Žaliavalgė Olga Dzindzeleta prie žaliavalgystės propagavimo Lietuvoje jau greitai galės prisidėti dar svariau – Vilniaus knygų mugėje bus pristatyta jos parengta knyga „Geriausi RawRaw receptai žaliavalgiams“. Joje autorė dalijasi receptais iš savo virtuvės ir neigia visuomenėje vyraujantį požiūrį, kad gyvas maistas nuobodus.
© DELFI (J.Juršienės nuotr.)

Spalvinga receptų knyga prieštarauja požiūriui, kad žaliavalgiai maitinasi tik vaisiais, daržovėmis ir salotų lapais. Pasak jos, iš termiškai neapdorotų, gyvų produktų galima sukurti ir pagaminti be galo daug skanių ir sveikų patiekalų, gėrimų, saldumynų bei duonelių. „Geriausi RawRaw receptai žaliavalgiams“ – ne tik instrukcijos ar idėjos, kokius patiekalus gaminti, bet ir teorinė informacija apie gyvąjį maistą, sėklų daiginimą ir žaliajai mitybai praversiančią buitinę įrangą.

„Aš jokiais būdais neraginu visų skubiai tapti žaliavalgiais, – sako Olga Dzindzaleta. – Mano tikslas bus pasiektas, jei bent dalis skaitytojų įtrauks į savo mitybą daugiau gyvų žaliųjų produktų. Juk tai daryti visiškai nesudėtinga!“

Prieš pustrečių metų Dzindzeletų šeima atidarė vieną pirmųjų žalio maisto restoranų Vilniaus senamiestyje, vėliau pradėjo rengti kulinarines pamokas, kuriose moko pradedančiuosius žaliavalgius gaminimo principų ir improvizacijų virtuvėje. Paskutinis jų pasiekimas – visos šeimos parengta knyga „Geriausi RawRaw receptai žaliavalgiams“.

„Žalias“ arba „gyvas“ (angl. Raw) maistas – tai toks maistas, kuris gali būti termiškai apdorotas ne aukštesnėje nei 42 laipsnių temperatūroje. Dažniausiai žalias maistas termiškai visai neapdorojamas. Tokiu būdu jame išlieka tiek spalvos, tiek gyvas vanduo, tiek organizmui reikalingi vitaminai ir mineralai bei enzimai (fermentai).

Knygos „Geriausi RawRaw receptai žaliavalgiams“ pristatymas įvyks Vilniaus knygų mugėje vasario 22 dieną (penktadienį), 16 val., konferencijų salėje 3.2. Apie gyvojo maisto naudą ir privalumus pasakos ne tik autorė Olga Dzindzaleta ir jos šeimos nariai, bet ir Ann Wignore fondo, skatinančio sveiką gyvenimo būdą, direktorius Lietuvoje Paulius Jaruševičius.

O laukiant knygos pristatymo, „Geriausi RawRaw receptai žaliavalgiams“ autorė siūlo išmėginti paprastus spanguolių ir kokosų sausainius.

Jiems reikės: 2 stiklinių kokosų drožlių, stiklinės migdolų riešutų, stiklinės kokosų aliejaus, stiklinės džiovintų spanguolių, 2 šaukštų medaus.

Eiga: Sumalti migdolų riešutus smulkintuvu iki miltų. Pridėti kokosų drožlių, spanguolių, įpilti kokosų aliejaus, įdėti medaus. Sumaišyti iki vientisos masės. Suformuoti nedidelius kamuoliukus. Galima apvolioti kokoso drožlėse ir iš karto valgyti, taip pat galima padžiovinti maisto džiovintuve 4–5 valandas, kol masė sukietės.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Audringos abiturientų naktys: išnuomoti viešbučiai, pribloškiančios suknelės ir alkoholio paieškų maršrutai (74)

Vieni paskutines mokyklines šventes švenčia pompastiškai, kiti kukliai, o treti traukia į...

Vienas prieš Ballus paliktas Šeškus: pakriko nervai ir sveikata, nebenoriu treniruoti (110)

Tėtušio klyksmai, apatiškos ir net per rungtynes sugebančios užsnūsti jo atžalos,...

Pirma kova po Belgrado: „Nevėžis“ – „Žalgiris“ (tiesioginė rungtynių transliacija) (12)

Kauno „Žalgiris“ grįžta į Lietuvos krepšinio lygos ( LKL ) kovas, kuriose ketvirtadienį...

Geriausios Lietuvos mokyklos abiturientai pademonstravo „paskutinio skambučio“ įvaizdžius

Ketvirtadienio popietę paskutinio skambučio šventė vyko ir geriausia Lietuvos mokykla šįmet vėl...

Viena didžiausių aviacijos paslapčių ir toliau kursto teorijas: mes dar nieko nežinome (5)

Australų tyrėjai, ketverius metus ieškoję dingusio MH370 reiso lėktuvo, tvirtina, kad lėktuvas...

Alyvuogių aliejaus someljė: net „extra virgin“ aliejus nebūtinai turės ką nors bendra su alyvuogėmis (9)

Vienintelė Lietuvoje alyvuogių aliejaus someljė ir pirmoji Rytų Europoje sertifikuota...

Butų nuoma trijuose Lietuvos miestuose: ką siūlo už 250 eurų? (1)

Pigus, patogus, pakankamai erdvus butas dviems už 250 eurų – kokių variantų gali pasiūlyti...

Klimatologų verdiktas: vasara bus karšta ir ilga, bet gali užklupti didžiausia grėsmė (84)

Gegužė dar nesibaigė, tad meteorologai nedrįsta „skaičiuoti viščiukų“, tačiau drąsiai...

Jakeliūnas pripažino: tokios pensijų reformos, kokią žadėjo „valstiečiai“ – nebus (39)

Daugiausia vietų Seime laimėjusiai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai ( LVŽS )...

Sostinės centre visiškai sudegė automobilis, šalia stovėjęs apdegė (4)

Ketvirtadienio vakarą Vilniaus centre, Subačiaus gatvėje, sudegė automobilis.