aA
Žaliavalgė Olga Dzindzeleta prie žaliavalgystės propagavimo Lietuvoje jau greitai galės prisidėti dar svariau – Vilniaus knygų mugėje bus pristatyta jos parengta knyga „Geriausi RawRaw receptai žaliavalgiams“. Joje autorė dalijasi receptais iš savo virtuvės ir neigia visuomenėje vyraujantį požiūrį, kad gyvas maistas nuobodus.
© DELFI (J.Juršienės nuotr.)

Spalvinga receptų knyga prieštarauja požiūriui, kad žaliavalgiai maitinasi tik vaisiais, daržovėmis ir salotų lapais. Pasak jos, iš termiškai neapdorotų, gyvų produktų galima sukurti ir pagaminti be galo daug skanių ir sveikų patiekalų, gėrimų, saldumynų bei duonelių. „Geriausi RawRaw receptai žaliavalgiams“ – ne tik instrukcijos ar idėjos, kokius patiekalus gaminti, bet ir teorinė informacija apie gyvąjį maistą, sėklų daiginimą ir žaliajai mitybai praversiančią buitinę įrangą.

„Aš jokiais būdais neraginu visų skubiai tapti žaliavalgiais, – sako Olga Dzindzaleta. – Mano tikslas bus pasiektas, jei bent dalis skaitytojų įtrauks į savo mitybą daugiau gyvų žaliųjų produktų. Juk tai daryti visiškai nesudėtinga!“

Prieš pustrečių metų Dzindzeletų šeima atidarė vieną pirmųjų žalio maisto restoranų Vilniaus senamiestyje, vėliau pradėjo rengti kulinarines pamokas, kuriose moko pradedančiuosius žaliavalgius gaminimo principų ir improvizacijų virtuvėje. Paskutinis jų pasiekimas – visos šeimos parengta knyga „Geriausi RawRaw receptai žaliavalgiams“.

„Žalias“ arba „gyvas“ (angl. Raw) maistas – tai toks maistas, kuris gali būti termiškai apdorotas ne aukštesnėje nei 42 laipsnių temperatūroje. Dažniausiai žalias maistas termiškai visai neapdorojamas. Tokiu būdu jame išlieka tiek spalvos, tiek gyvas vanduo, tiek organizmui reikalingi vitaminai ir mineralai bei enzimai (fermentai).

Knygos „Geriausi RawRaw receptai žaliavalgiams“ pristatymas įvyks Vilniaus knygų mugėje vasario 22 dieną (penktadienį), 16 val., konferencijų salėje 3.2. Apie gyvojo maisto naudą ir privalumus pasakos ne tik autorė Olga Dzindzaleta ir jos šeimos nariai, bet ir Ann Wignore fondo, skatinančio sveiką gyvenimo būdą, direktorius Lietuvoje Paulius Jaruševičius.

O laukiant knygos pristatymo, „Geriausi RawRaw receptai žaliavalgiams“ autorė siūlo išmėginti paprastus spanguolių ir kokosų sausainius.

Jiems reikės: 2 stiklinių kokosų drožlių, stiklinės migdolų riešutų, stiklinės kokosų aliejaus, stiklinės džiovintų spanguolių, 2 šaukštų medaus.

Eiga: Sumalti migdolų riešutus smulkintuvu iki miltų. Pridėti kokosų drožlių, spanguolių, įpilti kokosų aliejaus, įdėti medaus. Sumaišyti iki vientisos masės. Suformuoti nedidelius kamuoliukus. Galima apvolioti kokoso drožlėse ir iš karto valgyti, taip pat galima padžiovinti maisto džiovintuve 4–5 valandas, kol masė sukietės.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ukrainos kariuomenės karininkas: rusai į Ukrainą važiuoja kaip į safarį – pašaudyti į „chacholus“ (348)

Atskridus į Kijevą įtarti tai, kad šalis kariauja, galima dėl sugriežtintos patikros oro uoste...

Stulbinantis atsitiktinumas: lietuviai sutrumpino darbo laiką – pelnas išaugo kartais (36)

Dvi Lietuvos įmonės „Engineer“ ir „Valandinis“, veikiančios statybų srityje, nuo rugsėjo...

Įstrigusi auklėtinių pažanga Jasikevičiaus mintis sugrąžino į vasarą (57)

„Aš jau kartosiuosi“, – pats žurnalistus perspėjo Šarūnas Jasikevičius. Kauno...

Orai: nesušalkite, atkeliauja šlapdriba (7)

Po žiemiškos šeštadienio nakties kuklios 7 °C šilumos įdienojus sulauks tik pajūrio...

Sostinėje „eTransport“ automobilis aplamdė stovinčias mašinas ir apvirto (11)

Vėlų penktadienio vakarą, apie 23 val., Vilniuje, Mindaugo g. apvirto pavėžėjimo įmonės „...

Keli faktai apie Marko Zuckerbergo santuoką ją paverčia išties keista: nuo neįprasto susitarimo iki dramos vestuvių dieną (1)


 „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas ir Priscilla Chan neabejotinai yra įtakingos...

Sunkiai suvokiamas atvejis: penkiametė tapo mama (78)

1939 metais Liną Mediną motina nuvežė į Peru esančio Pisko miesto ligoninę. Iš atokiame...

Apmaudus vakaras Kaune: pratęsimą išplėšęs „Žalgiris“ jame nesulaikė Pangoso ir krito prieš „Barcą“ (603)

Penktadienio vakarą kovos lauke Nemuno saloje susigrūmė dvi šlovingą istoriją turinčios...

Visi rodikliai – į vieną pusę: kodėl moterys Lietuvoje nebenori gimdyti (610)

Visame Vakarų pasaulyje moterys ryžtasi gimdyti vis vėliau. Ne išimtis ir Lietuva . Pernai...

Unikauskas rekomenduoja: valgykite šią košę kasdien – kilogramai tirps, sveikata gerės (146)

Ir žmonės, sergantys virškinimo trakto ligomis, ir moterys, norinčios numesti svorio, ir kareiviai...