimis ar spanguolėmis, ar šaltalankių bei svarainių vaisiais.

Bulvės
© Corbis/Scanpix

Tapybiškos salotos

Margalapių ar bet kokios kitos spalvos salotų, 300 g žuvies filė, po 12-13 raudonų ar mėlynų vynuogių, mažas ryšulėlis salierų (petražolių) lapų, 4 šaukštai alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai obuolių acto, kupinas šaukštas saulėgrąžų branduolių, pusės citrinos sultys, druskos, juodų maltų pipirų.

Stambiai supjaustyti salotą, smulkiai - salierų ar petražolių lapelius, o virtą su prieskoniais žuvies filė - gabaliukais. Viską sudėti į indą, papildyti vynuogėmis, pagal skonį pridėti druskos ir pipirų, sumaišyti.

Į alyvuogių aliejų išspaudžiame pusės citrinos sultis, įpilame obuolių actą, atidžiai išmaišome ir užpilame ant salotų. Paliekame pusvalandžiui. Prieš paduodant į stalą, patiekalo viršų pabarstyti saulėgrąžų branduoliais ar moliūgų sėklomis.

Ryžiai
© Corbis/Scanpix

Bulvių apkepas su baltu padažu ir svogūnais

Padažas: 35 g sviesto, 35 g miltų, 0,5 l pieno, druskos, pipirų.

Užvirti pieną. Į išlydytą sviestą supilti miltus ir kaitinant maišyti, kol taps vientisa masė. Šią masę supilti į karštą pieną, pasūdyti, įberti pipirų ir kaitinant pamaišyti, kad gautųsi grietinės tirštumo padažas. Tuomet nulupti 850 g bulvių ir 135 g svogūnų, supjaustyti plonais griežinėliais ir sudėti į padažą. Įpilti dar 125 g pieno. Šią masę supilti į karščiui atsparų indą. Ant viršaus uždėti 30 g sviesto, uždengti kepimo folija ir pašauti į orkaitę. Kepti apie 45 min. 175 laipsnių temperatūroje.

Salotos
© Corbis/Scanpix

Saldžiųjų paprikų salotos

(8 porcijos)

1/3 stiklinės aliejaus (geriau alyvuogių), dvi ropelės plonais griežinėliais supjaustytų svogūnų, devynios trijų spalvų saldžiosios paprikos, dvi skiltelės susmulkinto česnako, druskos, pipirų, trečdalis stiklinės balto vyno.

Į įkaitintą keptuvėje aliejų dedame svogūnus, apkepame. Pridedame juostelėmis supjaustytą papriką, prieskonius ir troškiname porą minučių. Tuomet įpilame vyną, uždengiame ir troškiname dar 10 minučių ant mažos ugnies.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Gaisro metu Alytuje kritęs zuikis atiduotas tyrimams: pirmos žinios iš veterinarų baugina meras: jei tai bus patvirtina, liūdna ne tas žodis (305)

Spalio 18 dieną, t.y. trečiąją milžiniško padangų perdirbimo gamyklos gaisro dieną, Alytaus...

Navickienė: šis balsavimas parodė, kad vienam agrooligarchui ir jo kombainui pasibaigė dyzelis (293)

Seime renkami parašai siekiant inicijuoti pirmalaikius Seimo rinkimus pavasarį. Prie iniciatorių...

JK parlamentarai atmetė Johnsono siūlytą „Brexit“ vykdymo planą (57)

Borisas Johnsonas antradienį pagaliau turėjo progą parlamentui pateikti savo „Brexit“...

Maslobojevas pirmoje pasaulio kikbokso čempionato kovoje pasiuntė varžovą į nokautą (56)

Įspūdinga pergale WAKO pasaulio kikbokso čempionatą Sarajeve, Bosnijoje ir Hercegovinoje, pradėjo...

Šiluma pradeda „galvoti“ apie pasitraukimą iš Lietuvos (6)

Šiąnakt per Lietuvą nusidrieks debesų juosta, bet žymesnio lietaus nesulauksime. Rimstant...

Turintiems didelį darbo stažą – gera žinia iš Seimo (44)

Seimas spręs, ar ne mažesnį kaip 40 metų darbo stažą turintys šalies gyventojau galėtų...

BMW skrydis Vilniuje: rėžėsi į stulpą, jį nulaužė ir apsivertė papildyta (41)

Vėlų antradienio vakarą Vilniuje įvyko avarija. Pirminiais duomenimis, susidūrė du...

Daug ir naudingai žaidęs Kalnietis su „Lokomotiv“ pralaimėjo Belgrade

Belgrado „Partizan“ (4-0) ir toliau žygiuoja Europos taurės varžybose be pralaimėjimų....

Mokslų daktarė įvardijo maisto produktus, kurie stiprina imuninę sistemą, saugo nuo vėžio ir didina vyrų vaisingumą (79)

Pastaruoju metu selenas sulaukia vis daugiau dėmesio. Ir nieko keisto, nes jis yra vienas iš...

Johnsonas skelbia pertrauką „Brexit“ sutarties tvirtinimui (4)

Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas antradienį paskelbė stabdantis pastangas...