Ruduo mus džiugina savo gėrybėmis, nepašykštėjo šiemet ir obuolių. Dr. Sabina Sirtautaitė "Šeimininkėje" dalinasi obuolių sūrių receptais ir siūlo pasigaminti puikų desertą - kriaušes sirupe.
© Corbis/Scanpix
Kriaušės cukraus sirupe

2 kg kietų vidutinio dydžio kriaušių, 1 kg cukraus, šaukštelis citrinos rūgšties, 10 graikinių riešutų, 16 g vanilinio cukraus.

Kriaušes nuplauti, nulupti, perpjauti išilgai per pusę, užpilti cukrumi ir palaikyti 24 val. Tada į sėklalizdžio išpjovą įdėti po pusę graikinio riešuto, užpilti sirupu ir virti ant silpnos ugnies, kol sirupo lašas ant lėkštelės neišsilies, bet išlaikys savo formą.

Citrinos rūgštį ištirpinti dviejuose šaukštuose vandens ir supilti į sirupą, suberti vanilinį cukrų ir pakaitinti iki virimo. Kriaušes su sirupu sudėti į švarius stiklainius, juos sandariai užsukti ir lėtai atvėsinti.

Obuolių sūriai

I būdas: 1 kg obuolių, 1 kg cukraus, apelsinų žievelių.

Obuolius supjaustykime skiltelėmis, išimkime sėklalizdžius, įpilkime truputį vandens ir šutinkime, kol suminkštės. Tuomet pertrinkime per tinklelį. Obuolių tyrę sumaišykime santykiu 1:1 su cukrumi ir virkime nuolat maišydami, kol masė tiek sutirštės, kad atšoks nuo šaukšto.

Obuolių masę sumaišykime su maltomis apelsinų žievelėmis, sukrėskime į šlapią retesnį audeklą ir paslėkime. Po 2–3 dienų nuimkime audeklą, iš abiejų pusių apdžiovinkime ir laikykime sausoje vietoje.

II būdas: 1 kg obuolių, 200 g cukraus, 0,5 šaukštelio malto cinamono.

Nuplautus obuolius supjaustykime skiltelėmis, išimkime sėklalizdžius, sudėkime į emaliuotą indą, užberkime cukrumi, sukrėskime ir palikime kambario temperatūroje 10–12 val. Kitą dieną sultis nupilkime ir 15–20 min. kaitinkime, kad išgaruotų dalis vandens. Tuomet į verdantį skystį suberkime obuolius ir virkime ant silpnos ugnies maišydami, kol masė sutirštės. Sūris būna išviręs, kai perbraukus mentele per verdamą masę ji iškart nesusilieja.

Karštą masę sukrėskime į celofanu išklotus sūrmaišius, gerai juos suslėkime, užriškime ir 5–6 dienas laikykime sausoje patalpoje pakabinus ar sudėjus ant grotelių. Laikykime sausoje (su sūrmaišiais ar išėmus) šaltoje vietoje, sudėjus taip, kad nesiglaustų vienas prie kito. Kai sūris laikomas be sūrmaišio, prie jo turi likti glaudžiai prigludusi maistinė plėvelė.

III būdas: 1 kg obuolių, 200–250 g cukraus.

Obuolius su kieta žievele nulupkime, išimkime sėklalizdžius, supjaustykime skiltelėmis, užberkime cukrumi ir palikime kambario temperatūroje 12–24 val. Kitą dieną sultis nupilkime ir virkime, kol liks pusė jų kiekio.

Penktadalį obuolių palikime, likusius sudėkime į verdančias sultis ir virkime ant silpnos ugnies kartkartėmis pamaišant, o suminkštėjusius virkime nuolat maišant. Kai mentele perbraukus per masę ji greitai nesusilieja, tuomet suberkime likusius obuolius ir dar pavirkime 2–3 min.

Karštą masę sukrėskime į sūrmaišius. Toliau darykime kaip rašyta I arba II receptuose.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Galingiausią žmogų Sovietų Sąjungoje pažadino skambutis, šis sureagavo ne iškart: pasekmės buvo tragiškos (49)

Ankstyvą 1986 m. balandžio 26-osios rytą įvyko viena didžiausių atominių katastrofų...

Palangos bare gavusi sąskaitą nustėro (115)

„Jei nebūčiau pastebėjusi, būčiau tiesiog sumokėjusi daugiau nei reikia, nes padavėjas nei...

Joninių laužai Kernavėje skelbia: dienos ima trumpėti (9)

Kur švęsti Jonines? Į šį klausimą vienintelį atsakymą žinantys kasmet traukia į Senąją...

Kraupiais nusikaltimais pažymėta Vilniaus vieta, kur siautė mokytoju troškęs tapti maniakas (71)

Sostinėje esančio Pasakų parko pavadinimą žino net ir kitoje Lietuvos pusėje gyvenantys...

Atmetęs dar vieną pasiūlymą iš už Atlanto Jasikevičius nesiblaškys – lieka „Žalgiryje“ (284)

Po istorinio sezono su Kauno „Žalgiriu“ 42 metų Šarūnas Jasikevičius vos kelias dienas...

Išvardijo, kokios ligos tyko vakarėlių užkandžiuose (4)

Koks vakarėlis, jei ant stalo nėra padėto didžiulio dubens traškučių ir užtepėlių jiems?...

Dramatiška vokiečių pergalė išsaugo pasaulio čempionų kailį incidentas po rungtynių (415)

Šeštadienio vakarą futbolo sirgalių dėmesį kaustė žūtbūtinė titulą ginančių vokiečių...

Septyni Europos nykštukai, kuriuos aplankysite per septynias dienas (7)

Nejaugi nenorėtumėte pasigirti kokią nors valstybę išmaišę skersai ir išilgai? Misija...

Aristokratė, kurią pamilo pats Voltaire’as: aistringa matematikė paviliojo ne tik grožiu, bet ir protu (15)

Emilie du Chatelet buvo talentinga matematikė ir Voltaire’o meilužė. Kartu jie vadovavo Isaaco...

7 vertingi stiliaus patarimai žemo ūgio moterims (19)

„Esu žemaūgė, taigi parduotuvių persirengimo kambariuose neretai atsiduriu su per dideliais...