Vienas iš šiandien sostinės kino ekranuose startuojančio „Kino pavasario“ repertuaro filmų – „Natūralus pasipriešinimas“, pristatantis vyndarystę kaip meną, archajines vyndarystės tradicijas bei šiuolaikinės pramonės pasipriešinimą natūraliai, ekologiškai vyndarystei, sakoma pranešime spaudai.
© T. Stuko nuotr.

Šią juostą kulinarinių filmų programos atidarymo renginyje pristačiusi maisto tinklaraštininkė, knygos „Izraelio skoniai“ autorė Nida Degutienė prisipažįsta, jog keliaujant jai įdomiausia išmėginti maisto ir tos šalies gėrimų derinius, kurie dažnai nėra intuityviai nuspėjami.

„Dar prieš dešimt metų keliaudama po Peru atradau ceviche – laimų sultyse marinuotą žalią žuvį, gausiai pagardintą aitriais prieskoniais ir saldžiais raudonaisiais svogūnais. Vietiniai ceviche dažnai užkanda saldžia bulve arba sultingais milžiniškų kukurūzų burbuolių grūdais. Patiekdami ceviche švenčių proga, peruiečiai dažniausiai pasiūlo ir populiariausio šalyje kokteilio pisco sour – tai vynuogių degtinė, sumaišyta su laimo sultimis ir kiaušinio baltymu,“ – patirtimi dalinasi N. Degutienė.

Kulinarinės filmų programos pristatyme kaip naujų „Santa Maria“ pasaulio skonių linijos prieskonių ambasadorė kalbėjusi N. Degutienė, prisimena ir studijų Meksikoje laikus, kai su kambarioke iš Naujojo Orleano išbandė ne vieną šiame JAV Luizianos valstijos mieste populiarų patiekalą. Šio regiono virtuvei įtakos turėjo Šiaurės Amerikos indėnų, prancūzų, italų, anglų, ispanų, vokiečių ir afrikiečių virtuvės.

„Cajun maistas – aštrus, jame dominuoja jūros gėrybės ir mėsa. Naujajame Orleane būtina paragauti vietinių dievinamos labai aštrios kiaulienos dešros boudin ir sultingų krevečių, o tokius aštrius ir aromatingus patiekalus dažniausiai patiekia su alumi arba kuo tamsesniu romu“, – rekomenduoja N. Degutienė.

Tuo tarpu lankantis Indijoje ir ragaujant aromatais prisotinto indų maisto, Nida pataria nemėginti jo nustelbti klampiais ir saldžiais alkoholiniais gėrimais. „Nustebsite, tačiau Indijoje prie indiško kario derinamas stiklelis degtinės arba viskio. Tačiau toks stiprus alkoholis tinka tik indiškos vakarienės metu. Užtai per pietus indai dažniau ragauja bokalą ledinio alaus arba taurę sidro,“ – sako N. Degutienė ir rekomenduoja pietums ar vakarienei pasigaminti šviežio mangų, imbierų ir žaliųjų citrinų skonio indišką žuvies patiekalą.

Žuvis su kariu, mangais ir kokoso pienu

Nida Degutienė: keliaujant įdomiausia išmėginti maisto ir gėrimų derinius
© Asmeninio albumo nuotr.

4 porcijoms reikės:

400 g baltos žuvies filė, pvz., menkės
1 svogūno, supjaustyto
1 žalios aitriosios paprikos, supjaustytos
1 česnako skiltelės, supjaustytos
25 g sviesto
1 šviežio mango, supjaustyto kubeliais
1 valg. š. „Indian Mango Curry“ prieskonių mišinio
400 g kokosų pieno
1 valg. š. druskos
1 žaliosios citrinos sultys
1 ryšulėlio šviežių kalendrų

Patiekimui

nan duonos
ryžių
žaliosios citrinos

Žuvį supjaustykite 3x3 cm gabaliukais ir pabarstykite druska. Įkaitinkite sviestą keptuvėje ir pakepkite supjaustytus svogūnus, česnakus ir aitriąsias paprikas maždaug 5 minutes, kol suminkštės. Tuo pačiu metu išvirkite ryžius. Įberkite indiško mangų kario prieskonių mišinio ir druskos pagal skonį. Kepkite 1–2 minutes.

Supilkite kokoso pieną, įdėkite kubeliais pjaustytus mangus ir supilkite žaliųjų citrinų sultis. Užvirkite. Sudėkite žuvį ir virkite 4–5 minutes, kol žuvis išvirs.

Apibarstykite patiekalą šviežiomis kalendromis ir žaliosiomis citrinomis.

Patiekite su ryžiais ir nan duona.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Medikai įskaudinti: prieš mitingą aistras pakurstė Skvernelis tiesioginė transliacija iš mitingo nuo 15.45 val. (177)

Pirmadienį Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis į vyriausybę pasikvietė Lietuvos medikų...

Pinskuvienė pranoko pati save: pažemino manekenės standartų neatitinkančią žurnalistę (479)

Portalo „Krašto naujienos“ vyr. redaktorė Neringa Tuškevičienė eilinį kartą viešai...

Tęsiantis ginčui dėl skelbimų rinkos monopolio vienas iš žaidėjų lieka mįsle (6)

Vilniaus apygardos administraciniame teisme birželio 12 d. bus dar kartą nagrinėjamas bendrovių...

Veisiejų regioniniame parke aptikta lokio pėdsakų

Lazdijų rajone , Veisiejų regioniniame parke, aptikta rudojo lokio pėdsakų.

Sovietmečio atgarsiai: kirpyklose kainos tebeskirstomos pagal lytį (63)

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba skelbia akciją „Kaina neturi lyties“ ir ragina...

Precedento neturintys pokyčiai: kas nutiko Kim Jong Unui? geologai: branduolinių bandymų komplekse – griūtis (84)

Visai netrukus Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas susitiks su Pietų Korėjos prezidentu...

Sensacingai išgarsėjusi Emma DELFI interviu atskleidė: visa tai, ką matėte, tebuvo gudraus plano dalis (158)

Praėjusią savaitę beveik visą Lietuvą savo pasisakymais ir išvaizda nustebinusi Emma Hulse...

Masinė avarija Vilniaus centre – susidūrė autobusas ir 4 lengvieji automobiliai susidarė didelė spūstis (13)

Ketvirtadienio popietę, kiek po 15 val., Vilniaus centre, A. Goštauto, Vilniaus ir Žygimantų...

Derybose dėl atsijungimo nuo Rusijos – finišo tiesioji (104)

Politinis susitarimas dėl Baltijos šalių elektros sistemos sinchronizacijos su Vakarais turėtų...

Ballų drama su nelaiminga pabaiga: be atsisveikinimo koncerto, keikiant Šeškų ir nepakilus iš dugno (207)

„O! O! Zo jau kyla kyla, ei, oi, ė, ei, oi, leiski man pakilti. Ei, nuėjome toli, turime pakilti....