Obuolių pyragas tiks 25x40 centimetrų arba panašaus ploto kepimo formai.
© Shutterstock nuotr.

Biskvitui reikės:

200 g kambario temperatūros sviesto
180 g cukraus
šaukštelį vanilinio cukraus
žiupsnelį druskos
3 kiaušinius
2 šaukštelius kepimo miltelių
250 g miltų

Įdarui:

1-1,5 kg obuolių
skardinę (rodos, 375 g ar panašiai) virto kondensuoto pieno*

Trupiniams:

75 g miltų
75 g cukraus
50 g avižinių dribsnių
šaukštelį cinamono
75 g šalto sviesto

Procesas:

Įjungiam orkaitę – 180. Kepimo formą išklojam kepimo popieriumi.

Gaminam biskvitą. Sviestą išsukam su cukrum, vaniliniu cukrum ir druska iki purios masės maždaug penkias minutes. Po vieną įplakam kiaušinius, kiekvienam po minutę skirdami. Suberiam kepimo miltelius ir miltus. Išmaišom iki vienalytės masės. Padedam į šoną ir kuriam laikui pamirštam.

Obuolius nulupam ir išimam sėklalizdžius. Po šito turėtų likti apie kilogramą. Supjaustom plonom riekelėm/skiltelėm/nedideliais kubeliais, nelygu, kokius rakandus virtuvėj randam. Aš naudojuosi rankinės pjaustyklės paslaugomis, todėl riekelės it iš kokio obuolių pjaustymo fabriko – taip tobulai vienodo storio. Skoniui, žinoma, tai įtakos neturi. Sumaišom su virtu kondensuotu pienu. Nelabai norės obuoliai gražiai karamele pasidengt, bet viskas tėra laiko ir kantrybės klausimas.

Trupiniams visus sausus ingredientus sumaišom. Įpjaustom šaltą sviestą ir darbuojamės pirštais, kol masė pradeda panašėt į šlapią smėlį. Žinoma, galima tam įdarbint virtuvinį kombainą ar kokį kitą aparatą, bet rankas nusiplaut paprasčiau, be to, užtrunkama tik kelias minutes. Jei niekada nesat gaminę tokių ar panašių trupinių, sukišę rankas į dubenį darykit judesius, it norėdami ką nors kuo nors apibarstyt. Nelabai sugalvoju, kaip šitai kitaip paaiškint, bet, manau, įvykių eigoje ir patys suprasit, apie ką kalba.

Konstruojam pyragą. Pilam biskvito tešlą ir išlyginam paviršių. Ant viršaus tolygiai paskleidžiam obuolių masę. Viską padengiam trupinių sluoksniu. Viskas paprasčiau nei rodės iš pradžių, ar ne?

Šaunam į orkaitę maždaug valandai. Patikrinti, ar tikrai iškepė, čia kebloka, mat trupiniai nuo cinamono visą kepimo laiką išlieka dailiai rudi, o medinio pagaliuko testas neveiksmingas, nes obuolių masė trukdys patikrint biskvito būklę. Todėl po valandos prakrapštom kepinio kraščiuką ir žiūrim, ar iškepė. Jei ne – paliekam dar dešimčiai minučių ir procedūrą kartojam. Skanaus.

*Nusiperkam skardinę saldinto kondensuoto pieno, statom į puodą, pripilam vandens tiek, kad ją apsemtų ir dar būtų gerokai virš. Verdam ant nestiprios ugnies maždaug pusantros valandos, laiks nuo laiko patikrindami, ar vandens kiekis pakankamas, mat jeigu skardinė nebus visiškai panirus, gali susprogt. Todėl labai patogu naudot aukštą puodą. Dar galima pirkt "Rududu", bet tuomet prieš naudojant derėtų kiek pašildyt, kad suskystėtų ir lengviau su obuoliais susidraugautų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Savaitės pradžioje Lietuvos orus lems ciklonas (10)

Pirmadienio dieną Lietuva pateks į šilčiausiąją šio ciklono dalį. Aukščiausia temperatūra...

Netikros aukštosios mokyklos vilioja studentus valstybės nepripažįstamais bakalauro ir magistro diplomais (54)

Įstaigos pavadinime – užuomina į aukštąjį mokslą, žadami bakalauro ir magistro diplomai...

Parduotuvės vadovas apie krentančius pardavimus: kažkas jaučiasi, bet nežinau tik kas (523)

Tiek Lietuvoje, tiek Europoje kalbama, kad šiuo metu yra ekonominis pakilimas.

Kraupios pliušiniais žaislais nuklotos vaikų kapinės: ten patekus norisi sukalbėti visas maldas, kurias moki (27)

Ilgas žvyrkelis. Šalia jo – sena, medinė, išvirtusi tvora. Aplink matosi kelios trobelės,...

Lietuvius gluminusi mada viešumoje „puoštis“ kojinėmis bei šlepetėmis pasiekė ir Kanye Westą: taip apsiavęs atvyko į vestuves (6)

Amerikiečių reperis Kanye Westas garsėja ambicijomis mados ir dizaino srityje. Jam neretai tenka...

Šio diktatoriaus tironija sunkiai protu suvokiama: po masinės egzekucijos prancūzams trūko kantrybė prabangiose vilose – kraupūs radiniai (119)

Centrinė Afrikos Respublika ( CAR ), nepaisant neapsakomai gausių gamtinių išteklių, išlieka...

Ką reiškia mėlynių spalvos ir kada reikėtų susirūpinti? (1)

Mėlynių atsiranda, kai pažeidžiamos po oda esančios smulkios kraujagyslės. Bėgant laikui,...

Laikantis Viduržemio jūros regiono dietos pagerėja sveikata: egzotiška mityba lengvai suderinama su lietuviška (96)

Jeigu norite valgyti kaip tikras Viduržemio jūros regiono gyventojas, pasirodo, visai nereikia...

Pasitikrinkite: specialistė pasakė, ką turi mokėti 2–5 metų vaikai (8)

Tėvams labiausiai rūpi, kad vaikas džiaugtųsi vaikyste, aktyviai dalyvautų socialiniame gyvenime,...