aA
Vėstantys orai ragina mus maitintis vis sočiau ir karščiau, grasindami, jog valgydami „vasarišką“ maistą, neatsiginsime įvairiausių virusų, kosulių ir slogų. Atrodytų, lengvas ir drauge sotus maistas – neišsprendžiama problema... Tačiau žmonės – išradingi. Ėmė ir sugalvojo šiltas salotas.
Salotos
© Corbis

Salotas esame įpratę laikyti šaltais užkandžiais, todėl „šiltos salotos“ skamba kažkaip keistai... Tačiau yra daugybė šiltų salotų receptų, kur šviežios daržovės derinamos su pakepintomis ar kitais keptais produktais. Tai puikus patiekalas rudens stalui, nepamainomas užkandis šaltuoju metų laiku. Šiltos salotos turi ir dar vieną pranašumą – jos neleidžia mums persivalgyti. Tad tai – tikrai puikus sprendimas tuomet, kai norisi kažko karšto ir sotaus, tačiau drauge lengvo ir gaivaus... Tokios ir yra šiltos salotos.

Žinoma, nevalia persistengti gaminant padažus – jie neturi būti riebūs ir sunkūs. Padažai, skirti šioms salotoms gardinti, taip pat dažniausiai būna šilti. Klasikinis šiltų salotų padažas – alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto mišinys. Tačiau yra ir gausybė kitų padažų. Štai šiltoms bulvių salotoms labai tinka grietininis arba jogurtinis padažas. Į jį galima įberti saujelę rudens uogų (bruknių ar spanguolių) arba papuošti granatų vaisių grūdeliais. Šiltų salotų padažams itin tinka paskrudinti linų sėmenys, kedrų riešutai, moliūgų sėklos ir pan.

Šalta–šilta

Vienos populiariausių – tai salotos, kuriose šalti produktai derinami su šiltais. Šaltieji tokių salotų komponentai paprastai būna salotų lapai, pomidorai ir kiti žalumynai. Na, o karštieji – tai vištų kepenėlės arba vištienos filė, ančių krūtinėlės, lašišų ar upėtakių gabaliukai, ploni jautienos, veršienos ar liežuvio griežinėliai ir pan.

Dažniausiai tokios salotos gaminamos su žaliais traškiųjų salotų ar gražgarsčių lapeliais. Savo konsistencija ir skoniu šios salotos geriausiai dera su šiltais produktais. Traškiosios salotos dažnai vadinamos krištolinėmis arba ledinėmis salotomis, nes jų lapai blizga tarsi užšaldyti. Dideli apskriti šių salotų lapai būna susisukę į tvirtą gūžę, labiau primenančią kopūstą nei salotas.

Traškiosios salotos yra saldžios su lengvu aitrumo prieskoniu. Jų skonis puikiai atsiskleidžia šiltose salotose. Na, o gražgarstės labiau primena prieskonines žoleles. Senovėje gražgarsčių lapeliai ir buvo naudojami kaip prieskonis bei tonizuojamoji priemonė. Dabar jos – vienos populiariausių salotų pasaulyje.

Tarp karštųjų minėtų salotų komponentų lyderiauja vištų kepenėlės ir vištienos filė gabaliukai. Tačiau į salotas galima dėti ir ančiuvių, marinuotų agurkėlių, kaparėlių. Tikrai nustebinsite savo svečius, jei greta salotų lapų dėsite ančių krūtinėlių, aviečių, mangų, pakeptų apelsinų. Tokios salotos užpilamos pašildytu alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto mišiniu.

Italijoje populiarios ir šiltos makaronų salotos. Tiesa, pas mus kur kas įprasčiau makaronus patiekti kaip pagrindinį patiekalą.

Amžinoji bulvė

Dar vienas dažnas variantas – šiltos bulvių salotos. Tokioms salotoms labiausiai tinka mažos bulvytės, kurių nereikia pjaustyti. Virtos bulvytės apšlakstomos grietinės, krienų ir žalumynų mišiniu ir pagardinamos salotų lapeliais. Taip pat į šias salotas galima dėti kumpio, keptų svogūnų, sūrio.

Mitybos specialistų nuomone, bulvės yra vienas geriausių gamtos produktų, todėl neklausykite tų, kurie teigia, jog nuo jų žmogus tunka. Tokį teiginį lengva paneigti, nes 100 g miltinių patiekalų turi 380 kilokalorijų, o toks pats kiekis bulvių – tik 80. Dera atminti, kad bulvių patiekalų kaloringumą lemia jų gaminimo būdas. Be to, bulvės, kaip ir grūdiniai produktai, yra vienas pigiausių energijos šaltinių. Įdomu, kad laimi tie, kas mėgsta bulves su pieno produktais. Tai idealiai subalansuota mityba. Taigi grietinės ar jogurto padažas ant bulvių salotų – tiesiog puiku.

