aA
Vienas iš šiandien sostinės kino ekranuose startuojančio „Kino pavasario“ repertuaro filmų – „Natūralus pasipriešinimas“, pristatantis vyndarystę kaip meną, archajines vyndarystės tradicijas bei šiuolaikinės pramonės pasipriešinimą natūraliai, ekologiškai vyndarystei, sakoma pranešime spaudai.
© T. Stuko nuotr.

Šią juostą kulinarinių filmų programos atidarymo renginyje pristačiusi maisto tinklaraštininkė, knygos „Izraelio skoniai“ autorė Nida Degutienė prisipažįsta, jog keliaujant jai įdomiausia išmėginti maisto ir tos šalies gėrimų derinius, kurie dažnai nėra intuityviai nuspėjami.

„Dar prieš dešimt metų keliaudama po Peru atradau ceviche – laimų sultyse marinuotą žalią žuvį, gausiai pagardintą aitriais prieskoniais ir saldžiais raudonaisiais svogūnais. Vietiniai ceviche dažnai užkanda saldžia bulve arba sultingais milžiniškų kukurūzų burbuolių grūdais. Patiekdami ceviche švenčių proga, peruiečiai dažniausiai pasiūlo ir populiariausio šalyje kokteilio pisco sour – tai vynuogių degtinė, sumaišyta su laimo sultimis ir kiaušinio baltymu,“ – patirtimi dalinasi N. Degutienė.

Kulinarinės filmų programos pristatyme kaip naujų „Santa Maria“ pasaulio skonių linijos prieskonių ambasadorė kalbėjusi N. Degutienė, prisimena ir studijų Meksikoje laikus, kai su kambarioke iš Naujojo Orleano išbandė ne vieną šiame JAV Luizianos valstijos mieste populiarų patiekalą. Šio regiono virtuvei įtakos turėjo Šiaurės Amerikos indėnų, prancūzų, italų, anglų, ispanų, vokiečių ir afrikiečių virtuvės.

„Cajun maistas – aštrus, jame dominuoja jūros gėrybės ir mėsa. Naujajame Orleane būtina paragauti vietinių dievinamos labai aštrios kiaulienos dešros boudin ir sultingų krevečių, o tokius aštrius ir aromatingus patiekalus dažniausiai patiekia su alumi arba kuo tamsesniu romu“, – rekomenduoja N. Degutienė.

Tuo tarpu lankantis Indijoje ir ragaujant aromatais prisotinto indų maisto, Nida pataria nemėginti jo nustelbti klampiais ir saldžiais alkoholiniais gėrimais. „Nustebsite, tačiau Indijoje prie indiško kario derinamas stiklelis degtinės arba viskio. Tačiau toks stiprus alkoholis tinka tik indiškos vakarienės metu. Užtai per pietus indai dažniau ragauja bokalą ledinio alaus arba taurę sidro,“ – sako N. Degutienė ir rekomenduoja pietums ar vakarienei pasigaminti šviežio mangų, imbierų ir žaliųjų citrinų skonio indišką žuvies patiekalą.

Žuvis su kariu, mangais ir kokoso pienu

Nida Degutienė: keliaujant įdomiausia išmėginti maisto ir gėrimų derinius
© Asmeninio albumo nuotr.

4 porcijoms reikės:

400 g baltos žuvies filė, pvz., menkės
1 svogūno, supjaustyto
1 žalios aitriosios paprikos, supjaustytos
1 česnako skiltelės, supjaustytos
25 g sviesto
1 šviežio mango, supjaustyto kubeliais
1 valg. š. „Indian Mango Curry“ prieskonių mišinio
400 g kokosų pieno
1 valg. š. druskos
1 žaliosios citrinos sultys
1 ryšulėlio šviežių kalendrų

Patiekimui

nan duonos
ryžių
žaliosios citrinos

Žuvį supjaustykite 3x3 cm gabaliukais ir pabarstykite druska. Įkaitinkite sviestą keptuvėje ir pakepkite supjaustytus svogūnus, česnakus ir aitriąsias paprikas maždaug 5 minutes, kol suminkštės. Tuo pačiu metu išvirkite ryžius. Įberkite indiško mangų kario prieskonių mišinio ir druskos pagal skonį. Kepkite 1–2 minutes.

Supilkite kokoso pieną, įdėkite kubeliais pjaustytus mangus ir supilkite žaliųjų citrinų sultis. Užvirkite. Sudėkite žuvį ir virkite 4–5 minutes, kol žuvis išvirs.

Apibarstykite patiekalą šviežiomis kalendromis ir žaliosiomis citrinomis.

Patiekite su ryžiais ir nan duona.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kodėl legendinis Sergejus Bubka savo sunkiausią pergalę atšventė Vilniuje su krepšininkais? interviu

Lietuvoje rugsėjo pradžioje viešėjęs ir kartu su buvusios SSRS krepšinio rinktinės nariais...

Netikėti paramos būstui rezultatai: išsikelti į regioną panoro šimtai miestiečių kreiptis dar nevėlu (32)

Regionų atgaivinimas ir emigracijos mažinimas – tokie yra pagrindiniai paramos jaunų šeimų...

Šių dalykų Ušackas dabar nenorėtų prisiminti: Pavilionis priminė jo kalbas apie Rusiją Priežiūros komitetas įspėjo Pavilionį  (187)

Savo ketinimų dalyvauti prezidento rinkimuose atsisakęs parlamentaras Žygimantas Pavilionis...

Lauko reklama sukėlė didžiulį pasipiktinimą: ar tai butai naktinėms plaštakėms? (13)

Nekilnojamojo turto vystytojai ieško pačių įvairiausių reklamos sprendimų, kad tik patrauktų...

Sinoptikų prognozė – be šviesių akimirkų: rytoj ryte pasiruoškite gramdyti ledą (36)

Sinoptikė Izolda Marcinonienė perspėja, kad ateinanti naktis gali atnešti dar didesnių...

Bogušienė kirto ministerijai: turime išsaugotą susirašinėjimą, po kurio ir margarinas virto sveiku produktu papildyta SAM komentaru (193)

Maisto technologė Raminta Bogušienė antradienį išplatino spaudos pranešimą, kuriame kaltina...

Italas lietuviams išdavė skaniausio pesto receptus (2)

Genujiečiai jau daug metų stengiasi, kad ryškiai žalias ir kvapnus bazilikų padažas patektų į...

Stilistė atsakė į subtilų klausimą: ar padoru po drabužiais nesegėti liemenėlės? (4)

Stilistė Viktorija Šaulytė sostinėje vykusiame mados renginyje dalijosi stiliaus patarimais ir...

Donore tapusi Vida: atiduodi inkstą ir gauni sveiką normaliai gyvenantį žmogų (1)

Tai sako Vida Svetlikauskienė, padovanojusi inkstą savo vyrui. Žmonėms labai sunku apsispręsti...