Neribotos galimybės vegetarams

Yra daugybė vegetariškų šiltų salotų variantų, kai karštųjų produktų vaidmenį atlieka kepti baklažanai, paprikos, moliūgai, salierai, svogūnai, morkos, pievagrybiai, voveraitės ir kt. Pagrindine šiltų salotų sudedamąja dalimi gali tapti ir virtos bulvės, šparaginės pupelės, lęšiai, žirneliai. Štai iš morkų, svogūnų, pastarnokų, salierų, burokėlių, ropių, bulvių galite pasigaminti puikias šakniavaisių salotas. Prie jų puikiai tiks ir baklažanai bei cukinijos. Viską tereikia supjaustyti šiaudeliais, sudėti į skardą, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pabarstyti pipirais bei druska ir 45 min. kepti 200 °C temperatūros orkaitėje. Iškepusias daržoves sumaišykite su plėšytais salotų lapais, apšlakstykite kepimo metu susidariusiomis sultimis ir alyvuogių aliejumi.

Daržovės panašiai ruošiamos ir kitoms vegetariškoms šiltoms salotoms. Galima pakepti cukinijų, paprikų, pomidorų ir išvirti lęšių su raudonėliais bei laurų lapais. Visa tai sumaišę su gražgarstėmis, pagardinę fetos sūriu ir užpylę lydytu sviestu su druska bei pipirais, gausite skanias šiltas salotas.

Pagrindiniai šiltų salotų komponentai dažnai būna ankštinės kultūros. Pabandykite pasigaminti salotų iš juodųjų pupelių, kukurūzų ir kuskuso. Visus išvardytus produktus reikia atskirai išvirti, pridėti tarkuotų morkų ir salierų, pakeptų trintų česnakų, pabarstyti druska, pipirais ir apšlakstyti citrinų sultimis bei aliejumi.

Šiltų salotų galima pasigaminti iš įvairiausių kruopų. Tokioms salotoms puikiai tinka virti ryžiai, grikiai, kuskusas, paskrudinti avižiniai dribsniai ir t. t. Pavyzdžiui, išsivirę birių ryžių ar grikių, juos dar karštus sumaišykite su smulkiai supjaustytais kopūstais, stambiai sutarkuotomis morkomis, razinomis ir riešutais. Šioms salotoms paruoškite padažą iš aviečių acto, medaus, česnakų ir alyvuogių aliejaus.

Labai skanios miško grybų salotos su špinatais ir gražgarstėmis. Grybus reikia iškepti svieste ir sumaišyti su susmulkintais žalumynais. Bus be galo skanu, jei salotas apšlakstysite padažu, paruoštu iš 1–2 šaukštelių raudonojo vyno acto, pavirinto su prieskoninėmis žolelėmis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Išžaginimu įtariamas „Alfa vyras“ Airinas išleistas iš kalėjimo (59)

Išžaginimu ir santykiavimu su nepilnamečiu asmeniu įtariamas Airinas Arutiunianas – laisvėje....

Išnarstė e.sveikatos sistemą: kelerius metus nejudintas problemas atiduoda prokurorams (59)

Registrų centras atlikęs e. sveikatos sistemos auditą dėl galimai neteisėtų veiksmų ir dėl...

Aiškėja daugiau detalių apie Naujosios Zelandijos piliečių įvaikinamą kaunietę: įsivaikinti mergaitės niekas nenorėjo (476)

Aiškėja daugiau detalių apie vakar Lietuvoje pasklidusią informaciją dėl dešimtmetės...

Gyvai / DELFI Diena. Išskirtinis pokalbis su sudėtingiausios Vilniaus ligoninės vadovu ir kaip bankai reaguoja į „Revolut“ veiksmus vyksta apklausa  (1)

Kaip gyvena viena sudėtingiausių sostinės ligoninių? Kodėl nestreikuoja medikai ir kokios...

Karbauskis pasiruošęs keisti NT apmokestinimą (349)

Premjeras Saulius Skvernelis ir Seimo „valstiečių“ frakcijos lyderis Ramūnas Karbauskis...

Prabangių automobilių vagių gauja nespėjo pasipriešinti nei Lietuvoje, nei Vokietijoje (41)

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai, bendradarbiaudami kartu su...

Nelaimė Vilniaus rajone: pusantrų metukų mergaitei šuo nukando pirštą (47)

Antradienį, 13.59 val., Vilniaus apskrities policija gavo pranešimą apie nelaimę Vilniaus rajone,...

Buvęs JAV ambasadorius Maskvoje: dėl trumpalaikių pergalių Putinas aukoja ateitį (217)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kruopščiai kuria stipraus ir veiksmų besiimančio...

Naujametės šventės dilema: vaikus pasiimti kartu ar palikti auklei? (17)

Jei jūsų vaikai dar per maži vakarėliams, fejerverkų pliūpsniai jų dar nežavi, o geriausia...

650 tūkstančių gyventojų – „Sodros“ pranešimai apie naują pensijų skaičiavimo tvarką (66)

Gyventojams, kurie dalyvauja pensijų kaupime ir buvo pasirinkę kaupimą pagal formulę 2+0+0 bei nuo...